Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Филми от 90-те години!


Кон Круз

Recommended Posts

Тема за филми във всякакви жанрове, правени в периода 1990 г. -1999 г.

Можете да споделяте всякаква информация, свързана с такива кино творения.

Имате ли любими филми от 90-те години на 20-ти век? Смятате ли, че киното в този период има нещо специфично, което липсва в другите периоди от историята му? И ако да - какво е то според вас?

 

Линк към коментар
Share on other sites

Вчера гледах филма "Poison Ivy" ("Отровната Айви") от 1992 г.

"Режисьор: Кат Шей
Жанр: Драма, Трилър
Държава: САЩ
В ролите: Дрю Баримор, Сара Гилбърт, Том Скерит, Черил Лад, Алан Сток и други.
Резюме: Секси тийнейджърката Айви (Дрю Баримор) е сираче, отраснало в бедния дом на леля си. Тя завижда на луксозния начин на живот на своята приятелка от училище Силвия Купър (Сара Гилбърт) и затова се мести да живее при нея. Силвия е твърде странна и самотна, а майка й е болна и вече не може да удовлетворява сексуално своя съпруг. Това е прекрасна възможност за Айви, която решава да прелъсти бащата, да убие майката...
Филмът се превръща в култов за тийнейджърите не само, заради историята на Айви, но и заради превръщането на Дрю Баримор от дете в звезда именно чрез този трилър..."
(Източник: zamunda.net.)

Не го препоръчвам, защото го намирам за скучен. Но в самия му край, след смъртта на лошата във филма (Айви, чието истинско име не беше казано), Силвия Купър (момичето, чиято майка Айви самоуби), каза за покойната си приятелка нещо, което би могло да бъде определено като мъдро: "Продължавам да мисля за нея. Предполагам, че още я обичам. Сигурно е била по - самотна, отколкото бях аз." 

Няма осъждане на победения враг, няма омраза. Въпреки преживените заради Айви (Бръшлян) страдания, Силвия изпитва съчувствие към приятелката си и допуска, че все още я обича.

 

Редактирано от Сингам I Шишман Асен
Линк към коментар
Share on other sites

,,Отровната Айви ",,,,,скучен ? Поне малко не те ли отвращава ?

,,Бялото слънце на пустинята"     Сигурно ще ми направиш забележка че филма е по стар . Но в посочения период го гледах и не знам кога е сниман .  Тогава много ми хареса .

Гражданската война е свършила. След дълго отсъствие демобилизираният Фьодор Сухов пътува към дома си и любимата жена в Русия през пясъците на Туркестан, но среща отряд червеноармейци, които преследват бандата на Черния Абдула. -----комедия

пп  трудно гледам човешкото лукавство

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Във филма нямаше нищо ново за мен. Нещата показани в него не са и най - лошите, които са ми ставали известни по един или друг начин.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 6 months later...

                                             За любителите на мистерии! 

Интересно филмче от 1995 г. Причисляването му към жанра "ужаси" е преувеличение! :) 

Много по - близо е до определението "мистерия" или дори до епитета "приятен", отколкото до "ужаси"...

9d00dec7f9f7.jpg

 

Haunted / Призрачната къща (1995)

## Режисьор : Lewis Gilbert
## В ролите : Ейдън Куин, Кейт Бекинсейл, Антъни Андрюс, Алекс Лов, Джон Гилгуд, Ана Меси, Виктория Шалет и други
## IMDB : fullr.pngfullr.pngfullr.pngfullr.pngfullr.pngfullr.pnghalfr.pngblankr.pngblankr.pngblankr.png 6.2 от 5,530 гласували Линк към IMDB
## Държава : САЩ, Великобритания
## Година : 1995
## Времетраене : 103 минути
## Резюме : Дейвид Аш, професор в университета Кембърли се завръща в родната Англия. Освен професор, той е и писател. Току-що е издал книгата си, в която отрича съществуването на призраците и духовете. Но дали това е така? Професор Аш (Ейдън Куин) получава писмо от възрастна жена, която си мисли че къща Едбрук е обитавана от призраци. В писмото си към професора, възрастната жена го моли за помощ. Пристигайки в Едбрук, професор Аш среща двамата братя Робърт и Саймън Мариел, както и тяхната красива сестра, Кристина Мариел (Кейт Бекинсейл). Дейвид е твърдо решен да докаже, че в Едбрук няма никакви призраци, а просто старата жена се е побъркала. Но тогава започват странните му видения, включително и призракът на отдавна мъртвата му сестра-близначка.

По книгата на Джеймс Херберт!

## Български Субтитри : В торента, Благодарение на "cocobrise" & http://subsunacs.net
## Audio : English

Източник: http://zamunda.net/banan?id=132276&fav=true.

Линк към коментар
Share on other sites

887e331ca2e7.jpg

"Blank check" ("Празен чек"): комедия от 1994 г.

На едно хлапе, което е подигравано и тормозено от братята и връстниците си, което изпитва недостиг на лично пространство и се чувства подтиснато от баща си му попада празен и подписан чек...И купонът започва! :) 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...

За любителите на психотрилъри.

"Sliver" (1993) - с участието на Шарън Стоун и Алек Болдуин.

Млада жена се нанася да живее в блок, в който е извършено убийство малко преди идването и. Започва любовна връзка с един от живущите..., който се оказва по - особен от останалите. По сайтовете може да се срещне кратко резюме на филма..., но доколко вярно е то...

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 months later...
  • 4 weeks later...

"Les Visiteurs" ("Гости от миналото"), 1993 г.

Петият най - гледан филм в историята на френското кино. №1 в бокс офиса на Франция за 1993 г. с 13 782 846 продадени билета. Гледал съм и по - добри филми на тема пътуване във времето, но филмът не е лош. Става.
Граф Годфроа Монтмирай (роден през 1079 г.) и неговият слуга Жакуй (незнаещ кога е роден), благодарение на грешка на магьосник - от 1123 г. се озовават заедно в 1993 г. Там срещат далечната правнучка на графа - Беатрис Монтмирай и далечният правнук на слугата Жакуй - новобогаташът Жакар, който е закупил замъка "Монтмирай" от Беатрис. Двамата средновековни герои си поставят за цел намирането на рецептата, която може да ги върне обратно в тяхното време и да помогне на графа да предотврати едно трагично събитие.
Би било хубаво да се направи подобен български филм. Още по - добре сериал, който да има не само развлекателна, но и образователна роля.

Макар чисто френският филм да е в пъти по - евтин и да е по - стар от американско-френския римейк от 2001 г. (пак с участието на Жан Рено в главната роля), ми е по - симпатичен. Защото има продължения и защото е по - реалистичен. Французи от 12-ти век попаднали във Франция от 20-ти век е по - вероятно да бъдат разбрани, отколкото французи от 12-ти век попаднали в САЩ от 21-ви век...

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

"Les Visiteurs" ("Гости от миналото" 2), 1998 г.

- Защо Юбер говори като от стара книга?

- Просто се опитва да открие корените си.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Ако на някой случайно му се гледа екшън му препоръчвам може би най - добрия с участието на Жан-Клод Ван Дам.

"Максимален риск" (1996 г.)

Ален Моро (френски полицай) и Михаил Суворов (американски престъпник от руската мафия в Ню Йорк) са близнаци, които са разделени на 3-месечна възраст. Михаил е убит докато се опитва да намери брат си Ален, който научавайки за станалото (до онзи момент не знае, че има близнак) тръгва към "Голямата ябълка", за да научи повече за своя брат.

Линк към коментар
Share on other sites

"Пясъчният човек" (1995 г.) - умерен според мен ужас и добър като за жанра си филм (на който жанр като цяло не съм фен, но чат-пат гледам и такива филми).

- Защо правиш това? - Децата не могат да спят. Трябва да приспивам децата. - Но ти ме спаси, ти ме предпази от баща ни. Защо искаш да ме убиеш сега?! - За да сложа край на болката ти. - Но аз не страдам! - Чувам виковете ти, чувам виковете на всички деца през нощта! В главата си. Виковете трябва да спрат. Те трябва да заспят. Всички деца трябва да спят.

Мотивът за пясъчния човек идва от немска книга от първата половина на 19-ти век. "Пясъчния човек“ (на немски: Der Sandmann) е новела от Ернст Теодор Амадеус Хофман. Творбата е писана към края на 1815 г. в Берлин. Сюжетен елемент от нея използват либретистите на Жак Офенбах за трето действие на операта „Хофманови разкази“. Пясъчният човек е фолклорен образ, познат в Централна и Северна Европа. Смятало се е, че той хвърля вълшебен пясък или прах върху очите на децата и по този начин те бързо заспиват. В едноименната новела на Хофман, пясъчният човек е представен като същество, което навестява нощем децата, които не спят и им хвърля шепи пясък в очите и те започват да кървят. После ги взима и се отправя към Луната, където с тях храни собствените си деца. „Пясъчният човек“ в новелата е обобщен образ на миксантропическо чудовище, съставено от въображаемия образ на Сънчо от приказките на старата бавачка и зловещата фигура на стария адвокат Копелиус." https://bg.wikipedia.org/…/%D0%9F%D1%8F%D1%81%D1%8A%D1%87…

 

Редактирано от Кон Круз
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...