Jump to content
Порталът към съзнателен живот

На къде?


Recommended Posts

Здравейте, изчетох доста от споделеното тук и ми харесва,че тотално отричате леклартсвата и залагате на психотерапията.Моята история на кратко.От преди година получих главоболие,което не се повлияваше от стандартните обезболяващи.Отидох на невролог изписа ми миртазипан,мина ми главата,но много бързо напълнях.Замениха го с ксанакс.Пия го повече от 5 месеца с прекъсване,като от месец=два го  пия постоянно малко по-малко от 0,25-махам малко парченце.Дозата е ниска,но когато съм го спирала веднага на другия ден пак главоболие,страх...Развих ужасен хипохондризъм,Ходя на психолог на 10 дена веднъж.Възлагам големи надежди на това,но наравно с надеждата постоянно ме е страх ,че все по-зле ще ставам,а и се влошавам де.От около 2 седмици имам постояно сърцебиене,което само да стана от стола и се усилва,дори не е чак толкова бързо биенето,колкото е тежко,задушава ме,все ми е замаяно,стегнато около гърлото и размазано зрението и сякаш ксанакса вече започва да не ми действа.Усещам все едно всичко в мен трепери.Днес пих и деанксит-бях го спряла за месец.Та въпроса ми е- понеже имам остеохондроза,възможно ли е това да е причината за паник атаките,ужасния страх,умората? И някой нерв да се дразни от това да е главоболието и паниката? И тогава няма да мина без лекарства.Знам,някой ще каже да лекувам врата,но мажа с какво ли не-само ксанакса ме отпуска.А сърцебиенето и то ли е от стрес и постоянната тревожност? Правена е кардиограма и ехо на сърцето лятото.после попремина сърцебиенето ,но от скоро се появи пак и само като спя не го усещам.А и тази ужасна умора и стягане в гърдите...Бях много деен и смел човек,спортувах,пътувах.Отчайващо е това постоянно физическо и психическо неразположение.Нямам сили и се изтощавам дори от обикновен разговор. И още един към многото ми въпрос- има ли значение на психолог или на психиатър се ходи на терапия-имам предвид нелекартвена?

Линк към коментар
Share on other sites

Остеохондрозата какъв подтип е, какво засяга в тялото?

Изписали са ви ксанакс именно поради психичната същност на преживяванията ви. Това е транквилант, който успокоява именно психиката и няма много общо с осеохондрозата ви. От нея може малко умора да преживявате, но останалото е типична симпатикотонична реакция, причинявана и поддържана от страховете, а те от мисловните ви програми и убеждения. Въпросът е, че ако чакате на транквиланта, първо ставате наркоманка, второ сте поддържате ментална установка "аз съм болна жертва" , трето оставяте невротичните процеси да се въртят спокойно и подводно да ви управляват "за носа" необезпокоявано... 

Сърцебиенето, стягането в гърдите, замаяността, замазването в зрението, огромна част от главоболието са психогенни - всеки психотерапевт изслушва по много пъти на ден за същите симптоми, с малки вариации. Съответно справянето е отново през психиката. Във вашия случай, за известно време можете да замените ксанакса с бахови капки или хомеопатия, успоредно с ефективна психотерапия. Хомеопати в София: Деян Пенчев, Александър Папанчев. Хомеопатията е по-силна от ксанакса многократно, знаете това! 

За психотерапията - ако е само говорене, може, но ако е много харизматично и хипнотично говорене, с дълбоко разбиране, емпатия, вплитане в механизмите ви и хипнотично въздействие през самия разговор. Такова терапевтично говорене го могат неколцина в България - надявам се да сте попаднала при един от тези колеги. А отвъд говоренето, е нужна хипнотерапия, нлп похвати, психотелесно преживелищно въздействие, мощни разтърсващи и дълбоко повлияващи ви методи. просто казвам, а вие си знаете. 

Също - добрият психотерапевт задължително би ви насочил към връщане към спорта - активен спорт. Именно поради това, че самият спорт ви причинява усещанията, които сега ви плашат, плюс изгарянето на телесния корелат на страха, адреналина. След всяко спортуване, йога стречинг, дишане и медитация у дома. За водени медитации, вижте тук и тук: около 130 сесии досега. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Посещавам Илиана Александрова в Бургас.Усещам ,че взема насериозно проблемите на клиентите си и мн я харесвам и за мен е авторитет без да е авторитарна.Тя също ме посъветва да се върна в залата и да спортувам.Аз също искам,но все още се плаша да не ми прилошее пак,а и тази умора....Днес нямам сърцебиене,може защото вчера поднових деанксита.Остеохондрозата на врата като нищо може да е причина за замайването и замъгляване на зрението,дори може да причинява паник атаки ,ако се дразни някой конкретен нерв-това са ми казвали доктори и съм го чела в статии.За това се тревожа,че ако проблема не е само психически,а чисто физически,няма да мога да спра транквиланта,който евентуално отпуска дразнимия нерв и ми минава стягането във тила и задната част на главата.Иначе ,което зависи от мен ще го постигна! С ваша помощ също,защото е чудесно да знаеш,че доказани специалисти като вас,смятат,че хапчето не е решение,а Силата е в нас!Не знам как ще се отърва някога от тази лесна ранимост,от нуждата ми всичко да върша споделено и да е оценено.Нуждата от одобрение,от усещане,че съм важна за някого,искам дори да го чувам това....това при мен май са патологично развити нужди.Може би,защото не усещах любовта на родителите си,нямах тяхната подкрепа,напротив.И колкото и да ме мислят всички за смела и оправна над средното ниво,аз съм уплашена и ранима и вече много ми личи.

Относно хомеопатията пробвах със стресбел,спрея рескю ,шуслерови соли-еми нищо не помогна за сегашния ми проблем,макар,че преди време с хомеопатия излекувах нещо хронично и вярвам в нея.Ще взема да ида пак на първия хомеопат-др,Корнел,че последно ходих при известен лекар и съм ужасно ужасно разочарована.

Благодара,че помагате! Преди да попадна в сайта си мислех,че щом мозъка ми не отделя достатъчно серотонин,значи край-само хапчета ще ме поддържат до живот!

Бъдете здрави!

Редактирано от Орлин Баев
Спестяване име на колега
Линк към коментар
Share on other sites

Да, силата е в нас, точно така! Остеохондрозата във врата може да има известна роля в замайването - нищо повече. Дори тази роля е само част. А всичко останало е психична реакция, тревожност, страх, който с хапчета няма как да се пеобразува трайно. 

Да, важна сте, но е нужно за себе си да сте важна, сама да се уважавате - колежката ви помага в тази насока, сигурен съм. Добре е също така личната психотерапия да се комбинира с посещение на пси група и периодични дву-три дневни пси работилници, желателно водени от същия терапевт. 

Ще се справите!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за подкрепата! Не съм чувала за групови сесии,освен по тв,но и аз не бих ги посещавала,не бих показала слабата си страна пред други хора :)

Линк към коментар
Share on other sites

преди 11 часа, solar69 каза:

...но и аз не бих ги посещавала,не бих показала слабата си страна пред други хора :)

Това е основна грешка, но от  странични обяснения едва ли ще стане ясно защо е грешка. До извода всеки трябва сам да си стигне по собствен начин, като именно добрата терапия води до тези изводи без да налага собствено мнение. Да покажеш слабостта си пред всички, ето това е куража и силата която малцина владеят, но основни убеждения трябва да бъдат заменени с нови, за да се осъзнае това...

Линк към коментар
Share on other sites

В 11.01.2017 г. at 21:55, solar69 каза:

Благодаря за подкрепата! Не съм чувала за групови сесии,освен по тв,но и аз не бих ги посещавала,не бих показала слабата си страна пред други хора :)

Привет,

често срещана фундаментална заблуда сред множеството хора е, че слабите ни страни могат да бъдат скрити.

НЕ МОГАТ! Поне не пред всички, поне не за дълго време. Защото това си е вид лъжа. Опитай да излъжеш много хора за дълго време в твоя приятелски или семеен кръг и виж докъде ще я докараш - или ще се изтерзаеш, измориш и признаеш, че лъжеш, или ще те хванат. И тогава?

Наистина е майсторство да се научим да живеем с уязвимите си места достойно и без да се налага да хабим енергия за прикриването им и въобще живот в лъжа. Това майсторство обаче се отплаща великолепно по една простичка причина - няма на този свят човек без слаби места. И всеки знае това. Тогава, срещайки човек, който очевидно ги крие, лъжата лъсва веднага. Има ли смисъл?

Когато я няма лъжата - общуването и животът стават по-леки. Защото всички сме устроени по този план. Ето това е наградата - една степен свобода, която е незаменима.

Редактирано от Кермит
Линк към коментар
Share on other sites

В 1/10/2017 at 14:50, solar69 каза:

От преди година получих главоболие,което не се повлияваше от стандартните обезболяващи.Отидох на невролог изписа ми миртазипан,мина ми главата,но много бързо напълнях.Замениха го с ксанакс.Пия го повече от 5 месеца с прекъсване,като от месец=два го  пия постоянно малко по-малко от 0,25-махам малко парченце.Дозата е ниска,но когато съм го спирала веднага на другия ден пак главоболие,страх...Развих ужасен хипохондризъм,

Това главоболие много плаши хората и често е причина да започнат да гълтат какви ли не медикаменти, които разбира се не могат да повлияят този тип главоболие.

След като си минала теста на медикаментите, и ясно се вижда, че няма подобрение значи е ясно, че главоболието ти е психосоматично т.е. причинено от вътрешно емоционално напрежение с неясен за теб произход.

Ети ти тази част от информацията която ти е нужна, след като я прочетеш не търси повече информация, а се концентрирай върху препоръките:

Тензионно главоболие

тензионен тип главоболие – тъпа, непулсираща болка, често двустранна, свързана със стягане в теменната област или врата. Степента на тежест остава постоянна. Провокира се от емоционален стрес, ларвирана (скрита) депресия. Профилактиката цели избягване на стреса. Лечение – покой, аспирин, ацетаминофен, напроксен, комбинирани аналгетици с кофеин, лед, мирелаксанти психотерапия, биофитбек. Ако е необходимо временна употреба на по-силни аналгетици. Масаж с ментово масло по посока отпускане на черепната мускулатура. / Медикаментите в случая са временно приложими, важно е да се открие и отстрани стресора предизвикващ вътрешното напрежение т.е. психотерапия/

От този тип главоболие страдат 80 % от хората. Протича еднакво при деца и възрастни. То се дължи на мускулна контракция и обикновено е свързано със стресова ситуация. Появява се с еднаква честота и при двата пола.
Ход на протичане:
– проявява се като умерено, челно или теменно главоболие
– ежедневно главоболие, болката е двустранна, често обхваща шията и тила
– обхваща периоди от месеци и дори години
– засилва се при психическо напрежение
– отслабва в периоди на психическа отмора (отпуск или ваканция)
– често болните описват по-скоро усещане за празнота в главата отколкото истинска болка
– не се придружава от гадене, повръщане, не нарушава съня на болния
– често се поддържа от маскирана тревожност или депресивно състояние

Това е най- често срещаното главоболие при тревожни състояния и скрити депресии. Често погрешно се третира единствено с медикаменти, с които се подтиска тревожността, но не се повлиява трайно главоболието и страдащия възприема себе си за неизлечимо болен. Необходимо е да се проведе психотерапевтичен процес, в хода на който ще се установи източника на стрес, тревожност и неразположение и ще се усвоят начини за преодоляването на ситуацията.

Как да направим превенция на тензионното главоболие?

Наблюдавайте се и различавайте състоянията си на стрес. Ако продължително стоите в ситуация на стрес, задължително си дайте време за отпускане и достатъчна почивка.  Достатъчен сън, редовно хранене, спрете алкохола и тютюнопушенето.
Използвайте  психотерапевтичен подход, позволяващ Ви да разберете симптомите и да се успокоите.
Относно хигиената на живот:
– релаксирайте – напр. масаж, методики за отпускане и др.
– редовна физическа активност
– планирайте периодите на почивка
– в никакъв случай не прекалявайте с употребата на обезболяващи средства

Ако посетите психиатър, вероятно ще ви бъдат изписани антидепресанти, има вероятност те да повлияят временно на главоболието, но не и да решат първопричината. В следствие на това, при спирането на антидепресанта, в случай, че не е проведена психотерапия, симптомът се завръща. Това създава вредното вярване у страдащия, че е болен и трябва да приема антидепресанти цял живот, настъпва отчаяние и поредица от ненужни прегледи, които усилват вътрешното напрежение и стрес, което повишава предразположението към появата на психогенното главоболие.

"Главоболието като психосоматика" статия

Редактирано от Диляна Колева
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей! 

Освен психотерапия е неминуемо да потърсиш и някаква мануална помощ. Масажисти, кинезитерапевти, чакръкчии, акупресура, акупунктура,  всичко това би ти било полезно, защото вратът е регулярен център, който свързва нашето тяло с главата. Вратът е мостът, по който протичат енергийните потоци и ако там има блокаж или травма, това неимуверно се отрязва на цялостния баланс.  Така че където и да ходиш, каквото и да правиш е нужна работа и на чисто телесно ниво. Разбира се спортът и активния начин на живот е хубаво да бъдат запазени, защото по този начин ти поддържаш мускулатурата активна, ставите раздвижени, кръвообръщението регулярно, изразходването на адреналина  и тнт.  Възможно е дори това твое главоболие да се засилва вследствие на напрежението от изминалия ден, така, че тук е нужно с твоя психотерапевт да отработите техники, с които ти да можеш да се справяш и отърсваш от излишния стрес. Невралгията в врата трудно може да бъде диагностициране и обикновено докторите препоръчват приема на болкоуспокояващи, но ефектът е много моментен. Вратът, плексусът, ръцете имат нужда освен от движение и от стречинг! Потърси такива упражнения,  потърси и специалисти, които могат да ти съдействат за разрешаването на проблема и на телесно ниво. В съчетание с психотерапията, която провеждаш съм сигурен, че ще имаш положителен резултат!

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Ако знаете колко много ми помагате! Чувствам се толкова добре-не съм била така от поне половин година.Не смея още да се зарадвам,понеже все още пия медикаменти,но усещам,че съм на крачка от успеха! За сега само замайването не е отшумяло напълно и заради него пия ксанакса все още,но все повече разреждам приема му. :) Правя йога,стречинг,психотерапия,масажи,смятам да подновя и тренировките в зала...

Ако бях започнала психотерапията преди години,когато тревожността ми все още нямаше физически прояви,сега нямаше да пиша тук.За това искам да кажа на всичко хора с моя проблем-НЕ СЕ ОПИТВАЙТЕ САМИ-колкото и да са ни учили,че всичко е в нашите ръце,трябва си ПРОФЕСИОНАЛИСТ!И с общи усилия всичко се оправя! 

Благодарна съм и на ЕФЕКТИН,че ми повлия ужасно и се отказах от АД за винаги след 3 дневен прием.Попаднах тук и разбрах колко правилно съм постъпила,че го спрях навреме.И съм безкрайно щастлива,че само за няколко дни в този форум,прочетох толкова безценни съвети,че сякаш нещо прещрака в мозъка ми и се връщам към себе си :)Обещавам си,с Божията воля и вашата помощ,да стана отново здрава физически и психически!

Желая ви здраве !

<3  <3 <3

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...