Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Човек трябва да се освободи от желанието да свежда нещата към себе си.


Донка

Recommended Posts

Цитат

 

 Всяко болезнено състояние е резултат на вътрешна дисхармония в човека. Всеки човек може да заболее, физически и психически. Това зависи от неговия неправилен живот.Следователно, за да се справят с аномалиите на своя личен живот, хората се нуждаят от дълбоко разбиране, от вътрешна философия на целокупния живот. Който има това разбиране, той е отговорен за своите дела; който няма това разбиране, той е свободен временно от отговорност. Една от причините за аномалиите в човешкия живот се дължи на факта, че при разрешаване на всички въпроси, човек внася своето лично разбиране. Личният елемент е причина за всички разногласия в живота. Личният елемент не може да разреши въпросите на целокупния живот. Той дава само временни настроения в човека. Например, за известен момент човек мисли, че знае много неща; в следващия момент той вижда, че нищо не знае. И двете положения са неверни. В известен момент човек мисли, че е богат; на другия ден мисли, че е беден. Тези промени са резултат на настроения, които не разрешават въпросите на живота.

Човек трябва да се освободи от желанието да свежда нещата към себе си.

Като ученици, вие трябва да разбирате живота в неговия вътрешен смисъл.


 

Правилно разрешаване

Напоследък забелязвам много силен уклон точно в тази посока -  на тоталното свеждане на нещата към конкретния човек, конкретното събитие, конкретния проблем. Може би го налага съвременният начин на общуване, наложен от социалните мрежи? Форумите поставяха в центъра на вниманието темата и мненията на участниците по нея. Те задържаха (и задържат с години тези теми и мнения достъпни за широката публика. Социалната мрежа извади на преден план подробностите от личния ни живот. Дори и да има теми, те бързо се давят в потока дребна ежедневна информация и мненията в тях потъват в хронологията. Хората от второто десетилетие на 21 век се отказват да виждат по-дълбоко и принципно процесите и законите, да се учат от тях как сами да управляват своя живот в неговите конкретни измерения и ежедневие. 

От друга страна го има и загърбването на личния проблем и маскирането му с празно философстване и/или заместването на работата върху самовъзпитанието с "хапчето" на красиви фрази, формули, магически практики и ритуали. Бягството в обсъждането на чужди проблеми и изграждането на фалшив образ за себе си пред останалите, взет от книга, филм или религиозна доктрина... 

 

Къде според вас е границата, която дели личните опитности и задачи на всеки от нас от желанието да свеждаме нещата към себе си? 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Разбирам въпроса ,,свеждаме нещата към себе си" ---дърпаме чергата за себе си . :)

Границата е плаваща . Зависи от ,,кантара" егоизъм/човек . В зависимост , кой колко командва .Дънов е посочил пътя ,, Личният елемент е причина за всички разногласия в живота" ,, Човек трябва да се освободи от желанието да свежда нещата към себе си. "Човек разбирайки себе си. Може , коригирайки личните нюанси . Да търси общото благо и го реализира .Личното не може да се избегне . То е нашето индивидуално възприемане и реагиране спрямо света .Въпроса е човек да изгражда чувствителност към нуждита на другите . Най малкото да не ги погазва в дейността си .

Цитат

,, Напоследък забелязвам много силен уклон точно в тази посока -  на тоталното свеждане на нещата към конкретния човек, конкретното събитие, конкретния проблем. "

Силно зависими сме от медийната среда .Замислял съм се , както са ми казвали , да изключа медийния си контакт . Ще живея спокойно и предполагам щастливо .Когато го направих , за кратко време получих няколко глоби за , не своевременно реагиране , на изменения в законите и наредбите . За личната фирма . Не става . И за това :

Цитат

,,Следователно, за да се справят с аномалиите на своя личен живот, хората се нуждаят от дълбоко разбиране, от вътрешна философия на целокупния живот."

Тази вътрешна философия е мисловна конструкция , изграждана от самия човек .Негово право е да работи за собственото си усъвършенстване .Да , право е  на човека да работи или не .Дадени , са му всички инструменти за самоусъвършенстване .И не сме длъжни никому да го правим . Както и приматите не бяха длъжни да израстнат до човеци .В следващия Божи ден ще има място за всички , и за примати и за човеци и за ангели .Нали ( от наше виждане) ще трябва глина и тогава .И тогава част от духа ще бъде материал за градеж .

 

Цитат

,,Новото възпитание се основава върху даване свободен път на Божественото. Затворите ли Божественото за себе си, злото ще дойде ''  Правилно разрешаване

За да може в следващия Божи ден , човека да се повдигне с една степен по на горе .

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...