Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Отворено писмо до Ректорското ръководство на Национална Спортна Академия относно обучението по Паневритмия


Донка

Recommended Posts

Уважаеми приятели на Паневритмията, 
Преди години Националната спортна академия „Васил Левски“ организираше курсове по Паневритмия, в които желаещите да участват имаха възможността впоследствие да станат преподаватели по Паневритмия. За съжаление тази дейност срещна немалко препятствия от различен характер, и особено от недоброжелатели или от лица, които не познават достатъчно същността на Паневритмията - те са изпратили официални писма до НСА „В. Левски“, в които са настоявали да бъде прекратено това обучение. Това създава невярното впечатление за изцяло негативно обществено отношение и липса на обществена подкрепа за паневритмията, а оттук създава пречки пред подкрепата на Паневритмията от страна на НСА „В. Левски“ като институция.  В тази връзка ние, подкрепящите тази дейност на НСА „В.Левски“, възнамеряваме да изпратим Отворено писмо до тази институция, както и до Министерство на образованието и Министерство на младежта и спорта, посредством което бихме искали да изразим своята подкрепа за развитието на Паневритмията в България като уникално културно наследство с мащабно значение.
Молим Ви да подпишете подписката, която изразява Вашата принципна подкрепа за паневритмията и нейното развитие в България:
Подписка - Отворено писмо за преподаването на Паневритмия в Национална Спортна Академия

Молим приятелите от различните градове на България да разпечатат отвореното писмо и да съберат подписите и споделеното от хората, които подкрепят каузата, но не ползват електронните средства за комуникация. 

След събирането на достатъчно подписи, ще обединим всички разпечатки и ръкописни страници и ще ги връчим официално лично на Ректора на Национална Спортна Академия. След връчването на тази подписка планираме да съберем списък от желаещи да изучават в краткосрочни курсове Паневритмия (за инструкторски сертификати) в НСА. 

Линк към коментар
Share on other sites

За приятелите, които желаят да помогнат при събирането на подписката на хартиен носител тук са прикачени два документа:

1. Текстът на Отвореното писмо

2. Бланката за събиране на подписите 

Моля, не дублирайте хората, които вече са подписали електронната версия на подписката. 

За въпроси и контакти: donkag@abv.bg

Отворено писмо.doc

форма подписка.doc

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

На мен не ми пречи да има паневритмия в еди кой си български университет. Не я виждам като нещо вредно, а и в крайна сметка: курсовете са доброволни, така че няма лошо, които имат желание да се занимават.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Сингам , държавата трябва да се ангажира заради собствения просперитет . Ако не се грижиш за бъдещето на децата си , заслужава ли да живееш ?За сега бежанския поток не ни пречи . Но въпроса --до кога , е в сила .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Здравейте, акос е замислите трезво сами би трябвало да стигнете до идеята, че НСА е доста странно решение за място на което да обучавате по Паневритмия. Там хората са повечето изключили развитието си на духовен план-такива са там. Ако искате да бъде приета добре Паневритмията нека бъде преподавана на друг тип хора, на други университети, факултети...хора които наблягат на духовното си развитие. 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 5 months later...
  • 1 month later...

Лично аз, без да съм противник на паневритмията, поне засега не изпитвам влечение да я играя (аз не съм и много танцувален по принцип). Но вярвам, че ако се улесни нейното разпространение и особено ако се печатат в по - големи тиражи словата на Беинса Дуно, ако се говори още по - често за него и живота му, това ще са неща, които ще донесат добри плодове във времето.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Това от лятото :
 

Цитат

 

За първи път в образователната система на България влиза изучаването на Паневритмията, смъкната на Земята от Учителя Беинса Дуно. Инициативата ще се реализира във Великотърновския Университет.

Новината за влизането на Паневритмията във висшето образование носи със себе си както хубав символ, свързан с развитието на образованието (макар и бавно), но така и риск от неразбиране или изкривяване на свещенодействието в Паневритмията.

Квалификационен курс за инструктор по паневритмия вече предлага Центърът за квалификации на Великотърновския университет „Св.св. Кирил и и Методий“ през учебната 2018/2019 година. Образователната програма „Паневритмия: активности за здраве и социализация“ ще има за цел за съхраняване и разпространяване на паневритмията като уникална българска система от психо-физически упражнения за здраве, творчество и социализация, която е национален принос към европейското измерение на физическите активности за здраве.

Предмети и преподаватели:

1.История и научни изследвания на паневритмията.- доц. д-р Людмила Червенкова
2.Философия на паневритмията - д-р Мирослав Бачев
3.Основи на анатомията и физиологията. Здраве и паневритмия. д-р Светла Балтова, д-р Иван Джеджев
4.Приложна психология и психо-терапевтични аспекти на паневритмията. Живко Стоилов, Александър Стойчев
5.Паневритмия-усъвършенстване - Николай Конакчиев, д-р Данчо Пандулчев
6.Кинезитерапия, рекреация и паневритмия - доц. д-р Людмила Червенкова
7.Социална арт-терапия и паневритмия. д-р Снежана Стоянова
8.Функционални движения в паневритмията и методи на преподаване. - д-р Данчо Пандулчев
9.Музика на паневритмията и методи на преподаване. д-р Даниела Найденова
10.Послания на текста на паневритмията и методи на преподаване. - д-р Даниела Пандулчева
11.Управление на спорта: организирана спортна и клубна дейност - доц. д-р Елена Кънчева


 

Преписал от портал 12 :)

Линк към коментар
Share on other sites

За съжаление, този курс бе спрян. Причините са доста деликатна тема, за да подлежи на дискусии във форум. Очевидно са нужни сериозни промени в мисленето и статуквото, както в светските държавни среди, така и в средите на последователите на Учителя.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...
  • 2 years later...

Мен не ме влече да играя паневритмия, но и не бих пречил на желаещите да го правят.

По времето на Дънов, а и днес е имало хора с различни виждания, които са желаели доброто на българския народ, но не са съзнавали, че учението не е зло и че ако бяхме го приложили дори отчасти, България сега щеше да процъфтява.

Линк към коментар
Share on other sites

Принципа е следния . Заблуда , отклонение може да има .Но никой не може да спре естествения ход на осъзнаване духовния характер на всичко съществуващо . В посока съзнателно единство на Дух и материя .

В училищата , бях ученик  преди 1970г. , имаше задължителна сутрешна ,,физарядка" . Когато се запознах с Учението , разбрах  от къде много  упражнения  са дошли .Никой директно не се съпротивлява на хубавото .Това бяха отделни елементи на паневритмията и други упражнения .До колкото си спомням , всеки учител по физкултура прилагаше според разбиранията си .Това са детски спомени . Не съм се интересувал от влиянието на партията , защото за религия не се говореше .Но се гледаше на здравето като отделна задача .

Линк към коментар
Share on other sites

В 28.01.2019 г. at 23:14, Veliko каза:

А какъв е статуса на изучаването на паневритмия в НСА към днешна дата?

Доколкото ми е известно, само по желание. Иначе в НСА има специалист, защитил докторска дисертация по тази тема - Людмила Червенкова, специалис по кинезитерапия.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...