Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Натрапчиви мисли и чувство за вина


Recommended Posts

Здравейте казвам се Ангел на 26 години от София,но от 3 години живея със жена си и детето ни в Германия.Всичко беше прекрасно и все още е,но със мен се случиха редица от неща,които за жалост не мога да си обясня напълно.Прочетох доста по темата за натрапчивите мисли и как те не са реалност,а просто мисли и не трябва да им се противопоставяме,а просто да ги приемем и те отминават.Именно това правя и аз,и донякъде се получава,въпросът е там,че не намирам това за нормално,как мога да си мисля,че мога да си посегна на мен и на семейството ми,при положение,че не желая това.Цялата предистория започна преди 6 месеца,когато започнаха проблеми със жена ми и едно отчуждаване от двете страни.Паралелно с това се влюбих в едно момиче и се заформи триъгълник така да се каже,хем искам да съм със момичето,хем искам да съм със жена ми.Тук е момента да вмъкна,че въпреки всичко,устоях и никога не и изневерих физически,за което се гордея.След скандали,обвинения и от двете страни решихме да се разделим,но нещо в мен ми казваше,че не искам това.И дойде денят в който преди една седмица,жена ми замина за Швейцария със сина ни за една седмица.Сбогуването беше тежко,плакахме все едно се разделяме,а всъщност се сдобрихме и се разбрахме да дадем нов живот на връзката си.След един ден започнах да чувствам страшна мъка,че съм сам и нищо не можеше да ми помогне.Спрях да се храня,не ми се ходеше на работа,не ми се общуваше,исках само тя да се прибере по-бързо вкъщи.Реших да прекратя взаимоотношенията си със другото момиче по съвсем цивилизован начин,за жалост не срещнах разбиране от нейна страна,а само обвинения и въпроси.Депресията се покачваше със всеки изминал ден,а с нея и чувството за вина,спрямо момичето,спрямо жена ми и детето ми.Аз самият искам да променя нещата,осъзнал съм грешките си и искам да се поправя.Въпросът е,че паралелно със чувството на вина,започнаха да ме връхлитат мисли като това,как ще се самоубия или как ще нараня себе си и семейството си в някакъв пристъп,знам че това не е реално и гледам доста трезво на нещата,но е нормално да съм объркан и подтиснат от тези мисли.Не ги захвърлям настрани,а просто ги оставям да отминат и те отминават.Въпросът е че се повтарят доста често и ми пречат на нормалния живот,колкото и да си казвам,че не е истина,просто ме дразнят.Вярвам че след като жена ми се върне и се концентрирам върху нея и детето,всичко ще отмине,но все пак пиша тук за съвет,макар че четох доста във форума и ми помогна,но се чувствам по-добре като споделя,защото си мисля че полудява,а знам че не съм луд.Благодаря ви за съветите!

Линк към коментар
Share on other sites

Надявам се хора препатили и справили се със този проблем да пишат в темата ми и просто да ми вдъхнат кураж и надежда!Лекарства не ми се взимат,паихотерапия бих започнал,но незнам доколко ще е полезна на немски,все пак съм тук от 3 години и нивото ми не е перфектно,но ще опитам имам час вторник при психолог и ще разискваме въпроса.Като цяло се надявам след като жена ми и детето се приберат всичко да остане един лош спомен.

Линк към коментар
Share on other sites

Добре се ориентираш браво. Ако изобщо имаш нужда от помощ то отговорът не е в хапчетата а в психотерапия.

Същата може да се проведе по скайп с говорящ български.

Натрапливите мисли считам, че са реалност за преживяващия ги. За мен са чуждо присъствие . Освен това са ловък измамник. Номерът е да не се хванеш на стръвта им.

Разбира се има и други интерпретации, а именно - че са част от теб и трябва да ги приемеш с любов. За мен специално работи предходната...

Поздрави и успех!

Редактирано от moridin
Линк към коментар
Share on other sites

Чуждо присъствие, разбира се... Излезте, демони, излезте! В името на христовата кръв, вън! Аз си знаех, че съм екзорсист, ама ти да видиш... :)

 

Линк към коментар
Share on other sites

Въпросът е, че за да ги оставиш да отминават (медитативен принцип) успешно, преди това е добре да се видиш какво става в теб. Обичаш жена си, обичаш семейството си - много. Винаги човек може да се влюби, хора сме. Влюбването обаче няма нищо общо с любовта. А девойката и реакцията ѝ - красотка, няма що, егоизъм до шия и над нея... Това, което виждам, че имаш нужда да правиш, е вътрешно, пред самия себе си, пред семейството си, да се заявиш решително. Каквото пиша, е на база проследяване на психичните ти движения, нежели да ти давам готови съвети - но, психика и социално поведение са свързани пряко и се взаимо обуславят. Та, вината към сладката девойка, която изпитваш, говори че имаш да се учиш на по-твърдо себезаявяване, да си позволиш известна мотивирана асертивност - невинен си! А станалото само ще сплоти семейството ви още повече. Най-добре, виж се с поведенчески хипнотерапевт, за да поработите за няколко сесии върху себезаявяването, освобождаването от вината и прошката. Това е подлежаща работа, която гарантира успех на директната работа с натрапливите ти мисли. 

А с тях се работи лесно, когато човек ги познава и знае как... Описвам известни общи стъпки в статиите си - надявам се да съм ти полезен. Едни средно статистически, ординарни и безобидни натрапливости имаш, нищо работа - за около 6 сесии при добър терапевт всичко може да бъде в голяма степен преработено! 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Аз мисля,че нямаш нужда от хапчета.Просто си раздвоен ,защото хем си човек с всичките ни недостатъци и слабости,хем си отговорен и искаш да си лоялен към съпругата си.На всички се е случвало да се увлекат по някой страничен човек и какво от това?! Мисля си без да съм специалист,че и от там идват натрапливите мисли-от чувството за вина от една страна и от нуждата да изживееш една страстна любов с момичето,за което някакси семсйтвото се явява пречка за теб,като един отговорен съпруг и баща.Омагьосан кръг! И твоето съзнание подсъзнателно иска да ги нямаше жена ти и детето,и да се отдадеш на страстта към момичето.Но веднага съвестта ти контрира и ето ти го проблема.Но не посягай към хапчетата,а изясни ситуацията с психотерапевт.Ако тук присъстващите психолози не работят по скайп,ще ти дам координати на психолог,който със сигурност провежда сеанси с българи в чужбина по телефона.

Между другото аз също се интересувам за консултации по скайп-макар,че посещавам психолог и съм доволна,искам и с още някой да работя,с различен подход.Мисля си,че така ще е по-добре,но ми е важно мнението на специалистите тук

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...