Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте,
Мисля, че стигнах дъното, имам нужда от помощ, или поне съвет – от къде да тръгна?
На 39 години съм, от Бургас. Страдам от ПР от 20 години, понасям бремето на това състояние с различна тежест и ремисии във времето.
В моменти на ремисия, се надявах, че ПР е овладяно, макар че сега си давам сметка, че ПР не може да се овладее – то трябва някак да се приеме.
При мен ПР се отключи след инцидент,  дължащ се на друго мое заболяване, а именно – епилепсия. През 1997 получих тежък пристъп, бях на открито. Вследствие на припадъка имах множество външни наранявания, комоцио, разбити зъби. Най-ужасен беше моментът на идване в съзнание – дойдох на себе си за кратко, лежах в локва кръв, около мен в кръг имаше тълпа от хора - просто жертвен агнец...После не помня.
Следващите 2 години „посветих” на тежка депресия, отказ да излизам сама, избягване на места и събития със струпване на хора. Естествено – антидепресанти.
Няма да описвам промеждутъка от  2000-та до сега, както споменах,  с различна успеваемост „закрепях” положението. В този период от време загубих и двамата си родители. Стрес в изобилие, къде изразен, къде подтиснат.  Добавих още едно заболяване към коктейла – автоимунен тиреоидит на Хашимото. На фона на Епилепсията и ПР,  Хашимото ми се стори само като „точка в здравния статус”   - неглижирах го, но се оказа, че болестта съвсем не е за пренебрегване, тя си взема своето тихомълком. После вече е късно. Но това може би не е чак от такова значение.

Мисля /много лоша черта – много мисля/, че ПА и Епилепсията вървят заедно. Страхувам се да съм сред хора, да излизам, защото смятам, че ще получа пристъп отново. 15 години така и не го получавам, но това не пречи на мислите ми да свързват едното с другото. Лошото е, че симптомите на ПА, а именно – замаяност, слабост, дереализация, чувство за „удар” в диафрагмата се припокриват със симптомите на т.нар. аура в епилепсията. Това е моментът преди пристъп, болните рядко го усещат или имат спомен за него.
И всеки път, когато ПА настъпи, решавам, че получавам епи пристъп, ПА се засилва, не успявам да го контролирам, връхлита отново и отново...Омагьосан кръг. След това се чувствам като изцедена, нямам никаква енерия, главоболие...не знам дали е характерно състояние след ПА.


Искам да се сбогувам с ПА, нужна ми е помощ от терапевт.
Моля Ви, посъветвайте ме, откъде да тръгна? Препоръчайте ми специалист. Ако е необходимо съм готова да посещавам терапевт извън града.
Ще съм благодарна на всякакви коментари и съвети!
Благодаря !

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Епилепсията е единствено тригер, нищо повече - останалото са типични тревожни преживявания, нямащи нищо общо с нея. Докато се живее в поведение и мислене на бягство, докато сме в мислене "болна жертва съм", решението е невъзможно. Добре е, че в теб вече се промъква разбиране за благодарно, приемащо и с доверие учене, което вече те насочва към качествен поглед над ставащото. В Бургас препоръчвам Мариана Вълчева и Александра Найденова - първата е неорайхианка, втората по-меко работеща, юнгианка. Успехи!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Орлин Баев, благодаря за насоките!
"Неорайхианка и юнгианка "  -  знам само, че това са направления в психологията, но дотам. 
Има ли значение към коя от двете дами да се обърна, според аналитичния им подход?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

При юнгианците се говори много за сънища, анализира се, работи се по-меко и предимно разговорно. Психотелесният подход (другата колежка) е по-твърд и пробивен - според мен е по-добрият вариант за тревожността, която имаш да решаваш. Сега, препоръчвам на база лично познанство. За успеваемостта и резултатите, сама можеш да провериш. Успехи! 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×