Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Някъде бъркам, моля ви помогнете!


Recommended Posts

Здравейте, започнах да се интересувам от учението на Петър Дънов. Обаче..има нещо, което усещам, че не разбирам правилно и моля за помощ: Сигурна съм, че почти всеки от вас, започвайки да чете мисли и лекции от Учителя усеща една лекота в себе си, сякаш сваля товара от плещите си. Това почувствах и аз първите няколко дни (чета и препрочитам почти денонощно!). Но от вчера насам отново усещам едно напрежение в мен от това, че - да, аз знам, че не трябва да се страхувам от лошото и че Господ най-добре ще се справи с него, но знам и че го има и съм "на тръни". Не знам дали ме разбирате, толкова съм подготвена за него, че едва ли не го чакам с нетърпение, а това ме напряга!? Греша, но не знам как да поправя тази мисъл и с каква да я заменя...

Линк към коментар
Share on other sites

Изостави я .Всяка мисъл която те спъва я изоставяш .Насочи вниманието си към нещо друго , по близко до желаното от теб ... В началото ако ти е нужна сила . използвай някои от формулите или молитва някоя .

:) Оставяш ли време за почивка при това четене денонощно ?  Не използвай насилие за да вървиш в пътя . Той трябва да е със сърце .С приятно чувство ... Разбирането идва в последствие .

 

Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, АлександърТ.А. каза:

Изостави я .Всяка мисъл която те спъва я изоставяш .Насочи вниманието си към нещо друго , по близко до желаното от теб ... В началото ако ти е нужна сила . използвай някои от формулите или молитва някоя .

:) Оставяш ли време за почивка при това четене денонощно ?  Не използвай насилие за да вървиш в пътя . Той трябва да е със сърце .С приятно чувство ... Разбирането идва в последствие .

 

От години не съм се чувствала толкова отпочинала, четейки! :) Да не говорим, че имах едно ужасно, ужасно главоболие всеки ден, което изчезна..предполагам е било от напрежение.

Междудругото, сега разбрах разликата между "силата на положителното мислене", за което говорят "розови" психолози, което всъщност не действа и силата на....силата на това да приемаш с доверие и любов, това което ти се случва. Бях чела статия на Орлин Баев по темата преди време...

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

силата на положителното мислене",

Основна грешка , изразяваща се в най различните мнения , по този въпрос . Е , липсата на  навик  за търсене същността , идеята . В основата на познанието за мисленето седи идеята , че човек е господар и може сам да определя за какво да мисли .Но в действителност не е така , още се учим . Това става възможно , когато човек вземе една ,, положителна "и една ,,отрицателна" мисли . Насочи вниманието си първо към едната после към другата и ги преживее . Когато усети и разбере древната мъдрост ,, каквото мислиш , това живееш ". Когато наистина с опита си разбере че той е господар на мисленето , като сам по своя воля насочва вниманието . И по този начин може да преживява нещо определено . А друго да го загърбва и го държи в страни .

Линк към коментар
Share on other sites

Май започвам да си спамя в темата, но така и така съм тръгнала да си разсъждавам, пък и пак има връзка..та, наскоро се сетих нещо. Била съм точно на седем години, връщахме се от една училищна екскурзия и аз споделих с една съученичка, че ме е страх да не катастрофираме, а тя ми каза; "Тогава си повтаряй непрекъснато "ще се блъснем, ще се блъснем"". Попитах я "защо?", а тя ми отвърна "Ами, не знаеш ли - когато мислиш за лоши неща ти се случват хубави, а когато мислиш за хубави - лоши"! Постепенно и несъзнателно чутото тогава от седемгодишното ми уше се е превърнало в мое кредо и години, години наред съм живяла с тази заблуда. Глупаво...И сега сигурно ми трябва време да се науча да мисля по друг начин. Всяко нещо си иска време...

Линк към коментар
Share on other sites

:)  А пък аз се правя на знаещ :)

По какъв друг начин да мислиш ?Според хубавите и лошите неща ? Като ги пробираш ? :)  Това е добре но не  достатъчно .

Щом четеш Дънов искам да ти подчертая че лошо или хубавао са относителни неща . Дънов някъде в беседите дава едно упражнение . Ученика да търси във всяко нещо хубавите  му страни .Да го прави често , винаги когато се сети , до като това стане част от характера му .Това може да ни държи в равновесие , във съвременния свят .

Линк към коментар
Share on other sites

В страха да не ми се случват лоши неща, дори не съм си мислила за хубави..На принципа "съгласна съм да не ми се случват хубави неща, ако не ми се случват и лоши". И то, ей така си минааава живота...Най-хубавото от тия горе-долу 2 седмици откакто чета Дънов е това, че главоболието ми изчезна, а то беше ежедневно, ужасно, пулсиращо стягане.

Колкото до това, да търсиш хубавите страни във всичко аз правя друго (експериментирам :) ) - когато се появи някаква спънка, проблем, противоречие, не го анализирам дали е хубаво или лошо, а се опитвам да изляза извън ситуацията и спокойно да я наблюдавам отстрани и наистина нещата се нареждат хубаво, като някакво чудо..

Линк към коментар
Share on other sites

:) Това е същото, но разказано с други думи :) 

 

Цитат

от вчера насам отново усещам едно напрежение в мен от това, че - да, аз знам, че не трябва да се страхувам от лошото и че Господ най-добре ще се справи с него, но знам и че го има и съм "на тръни". Не знам дали ме разбирате, толкова съм подготвена за него, че едва ли не го чакам с нетърпение, а това ме напряга!? Греша, но не знам как да поправя тази мисъл и с каква да я заменя...

Очевидно вече имаш силите да се справиш с "лошото" по описания от самата теб по-горе начин.Така че - грешката е вярна.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте отново, няма да отварям нова тема, ще продължавам да си питам в тази...След като изчетох мислите по теми от форума, сега чета "Изворът на доброто", но...

Вие открихте ли (или тя откри ли ви?!) Божествената любов и ако "да" къде и как?! Може да ви се стори глупав въпрос, но втори ден си блъскам главата...Опитах да си "насадя" едно блажено чувство, но не ми се получава насила..

Линк към коментар
Share on other sites

Божествената Любов е навсякъде около нас и в нас винаги. Ние сме като радиолюбителите - учим се да се настройваме на вълната и. Да, случвало ми се е... Когато си спомня за това се сещам неизменно за предупреждението на Христос: 

Истина ви казвам: ако се не обърнете и бъдете като децата, няма да влезете в Царството Небесно.(Ев.Матей, 18:3)

Детето - тук е обяснено защо - една от знаковите беседи за мен лично.... 

 

Линк към коментар
Share on other sites

 

Цитат

Някоя сутрин ставате и забравяте да завъртите ключа на вашето сърце, на вашия ум, и цял ден животът е в безпорядък, намирате, че няма никакъв смисъл в него и т.н. Аз казвам: Вие сте в положението на дете с големи идеи, което като мисли за големи работи, забравя да извърши най-малкото – да отвори малкия ключ, от който иде светлината в света. https://triangle.bg/books/1914-11-02--1.1999/1917-02-11-10.html

Цитат

Единствената ми радост е да нося чантата на любовта. Сега аз навсякъде чантата ѝ нося. А пък вие искате по-големи работи. Единственото нещо, което мога да ви дам, е да ви дам по една чанта. Ако искате повече, то е от лукаваго. Другите работи, други хора може да ви ги дадат. Казвам тъй, за да разберете. Да носиш чантата на любовта, от която идат всичките Божии блага, всичкото щастие. То е смисълът, в най-простата форма. Вие сега казвате: Как е тази работа, ние така не разбираме. Какво нещо е слугуването? Любовта, това е най-красивото същество в света. По-красиво от нея няма. Любовта това е най-богатото същество, по-богато от нея няма. Любовта е най-силното същество, по-силно от нея няма. Любовта всичко изпълня. Няма място в живота, което да не е изпълнила тя. Там дето стъпи кракът на любовта, рай става. Като излезе любовта от рая, раят се обръща в ад. Такова нещо е любовта. Казвам: Само да стъпи любовта във вас, ще станете рай. Понеже любовта е излязла от вас, сега е ад. Като дойде любовта, всичко ще се оправи.

 Чантата на Любовта

Последното Рассвет публикува в раздел --утринни слова .

Цитат

Опитах да си "насадя" едно блажено чувство, но не ми се получава насила..

Това е лесно но е недостатъчно за да го наречеш любов .Лесно е ако си работила с формули или молитви . За минута , от неутрално положение става ... Казвам го  но и ти си права . По някой път просто имаме нужда и от други чувства .Случвало ми се е да се въртя и няма място за мен , Нещо ме тормози от вътре и е зле :) . Но като потекат сълзите и облекчението идва .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

В 22.07.2017 г. at 18:01, katerina_84 каза:

Здравейте отново, няма да отварям нова тема, ще продължавам да си питам в тази...След като изчетох мислите по теми от форума, сега чета "Изворът на доброто", но...

Вие открихте ли (или тя откри ли ви?!) Божествената любов и ако "да" къде и как?! Може да ви се стори глупав въпрос, но втори ден си блъскам главата...Опитах да си "насадя" едно блажено чувство, но не ми се получава насила.

 

Сещам се за едни думи на Слава Севрюкова: " Не вие търсите него, той вас ви търси"

И други на Христос: " Ето ме , стоя на вратата и хлопам, ако някой чуе гласа ми отвори , ще вляза в живота му" 

Не зная дали важи за всички, но аз ще ти кажа как аз го усещам. 

Стопля ме, отвътре ме стопля. В момента в който се сетя  и изпитвам една истинска радост.

Може да се прояви с усмивка, умиление, със насълзени от радост очи. Без причина, просто така. Той изключва всяка лоша мисъл, чертае  в душата ти един светъл път, където ти дава такава подкрепа ,  вече не се притесняваш, не се страхуваш ... Живееш за да работиш върху себе си ( казвам върху себе си , защото трябва първо много добре да познаваш себе си и плюсовете и минусите за да можеш да минаваш през изпитите, да знаеш кое от къде идва) , да помагаш, да се молиш, да разказваш .... Просто всеки път , когато си тъжна или си на кръстопът помисли за Него и виж какво ще усетиш. 

Помисли когато си радостна и ще усетиш два пъти по - голяма радост.

:))) 

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Skylove,

Да това и аз го усещам, усещала съм го дори преди да се запозная с Учението, но вероятно съм още мнооого назад в усъвършенстването си. Когато попитах за Божествената любов имах предвид по-скоро това, за което чета в темите  - да обичаш всичко и всички без значение как те се отнасят към теб. Тук съм си още 100% човек :D - ядосвам се, дразня се....когато видя, че някой не е прав не мога да му отвърна с любов, особено ако видя някой да се държи несправедливо с друг човек.

Линк към коментар
Share on other sites

Какво означава не е прав? Това означава ли, че не мисли по твоя правилен начин? 

Какво означава несправедливо? Животът е незавършена картина. Все едно влизаш в ресторант и о! каква несправедливост. Пред едни има отрупани с ядене маси, пред други само оглозгани кокали, но от тях искат пари и те плащат, а други седят на празна маса и никой не им обръща внимание... :) (благодаря на креми за това сравнение)

Линк към коментар
Share on other sites

А, тези които ограбват и пребиват възрастни хора в домовете им посред нощ...как да са прави и начина им да е правилен? Как да се отнеса с любов към тях? Наистина не разбирам...?!

Или път този, които уби с брадва момичето в Търново, миналата година...И за него ли да мисля с любов?

Учителят казва - във всеки да намираме по нещо хубаво и да мислим за него - кое е хубавото в горните примери?

Не критикувам или оспорвам Учението, просто не мога да вникна в смисъла..

Линк към коментар
Share on other sites

Смисъла е твоето вътрешно равновесие  .Размишляваи като не го нарушаваш , И начина е , с любов . КОнкретно за всеки случай подхода може да е различен .Принципа е че злото съществува независимо от теб .Ако имаш начин поправи го . Ако не можеш заобиколи го . Борбата не е решение , тъи като то се храни с чуждото внимание .

Линк към коментар
Share on other sites

Александър, за пореден път ти благодаря! Ако не бях получила отговор, който да приема, това щеше да ми подейства много демотивиращо да продължа да чета, а твоя ме уцели право в десетката! :)

Образно казано си го представям така - независимо от ситуацията, размишлявайки за нея, трябва да стоя по средата, без да съдя кое е добро и кое - не.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 years later...
В 25.07.2017 г. at 14:59, katerina_84 каза:

Не критикувам или оспорвам Учението, просто не мога да вникна в смисъла..

Там, където се вършат престъпления Бог отсъства.  Това повечето хора са склонни да приемат.Това, което  по-трудно се приема е, че само като си помислиш, че някъде се върши престъпление, Бог вече си е отишъл от теб. Оставаш сама без Бог. Той те оставя сама или с помощта на приятели да се разправяш със ситуацията и да търсиш смисъл.

Учението ще ти помогне да търсиш смисъла заедно с Бога.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...