Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Какво ми е


Recommended Posts

Здравейте,мъж на 25 години съм от Силистра.Вече ми е доста трудно и се реших най после да пиша,дори и да не знам от къде да започна.Ще разкажа кое ме доведе тук във форума.Още от малък съм много срамежлив,притеснителен трудно се сближавах с другите деца поради това че усещах,че по някакъв начин съм различен от тях.В тийнейджърските ми години всичко продължи по този начин,трудно сближаване,много притеснение в училище,несигурност в себе си.Сега като пиша това виждам в момента колко повече страхове имам.Вече вземам все по трудно решения,претиснявам се от някакви маловажни дейности,страх ме е от мнението на хората,трудно рискувам.Миналата година бях при психотерапевт но нямаше подобрение,може би причината е била и в мен.Знам че тук е трудно да се отговори на въпроса ми но възможно ли е да имам Отбягващо разстройство на личността или е Социална фобия.Може постът ми да е малко объркващ но в главата ми е каша.

Лек и успешен ден на всички

Линк към коментар
Share on other sites

фактът, че съзнаваш страховете си правиш разлика, че са си твои, означава че по-вероятно си в социофобия. Да, вероятно в немалко социални ситуации страховете заливат и тогава силно вярваш, че другите те мислят за еди си какъв си и т.н. Но, с малко работа по себе си ти вече правиш разликата, виждаш че всъщност ти самият си мислиш така за себе си и проектираш страховете си в другите, нищо повече... 

Както казваш, програмите заложени в характера ти, от малък са се проявявали в общуване. Затова е нужен по-продължителен психотерапевтичен процес. Хубавото при социалната тревожност е, че пътеката е много ясна. Това, което се иска обаче, е постоянно ре-събуждана и поддържана висока мотивация, много активна работа по себе си между сесиите, справяне с периодично възникващото самосаботиращо отчаяние и продължаване. Резултатите са сигурни и неизбежни, при много упоритост. Защо такава упоритост - защото тук всъщност се работи с дълбоко заложени характерови черти, вярвания, програми, затова. Работа, изисквана от теб, но и водена от терапевт, който знае какво прави и е успешен в тази си работа - когнитивна, психотелесна, хипнотична, поведенческа... Например ако само с една психоанализа работи някой, много добре ще знаеш защо преживяваш всичко това, но представа няма да си имаш как да го разрешиш и какво да правиш. Така че, потърси интегрално работещ, инвазивен и успешен терапевт! Успехи!

Линк към коментар
Share on other sites

Мерси за отговора.Главно с терапевта работихме чрез психоанализа което аз вече бях направил сам.Осъзнах доста неща преди терапията,мисля че точно заради това някак си не виждах смисъл да продължа.Да знам,че мотивацията и дисциплината са началото на промяната,но когато дойде време да се сблъскам със страховете ми блокирвам,изпадам в паника и следва бягството.Ето,отварям вашета книга дишам,правя аудио  медитациите ви и идва ден в който се събуждам и съм тревожен и всичко е захвърлено след което следва пушене,пиене и да се изкарвам жертва.Може би и направих грешка че четях толкова книги за самопомощ,защото мисля че от толкова четене не дадох и шанс на терапевта.Това което ми казваше го знаех.Казвах си е това всичкото го знам защо да продължавам.И ето ме тук облян в страхове,че няма да мога да се променя.

 

Редактирано от Judge
Линк към коментар
Share on other sites

Бягство поведението се преобразува в постоянно себепредизвикващо поведение, на фона на менталната работа. Сам може, ако си зверски мотивиран и много постоянен. С терапевт пак е трудно, но с времето става все по-лесно и смело! 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

Просто е нужна индивидуална работа и работа в група. Групата ще ти помогне да не пропадаш в пушене, пиене и тнт. Защото тези последни няколко деяния задълбочават още повече проблемът ти. И да това е проблем, защото вече съзнаваш, че страшно много ти пречи. А когато осъзнаем и разберем, че нещо вече много ни пречи, то е време да си ходи и да се замени с нещо по-адаптивно. Трудно ще ти бъде сам,  поради това, че ще е нужно да преработваш нещата през друга позиция над съзнателната, това нещо можеш да го развиеш с терапевт. Анализата определено ще те забатачи, в твоя случай не ни интересува дали си си ударил главата в стола, масата или стената. Нас ни интересува да не се удряш и да не те боли. Прочети защитни механизми на съзнанието, как работят, действат, какво е проекция. Това са важна и неща, които е нужно да знаеш, за да разбереш как действа твоята психика, какво я брани, какво ти пречи, какво мислиш, че виждаш, а то дали е така. Можеш да започнеш малки поведенчески опити с някой твой приятел, но каквото и да правиш е нужно да с постоянен. При започването на опити съвсем нормално ще е да влезнеш в депресия, но въпреки това продължавай. Препоръчвам ти да четеш книгата на Морган Скот Пек - Изкуството да бъдеш Бог. Без да се обичаш, деянието ти е обречено на провал. Подготви се, събери кураж, с бавни стъпки можеш да стигнеш най-далеч.

Поздрави!

 

Линк към коментар
Share on other sites

Мерси на Стефан и Орлин.

Казваш защитните механизми на съзнанието това е четенето на мисли,скачане към заключения,катастрофизиране и т.н. това ли е или греша.Да кажем при поведенческа работа отивам при някой непознат и му искам 50 стотинки и в главата ми веднага идва мисълта ще се изложа,ще ме помисли за някой неудачник.Това ли е?Искам и да попитам нещо друго,при ограничаване на алкохола и цигарите със ежедневен спорт,тичане,ще помогне ли в поведенческата работа да бъда по спокоен,да мога по лесно да скачам във стресирващи за мен ситуации.

Линк към коментар
Share on other sites

Спортът тук е задължителен. За мъж, най-добрият вариант е комбинация от боен спорт, силова (фитнес) и за издръжливост (кръгова, кросфит...) тренировка. Защо боен спорт? Защото се обръща посоката на неизменно задържаната навътре при социална тревожност агресия - обръща се навън, като интензивна агресия в контролирана, защитена спортна среда. Постепенно тази агресия един вид се прехвърля в живота, като здрава мотивация, решителност във всяка една област. В общуването, но и в бизнеса и където и да е - започваш да си тежиш на мястото, излъчването ти се променя. Затова боен спорт. 

За поведенческите експерименти, когнитивните изкривявания и защитни механизми, да, на прав път си. Ако обаче правиш подобни опити сам, е добре да бъдат по-леки, по-ненатрапващи се, но регулярно, постъпателно и редовно, със задължителна когнитивна преработка преди и след това на изплувалите автоматизирани когниции. По-предизвикващите такива, се правят в присъствието и супервизията на терапевт. Както и на фона на лична, групова терапия, периодични работилници. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...