Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Луда ли съм или..?


Recommended Posts

Привет на всички, пише ви едно почти 20-годишно момиче с изключително нелеп проблем. Мисля, че е удачно да спомена, че преди страдах от пристъпи на паника и като цяло тревожност. Скоро не ми се беше случвало да се "паникьосам", но преди няколко дни започнах страшно много да се страхувам и най-вероятно да си внушавам, че съм преследвана от дух/призрак. (Да знам, може би ви е смешно..) Аз по принцип се страхувам от паранормални неща малко или много, още от малка. Наплашила съм се от филми, снимки, истории и т.н. Не знам защо точно това ме мъчи толкова и то на тези години, започвам ужасно много да се притеснявам. Това започна една вечер, когато си бях легнала да спя вече и бях задрямала, нещо ми се стори, че леко ми дръпна завивката и аз се уплаших и скочих в леглото и будувах цяла нощ след това, като имам усещането, че сякаш има някакво присъствие в стаята....не знам как да го обясня, въобще има ли нещо за обясняване или просто съм превъртяла. Просто изпитвам страх, че ще ми изкочи нещо, че ще чуя нещо (и най-малкия шум из къщата ми изправя косата). Не разбирам защо и на какво се дължи. Ще съм ви много благодарна ако ми изкажете мнението си и евентуално съвет.

Благодаря ви!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, много си добре, нищо ти няма. Уплашила си се една вечер и понеже нямаш обяснение за себе си какво се е случило, фантазията ти е дала "отговор". След това мислите са тръгнали в потока на фокусираното внимание, което не ти позволява да се отклониш от идеята, че има нещо страшно.

Ето една добра техника за разбиване на тази ситуация: 

МЕТОДИКА
 
1. Спомнете си, кога за последен път се изплашихте или коя ситуация предизвика у вас страх, фобия.
2. Затворете очи и си представете, че седите в средата на киносалон, и на екрана виждате черно – бели изображения на своите страшни образи или ситуация. Мислено отидете в кабината на кинооператора, откъдето можете да видите себе си, седящ в център на салона и гледащ черно – белите изображения на екрана. Опитайте се чрез фантазията си, да бъдете на тези три места едноврменно.
3. Подгответе си за гледане на черно-бял „филм“ Сега вие сте в кабината на кинооператора и слушате разказа от ччерно – белия екран, който е за самия вас и описва първия или най – неприятния случай, когато вие сте изпитали този страх или фобия. Изгледайте и изслушайте този филм целия. От ситуацията, която е предшествала момента на страха или фобията до момента, в който всичко е свършило и вие сте били отново добре.  Слушайте и гледайте като страничен наблюдател, като се опитвате да се свържете с психологическата травма, все едно сте някой друг. когато стигнете до момента, в който всичко свършва и отново сте добре, спрете филма, но си отворете очите.
4. Започнете да гледате филма отзад – напред. Сега влезте в последния кадър, на който сте спрели и много бързо изгледайте филма в обратна посока, цветно, в рамките на 2 секунди до началото на неприятните събития.
Направете описаното в точка 3 и 4 няколко пъти.
5. Проверката и настройката към бъдещето. Опитайте, отново да предизвикате състоянието на фобия и страх, като си зададете въпроса, какво би се случило, ако сте в тази ситуация сега. Ако все още има проблемна реакция, повторете процедурата, всеки път все по – бързо, докато не остане никаква фобийна реакция.
 
Страхът се генерира от страшния образ, който е останал в съзнанието, но подсъзнанието не различава фантазната от реалната картина. Когато във въображението си вие се справите с проблемната ситуация многократно, то в реалната ситуация ще ви е много лесно да преминете през фобията или страха, тъй като на подсъзнателно ниво вече ще е закодиран моделът за справяне. Методът на самовнушението е много силен.  Каквото и да стане, винаги можете да го прилагат и ще имате успех. Можете да използвате други методи за самовнушение, но са по-малко ефективни срещу страха. най – добрият това е визуализацията.
Ще забележите, че дори и след една петминутна визуализация, вие ще можете много по-лесно да се справят със страха.
Редактирано от Диляна Колева
Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

Това, което описваш е страх от обладаване. Разбира се, той може да се дължи на хиляди неща. Каквото и да правиш ще ти бъде трудно да го преодолееш без помощта на специалист.  Процесът при теб е започнал още преди време, дори, както ти самата казваш може да е започнал още,като дете и сега вече всичко това, което си подтиквала в несъзнаваното си буквално избива и извира на повърхността на твоето съзнание. Това е добре! 

Това, от което те е страх  е твоята сянка. Всички ни е страх, не се притеснявай не си сама. Всички ни е страх, от нещо, което не познаваме. Но това, което различава хората в този диапазон е,че някой подхождат с любопитство, а други с ужас. Отношението към случващото ни се е ключово, но за да бъде променено това отношение е нужно време. Ти носиш този проблем от доста време и искаш да го решиш моментално. Това няма как да стане, а дори и да стане повярвай ми, че това не би се отразило благоприятно на вътрешното ти състояние. 

Този проблем е станал явен, защото сега е дошло времето да го разрешиш. Бъди благодарна, защото си на 20. Това е шанс за ново начало. Използвай го. Страхът от дух, може да се свърже с много неща. Не мога да дам конкретен отговор, със сигурност и съзнанието ти не може. Но несъзнаваното ти съдържа отговора на въпроса.

Потърси терапевтична помощ. Всички изпадаме в трудности, а в тези времена, в които живеем дори по-често. Това се случва, за да промениш живота си. Спри да бягаш. По някои път дори и мечтите ни са, като духове, които ни преследват.  

Успех! :)

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за бързите отговори! Значи тези усещания за някакво присъствие (все едно преминава напрежение покрай теб) се обясняват с това, така ли?

Линк към коментар
Share on other sites

преди 14 часа, mariag каза:

Значи тези усещания за някакво присъствие (все едно преминава напрежение покрай теб) се обясняват с това, така ли?

Здравей,

напрежението е вътре в теб и то е от стрес. Просто съзнанието ти удобно го проектира навън, за да можеш да имаш разпознаваем "враг". Но врагът в случая е общото ти състояние на стрес. Работи в това отношение - независимо сама или със специалист, като разбира се втория вариант е по-бърз и ефективен.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...