Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Световна история


Recommended Posts

Тема за всякакви факти и теории, свързани с историите на други държави.

Една интересна статия, на която попаднах днес: "Най-големият масов убиец в историята на света" (https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/naj-golemiiat-masov-ubiec-v-istoriiata-na-sveta-6072462). Става дума за китайския вожд Мао Дзедун. Освен ненаситен сексуално, диктаторът е бил и много кръвожаден. Не знаех, че загиналите по време на властта му са повече от тези, които са убили Хитлер и Сталин.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Чехословашкият студент Ян Палах се самозапалил в знак на протест срещу съветското нашествие целящо да поддържа съветския тип социализъм в централноевропейската държава. За съжаление и България е изпратила войска (позорно петно в историята ни, както е позорно и изпращането на войска в Ирак през 2003 г.).

"През август 1968 г. войски на СССР, НРБ, ГДР, ПНР, УНР нахлуват в Чехословакия, за да смажат либерализиращите реформи на правителството на Александър Дубчек, известно като Пражка пролет. Група от чешки студенти, включително и Палах, правят самоубийствен акт, възнамерявайки да се жертват в протест на нашествието. Според Ярослава Мосерова, специалист по изгаряния, която първа се е погрижила за Палах в Трета клиника към Карловия университет в Прага, той не се е самозапалил, протестирайки срещу съветската окупация, а го е направил, протестирайки срещу деморализацията на чешките граждани, причинена от окупацията.

„Не беше толкова против Съветската окупация, а против деморализацията, която настъпваше, хората не само се отказваха, но и се предаваха. И той искаше да спре онази деморализация. Замислям се за хората на улицата, множеството от тях, мълчаливи, с тъжни очи, сериозни лица, когато погледнете онези хора, разбирате това, което всеки вече знае, всички благоприлични хора бяха на прага да правят още компромиси.“

Погребението на Палах довежда до масови протести срещу окупацията и месец по-късно (25 февруари 1969 г.) друг студент – Ян Зайиц, се самозапалва и умира на същото място, последван през април същата година от Евжен Плоцек в Ихлава." (https://bg.wikipedia.org/wiki/Ян_Палах).

В чест на Палах, Валери Нисимов Петров написва стихотворението си "Самоизгаряне": http://barko4.com/bg/Стихове/Самоизгаряне_от_Валери_Петров.html.

Линк към коментар
Share on other sites

Унгарската революция от 1956 г.https://www.24chasa.bg/novini/article/5843142. Борба на унгарския народ за независимост и по - добър живот. В нея участие вземат над 200 000 унгарци (включително жени и деца).

П.П.: Не знам защо, но когато копирам текст от сайта на "24 часа" и буквите излизат разбъркано...Може би е нарочно направено така.

Линк към коментар
Share on other sites

До преди около 2 г. не знаех за "Bitwa Warszawska", разговорно наричана „Чудото на Висла“ ("Британския дипломат Едгар д'Абернон нарежда битката за Варшава от 1920 г. на 18 място в своя преглед на военните сблъсъци, оказали най-голямо влияние върху световната история"): https://bg.wikipedia.org/wiki/Битка_при_Варшава_(1920).

А до преди малко не знаех, че тя е била част от Полско-съветската война (февруари 1919 – март 1921): https://bg.wikipedia.org/wiki/Полско-съветска_война.

Полша побеждава, но 19 г. по - късно рухва под напора на двата тоталитарни колоса.

Линк към коментар
Share on other sites

Божидар Димитров: 6 мита за Втората световна война

1. „Странната” война – съюзниците не воюват между септември 1939 – май 1940.
2. САЩ били неутрални до 6.ХІІ.1941 г. (нападението срещу Пърл Харбър).
3. Съюзническите армии – на Финландия, Словакия, Италия, Унгария, Румъния, България и Хърватска, наклонили за дълго време везните в полза на Оста.
4. СССР загубил сраженията в 1941, защото Сталин не се доверил на разузнаването и поради това авиацията и танковете били унищожени в поделенията си още на 22 юни 1941 от масираната въздушна атака. А танковете били по стари от немските . С това режимът на Сталин, а и последвалите го комунистически ръководители оправдаваха поражението. А също и с разстрела на голяма част от висшите командни кадри на Червената армия през 1937 – 1938 г.
5. мит – Ленд – лиза, т. е. помощта на САЩ спасил СССР от разгром.
6. Загубите на СССР.

Целият материал: https://offnews.bg/nashite-avtori/bozhidar-dimitrov-6-mita-za-vtorata-svetovna-vojna-383115.html.

Линк към коментар
Share on other sites

Нещо, което може да изненада мнозина от онези, които ще да го прочетат. :) 

Вървял е той от дом на дом,
по чужди врати често чукал.
Под старо дъбово крило
той таз проста песен слушал.
В мелодията и в звука,
тъй е била все чиста тя,
Че имало е истина една - 
божествената ни мечта.
Сърце, превърнато на камък,
пробуждало се от тъмата.
Блуждаещ над тъмнината пламък
издигал се е над гората.
Но хората, отрекли Бог,
във тъмнината те живели,
отрова сложили му те
и в чашата му я налели.
И казали: "Бъди проклет!"
Изпий до дъно тази чаша!...
И песента ти не е наша,
и истината ти не е за нас!"

Това по - горе е стихотворение на Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин, от времето, когато е бил юноша. Преди да стане революционер е учил в семинария.
Всичко тече, всичко се променя. :D:) 

Текстът е взет от книгата "Окултният Сталин" на Антон Первушин.

Снимката също може да ви шашне.

Снимка на Манас Атмановски.

Редактирано от Сингам I Шишман Асен
Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

"Известна е например историята на трите снахи на френския крал Филип IV Хубави, управлявал между 1285 и 1314 г., които доста си изпатили от суровите средновековни нрави (повече обаче си изпатили любовниците им).
Всичко се случвало в една стара бойна кула край Сена. Там предполагаемо (историците нямат консенсус по въпроса) две от снахите на френския крал - Бланш и Маргарет - се забавлявали с двама от неговите рицари. Под “забавления” се имат предвид ядене, пиене и секс. Третата снаха - Жана (или “Жан”, както е правилното, макар и необичайно за нас френско произношение) - била обвинена, че най-малкото е знаела какво се случва, а може и самата тя да е имала извънбрачна връзка.
Оказало се, че това, което за кралските снахи си било един супер добър купон, за обществото било едновременно неморално, престъпно и уронващо кралския престиж.
Заради всичко това и трите снахи били изпратени в затвор, като впоследствие само Жан била освободена, след като съпругът й станал крал. Той така и не повярвал на обвиненията срещу нея.
Обвинените рицари обаче нямали този късмет. Те били екзекутирани, като по всяка вероятност преди това са били измъчвани, за да си признаят, че са правили секс с кралските снахи. Също по всяка вероятност са били и кастрирани. Доста височка цена, колкото и да са били вървежни Бланш и Маргарет."
(http://www.vratovrazka.bg/…/Сексът-и-средновековието-дворцо…).

 

Линк към коментар
Share on other sites

"Както и при Хитлер - големи надежди и много разруха след себе си. 
...
Мусолини всъщност е доста сложна и противоречива личност. Той е социалист от ленински тип с други думи изповядва някаква марксистка ерес, също както Ленин и също както Хитлер. Той вярва в обобществяването, в историческите закони и прочие, и също като тях има силното желание да построи някаква нова политическа и икономическа Утопия. Но, за разлика от тях, извън идеологическите нагласи, просто като човек, в самото начало той не обича насилието в големи мащаби, особено насилието заради самото насилие, многократно се изказва и пише против него. Той рядко прави зло по своя инициатива, а почти винаги бива изкушаван към такава стъпка, докато накрая дългите години на власт и ласкателства все пак успяват да атрофират напълно моралното му чувство. Няма живот без проливане на кръв казва той, но това е пак част от някаква поза, в действителност през 1919-1920 г. той е напълно неспособен да поеме по пътя на непредизвиканото насилие, на него винаги му е нужен претекст. Но суетата му е огромна, както и жаждата за власт, така че, за да го направят Дуче, той се примирява с насилието, а 1922 става годината на фашисткия терор. 
...
Много му харесват грандиозните неща и проекти. Пресушаването на блата, например, едно значително практическо постижение...Мафията е натикана в нелегалност, изчезва уличното насилие. Няма, естествено, стачки, а и корупцията не е толкова коментирана, макар и да не е ясно дали е намаляла или просто е станала по-прикрита.
...
А и контрастът с гладната и обезверена Русия е направо поразителен. Затова не е чудно, че Хитлер се възхищава много от Мусолини и изпитва уважение към него. Той го смята за пример, достоен да бъде следван. Между болшевишките варварства на Изтока и гнилият либерализъм на Запада, Италия наистина дава вид, че предлага някакъв трети път. Но нацисткия лидер не среща отначало никаква взаимност на чувствата. Мусолини смята себе си с известно основание за образован и цивилизован човек. Расизмът на Хитлер го отвращава, а през 1934 г. той намира самия Хитлер за безподобен шарлатанин и опасен бандит. Това е съвършено вярна оценка...
...
На 22 май 1939 г. той подписва Стоманеният пакт първият от цяла поредица бандитски пактове с човека, когото преди пет години е смятал за враг на цивилизацията. Още преди това е преобърнал предишните си възражения срещу расовата политика и през 1938 г. създава италиански вариант на Нюрнбергските закони. Сега вече Мусолини иска война повече от всичко и нетърпеливо (той по принцип е нетърпелив човек) подражава на Хитлер, фабрикувайки претенции към ред френски градове."

Целият реферат за италианския диктатор: http://www.referati.org/benito-musolini-1-/48771/ref/p4.

Линк към коментар
Share on other sites

Интересни статии:

1. "Хитлер, Сталин и Мусолини в анализ на Юнг". Автор: Хюбърт Никърбокър: http://glasove.com/categories/interviuta/news/hitler-stalin-i-musolini-v-analiz-na-iung.

2. "Странната история на вещерското вуду парти за убийството на Хитлер. Главният вещер Уилиам Сийбрук и група младежи се опитват да убият Адолф Хитлер с помощта на тъмни сили": https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/veshterskoto-vudu-parti-za-ubijstvoto-na-hitler-6073237.

3. "Пробвали да убият Сталин с магия": http://sanovnik.bg/n4-21969-Пробвали_да_убият_Сталин_с_магия.

4. "Как нацистите са използвали за пропагандата си "перфектно" арийче от еврейски произход. Един фотограф прави нацистите за смях, след като избират неговата снимка на красивото еврейско бебе Хеси за своята пропагандна кампания:  https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/istoriiata-na-perfektnoto-arijche-ot-evrejski-proizhod-6071186

5. "Забранената любов на "Аушвиц": https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zabranenata-liubov-na-aushvic-6040914.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 9 months later...

Преди началото на конфликта сръбската страна отказала справедливи реформи и със сила се опитала да задържи статуквото.
Сърбите се опитали да отцепят 1/4 от територията на Хърватия.
Сърбите първи започнали етническо прочистване.
Повечето от половината изселили се сърби са се завърнали по родните си места след края на войната.
Не одобрявам жестокостите на никоя от двете страни в конфликта.

"За хърватската война за независимост": http://hranislav.blog.bg/history/2018/07/14/za-hyrvatskata-voina-za-nezavisimost.1617241.

 

Линк към коментар
Share on other sites

"Забравеният румънски Холокост": https://www.dw.com/bg/забравеният-румънски-холокост/a-15910874.

"Зверствата, които Румъния извърши в Одеса": https://www.dw.com/bg/зверствата-които-румъния-извърши-в-одеса/a-16426686.

Линк към коментар
Share on other sites

Нещо, което не знаех до днес. За пореден път се уверявам, че често нещата са по - сложни, отколкото сме си мислели. Визирам в случая частта с това, че определени национални свободи са отнети заради агресия на определени национални правителства към Русия.

"Външна политика
Ленин е основоположник на първата в света „държава на работниците и селяните“. Милиони хора по света са вдъхновени от примера на Съветска Русия и се опитват да го следват – това се насърчава и от официалната политика на СССР за осъществяване на политиката на износ на революция по целия свят.

В самото начало на управлението на Ленин на дотогава подвластните на Руската империя народи е дадена възможност за самоопределение в национални държави. Скоро обаче почти всички новообразувани държави – Финландия, Украйна, кавказките републики са овладени от враждебни на Съветска Русия правителства, които започват война срещу нея. Това кара Ленин да промени отношението си по въпроса и след завоюването на някои от тези страни от Червената армия да ги присъедини към ново държавно обединение под доминацията на Русия – Съветския съюз." (https://bg.wikipedia.org/wiki/Владимир_Ленин).

Допускам, че тези враждебни правителства са били водени от страх Мечката да не стисне страните им отново и са решили да ударят изпреварващо с цел да я прекършат, но не им се е получило...

Редактирано от Кон Сивобелев
Линк към коментар
Share on other sites

Можете ли да ми посочите поне един единствен политически лидер в световната или родната история, който да се е справил с финансовите задкулисия, които тласкат политиката на държавите в една или друга посока?

Линк към коментар
Share on other sites

Ще споделя нещо, което научих преди дни и което ми направи впечатление (то е поредното потвърждение, че някои неща не са били чак толкова крайно различни колкото мнозина си мислят). Подчертавам - не съм привърженик на този човек, нито пък пропагандирам някаква идеология.

Не съм подозирал, че е бил руски езиков патриот. Понеже по принцип марксическият комунизъм се свързвам с краен интернационализъм, дори с безродие...

"Разваляме руския език. Употребяваме без необходимост чужди думи. И ги употребяваме неправилно. Защо да казваме "дефекти", когато може да се каже грешка, недостатък или неточност? … Не е ли време да обявим война на употребата на чужди думи без необходимост? — въпреки призива му за поредна война изследователите на Ленин сочат, че той самият е продължил да употребява думата "дефект" и след написването на горните редове."

"Признавам си, че ако мене употребата на чужди думи без необходимост ме озлобява (понеже това затруднява нашето влияние върху масата), то някои грешки на пишещите из вестниците направо ме изкарват от кожата. … Да усвояваме френско-нижегороската словоупотреба значи да усвояваме най-лошото от най-лошите представители на руската едроземеделска класа, която се е учила на френски, но, първо, не се доучили, а второ, изопачава руския език. Не е ли време да обявим война на изопачаването на руския език?" (https://bg.wikiquote.org/wiki/Владимир_Ленин).

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Кронщатско въстание: 

"На 25 февруари 1921 г. на линейния кораб „Севастопол“, закотвен в Кронщат, се провежда събрание на матросите, на което се взема решение да се изпрати делегация в Петроград, за да установи какви са причините за вълненията на работниците в града. Към недоволните се присъединява и екипажът на кораба „Петропавловск“. На 28 февруари матросите им на общо събрание приемат резолюция с искания за нови избори за съвети, премахване на политкомисарите, свободна дейност на социалистическите партии, разрешаване на свободната търговия.

На 1 март на Котвения площад (Якорная площадь) на Кронщат се състоява 15-хиляден митинг под лозунги „Власт на советите, а не на партиите!“ Пристига Михаил Калинин – председател на Всеруския централен изпълнителен комитет (изпълняващ функциите на парламент и правителство), опитва се да успокои събралите се, но матросите сриват неговата реч.

Матросите преминават към открито неподчинение. На 2 март арестуват комисаря на Балтийския флот Н. Кузмин и политическите комисари на разбунтувалите се кораби. Избират Временен революционен комитет, начело на който застава матрос С. Петриченко.

Във възванието си[1] бунтовниците описват задачата му като осигуряване на справедливи избори на съвети. Поставят искане и за свобода на печата, на селските и работническите партии и анархисткидвижения, както и пълна амнистия на политическите затворници. Призовават за свикване на Учредително събрание и премахване на политическите отдели в армията, флота и транспорта.

Въпреки че бунтовниците имат възможността да завземат Петербург, те не преминават към решителни действия. Задоволяват се само с изпращане на исканията си и изчакване действията на Съветите."

https://bg.wikipedia.org/wiki/Кронщатско_въстание.

Редактирано от Кон Сивобелев
Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...
През 3-ти век преди Христа, в римската република са почитани цели 30 000 божества (някои с етруски произход, други с гръцки, а трети - с източен). Това обаче е нищо на фона на 330-те милиона богове, почитани в разните течения на хиндуизма.
Линк към коментар
Share on other sites

За обикновеното италианско духовенство, в края на 15-ти век (откъс от "Борджиите" на Роберто Джервазо): "Било покварено издъно и прегрешавало с лекота и против природните закони. "Неморалността му - пише Пастор - била тъй разпространена и голяма, че някои надигнали глас за отмяна на безбрачието"." Това кърти: "В един свой известен едикт папа Инокентий VIII забранил на свещениците да стопанисват касапници, кръчми, игрални домове, както и да се занимават със сводничество."

Въпреки голямата поквара сред духовенството в манастирите и извън тях, е имало и много свещеници и монаси, които са живеели както подобава на християнски духовници.

За властването на папа Пий II (1458-1464 г.): "Често се оттеглял извън града и тук, на брега на някоя рекичка или под сянката на някой дъб, председателствувал консисторията" (заседание на всички кардинали и други висши духовници, ръководено от папата); Ограничил се с предложение за реформа на нравите, която възложил на един комитет от висши духовници, но те се постарали да не я осъществяват, защото най - засегнатите щели да бъдат първо те. Папата не настоял."

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Томас Удроу Уилсън (1913- 1921 г.).

Двадесет и осмият президент на САЩ. Името му го свързвам с т.нар. "Четиринадесет точки на Уилсън" (касаещи бъдещото мирно устройване на света): https://bg.wikipedia.org/wiki/Четиринадесетте_точки_на_Уилсън. Още с това, че донякъде благодарение на него България не е разпокъсана след края на войната между Румъния, Сърбия и Гърция, както и с факта, че е един от хората на които пророка Едгар Кейси е направил тълкувание.

Линк към коментар
Share on other sites

"През септември 1941 г. лекар извършва толкова героична постъпка, че е удостоен с ордена Железен кръст, който се дава от висшето германско командване.

Без да помисли за собствената си безопасност, майор Лео Скюрник, който е окръжен доктор, организира евакуацията на полева болница на финладско-руската граница.

Под тежките бомбардировки на Съветската армия той спасява живота на повече от 600 души, сред които има и членове на СС. Скюрник далеч не е единственият войник, който получава Железен кръст по време на Втората световна война.

Повече от четири милиона души са получили ордена, но това, което отличава Скюрник от останалите, е фактът, че той всъщност е... евреин. Докторът не е единственият евреин, който се сражава на на страната на германците. Повече от 300 човека се оказват в съюз с немците, когато Финландия се присъединява към войната срещу общия враг - Съветския съюз.

Съюзът между Хитлер и расата, която той е обещал да унищожи, е един от най-необикновените аспекти на Втората световна война и въпреки това малцина знаят нещо за този случай. А той е единственият, в който евреи се броят за съюзници на Германия.

Почти без изключения - финландските евреи напускат руската армия, в която били принудени да служат от 10-годишни, докато навършат 25 години. Те били гледани с подозрение от останалата част на населението на Финландия, която е била под руско управление до независимостта й през 1917 г.

Войната, която избухва през 1939 г. и е известна във Финландия като "Зимната война", е разглеждана от евреите, като един шанс да докажат, че са лоялни финландски граждани.

За известно време цари неспокоен мир между Финландия и Съветския съюз, но когато Хитлер започва операция "Барбароса", изненадващата инвазия срещу СССР, Финландия вижда възможност да си възвърне териториите, загубени по време на "Зимната война", и взема страната на Германия.

Във Финландия може и да е имало немски войски, както и германско командване и Гестапо в Хелзинки, но страната отхвърля исканията на Хитлер за въвеждане на антиеврейски закони. Когато Хайнрих Химлер, архиектът на "Окончателно решение", посещава Финландия през август 1942 г. и пита премиера Юка Рангел за "еврейския въпрос", той отговаря: "Ние нямаме еврейски въпрос".

Въпреки това, след края на Втората световна война и ужаса на Холокоста, се усеща негативно отношение към финландските евреи. На среща на ветераните от войните в Тел Авив през 1946 г. те почти са изхвърлени като предатели. Намекнато им е, че те са помагали на Хитлер, за да спасят животите си, докато други, едва ли не по-големи евреи, са отишли в газовите камери.

"Ние не сме помогнали на германците", отсича Кент Надброник, председател на гилдията на финландските евреи-ветерани. "Имахме общ враг - руснаците, това е всичко", обяснява той."

(https://www.vesti.bg/razvlechenia/lyubopitno/sluchaiat-na-finlandskite-evrei-syiuznici-na-hitler-6007324.)

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

 

Бр, 14 на в-к  ,,Минаха години" статията ,,Хирошима стигна до София " . Залисани от текущия дневен ред от пенсийте и цените , през мюфтийството и ,,Апартаментгейт". Пропуснахме да отбележим , че в края на март се навършиха точно 20 г от варварските бомбардировки срещу Сърбия .Времето тече бързо и като че ли бе вчера , когато жители а крайните западни части на България , слушаха тътена на самолетите и виждаха следите от ракетите , изстреляни в хода на ,,хуманитарната агресия " на САЩ и техните сателити .

За 3 месеца през пролетта на 1999 г.са хвърлени над Югославия над 21000 т. взривни вещества в това число касетъчни заряди и боеприпаси с обеднен уран .

Преди време излезе книга от Карла дел Понте, главен прокурор на Международния съд за престъпленията в бивша Югославия . Там е описано как ,,борците за свобода" от армията за освобождение на Косово (УЧК) са търгували с човешки органи, изтръгвани от телата на убити и пленени сръбски войници и цивилни .

 

Интересно писание . По делата им ще ги познаваме :)   :)  .

Запознах се с отглеждането на пчели около 1975 г и имам известно наблюдение върху природата и земеделието . Интересното е че за нашия район , драстичната природна промяна започна точно тогава , преди 20 г.

ПП  . Това може да не е каквото искате , но е история .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 year later...

А казват , че със холокоста  евреите изравниха кармата си . После бе позволено да създадат отново държава . Значи , може да се каже , че Хитлер е благодетел на  еврейския народ . Или най малко е непостижимо нужен на този народ . 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...