Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Д-р Баев, имам нужда от вас


Recommended Posts

Здравейте! Казвам се Даниела, на 24 години. Първо, бих искала да Ви поздравя за всички Ваши писмени трудове, много ми помагате, освен това съм гледала и интервюта с Вас, гледала съм и клиповете Ви и съм много впечатлена. Преди 5 месеца, без никаква причина, докато вървях, изведнъж получих много силен световъртеж, дезориентирах се и не разбирах какво ми говорят хората около меня всичко стана сякаш на забавен кадър. От тогава световъртежът е с мен всеки ден и е много силен и сякаш сетивата ми са притъпени, не възприемам толкова бързо, колкото преди и съм много уморена всеки ден. Освен това, с времето развих и страх от излизане навън, страх да не се изложа, да не припадна. Всеки път като доближа врата започвам да треперя. Ако ми се налага да излизам, дни преди това започвам да се притеснявам и страхувам. Вече не ми се излиза от вкъщи, но полагам усилия, не искам да съм така затворена. Като се застоя по-дълго време вкъщи, плача за какво ли не, искам да бъда навън, но този световъртеж ме плаши, плаши ме и всичко около мен, когато съм навън. Знам, че страхът ми е безпочвен, но не мога да го спра. Опитвам се чрез книги за позитивно мислене, но ми е ужасно трудно. Няколко пъти ми изписваха силни антидепресанти без да ми се поставя диагноза, но не исках да ги пия и ги изхвърлих, искам да се справя без тях. Дори не знам точно какво ми е...Много Ви моля за някаква насока, четох много за Вас, разчитам на Вас и имам нужда точно от Вашето мнение, безкрайно ще Ви бъда благодарна! Накратко, това е историята ми. Ако трябва да добавя още нещо, с удоволствие бих го направила. Благодаря Ви предварително!

Линк към коментар
Share on other sites

Психолог съм...

Влязла си в типично тревожно състояние - с елементи на агорафобия, обща и социална тревожност. От гледна точка на нас, терапевтите - нищо особено, работим с това постоянно, ежедневно. Да, ирационални са страховете, така е. Да, добре е да излизаш, да продължаваш да живееш активно, да. Ако обаче го правиш насила, единствено с волево усилие, състоянието ще персистира. В кратък разговор, терапевтът ще види характеровата ти структура, наличностите и дефицитите в живота ти. Всичко това съпоставено с тревожната симптоматика вече дава сведения на какво има да те учи тази тревожност и симптомите ѝ. Без да те познавам, през редовете се вижда, че при теб някои от уроците, които имаш да усвояваш, са: умение за загуба на невротичния контрол, доверяване на непознатото и спонтанното, релаксация, забавяне на темпото и оценяване на мига, разширяване на мирогледа, опознаване на себе си, радване на малките неща, умение за прегръщане и плаване със страха, спиране на ума (медитация) и допир до творчеството. С качествен терапевт тези уроци се учат бързо (съответно и състоянието се разрешава), сама много по-бавно. Затова намери своя човек и поработи! 

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Безкрайно много Ви благодаря! Ще последвам съветите Ви с огромно желание. Вече си записах и час при психотерапевт в моя град (от Русе съм), надявам се да съм случила на специалист. И все пак се надявам и някой ден да дойда на сеанс при Вас. Моля, ако Вие имате идея за добър психотерапевт в Русе или в близост да ме насочите. И отново огромно благодаря!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Даниела,

Имаш елементите на агорофобията, обща и социална тревожност, които са дошли в твоя живот, защото имат послание към теб, а именно да живееш един по- дълбок, зрял и смислен живот изпълнен с много любов. Започни да спортуваш, като начало и се обърни към психотерапевт, който да те подпомогне в извървяването на този път към промяната. 

 

Редактирано от Андрей Филипов
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте, г-н Филипов! Много Ви благодаря за напътствията, толкова надежда ми вдъхвате само в рамките на няколко реда. Имам нужда от това. Ще последвам съветите Ви! Старая се около мен да има само любов и положителни емоции, понякога е трудно, но не се отказвам. Вярвам, че щом се случва на мен, това означава, че съм достатъчно силна, за да се справя с него. Благодаря Ви!

Линк към коментар
Share on other sites

Когато започнах да обичам себе си, разбрах, че болката и страданието са само предупредителни знаци, че живея против собствената си истина. Сега знам, че това се нарича "автентичност".

Когато започнах да обичам себе си, разбрах колко силно мога да засегна някого, ако го пресирам да изпълни желанията ми, преди да им е дошло времето, и човекът още не е готов... дори този човек да съм самият аз. Днес наричам това "уважение".

Когато започнах да обичам себе си, престанах да копнея за друг живот и видях, че всичко, което ме обкръжаваше, ме приканваше да израствам. Днес наричам това "зрялост".

Когато започнах да обичам себе си, разбрах, че при всякакви обстоятелства съм на правилното място, в правилното време и всичко се случва в точния момент, затова мога да бъда спокоен. Сега наричам това "увереност в себе си".

Когато започнах да обичам себе си, престанах да крада от собственото си време и да правя грандиозни планове за бъдещето. Днес правя само това, което ми носи щастие и радост, което обичам да правя и което вълнува сърцето ми. Правя го по собствен начин и с моя собствен ритъм. Днес наричам това "простота".

Когато започнах да обичам себе си, се освободих от всичко, което вреди на здравето ми – храна, хора, вещи, ситуации. Всичко, което ме теглеше надолу и ме отдалечаваше от самия мен. В началото наричах това "здравословен егоизъм". Сега знам, че това е "любов към самия теб".

Когато обикнах себе си, престанах да се опитвам винаги да бъда прав и от този момент правя по-малко грешки. Сега разбрах, че това е "скромност".

Когато започнах да обичам себе си, отказах да живея в миналото и да се тревожа за бъдещето. Днес живея само в настоящия момент, в който се случва всичко. Сега изживявам всеки ден за самия него и наричам това "осъществяване".

Когато започнах да обичам себе си, осъзнах, че моят ум може да ме разстрои и да ме разболее. Но когато го свързах със сърцето си, той ми стана ценен съюзник. Сега наричам тази взаимовръзка "мъдрост на сърцето".

Повече не е нужно да се боим от спорове, конфронтация и всякакви проблеми със себе си или с другите. Даже звездите се сблъскват, но от техния сблъсък се раждат нови светове. Сега знам: "Това е животът!"

Речта на Чарли Чаплин по повод 70-тата му годишнина.

Редактирано от Андрей Филипов
Линк към коментар
Share on other sites

Прекрасно послание! Надявам се скоро да преоткрия себе си и да се науча да обичам себе си безусловно. Въпреки трудностите, съм убедена, че това  което ми се случва, е привилегия. Аларма, чиято цел е да ме накара да се обърна към себе си и да продължа много по-смело и по-уверено напред, но вече на друго ниво. Толкова хора мечтаят за знак, който да им покаже дали вървят по грешен път, а аз го получих и вече от мен зависи доколко ще го използвам в моя полза. Благодаря за надеждата!

Линк към коментар
Share on other sites

Наистина силна настройка, Съни! Когато имаш такова отношение, всичко помага по пътя ти! 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...