Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Силата що зло желае, но все добро твори?


Кон Круз

Recommended Posts

"Сатаната е индивидуалист. Той нарушава заповедите на Небето, които налагат спазването на определено морално поведение. Той ни вдъхновява с мечти и надежди. Той ни удостоява с горчивина и недоволство, но накрая ни води към по-доброто и по такъв начин служи преди всичко на Доброто. Той е „силата що зло желае, но все добро твори.“
Кърт Селигмън, „Магия, Свърхестествено и Религия“.


Една жена, също с интереси в езотериката, каза че тези думи са тъпотии. Обясних и, че ги намирам за мъдри и че може би ще обясня защо смятам така в статия, но не ми се занимаваше и не се стигна до статия. Тя ми отговори, че "в пътя на Лъжата и Смъртта, най-лесно и приятно се влиза на игра, с малка истина, изказана чаровно." Уточнявам го и тук: Това е мисъл на някакъв човек (не знам какъв) от негова книга (чието заглавие не ми звучи като сатанинско). Имам определени езотерични знания, на базата на които съзирам истини в изказването. Нямам предвид влизане в някакъв определен път. Просто от гледна точка на определени окултни знания - намирам казаното за вярно и за невписващо се в двуполюсното, чернобяло мислене. Всеки сам си преценява какво да прави и какво не в живота си. Всичко си е свързано с някаква цена, с някакви последствия. Трябва да си глупак и мазохист, че зорлем да вършиш зло с идеята, че после (неизвестно кога и на каква цена) ще стигнеш до по - добро. Особено, ако не ти е присърце да си злодей. То тези, които са си зли и си ги влече да злотворстват, все ще си намерят причини и оправдания да правят това или онова.
Не можах да разбера кой е Кърт Селигман - не го знам какъв е бил, нито съм чел книгата му (думите са извадени от друга книга, където са цитирани).
Как гледате вие на тези думи? Истина? Лъжа? Полуистина? Ако ги намирате за истинни, смятате ли, че биха могли да са опасни? Тоест, да вкарат някой в лош път.

Линк към коментар
Share on other sites

Ще се отплесна малко от темата и ще посоча една книга на Крум Крумов ,,Всичко е едно и за добро" . Първа глава с подзаглавие ,,Абсолютно всичко което се случва , когато и да е , е за добро . Зло няма " ( по Беинса Дуно ) .

Цитат

Доброто е м/у Истината и Любовта . Между тях то е преливащо и искрящо . Доброто е Божествения Идеал . Горе добро и зло са едно ,  а долу те са както ги чувате . Точното място на доброто и злото в човека е на всякъде ! Не е важно дали си добър или лош , единствено важно е човек да е съзнателен и съвестен , буден проводник , служител и син на Бога , който всичко в живота си върши с любов !

Не ни е виновен лукавия , че сме лоши ученици .а ето още един цитат .

Цитат

Повече от срамно е да възвеличаваме материята ако знаеме функцията ѝ ---да бъде ада на грешниците ,за да се осъзнаят падналите ,и който може да се завърне при Отца ни , а който не може да стои камък .

 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Преди време чух гениална формулировка:
"Сатаната е слуга на Бог - неговата задача е да унищожава всяко нещо, което е родено и изградено без любов. И той си върши работата най-стриктно от всички ангели."

Още размишлявам и проверявам - досега се потвърждава 100%

Линк към коментар
Share on other sites

Аз бих бил по-внимателен в използването на думи и идеи, чийто смисъл не разбирам достатъчно. Факт е, че голяма част от нещата които хората определят като отрицателни, се случват всъщност за тяхно добро. Има много "необходими злини". Но има разлика между това да постъпиш грешно и да се поправиш, и в това да постъпиш грешно... и да ти хареса. Изборът е опасен инструмент даден ни поне в тази форма на съществуване. Истинската негативна страна на живота тук, която според мен са се опитали да опишат и да нарекат със страшни имена, е това да се опияниш от този избор, от материалното изживяване свързано с него, от тази сила да можеш да постъпваш дори грешно, да ядеш от "забранения плод". Подобно нещо те "заключва" в тази реалност, защото това изживяване съществува само тук. Това е и истинският "ад". Затова и в християнството се говори толкова много за нуждата от "покаяние". Проблемът дори не са толкова "греховете" (защото като хора, всички ги правим малко или много), а в липсата на осъзнаването им като такива. Човек има силата да отрече божествената си природа и това е истинският смисъл на предупрежденията в християнството. 

Редактирано от iti
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...