Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Кон Круз

Световна история

Recommended Posts

Тема за всякакви факти и теории, свързани с историите на други държави.

Една интересна статия, на която попаднах днес: "Най-големият масов убиец в историята на света" (https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/naj-golemiiat-masov-ubiec-v-istoriiata-na-sveta-6072462). Става дума за китайския вожд Мао Дзедун. Освен ненаситен сексуално, диктаторът е бил и много кръвожаден. Не знаех, че загиналите по време на властта му са повече от тези, които са убили Хитлер и Сталин.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Чехословашкият студент Ян Палах се самозапалил в знак на протест срещу съветското нашествие целящо да поддържа съветския тип социализъм в централноевропейската държава. За съжаление и България е изпратила войска (позорно петно в историята ни, както е позорно и изпращането на войска в Ирак през 2003 г.).

"През август 1968 г. войски на СССР, НРБ, ГДР, ПНР, УНР нахлуват в Чехословакия, за да смажат либерализиращите реформи на правителството на Александър Дубчек, известно като Пражка пролет. Група от чешки студенти, включително и Палах, правят самоубийствен акт, възнамерявайки да се жертват в протест на нашествието. Според Ярослава Мосерова, специалист по изгаряния, която първа се е погрижила за Палах в Трета клиника към Карловия университет в Прага, той не се е самозапалил, протестирайки срещу съветската окупация, а го е направил, протестирайки срещу деморализацията на чешките граждани, причинена от окупацията.

„Не беше толкова против Съветската окупация, а против деморализацията, която настъпваше, хората не само се отказваха, но и се предаваха. И той искаше да спре онази деморализация. Замислям се за хората на улицата, множеството от тях, мълчаливи, с тъжни очи, сериозни лица, когато погледнете онези хора, разбирате това, което всеки вече знае, всички благоприлични хора бяха на прага да правят още компромиси.“

Погребението на Палах довежда до масови протести срещу окупацията и месец по-късно (25 февруари 1969 г.) друг студент – Ян Зайиц, се самозапалва и умира на същото място, последван през април същата година от Евжен Плоцек в Ихлава." (https://bg.wikipedia.org/wiki/Ян_Палах).

В чест на Палах, Валери Нисимов Петров написва стихотворението си "Самоизгаряне": http://barko4.com/bg/Стихове/Самоизгаряне_от_Валери_Петров.html.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Унгарската революция от 1956 г.https://www.24chasa.bg/novini/article/5843142. Борба на унгарския народ за независимост и по - добър живот. В нея участие вземат над 200 000 унгарци (включително жени и деца).

П.П.: Не знам защо, но когато копирам текст от сайта на "24 часа" и буквите излизат разбъркано...Може би е нарочно направено така.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

До преди около 2 г. не знаех за "Bitwa Warszawska", разговорно наричана „Чудото на Висла“ ("Британския дипломат Едгар д'Абернон нарежда битката за Варшава от 1920 г. на 18 място в своя преглед на военните сблъсъци, оказали най-голямо влияние върху световната история"): https://bg.wikipedia.org/wiki/Битка_при_Варшава_(1920).

А до преди малко не знаех, че тя е била част от Полско-съветската война (февруари 1919 – март 1921): https://bg.wikipedia.org/wiki/Полско-съветска_война.

Полша побеждава, но 19 г. по - късно рухва под напора на двата тоталитарни колоса.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Божидар Димитров: 6 мита за Втората световна война

1. „Странната” война – съюзниците не воюват между септември 1939 – май 1940.
2. САЩ били неутрални до 6.ХІІ.1941 г. (нападението срещу Пърл Харбър).
3. Съюзническите армии – на Финландия, Словакия, Италия, Унгария, Румъния, България и Хърватска, наклонили за дълго време везните в полза на Оста.
4. СССР загубил сраженията в 1941, защото Сталин не се доверил на разузнаването и поради това авиацията и танковете били унищожени в поделенията си още на 22 юни 1941 от масираната въздушна атака. А танковете били по стари от немските . С това режимът на Сталин, а и последвалите го комунистически ръководители оправдаваха поражението. А също и с разстрела на голяма част от висшите командни кадри на Червената армия през 1937 – 1938 г.
5. мит – Ленд – лиза, т. е. помощта на САЩ спасил СССР от разгром.
6. Загубите на СССР.

Целият материал: https://offnews.bg/nashite-avtori/bozhidar-dimitrov-6-mita-za-vtorata-svetovna-vojna-383115.html.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Нещо, което може да изненада мнозина от онези, които ще да го прочетат. :) 

Вървял е той от дом на дом,
по чужди врати често чукал.
Под старо дъбово крило
той таз проста песен слушал.
В мелодията и в звука,
тъй е била все чиста тя,
Че имало е истина една - 
божествената ни мечта.
Сърце, превърнато на камък,
пробуждало се от тъмата.
Блуждаещ над тъмнината пламък
издигал се е над гората.
Но хората, отрекли Бог,
във тъмнината те живели,
отрова сложили му те
и в чашата му я налели.
И казали: "Бъди проклет!"
Изпий до дъно тази чаша!...
И песента ти не е наша,
и истината ти не е за нас!"

Това по - горе е стихотворение на Йосиф Висарионович Джугашвили - Сталин, от времето, когато е бил юноша. Преди да стане революционер е учил в семинария.
Всичко тече, всичко се променя. :D:) 

Текстът е взет от книгата "Окултният Сталин" на Антон Первушин.

Снимката също може да ви шашне.

Снимка на Манас Атмановски.

Редактирано от Сингам I Шишман Асен

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"Известна е например историята на трите снахи на френския крал Филип IV Хубави, управлявал между 1285 и 1314 г., които доста си изпатили от суровите средновековни нрави (повече обаче си изпатили любовниците им).
Всичко се случвало в една стара бойна кула край Сена. Там предполагаемо (историците нямат консенсус по въпроса) две от снахите на френския крал - Бланш и Маргарет - се забавлявали с двама от неговите рицари. Под “забавления” се имат предвид ядене, пиене и секс. Третата снаха - Жана (или “Жан”, както е правилното, макар и необичайно за нас френско произношение) - била обвинена, че най-малкото е знаела какво се случва, а може и самата тя да е имала извънбрачна връзка.
Оказало се, че това, което за кралските снахи си било един супер добър купон, за обществото било едновременно неморално, престъпно и уронващо кралския престиж.
Заради всичко това и трите снахи били изпратени в затвор, като впоследствие само Жан била освободена, след като съпругът й станал крал. Той така и не повярвал на обвиненията срещу нея.
Обвинените рицари обаче нямали този късмет. Те били екзекутирани, като по всяка вероятност преди това са били измъчвани, за да си признаят, че са правили секс с кралските снахи. Също по всяка вероятност са били и кастрирани. Доста височка цена, колкото и да са били вървежни Бланш и Маргарет."
(http://www.vratovrazka.bg/…/Сексът-и-средновековието-дворцо…).

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"Както и при Хитлер - големи надежди и много разруха след себе си. 
...
Мусолини всъщност е доста сложна и противоречива личност. Той е социалист от ленински тип с други думи изповядва някаква марксистка ерес, също както Ленин и също както Хитлер. Той вярва в обобществяването, в историческите закони и прочие, и също като тях има силното желание да построи някаква нова политическа и икономическа Утопия. Но, за разлика от тях, извън идеологическите нагласи, просто като човек, в самото начало той не обича насилието в големи мащаби, особено насилието заради самото насилие, многократно се изказва и пише против него. Той рядко прави зло по своя инициатива, а почти винаги бива изкушаван към такава стъпка, докато накрая дългите години на власт и ласкателства все пак успяват да атрофират напълно моралното му чувство. Няма живот без проливане на кръв казва той, но това е пак част от някаква поза, в действителност през 1919-1920 г. той е напълно неспособен да поеме по пътя на непредизвиканото насилие, на него винаги му е нужен претекст. Но суетата му е огромна, както и жаждата за власт, така че, за да го направят Дуче, той се примирява с насилието, а 1922 става годината на фашисткия терор. 
...
Много му харесват грандиозните неща и проекти. Пресушаването на блата, например, едно значително практическо постижение...Мафията е натикана в нелегалност, изчезва уличното насилие. Няма, естествено, стачки, а и корупцията не е толкова коментирана, макар и да не е ясно дали е намаляла или просто е станала по-прикрита.
...
А и контрастът с гладната и обезверена Русия е направо поразителен. Затова не е чудно, че Хитлер се възхищава много от Мусолини и изпитва уважение към него. Той го смята за пример, достоен да бъде следван. Между болшевишките варварства на Изтока и гнилият либерализъм на Запада, Италия наистина дава вид, че предлага някакъв трети път. Но нацисткия лидер не среща отначало никаква взаимност на чувствата. Мусолини смята себе си с известно основание за образован и цивилизован човек. Расизмът на Хитлер го отвращава, а през 1934 г. той намира самия Хитлер за безподобен шарлатанин и опасен бандит. Това е съвършено вярна оценка...
...
На 22 май 1939 г. той подписва Стоманеният пакт първият от цяла поредица бандитски пактове с човека, когото преди пет години е смятал за враг на цивилизацията. Още преди това е преобърнал предишните си възражения срещу расовата политика и през 1938 г. създава италиански вариант на Нюрнбергските закони. Сега вече Мусолини иска война повече от всичко и нетърпеливо (той по принцип е нетърпелив човек) подражава на Хитлер, фабрикувайки претенции към ред френски градове."

Целият реферат за италианския диктатор: http://www.referati.org/benito-musolini-1-/48771/ref/p4.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Интересни статии:

1. "Хитлер, Сталин и Мусолини в анализ на Юнг". Автор: Хюбърт Никърбокър: http://glasove.com/categories/interviuta/news/hitler-stalin-i-musolini-v-analiz-na-iung.

2. "Странната история на вещерското вуду парти за убийството на Хитлер. Главният вещер Уилиам Сийбрук и група младежи се опитват да убият Адолф Хитлер с помощта на тъмни сили": https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/veshterskoto-vudu-parti-za-ubijstvoto-na-hitler-6073237.

3. "Пробвали да убият Сталин с магия": http://sanovnik.bg/n4-21969-Пробвали_да_убият_Сталин_с_магия.

4. "Как нацистите са използвали за пропагандата си "перфектно" арийче от еврейски произход. Един фотограф прави нацистите за смях, след като избират неговата снимка на красивото еврейско бебе Хеси за своята пропагандна кампания:  https://www.vesti.bg/lyubopitno/istoriata-pomni/istoriiata-na-perfektnoto-arijche-ot-evrejski-proizhod-6071186

5. "Забранената любов на "Аушвиц": https://www.vesti.bg/sviat/evropa/zabranenata-liubov-na-aushvic-6040914.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Преди началото на конфликта сръбската страна отказала справедливи реформи и със сила се опитала да задържи статуквото.
Сърбите се опитали да отцепят 1/4 от територията на Хърватия.
Сърбите първи започнали етническо прочистване.
Повечето от половината изселили се сърби са се завърнали по родните си места след края на войната.
Не одобрявам жестокостите на никоя от двете страни в конфликта.

"За хърватската война за независимост": http://hranislav.blog.bg/history/2018/07/14/za-hyrvatskata-voina-za-nezavisimost.1617241.

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

"Забравеният румънски Холокост": https://www.dw.com/bg/забравеният-румънски-холокост/a-15910874.

"Зверствата, които Румъния извърши в Одеса": https://www.dw.com/bg/зверствата-които-румъния-извърши-в-одеса/a-16426686.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Нещо, което не знаех до днес. За пореден път се уверявам, че често нещата са по - сложни, отколкото сме си мислели. Визирам в случая частта с това, че определени национални свободи са отнети заради агресия на определени национални правителства към Русия.

"Външна политика
Ленин е основоположник на първата в света „държава на работниците и селяните“. Милиони хора по света са вдъхновени от примера на Съветска Русия и се опитват да го следват – това се насърчава и от официалната политика на СССР за осъществяване на политиката на износ на революция по целия свят.

В самото начало на управлението на Ленин на дотогава подвластните на Руската империя народи е дадена възможност за самоопределение в национални държави. Скоро обаче почти всички новообразувани държави – Финландия, Украйна, кавказките републики са овладени от враждебни на Съветска Русия правителства, които започват война срещу нея. Това кара Ленин да промени отношението си по въпроса и след завоюването на някои от тези страни от Червената армия да ги присъедини към ново държавно обединение под доминацията на Русия – Съветския съюз." (https://bg.wikipedia.org/wiki/Владимир_Ленин).

Допускам, че тези враждебни правителства са били водени от страх Мечката да не стисне страните им отново и са решили да ударят изпреварващо с цел да я прекършат, но не им се е получило...

Редактирано от Кон Сивобелев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Можете ли да ми посочите поне един единствен политически лидер в световната или родната история, който да се е справил с финансовите задкулисия, които тласкат политиката на държавите в една или друга посока?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ще споделя нещо, което научих преди дни и което ми направи впечатление (то е поредното потвърждение, че някои неща не са били чак толкова крайно различни колкото мнозина си мислят). Подчертавам - не съм привърженик на този човек, нито пък пропагандирам някаква идеология.

Не съм подозирал, че е бил руски езиков патриот. Понеже по принцип марксическият комунизъм се свързвам с краен интернационализъм, дори с безродие...

"Разваляме руския език. Употребяваме без необходимост чужди думи. И ги употребяваме неправилно. Защо да казваме "дефекти", когато може да се каже грешка, недостатък или неточност? … Не е ли време да обявим война на употребата на чужди думи без необходимост? — въпреки призива му за поредна война изследователите на Ленин сочат, че той самият е продължил да употребява думата "дефект" и след написването на горните редове."

"Признавам си, че ако мене употребата на чужди думи без необходимост ме озлобява (понеже това затруднява нашето влияние върху масата), то някои грешки на пишещите из вестниците направо ме изкарват от кожата. … Да усвояваме френско-нижегороската словоупотреба значи да усвояваме най-лошото от най-лошите представители на руската едроземеделска класа, която се е учила на френски, но, първо, не се доучили, а второ, изопачава руския език. Не е ли време да обявим война на изопачаването на руския език?" (https://bg.wikiquote.org/wiki/Владимир_Ленин).

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Кронщатско въстание: 

"На 25 февруари 1921 г. на линейния кораб „Севастопол“, закотвен в Кронщат, се провежда събрание на матросите, на което се взема решение да се изпрати делегация в Петроград, за да установи какви са причините за вълненията на работниците в града. Към недоволните се присъединява и екипажът на кораба „Петропавловск“. На 28 февруари матросите им на общо събрание приемат резолюция с искания за нови избори за съвети, премахване на политкомисарите, свободна дейност на социалистическите партии, разрешаване на свободната търговия.

На 1 март на Котвения площад (Якорная площадь) на Кронщат се състоява 15-хиляден митинг под лозунги „Власт на советите, а не на партиите!“ Пристига Михаил Калинин – председател на Всеруския централен изпълнителен комитет (изпълняващ функциите на парламент и правителство), опитва се да успокои събралите се, но матросите сриват неговата реч.

Матросите преминават към открито неподчинение. На 2 март арестуват комисаря на Балтийския флот Н. Кузмин и политическите комисари на разбунтувалите се кораби. Избират Временен революционен комитет, начело на който застава матрос С. Петриченко.

Във възванието си[1] бунтовниците описват задачата му като осигуряване на справедливи избори на съвети. Поставят искане и за свобода на печата, на селските и работническите партии и анархисткидвижения, както и пълна амнистия на политическите затворници. Призовават за свикване на Учредително събрание и премахване на политическите отдели в армията, флота и транспорта.

Въпреки че бунтовниците имат възможността да завземат Петербург, те не преминават към решителни действия. Задоволяват се само с изпращане на исканията си и изчакване действията на Съветите."

https://bg.wikipedia.org/wiki/Кронщатско_въстание.

Редактирано от Кон Сивобелев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×