Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Ще си позволя за цитирам от  друга тема: Когато работиш и печелиш пари, виждаш, че имаш нужда да се развиваш, за да бъдеш по-проспериращ, преставаш да зависиш от родителите си. Така стигаш до мисълта, че по-високата образованост ти предоставя повече шансове в живота. Съответно започваш да учиш желана от теб специалност, като успоредно с това завързваш връзки с момичета, трупаш опит в общуването с тях, влюбваш се, разлюбваш се, разбиват ти сърцето, разбиваш нечие - което е нормална част от опитността в този живот. Когато след няколко такива връзки, докато продължаваш да учиш, работиш, спортуваш, зает си и активно си ангажиран постоянно - когато в живота ти не след дълго се появи момиче, с което и двамата си допаднете,

И аз споделям съдбата на този човек донякъде! Аз за разлика от него обаче имам много голям приятелски кръг от хора и ми се отдава да общувам с различни хора, но никога не мога да си допадна с някого и да си намеря човек до мен! Господин Баев как да подходя и какво да направя за да променя това? Хората около мен предимно са със средно образование /за мен това не определя човека като същност/, но това създава предпоствка за разлика в начина на мислене. С тази група приятели се шегуваме, с тях мога да бъда себе си. Почти повечето от тази компания имат интерес към мен като жена, но аз не гледам на тях по този начин. Има друга хора, с които  съм учила в университета, които също са искали да имаме различно от приятелското общуване, но отново не съм била влюбена тях, а и тази група хора мога да определя като прекалено сериозни  и не винаги мога с тях да бъда себе си. А Нямам много приятели, които са вярващи, а  аз съм и вярваща и искам да спазя някои неща не само заради вярата, но и  защото не обичам сексуални отношения с различни мъже, не ми е приятно това! Как да намеря връзка, която да е дългосрочна и да спазя това, което искам?Много рядко харесвам някого! В последната си връзка направих компромис! Реших да бъда зле  придружена, отколкото сама!Реших се да бъда с човек, в когото не съм влюбена, но не ме отблъсва външно и с който имаме разминаване в мисленето, но с който мога да спазя това, което искам!Съответно връзката не се получи! Най-дългата ми връзка е била точно месец! Аз знам, че влюбването е кратко и отминава и остават само уважението и гледането в една посока!Какво да направя за да направя като се влюбвам толкова трудно, а и това не може да крепи връзката?  Какво трябва да търся във връзката в човека до мен за да се получи!?

Линк към коментар
Share on other sites

Има един велик жив психотерапевт, Ъ.Ялом.Той има много книги.Една от тях се казва ,,Палач на любовта,,.

Още по -добре е засегнат въпроса с любовта в един от томовете на  ,,Изкуството да бъдеш Бог,, на М. Спек.

За да не те карам да ги четеш и не си губя времето да ти обяснявам ще цитирам Стивън Кови ,,,Седемте навика на високоефективните хора,,

По време на семинар, на който изнасях лекции за проактивността, един човек дойде при мен и ми каза:

-          Стивън, много ми харесва това, което говориш, но всяка ситуация е толкова различна. Например бракът ми. Аз наистина съм разтревожен. И аз, и съпругата ми вече не изпитваме чувствата, които ни свързваха. Мис­ля, че вече не се обичаме. Какво да направя?

-          Чувството е изчезнало, така ли? - попитах.

-          Точно така - потвърди той, - а имаме три деца и това също ни безпокои. Какво ми предлагаш да направя?

-          Обичай я - отговорих.

-          Вече ти казах, че не я обичам.

-          Обичай я.

-          Нищо не разбираш. Чувството го няма.

- Тогава я обичай. Ако чувството го няма, това е до­бър повод да започнеш да я обичаш.

- Но как се обича, когато не обичаш?

- Приятелю, „обичам" е глагол. Любовта-чувство е плод на глагола „обичам". Затова я обичай. Помагай й, слушай я, разбирай я, цени я, служи й, жертвай се, утвър­ждавай я. Готов ли си да направиш всичко това?

Любовта е една от най-красивите думи в литерату­рите на всички развити общества. Реактивните хора я превръщат в чувство. Те се ръководят от чувства и Холивуд има голяма вина за това, карайки ни да вярваме, че не сме отговорни, а сме продукт на нашите чувства. Но холивудският сценарий не отговаря на действител­ността. Ако чувствата определят действията ни и ни ръководят, това означава, че сме абдикирали от своята отговорност и сме предали властта си.

Проактивните хора превръщат любовта в дейст­вие. Любовта е нещо, което се прави - саможертва, се­беотдаване - както майката дава живот на детето си. Ако искате да изследвате любовта, погледнете хората, които се жертват за другите дори когато не са ценени или обичани в замяна. Ако сте родител, вгледайте се в любовта, която изпитвате към собствените си деца, за които сте направили толкова много жертви. Любов­та е ценност, която се актуализира чрез свързаните с любовта действия. Проактивните хора подчиняват чувствата си на ценности. Любовта-чувство може да бъде възкресена.

С две думи, търсиш нещо което не ти е нужно и е понякога много опасноНаправи друг избор, избора да обичаш.да обичаш за мен означава да  избереш да те е грижа за някого, да ти ,,пука ,, за него и се наслаждаваш от възможността да му даваш, без да имаш очаквания. Да нямаш очаквания обаче не значи да търпиш каквото и да е грубо и пренебрежително отношения от другия.

Съсредоточи се в даването, не в чувството.Когато започнеш да даваш, чувството само си идва.

Линк към коментар
Share on other sites

С две думи, търсиш нещо което не ти е нужно и е понякога много опасноНаправи друг избор, избора да обичаш.да обичаш за мен означава да  избереш да те е грижа за някого, да ти ,,пука ,, за него и се наслаждаваш от възможността да му даваш, без да имаш очаквания.

еми аз съм вярваща и вярвам попринцип в това, че любовта е в даването и обичам всичките си приятели без да имам очаквания, но не ги харесвам като мъже и имаме разлика в мисленето!

Ако искате да изследвате любовта, погледнете хората, които се жертват за другите дори когато не са ценени или обичани в замяна. Ако сте родител, вгледайте се в любовта, която изпитвате към собствените си деца, за които сте направили толкова много жертви.

да, това е хубаво, когато човекът ти е роднина, приятел или съпруг, който все още си стои вкъщи и не се е изнесъл!

Да, но при мен се получава, когато съм харесвала някого аз да си давам, но насрещната страна не иска вече, тъй като  влюбването е отминало!

Аз си представям връзката с  някого аз да бъда себе си и да си подрежда вкъщи да готвя и всичко да е спокойно!  Въпросът е,че никога не мога да стига  до там!

Никога не мога да имам връзка дългосрочна! Отсрещната страна винаги се отказва! Какво да правя?

 

Линк към коментар
Share on other sites

,,Никога не мога да имам връзка дългосрочна! "--абсолютно погрешно подреждане на думите .Предполагам вярното за теб е , че до сега не си имала .Тука включваш вярването като пречка за дългосрочна връзка .

,,Отсрещната страна винаги се отказва! Какво да правя?"----разбери защо ? Много комуникативни личности развиват навика ( ще го нарека така ) да бъдат любезни .Те винаги потдържат външната форма на общуването и същевременно не обръщат внимание на нейзказаните  отрицателни страни . А в дълготрайните връзки е важно точно работата с отблъскващите ви проблеми .Те с външна любезност-показност не винаги се оправят .

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...