Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Неолексан


Recommended Posts

Здравейте! Обръщам се за съвет. Започнах да пия вечер 50мг Неолексан, поради хронично безсъние. С години лекувах тревожност, като първоначално пиех Анафранил - период на приемане 9 месеца. 8 месеца след спирането му ми бе изписана от същия психиатър,психотерапевт  Дулсевия от 30мг 1 таблетка на ден. Пих я 3 месеца, но не се чувствах добре, като тогава се засили безсънието ми. Сама  спрях АД в продължение на 2 месеца. Чувстата ми се "върнаха" и съм много по-добре, но  на моменти изпитвам страх от нервни кризи след спирането му и затова започнах приема на Неолексан от няколко дни. Въпросът ми е - мога ли да очаквам подобрение от Неолексана  за съня и за някои страхови състояния? Може ли повишението на серотонина да е за сметка на допамина, защото изпитвам липса на енергия, мотивация и силна отпадналост понякога, особено вечер. От 2 месеца приемам Омега 3 и магнезий с витамин В. Историята ми е сложна, свързана с многобройни страхове от детството, неувереност и най-вече силен страх от лекарства. Психотерапията ми бе неуспешна според мен от прилагането и с едновременното приемане на АД (анафранил), което ме объркваше и неволно измествах на фокуса на проблемите, всъщност не можех да осъзная причините и търсех други причини, които не са водещи. От 2 месеца съм се помирила с миналото, не мисля отчаяно за бъдещето и искам да живея спокойно настоящето. Посъветвайте ме.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Svetlina67. При мен Неолексан свърши доста добра работа за безсънието. Пробвала бях магнезий, мелатонин, билков чай от няколко билки, каквото и да е - в 2:30-3:00 се будех и така до сутринта.

Благодарение на Неолексан започнах да спя дълбоко още на първата седмица. Макар и не за цялата нощ, но спях дълбоко, сънувайки и на сутринта се чувствах освежена. Самото чувство, че най-накрая съм си взела съня, ме накара да се усмихна за пръв път от много време.

За страховете - недей да таиш големи надежди, там се иска друг тип работа с мисленето и възприятията. Но косвено и страховете се повлияват - все пак след като човек си върне съня, е доста по-стабилен, отколкото ако не е спал нормално с месеци.

Аз взимах около 3 месеца по 100 мг - 50 сутрин и 50 преди лягане. После махнах вечерната доза и останах на 50 мг сутрин. Това, което открих, четейки разни изследвания, е че по-малките дози са по-ефективни, така че съветът ми е, ако не повлияе веднага напълно, не вдигай много дозата, по-скоро му дай време.

Със спирането нямах никакъв проблем.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Има нещо важно при безсънието - страхът от него, битката с него. Самият страх от него се явява главен фактор в поддържането му. Когато не ти пука, защото можеш да се довериш на неконтролируемото, нещата се нормализират. Забележи, доверие в това, което не можеш да контролираш. Главната трудност на невротика, междувпрочем... Защото при безсънието човек започва да се опитва да контролира нуждата от загуба на контрол за потъване в съня, което само поддържа нащрек състояние, само по себе си спиращо съня. Та, парадоксално намерение, приемане, молитва и медитация. Парадоксално - "Хубаво, няма да спя колкото е рекъл Животът за мен. Колкото толкова"... 

За молитвата, медитацията и безсънието. Във ведите се казва, че 4-6 часа сън са достатъчни, иначе се появява инертност и страст. Живял съм известно време в йога ашрам (в България) - режимът е следният: ляга се нормално - 10-11ч. Ставането обаче е в 3. Започват се практики, бхакти, джапа, дишане, асани, медитация... Шивананда силно препоръчва това ранно ставане, с идеята че сутрешните часове са най-силни за себепознание, менталната атмосфера е най-чиста. Но и овладяването на съня и заменянето му с медитация е основна част от процеса на йога. Тибетските йоги въобще спират да лягат да спят по нормален начин, а остават седнали с прав гръб, поддържано осъзнаване дори в съня, който става осъзнат и превърнат в част от тантра йога практиката (северният, ваджраяна будизъм е тантричен), но и в дълбокия сън без сънища. Дълбок сън без сънища, в който когато се запази съзнателноста, се получава нейното разширяване до ... Бога, до себереализация. Сънят се превръща в осъзнат транс (което е същността на раджа йога), водещ към самадхи, сливане със Себе си, с духа. Мнозина йоги спят по нормален безсъзнателен начин едва по час, докато останалите нощни часове превръщат в медитативна практика. 

Подобна гледна точка в мисленето е нужна при появило се безсъние. Защо говоря за йога, тантра, молитва и медитация ли? Дали за всеки важи това? Важи за невротизирания човек. Само преди 20 години неврозата беше поне десет пъти по-рядко явление. Но в съвремието ни става масово - поради срива в ценностовата система, социалната безчовечност, но и поради силното покачване нивото на вибрация на глобуса ни, което ускорява процесите. Ако неврозата се парира с химия, разширеното осъзнаване, животът от позицията на смелостта и любовта, които като послания са заложени в нея в процеса на разрешаването ѝ, биват просто отхвърлени, а симптомите изкуствено замазани. Слаб подход. Материалистичната психотерапия е чудесна в едно 30 % от случаите, но при по-тежките и упорити състояния на невроза се проваля.Тогава работи холистичната психотерапия, която включва ортодоксалната, но интегрира в себе си мъдростта на древните учения за себепознание, както и вижда цялото случване от една цялостна перспектива, от тази на потенциала. Та, затова говоря за йога в психотерапията - защото самото преживяване на невроза вече насочва и неотклонно води човека към себепознание от подобен вид. 

Та, когато се събудим в 3 или 4, можем само да благодарим, да превърнем часовете в молитвени и медитативни, в мантра, работа с вътрешната енергия, овладяване на осъзнатия транс. С искрена благодарност и доверие в случващото се. Така се променя менталната установка, променя се отношението, приема се неконтролируемото. А такова безсъние се превръща в благословия свише - буквално! Разбира се, за съзнателния човек - който иска да мрънка, да се самосъжалява и приема за жертва, сам избира жалкостта на невежеството. Избори.   

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...