Jump to content
Порталът към съзнателен живот

451.В последното време


Recommended Posts

За начало:

В начало бе Словото

Добрата молитва

12-та глава от Данаила.

 

Беседа:В последното време - 6 март 1932 г. София – Изгрев

 

За край:

Господнята. Молитва

 

Цитат

Във всяка една работа най-важен е краят.

 

Редактирано от Розалина
Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

Ще ви кажа един анекдот от християнската епоха. Един светия, който се казвал Масиони, римлянин, живял в пустинята повече от 30 години, за да се освободи от женския лик, понеже вярвал, че всичките нещастия в света все се дължат на женския образ и ако човек може да се освободи от женския образ, той ще може да влезе в Царството Божие. И затова той не допущал жена да припари около него. Всичко женско хвърлял. Един ден явява се един ученик, който се наричал Курциус, който се отличавал със светла мисъл, и светията го приема. Но този Курциус бил една млада мома, която се облякла, в мъжки дрехи. Светията всякога му казвал да се пази от жените, те са опасни, ако се поддаде на жените, не може да влезе в Царството Божие. "Да, учителю, слушам, ще се пазя, но бъди уверен, че по-добър ученик от мене няма да намериш. Аз никога няма да се съблазня от жените, от мъжете може да се съблазня. То е невъзможно от жените да се съблазня, но опасявам се от мъжете. Мъжете са опасни". Това е теория. Мъжете представляват опасност за жените, жените представляват опасност за мъжете. Това са техни хипотези. Причината не е нито у мъжете, нито у жените, тя е навсякъде. Тя се дължи на онези физически отношения, които съществуват в света. От тях се изкушава мъжът, от тях се изкушава жената, от тях се изкушават господарите и слугите, от тях се изкушават царете. Всеки се изкушава от външните условия. Когато войникът, нарамил пушка, отива да се бие на бойното поле, той си има някаква идея, някакво подбуждение. Когато един търговец се нарами с пари и отива да купува стока, и той воюва. Когато един ученик се нарами с книги и отива в училището, той е търговец. Проповедникът взима своята светийска книга и отива да проповядва - той е търговец. Учените хора имат стремеж, майката има стремеж, братът има стремеж. Хубав е този стремеж, не е лошото в стремежа, но в неразбирането: защо съм търговец защо съм учител, защо съм проповедник, защо съм майка, баща, слуга, господар - в неразбирането. Защото ако аз приема известно ядене и то ми причини болка, значи не разбирам живота. Аз трябва да разбирам това ядене. Като го приема, да ми причини приятно впечатление и да остави онази необходима сила в моя организъм. Следователно, ако аз ям и в яденето не добивам сила, тогава разбирам, че яденето не е естествено. http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/В_последното_време

Искам да благодаря на мъничкото смелчаци , заявяващи : това ми харесва . това не . Те са тези които работят . Тези които търсят да изяснят каква и защо е ролята им в настоящето .

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте приятели.Днес сутринта публикувах от телефона и бях с ограничени възможности да споделя мисли.

Беседата е многопластова .На мен лично един прочит не ми е достатъчен,за да вникна в темите ,които засяга.

Първата мисъл,която днес ме впечатли беше следната:

Цитат

Казала водата на огъня: "Аз мога да те загася, но ме е страх, че ще замръзна. Аз бих изгасила огъня, имам сила, но боя се, че ще замръзна". Питам: Ако водата загаси огъня, какво печели? Защо трябва да го загасява? Огънят е независим от водата, той си има свой живот, има си своя работа. Те понякога се срещат. По принуда някой път турят водата в огъня. Той не иска тя да дойде. Бои се от нея. Казва: "Върви си, тук не ти е мястото, ти не можеш да поддържаш горенето." Той казва, че може да разложи водата и тя ще изгуби своята сила.

Асоциацията ,която направих ,докато четях тази мисъл беше астрологична .В такова (като описаното)отношение са водните и огнените хора (според преобладаващия елемент в рожденните си карти ) .Водата и огънят като стихии и елементи, носят характеристики и тяхната среща ги изправя пред посочените в мисълта дилеми.

Линк към коментар
Share on other sites

:) Винаги съм се притеснявал от астролозите . Ще ме погледне някой и ще знае за мен , повече от самия аз . :)  А то не е лесно да си астролог . Не е достатъчно да знаеш ,роден съм на 12 април значи съм овен .  Например аз съм август , лъв . Жената , скорпйон . Явно не е достатъчно това .Трябва ---,, според преобладаващия елемент в рожденните си карти "

а този цитат е ...нямам достатъчно думи  за похвала :

Цитат

а казвам: всичкото сегашно знание, което съществува в света, то е извинително, така трябва да бъде. Така е и в красотата. И в заблуждението има известна красота. То е едно оптическо отношение: ти не виждаш нещата такива, каквито са, понеже има една оптическа измама. Такова е отношението на окото. Туй, което ние наричаме заблуждение, то е по отношение на окото. Един човек отдалече ти го виждаш млад, отблизо - голям, а много отдалече - още по-млад. Туй, което аз наричам заблуждение, то може да бъде по отношение на времето, по отношение на нашето съзнание, на нашето подсъзнание, на нашето самосъзнание и на нашето свръхсъзнание. Като се намесват тези елементи, дават различни гледания на живота. Благодарение на тях ние от гледището на подсъзнанието ще имаме едно разбиране на живота, от гледището на съзнанието - друго, от самосъзнанието - съвсем друго и от свръхсъзнанието - друго, непонятно за човека. Та когато някой ми каже истината, трябва конкретно да се знае какво подразбира под думата "истина". И Христа запитаха какво нещо е истината, и Той не отговори. Истината съществува като един факт. Тя не може да се обясни. По отрицателен път може да се обясни, но по положителен път никой не може да обясни какво нещо е истината. Досега някой видял ли е истината? Не я е видял. Отношения са това. Истината като една конкретна реалност никой не я е видял. Някой казва "абсолютната истина". Истината като факт съществува, но каква е по форма, по съдържание и по смисъл, какво е нейното вътрешно съдържание, ние не можем да я опишем; но тя за нас е една реалност.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Привет Александър.

Интересни мисли ни споделяш от беседата ,а и като лични разсъждения.Благодаря.

Моят интерес към астрологията е свързан с беседите.В тях Учителя понякога прави препратки ,като горната.Заинтересувах се преди време и разбрах,че българска астрологична школа има по времето на Учителя .Иначе науката астрология препоръчвам от личен опит за изучаване с цел самопознание .В това отношение тя може много да ни даде.Поздравления за комбинацията лъв -скорпион,дори и само по слънчев знак ,тя е впечатляваща за семейство.Все пак и двата знака са от неподвижните ,което прави срещата доста трудна особено в разменена позиция .Но това всеки може сам да наблюдава или опитва.Впрочем точно тези два слънчеви знака бяха в моята асоциативна препратка.

Поздрави !

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...