Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Привет на всички, пише ви едно почти 20-годишно момиче с изключително нелеп проблем. Мисля, че е удачно да спомена, че преди страдах от пристъпи на паника и като цяло тревожност. Скоро не ми се беше случвало да се "паникьосам", но преди няколко дни започнах страшно много да се страхувам и най-вероятно да си внушавам, че съм преследвана от дух/призрак. (Да знам, може би ви е смешно..) Аз по принцип се страхувам от паранормални неща малко или много, още от малка. Наплашила съм се от филми, снимки, истории и т.н. Не знам защо точно това ме мъчи толкова и то на тези години, започвам ужасно много да се притеснявам. Това започна една вечер, когато си бях легнала да спя вече и бях задрямала, нещо ми се стори, че леко ми дръпна завивката и аз се уплаших и скочих в леглото и будувах цяла нощ след това, като имам усещането, че сякаш има някакво присъствие в стаята....не знам как да го обясня, въобще има ли нещо за обясняване или просто съм превъртяла. Просто изпитвам страх, че ще ми изкочи нещо, че ще чуя нещо (и най-малкия шум из къщата ми изправя косата). Не разбирам защо и на какво се дължи. Ще съм ви много благодарна ако ми изкажете мнението си и евентуално съвет.

Благодаря ви!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей, много си добре, нищо ти няма. Уплашила си се една вечер и понеже нямаш обяснение за себе си какво се е случило, фантазията ти е дала "отговор". След това мислите са тръгнали в потока на фокусираното внимание, което не ти позволява да се отклониш от идеята, че има нещо страшно.

Ето една добра техника за разбиване на тази ситуация: 

МЕТОДИКА
 
1. Спомнете си, кога за последен път се изплашихте или коя ситуация предизвика у вас страх, фобия.
2. Затворете очи и си представете, че седите в средата на киносалон, и на екрана виждате черно – бели изображения на своите страшни образи или ситуация. Мислено отидете в кабината на кинооператора, откъдето можете да видите себе си, седящ в център на салона и гледащ черно – белите изображения на екрана. Опитайте се чрез фантазията си, да бъдете на тези три места едноврменно.
3. Подгответе си за гледане на черно-бял „филм“ Сега вие сте в кабината на кинооператора и слушате разказа от ччерно – белия екран, който е за самия вас и описва първия или най – неприятния случай, когато вие сте изпитали този страх или фобия. Изгледайте и изслушайте този филм целия. От ситуацията, която е предшествала момента на страха или фобията до момента, в който всичко е свършило и вие сте били отново добре.  Слушайте и гледайте като страничен наблюдател, като се опитвате да се свържете с психологическата травма, все едно сте някой друг. когато стигнете до момента, в който всичко свършва и отново сте добре, спрете филма, но си отворете очите.
4. Започнете да гледате филма отзад – напред. Сега влезте в последния кадър, на който сте спрели и много бързо изгледайте филма в обратна посока, цветно, в рамките на 2 секунди до началото на неприятните събития.
Направете описаното в точка 3 и 4 няколко пъти.
5. Проверката и настройката към бъдещето. Опитайте, отново да предизвикате състоянието на фобия и страх, като си зададете въпроса, какво би се случило, ако сте в тази ситуация сега. Ако все още има проблемна реакция, повторете процедурата, всеки път все по – бързо, докато не остане никаква фобийна реакция.
 
Страхът се генерира от страшния образ, който е останал в съзнанието, но подсъзнанието не различава фантазната от реалната картина. Когато във въображението си вие се справите с проблемната ситуация многократно, то в реалната ситуация ще ви е много лесно да преминете през фобията или страха, тъй като на подсъзнателно ниво вече ще е закодиран моделът за справяне. Методът на самовнушението е много силен.  Каквото и да стане, винаги можете да го прилагат и ще имате успех. Можете да използвате други методи за самовнушение, но са по-малко ефективни срещу страха. най – добрият това е визуализацията.
Ще забележите, че дори и след една петминутна визуализация, вие ще можете много по-лесно да се справят със страха.
Редактирано от Диляна Колева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей,

Това, което описваш е страх от обладаване. Разбира се, той може да се дължи на хиляди неща. Каквото и да правиш ще ти бъде трудно да го преодолееш без помощта на специалист.  Процесът при теб е започнал още преди време, дори, както ти самата казваш може да е започнал още,като дете и сега вече всичко това, което си подтиквала в несъзнаваното си буквално избива и извира на повърхността на твоето съзнание. Това е добре! 

Това, от което те е страх  е твоята сянка. Всички ни е страх, не се притеснявай не си сама. Всички ни е страх, от нещо, което не познаваме. Но това, което различава хората в този диапазон е,че някой подхождат с любопитство, а други с ужас. Отношението към случващото ни се е ключово, но за да бъде променено това отношение е нужно време. Ти носиш този проблем от доста време и искаш да го решиш моментално. Това няма как да стане, а дори и да стане повярвай ми, че това не би се отразило благоприятно на вътрешното ти състояние. 

Този проблем е станал явен, защото сега е дошло времето да го разрешиш. Бъди благодарна, защото си на 20. Това е шанс за ново начало. Използвай го. Страхът от дух, може да се свърже с много неща. Не мога да дам конкретен отговор, със сигурност и съзнанието ти не може. Но несъзнаваното ти съдържа отговора на въпроса.

Потърси терапевтична помощ. Всички изпадаме в трудности, а в тези времена, в които живеем дори по-често. Това се случва, за да промениш живота си. Спри да бягаш. По някои път дори и мечтите ни са, като духове, които ни преследват.  

Успех! :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Благодаря за бързите отговори! Значи тези усещания за някакво присъствие (все едно преминава напрежение покрай теб) се обясняват с това, така ли?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
преди 14 часа, mariag каза:

Значи тези усещания за някакво присъствие (все едно преминава напрежение покрай теб) се обясняват с това, така ли?

Здравей,

напрежението е вътре в теб и то е от стрес. Просто съзнанието ти удобно го проектира навън, за да можеш да имаш разпознаваем "враг". Но врагът в случая е общото ти състояние на стрес. Работи в това отношение - независимо сама или със специалист, като разбира се втория вариант е по-бърз и ефективен.

Поздрави!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×