Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Донка

Отворено писмо до Ректорското ръководство на Национална Спортна Академия относно обучението по Паневритмия

Recommended Posts

Уважаеми приятели на Паневритмията, 
Преди години Националната спортна академия „Васил Левски“ организираше курсове по Паневритмия, в които желаещите да участват имаха възможността впоследствие да станат преподаватели по Паневритмия. За съжаление тази дейност срещна немалко препятствия от различен характер, и особено от недоброжелатели или от лица, които не познават достатъчно същността на Паневритмията - те са изпратили официални писма до НСА „В. Левски“, в които са настоявали да бъде прекратено това обучение. Това създава невярното впечатление за изцяло негативно обществено отношение и липса на обществена подкрепа за паневритмията, а оттук създава пречки пред подкрепата на Паневритмията от страна на НСА „В. Левски“ като институция.  В тази връзка ние, подкрепящите тази дейност на НСА „В.Левски“, възнамеряваме да изпратим Отворено писмо до тази институция, както и до Министерство на образованието и Министерство на младежта и спорта, посредством което бихме искали да изразим своята подкрепа за развитието на Паневритмията в България като уникално културно наследство с мащабно значение.
Молим Ви да подпишете подписката, която изразява Вашата принципна подкрепа за паневритмията и нейното развитие в България:
Подписка - Отворено писмо за преподаването на Паневритмия в Национална Спортна Академия

Молим приятелите от различните градове на България да разпечатат отвореното писмо и да съберат подписите и споделеното от хората, които подкрепят каузата, но не ползват електронните средства за комуникация. 

След събирането на достатъчно подписи, ще обединим всички разпечатки и ръкописни страници и ще ги връчим официално лично на Ректора на Национална Спортна Академия. След връчването на тази подписка планираме да съберем списък от желаещи да изучават в краткосрочни курсове Паневритмия (за инструкторски сертификати) в НСА. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

За приятелите, които желаят да помогнат при събирането на подписката на хартиен носител тук са прикачени два документа:

1. Текстът на Отвореното писмо

2. Бланката за събиране на подписите 

Моля, не дублирайте хората, които вече са подписали електронната версия на подписката. 

За въпроси и контакти: donkag@abv.bg

Отворено писмо.doc

форма подписка.doc

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

На мен не ми пречи да има паневритмия в еди кой си български университет. Не я виждам като нещо вредно, а и в крайна сметка: курсовете са доброволни, така че няма лошо, които имат желание да се занимават.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сингам , държавата трябва да се ангажира заради собствения просперитет . Ако не се грижиш за бъдещето на децата си , заслужава ли да живееш ?За сега бежанския поток не ни пречи . Но въпроса --до кога , е в сила .

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте, акос е замислите трезво сами би трябвало да стигнете до идеята, че НСА е доста странно решение за място на което да обучавате по Паневритмия. Там хората са повечето изключили развитието си на духовен план-такива са там. Ако искате да бъде приета добре Паневритмията нека бъде преподавана на друг тип хора, на други университети, факултети...хора които наблягат на духовното си развитие. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Лично аз, без да съм противник на паневритмията, поне засега не изпитвам влечение да я играя (аз не съм и много танцувален по принцип). Но вярвам, че ако се улесни нейното разпространение и особено ако се печатат в по - големи тиражи словата на Беинса Дуно, ако се говори още по - често за него и живота му, това ще са неща, които ще донесат добри плодове във времето.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Това от лятото :
 

Цитат

 

За първи път в образователната система на България влиза изучаването на Паневритмията, смъкната на Земята от Учителя Беинса Дуно. Инициативата ще се реализира във Великотърновския Университет.

Новината за влизането на Паневритмията във висшето образование носи със себе си както хубав символ, свързан с развитието на образованието (макар и бавно), но така и риск от неразбиране или изкривяване на свещенодействието в Паневритмията.

Квалификационен курс за инструктор по паневритмия вече предлага Центърът за квалификации на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и и Методий“ през учебната 2018/2019 година. Образователната програма „Паневритмия: активности за здраве и социализация“ ще има за цел за съхраняване и разпространяване на паневритмията като уникална българска система от психо-физически упражнения за здраве, творчество и социализация, която е национален принос към европейското измерение на физическите активности за здраве.

Предмети и преподаватели:

1.История и научни изследвания на паневритмията.- доц. д-р Людмила Червенкова
2.Философия на паневритмията - д-р Мирослав Бачев
3.Основи на анатомията и физиологията. Здраве и паневритмия. д-р Светла Балтова, д-р Иван Джеджев
4.Приложна психология и психо-терапевтични аспекти на паневритмията. Живко Стоилов, Александър Стойчев
5.Паневритмия-усъвършенстване - Николай Конакчиев, д-р Данчо Пандулчев
6.Кинезитерапия, рекреация и паневритмия - доц. д-р Людмила Червенкова
7.Социална арт-терапия и паневритмия. д-р Снежана Стоянова
8.Функционални движения в паневритмията и методи на преподаване. - д-р Данчо Пандулчев
9.Музика на паневритмията и методи на преподаване. д-р Даниела Найденова
10.Послания на текста на паневритмията и методи на преподаване. - д-р Даниела Пандулчева
11.Управление на спорта: организирана спортна и клубна дейност - доц. д-р Елена Кънчева


 

Преписал от портал 12 :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

За съжаление, този курс бе спрян. Причините са доста деликатна тема, за да подлежи на дискусии във форум. Очевидно са нужни сериозни промени в мисленето и статуквото, както в светските държавни среди, така и в средите на последователите на Учителя.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега

×