Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Отворено писмо до Ректорското ръководство на Национална Спортна Академия относно обучението по Паневритмия


Донка

Recommended Posts

Уважаеми приятели на Паневритмията, 
Преди години Националната спортна академия „Васил Левски“ организираше курсове по Паневритмия, в които желаещите да участват имаха възможността впоследствие да станат преподаватели по Паневритмия. За съжаление тази дейност срещна немалко препятствия от различен характер, и особено от недоброжелатели или от лица, които не познават достатъчно същността на Паневритмията - те са изпратили официални писма до НСА „В. Левски“, в които са настоявали да бъде прекратено това обучение. Това създава невярното впечатление за изцяло негативно обществено отношение и липса на обществена подкрепа за паневритмията, а оттук създава пречки пред подкрепата на Паневритмията от страна на НСА „В. Левски“ като институция.  В тази връзка ние, подкрепящите тази дейност на НСА „В.Левски“, възнамеряваме да изпратим Отворено писмо до тази институция, както и до Министерство на образованието и Министерство на младежта и спорта, посредством което бихме искали да изразим своята подкрепа за развитието на Паневритмията в България като уникално културно наследство с мащабно значение.
Молим Ви да подпишете подписката, която изразява Вашата принципна подкрепа за паневритмията и нейното развитие в България:
Подписка - Отворено писмо за преподаването на Паневритмия в Национална Спортна Академия

Молим приятелите от различните градове на България да разпечатат отвореното писмо и да съберат подписите и споделеното от хората, които подкрепят каузата, но не ползват електронните средства за комуникация. 

След събирането на достатъчно подписи, ще обединим всички разпечатки и ръкописни страници и ще ги връчим официално лично на Ректора на Национална Спортна Академия. След връчването на тази подписка планираме да съберем списък от желаещи да изучават в краткосрочни курсове Паневритмия (за инструкторски сертификати) в НСА. 

Линк към коментар
Share on other sites

За приятелите, които желаят да помогнат при събирането на подписката на хартиен носител тук са прикачени два документа:

1. Текстът на Отвореното писмо

2. Бланката за събиране на подписите 

Моля, не дублирайте хората, които вече са подписали електронната версия на подписката. 

За въпроси и контакти: donkag@abv.bg

Отворено писмо.doc

форма подписка.doc

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на всички приятели, подписали отвореното писмо до днес. В момента сме 86. Вдъхновяващи са отзивите на подписалите се:

Цитат

 

От години изучвам самостоятелно и редовно практикувам Паневритмия. Преди да започна бях регистрирана като астматик и имах сериозни проблеми с опорно двигателния апарат. Смело мога да твърдя, че дължа на Паневритмията своето добро физическо състояние в момента, психическото равновесие и красотата на общуване. Убедена съм, че всички приятели, подписали това отворено писмо, могат да потвърдят и да продължат списъка с примери от своя личен живот и практика с Паневритмията. Искреното ми желание е да бъда полезна на повече хора като инструктор по Паневритмия с подходящата за това подготовка. Смятам, че само вашата академия може да предложи подобен курс на нужната висота. Надявам се след проявения обществен интерес вашето ръководство да възобнови курсовете за инструктори по Паневритмия.
съгласна съм да има обучителни курсове по Паневритмия . Само така хората добиват по цялостна представа за Паневритмия защото тя не е само един танц.Чрез практикуване на Паневритмия ,с пълната информация за нея , човек най малкото добива физически ,психически , духовен баланс .
Паневритмията не само дава здраве и бодрост, тя е уникално преживяване. За българите и за България Паневритмията е безценен дар, всяко усилие за нейното разпространяване трябва да се подкрепя. Убедена съм, че след години ще бъде и официално призната като национална ценност.
Практикувам сутрин за радост, тонус и прекрасно начало на деня.
Колко много бойни спортове се гордеят с духовните си принципи .А Паневритмията е единствения в света съвременен , танц залагащ на духовноста .
Изцяло подкрепям написаното в писмото.
ПАНЕВРИТМИЯТА....Е НЕЩО КОЕТО ВСЕКИ КОЙТО Я Е ИГРАЛ ЩЕ Я РАЗБЕРЕ! ИГРАЕ СЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ........... В БЪЛГАРИЯ/КЪДЕТО Е СЪЗДАДЕНА/.....СЕ ПОСТАВЯ ТОЗИ АБСУРДЕН ВЪПРОС..
С помоща на Паневритмията, човек придобива двигателна култура, движенята стават по-плавни и хармонични. Също така подобрява своето здраве.
Играя ПАНЕВРИТМИЯ от 6 г и бих желала да науча повече за нея и в последствие да преподавам. Това е мечта, която искам да осъществя и да имам възможността да предам на повече деца това БОГАТСТВО, което сме наследили от Учителя! <3
Прекрасно средство за раздвижване на тялото, а най-хубавото е че е създадена в България!
Практикувам Паневритмия от 15 години. Благодарна съм за възможността, която допринася за моето здраве и жизнено развитие!
Паневритмията е път към хармония с всичко около нас. Прекрасна психо-физическа и емоционално балансираща система за индивидуално и общо израстване.
Подкрепям подписката за Паневритмията!
Повече от двадесет години практикувам Паневритмия и от опит знам, че това е най-работещата практика за физическо и духовно здраве.Блестите, които имах преди започването на тази практика, напълно изчезнаха.Тя ми дава сила, енергия и радост.Тя е връзката ми с красивото и положителното, връзката ми с природата. Паневритмия се практикува в повече от 40 държави от целия свят, макар, че няма и 100 години от нейното създаване. Нека България не чака света да утвърди тази единствена по рода си система за духовно и физическо здраве и последна да я признае.
Паневритмията подпомогна оздравяването на болките ми в кръста, гръбнака, срещу главоболие. Практиката носи радост, бодрост, подобри мускулния ми тонус също. Допринесе за повече спокойствие и по-мъдро мислене.
Паневритмията ми помага да постигане на вътрешния ми мир и мир с природата
според мен, България има необходимост от сериозна институция, която да се занимава научно с феноменалното нещо признато и изучавано в цял свят ПАНЕВРИТМИЯ - дадено в БЪЛГАРИЯ от БЪЛГАРИН !!
Паневритмията оказва благотворно влияние върху физическото тяло и хармонизира психиката.
Играя Паневритмия от почти десет години.Това е невероятен магнетичен танц,медитация,която връща здравето,силите и настроението.Влива сили,дава здраве.Действа на три нива-на тялото ,духа и душата.Както казват,здрав дух в здраво тяло.След време,България и българите ще се гордеят ,че тук е се е създал този магнетичен танц.И сега идват хора от цял свят,специално,а някои даже и за един ден.за да го танцуват.За.всеки уважаващ себе си Университет или Академия би било престижно,да я преподава.
Искам да посетя такъв курс
Fine
Десет години се занимавам с паневритмиия и тя носи много ползи както Физически така и духовни. Двете неща са свързани, защото Първиа принцип на Хермес гласи това което е горе се отразява долу-синергия(синхрон на енергията).
Считам, че Паневритмията е венец на едно учение, възпитаващо у нас най-възвишените духовни и морални добродетели, учение донесено от Петър Дънов. Като такава, тя е фактор за създаване на едно по-добродетелно, по-разумно, по-интелигентно общество.
Играя от 3 години и се чувствам прекрасно
Прекрасна практика, която е родена тук в България и ние сме отговорни пред поколенията напред!
Прекрасно е да се изучава паневритмия
unikalno, edinstveno, nepovtorimo!
Тепърва изучавам. Все още съм в начален етап, но хармонията и красотата вплетени в движенията и музиката правят този танц едно от най-добрите изкуства появявали се на бял свят. А той е дори много повече.
Паневритмията е гимнастика, равна- а може би и по-полезна - от йога. Не можеш да отречеш Йога, не можеш и Паневритмията.
Това е най-красивото нещо, което съм виждала хората да правят заедно. Това е най-великото нещо, в което съм учавствала. Виждала съм как стотици хора бързат, тичат с последни сили, така както за нищо друго в живота си не са тичали - за Паневритмия - танцът на живота. Да се благославя делото и да пребъде!
Pomaga za hapmonizirane na uma ,tqloto i duha
Да се въвежда и като част от образователната програма в детските градини и училищата.
Одобрявам
Съдейства да сме положителни личности, уравновесени отвътре и към другите и окръжаващата ни природа, да ценим живота и неговите прояви, помага ни в стремежа към самоанализ и самоусъвършенстване и ни изпълва със светлина, любов и желание да бъдем по-добри и по - полезни и да имаме устрема напред и нагоре.
Паневритмията,трябва да се въведе като сутрешна гимнастика за всички българи. Трябва да се научим всички да я играем и да я предаваме на всички други,но първо тук в България трябва да се приеме.Но ако един човек не прилага сам нещо няма как да го въведе за другите, затова привлечете тези които биха го въвели като част от учебната програма например и т.н. Ама то насила хубост не става.....
С помощта на паневритмята НСА „В. Левски“ излиза пред чуждестраннните спортни академии с нива напред. Това може да бъде нейния уникален световен принос за развитието на масовия спорт.
Паневритмията релаксира, зарежда със сила и оптимизъм.
Паневритмията е не само приятно гимнастическо упражнение. Паневритмията съдейства за физическото, душевно и духовно здраве на изпълняващите я. Тя е и уникално културно и духовно наследство. Наш дълг като българи е да я съхраним и да съдействаме благотворното й влияние да достигне до тези, които още не я познават, да бъде почувствана от тях!
Паневритмията е гордост и чест за нашият народ ! Наш дълг е да ги съхраним и опазим и придаден на целия свят !

 

 

Линк към коментар
Share on other sites

  • Иво unpinned this topic

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...