Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Трансперсонална психология и психотерапия


Recommended Posts

Какво мислите за холотропното дишане ? Не е ли това една твърде агресивна намеса в дълбините на подсъзнанието ? Пренасищането с кислород на организма не е ли вид опиат, който те кара да изпаднеш в транс и може би да изчистиш някои блокажи, но при работа в група не поемаш ли и "духовния боклук" на другите участници ?

Линк към коментар
Share on other sites

Веднъж преди години бях на такова дишане. Водеше го Мариан от Варна - той сега от два месеца е председател на асоциацията по трансперсонална психология, в чиято терапия се включва това дишане. По същество то е йогийсткото дишане бхастрика - духало! Мисля, че трявба да се прави с усет, така че да не се получи насилване на мозъка. Когато тогава го правих около час и половина, почуствах енергията около цялото си тяло. Реално усещане за енергия, каквото рядко съм имал. А при задържане въздуха като пауза между дишанията - се получаваше издигане на силата към главата и замайване. Както и клатене на тялото и шум в ушите ...

Не съм сигурен дали може да го наречем насилие, поне ако е с усет и мярка.

Линк към коментар
Share on other sites

Мекота, много се радвам, че отвори темата! :thumbsup2:

Аз буквално преди десетина дни се запознах с трансперсоналната психология. Прегледах общите идеи и постановки. Очарован съм. Явно, че досега не ми е давано да се докосна до Трансперсоналната Психология, по една или друга причина. А тя всъщност е това, от коет осе интересувам от много време. Холотропното дишане е само една от терапиите, или може да бъде елемент от цялостната терапия. В трансперсоналната психология се говори за формули, утвърждения, молитви, визуализация, медитация, различни дихателни похвати, физически упражнения.

Например Карл Густав Юнг е смятан за трансперсонален психолог. Психоаналитиците, от друга страна, приемат школата му за психоаналитична... А тя включва и двете - започва с психоанализа, но не спира до там.

Въобще, доколкото разбирам, трансперсоналната психология обхваща всички други клонове на психологията и ги надхвърля, издига разбирането и терапията на едно духовно ниво! Велико е! :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Ако тръгна да обяснявам странната ми среща с холотропното дишане,ще стане моного дълъг постинг.Преди да посетя за първи път семинара се случиха няколко поредици взаимносвързани събития,които ме заведоха там."Психология на бъдещето" на Станислав Гроф е книгата,която първо ме запозна с трансперсоналната психология.Може да се намери и Ленард Ор както и Джоузеф Кембъл в интернет.Промененото състояние на съзнанието,което се получава в резулт на дишането е за мен /даже и нямам думата,с която да го определя/изключително.Дано не прозвучи силно.Аз лично не мисля,че в подсъзнанието може да се вкара "духовния боклук"на другите по време на сеанса. По-скоро се чистят предишните "боклуци",които сме запечатали там.Всеки семинар започва с теоритична лекция на водещия.Ако продължа нататък ще започна да налагам мнението си,но пък всеки може да опита.

Линк към коментар
Share on other sites

За съжаление само съм чувала за нещо такова. Къде да науча повече? Дайте моля източници.

И къде да се приложи?

Благодаря предварително! :D

Линк към коментар
Share on other sites

Ако мислите, че имате нужда от подобни практики - добре. Може би дават някакъв положителен резултат.

Аз лично съм против.

:yinyang::feel happy::angel:

Линк към коментар
Share on other sites

Тепърва ми предстои да изучавам трансперсоналната психология. Това, което знам засега обаче, е че тя е бъдещето на психологията като цяло. Без да отрича останалите клонове и школи, тя ги обема и надхвърля! Освен това, Трансперсоналната Психология представлява свързващо звено между древното духовно знание и съвременната емпирична психология!

Холотропното дишане е само една много малка част от възможностите на такъв тип психология! Станислав Гроф, който го създава, казва, че не открива топлата вода, а просто използва един от видовете йогийстки пранаями, като го адаптира за западния човек.

Има широко поле за дейност в Трансперсоналната Психология! Някои я наричат духовна, или езотерична психология!

Линк към коментар
Share on other sites

Опитвал съм по едно време доста пъти регресия по Ст. Гроф и подобни. С мен имаше и други хора, някои от нас получихме явления сякаш от минали или бъдещи животи, но кой ще го докаже, че е толно това... Нямаше както при ясновидците точно датиране, нито директна връзка с настоящите явления... повечето хора, дори и нищо особено не усетилите се подобриха емоционално и здравословно, но имаше едно особено сензитивно момиче, което се влоши. кризите при него вместо да преминат и да остане подобрението, както беше при много други, се задълбочиха. Явно не беше готово да преосмисли новите-стари неща, които й нахлуха в съзнанието. А кой предварително ще знае кой как ще реагира? Психолозите -водещи, разбира се, не бяха Учители...

Линк към коментар
Share on other sites

За дишането има някои основни неща, които трябва да се има предвид!

1. Трябва да се диша дълбоко!

2. Трябва да се диша бавно!

3. Трябва да се диша през носа!

Доколкото ми е известно, в така нареченото "холотропно" дишане има практики, които са в нарушение на законите 1,2,3 дадени от Учителя!

Въпроса с дишането е много сериозен, и за това е хубаво да се следват Истински Учители!

"Има много системи за дишането, много правилни и неправилни. Всички методи за дишането са хубави, но в тях липсва един съществен елемент. Има наука за дишане на индусите, но и в нея липсва нещо. В него липсва волевото дишане. Този метод на индусите е придружен с големи противоречия: Големи печалби има, но и големи загуби. В този начин на дишане стават големи кризи. Тези методи са упражнявани от индусите с хиляди години, вследствие на което те имат големи постижения. Каквито и колкото да са добри тези методи, те не са добри за европейците. Те дават големи жертви. Европейците нямат преживяванията на индусите. Един метод за дишането е следният: След като приемете в дробовете си чистия въздух, и го задържите 15-20-30 секунди, трябва да кажете в себе си положителните думи: "Господи, заради голямото благо, което си ми дал, аз съм готов да изпълня Твоята Воля."

6-та неделна беседа от Учителя, държана на 27-ми октомври 1935 г. 10 ч.

София

Редактирано от Aurel
Линк към коментар
Share on other sites

Внимавайте с тези техники, наречени холотропно дишане, ребърдинг и вайвейшън! Не всичко, което хвърка е от ония хвъркатички.

Мекота, имаш много силна интуиция, която ти дава отговорите, не е необходимо да ги търсиш отвън.

Орли, Юнг наистина се е проявил като малко по - далекоглед и е хвърлил моста.

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на всички за мненията ! Мисля, че Aurel, Силвия и Добромир са прави. Психиатрите все пак не са Учители.

Наистина отидох на трейнинга, но много неща ме смущаваха априори. Това, че водещият имаше лек тик с окото, значи не е овладял собственото си тяло, а как ще владее тези на другите, това че Станислав Гроф е довеждал до тези състояния на транс най -напред с LSD, това, че пренасищането с кислород води до окисляване, това че ми казаха, да дишам бързо и агресивно. А аз не понасям агресията и в най-безобидната и форма, ако изобщо съществува такава. Освен това се стремя да правя всички бавно и плавно, доколкото ми се удава, защото по природа съм припряна и ми е задачка да се озаптя. Усещах невероятна вълна от енергия, направо се стелеше на кълбета и боцкаше ръцете ми. Помолих Учителя да ме води и се заградих с щит от диамант и светлина. Призовах положителни мисли и през цялото време се молих, като правех леки движения с ръцете като крила на птица. В миг отворих очи и видях доста впечатляваща картина, един играеше нещо като шамански танц, друг риташе френетично с крака, някои плачеха, други стенеха, до мен момчето повръщаше. Не особено благовидна картина, ама нали е пречистване, каква да е друга. Вече знам, че за мен не това е пътя.

Ето какво намерих за холотропното дишане, за тези, които искат да добият по-пълна представа :

В наши дни е общоизвестна връзката между дишането и състоянието на съзнанието, както и взаимообусловеността на тези два процеса.

Буквално от хилядолетия е известна и обратната корелация – влиянието на дишането върху съзнанието и в частност предизвикването от определени модели на дишане на променени състояния на съзнанието (ПСС).

Петдесетте и шейсетте години на миналия век се характеризират с мащабната инвазия от Изтока в западния свят на духовни течения и практики, и дихателни техники. Това съвпада с времето, когато започва преосмисляне на ценностите в западното общество и бунтът на младото поколение срещу наложилите се консуматорски порядки и утилитаристичен стил на живот, което кулминира в края на 60-те и началото на 70-те години с движението на “децата цветя”, по-известно като хипи вълната. Това е епохата, която бележи бумът на синтеза и разпространението на психеделични вещества, най-известното от които е LSD. Важно е да се отбележи, че приемането на LSD не е монопол на хипитата. Прилагането и изучаването на ефектите му са обект на научен интерес особено в областите на философията, психологията и психотерапията. Видни творци и учени по това време като Олдъс Хъксли, Джон Лили, Станислав Гроф и др. провеждат многобройни експерименти със себе си и наблюдения на ефекта на “чистия Сандоц” върху други хора, изследвайки ПСС и поставяйки началото на картографирането на по-фини и неуловими сфери на човешкия опит, свързан с вътрешните светове на собственото съзнание и базиращ се на индивидуалните емпирични преживявания. Установява се, че тези преживявания се съпровождат с драматична промяна на дишането, което е по-дълбоко, по-учестено и непрекъснато през времето, в което се наблюдават феномените на ПСС.

Станислав Гроф е принуден да търси алтернативни методи на лечение след забраната за ползване на LSD за психотерапевтични цели в САЩ. След години на проучване на измененията на физиологичните процеси под въздействието на LSD той започва да възпроизвежда целенасочено дихателните схеми на пациенти, достигнали променени състояния на съзнанието в резултат на приложени високи дози LSD. Установява, че преживяванията и ефективността на терапията чрез пневмокатарзис (интензивно дишане) са близки до тези на индивидите, третирани с LSD.

Ленард Ор от своя страна достига до подобен модел на дишане след като наблюдава промените в дихателния ритъм, които се появяват спонтанно при продължителен (от порядъка на часове) престой във вана, пълна с топла вода. Променените състояния на съзнанието, които достига, в началото обяснява с въздействието на топлата вода върху тялото, която според него много наподобява вътреутробната среда. Преживяните многократно през годините родова травма и различни трансперсонални опитности в тези условия той успява да възпроизведе отново върху себе си и стотиците си ученици и извън водна среда, като повтаря моделът на ускорено, дълбоко и непрекъснато дишане, който се поражда от само себе си при продължителен престой в “ембрионалната” среда.

Моделите на свободното дишане са предназначени за освобождаване на последиците от родовата травма, която е следствие на стреса, преживян по време на раждането (физически – свързан с механичната травма от преминаването на плода през родовия канал и драматичната промяна на биохимичните показатели по време на самото раждане, както и след “откъсването” на детето от майчиния организъм и психологически – свързан с отношението на родителите към бременността).

Посредством емпиричния опит, натрупан в резултат на провежданите вече три десетилетия опити със свободно дишане с хиляди хора по цял свят, се потвърждава наблюдението на Вилхелм Райх, че психологическите съпротиви и защити използват механизма на ограничаване на дишането, което е автономна функция само по себе си, но може да бъде повлияно и волево.

Начинът на протичане на различните сеанси се различава както при отделния индивид, така и при различните хора. Въпреки това “симптомите”, които се появяват при продължително практикуване могат да се сведат до някои универсални прояви. Поради изключително богатата им гама и многообразие ще спомена някои от по-често срещаните от тях в хода на сеансите.

В по-редки случаи свободното дишане още от самото начало може да доведе до дълбока релаксация, изживяване на чувства на умиротвореност и благополучие, любов и емпатия, вътрешна интеграция и свързаност с външния свят и събития. Изживяването на това състояние е само по себе си целебно и трансформиращо.

Много по-често ускореното непрекъснато дишане е придружено от интензивни емоции, вариращи по сила и продължителност и различни психосоматични прояви. Общата тенденция е след определен времеви интервал да се развива напрежение в мускулите на различни части от тялото, като най-рано то се проявява в ръцете и около устата, което илюстрира блокираните средства за комуникация с другите хора. Това напрежение е различно по сила и субективно може да се усети от приятно изтръпване и “иглички” по кожата и в дълбочина до преходни тетании на определен мускул или група от мускули, които са проява на “замръзнали” в тялото емоции и психотравми под формата на определени стереотипни модели на мускулно брониране. Напрежението също така може да бъде освободено чрез отреагиране и катарзис, които се съпътстват с интензивни телесни движения, треперене, тикове, кашляне , повдигане, неудържим смях, плач или викане и др. В тези случаи сеансите протичат с богата двигателна активност. Интерес представлява спонтанното заемане на утробна поза при някои от практикуващите. Други са напълно неподвижни и въпреки това могат да имат дълбоки и интензивни преживявания.

В голяма част от случаите могат да се идентифицират биографични, перинатални или трансперсонални източници, които стоят зад изявените психосоматични прояви.

В заключение ще кажа, че спектърът на приложение на свободното дишане е необятен, доколкото той е насочен към всеки човек. При болния то може да помогне за достигане до причините на проблема и разрешаването му на емпирично ниво, при здравия да се превърне в своеобразна хигиена на душата, в средство за намаляване на стреса, превенция на психосоматичните дисфункции и лечението им още в латентен стадий. За всеки човек то може да бъде важна стъпка по пътя на себеоткриването и реализацията на пълния му потенциал.

Участниците в сеансите и семинарите, които провеждаме в България доказват универсалността на техниката, ползата от нея, безопасността и високата й ефективност. Личните им преживявания и реализираният ефект допринасят за обогатяването на чисто практическия опит на всеки един от нас.

1. В края на 60-те години са правени опити с LSD и в клиниката по психиатрия към МА – София със студенти по медицина на доброволен принцип.

2. Обединяващият термин “свободно дишане” е въведен през 1989 г., но самите техники се зараждат и развиват през 70-те години. Терминът може да визира всяка от изброените техники или всички заедно поради сходните принципи и достигани модели на дишане.

Д-р Димитър Тенчев

Сп. “Инсайт” бр. 2/2005 г.

и едно менине от друг форум :
Да си призная, малко ме е шубе. Не от резултатите, а от самото дишане. Това пренасищане на тялото с кислород ми се струва опасничко. Кислородът освен че дава живот на тъканите, е отговорен и за съсирването на кръвта. Ами ако ми плъзне някой тромб към мозъка?! Освен това наскоро гледах филм по Дискавъри за причините за остаряването. Познай кво. Кислородът окислявал тъканите и те се "износват" именно заради това. Се ла ви! Дал-Взел
Линк към коментар
Share on other sites

Естествено че дишането влияе върху съзнанието, това не го е открил Гроф!

Важния въпрос е как трябва да дишаме и с каква цел.

Да се диша бързо е вредно, а за подмладяването именно трябва да се диша по-бавно и по-бавно.

Учителя е давал в смисъл преди сън вечер да прашаме мисъл към подсъзнанието си да дишаме бавно.

Според мен прилагайки правилно дихателни техники от истински Учител, е доста по сигурно и надеждно.

Иначе за така нареченото "холотропно дишане" маи е имало и смъртен случай преди време.

Ако някой се интересува от дихателни упражнения по Учителя, може да ми пише на бележка. :thumbsup1:

Линк към коментар
Share on other sites

Холотропното дишане е идентично с йогийсткото дишане бхастрика.

Не съм много добре запознат с рамките на холотропната терапия, бил съм само на един двучасов сеанс, и обсъждане след него.

Не мисля, че отричането е правилно отношение по въпроса. Всяка терапия има плюсове и минуси. Зависи най-вече от терапевта, от личните му опитности и познания. А, иначе, смъртни случаи има и от седене на дивана и гледане на телевизия ...

Бхастрика пранаяма по принцип се препоръчва умерено, с усет, както писах и по-горе. Прави се с изправен гръбнак, стабилна позиция - седнал. Най-вече обаче, с ясно съзнание. Когато се прави и с мудри и бандхи, задейства кундалини и наистина води до промяна на съзнанието. След примерно, минута или две бхастрика, се задържа дъха, за около две минути (при нагнетяването на кислород това е лесно), и тогава се правят трите бандхи, които магнетяват силата в мозъка. При мен тези практики водят до движения на тялото - леко клатене, свистене, а на съзнателно ниво, сякаш действителността изчезва, забравяш къде си, остава само усещането за аз. Като се върнеш, след секунди, или минути - си припомняш къде си и кой си, сякаш си прекарал съзнанието си през пералнята и после си го рестартирал... И, добре е да има за какво да се хванеш, защото имаш чувството, че се губиш някъде в непознатото и това хващане ти е връзка с този свят. Това, предполагам, е опасно, затова преди време спрях тази практика, или по-точно, съм много предпазлив и умерен с нея. Горните състояния се спират като човек се наклони напред и се свие - така силата се насочва от мозъка другаде.

Действително е нужен учител - не задъкжително с голяма буква, но просто преживял процесите и по-напреднъл човек, с опит в себевладеенето и работата със съзнанието. Къде е веригата от учители - последователи, в бялото братство. Нещо ми се губи от погледа.

Не съм привърженик на отричането. Петър Дънов е казал, че дишането трябва да е бавно и е окастрил източните похвати, за да ги нагоди към по-животинската природа на българина и на западния човек въобще. Защото има мощни методи, които обаче са по-опасни. В бялото братство има и дихателни упражнения, и медитация, но са доста по-неакцентирани. Основно се набляга на моралните принципи, храненето, музиката и пр. Всичко това са все първите две стъпала в йога - яма и нияма. Подготовка. И това е на мястото си - защото действително имаме нужда от нея!

:thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

Кислородът наистина е убиец в по - големи концентрации в мозъка. Но не е въпросът в това. Въпросът е, че ако можеше човек да си повдигне съзнанието с дишане или ред други техники, всички ще започнем да дишаме дълбоко или там по някаква методика и хоп - ето хапчето панацея да си оправим живота. Върху съзнанието се работи отвътре, не с някакви техники отвън.

Линк към коментар
Share on other sites

Кислородът наистина е убиец в по - големи концентрации в мозъка. Но не е въпросът в това. Въпросът е, че ако можеше човек да си повдигне съзнанието с дишане или ред други техники, всички ще започнем да дишаме дълбоко или там по някаква методика и хоп - ето хапчето панацея да си оправим живота. Върху съзнанието се работи отвътре, не с някакви техники отвън.

Това е точно така! Ако дишането и молитвата, и медитацията, и други техники се правят от нечисто съзнание и с користни амбиции, резултатите ще са или посредствени, или тъмни. Наистина дълбокият растеж е отвътре. Но - тези методи са инструменти. Те са като храната. Тя е материална, ако бяхме по-развити, щяхме да се храним директно с енергия. Но засега не сме. Дишането, молитвата, медитацията, са като храната - те са външни средства, патерички. Или - те са като зъбни шини - имаме нужда от тях, докато се изправи духа и укрепне. Като бебешка проходилка за този, неразвития вътрешен дух, който носим в зародиш...

А, за лечебни цели, засега те си имат мястото. Докато се научим да лекуваме с чист дух... :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

В бялото братство има и дихателни упражнения, и медитация, но са доста по-неакцентирани. Основно се набляга на моралните принципи, храненето, музиката и пр. Всичко това са все първите две стъпала в йога - яма и нияма. Подготовка. И това е на мястото си - защото действително имаме нужда от нея!
Според мен въпроса е кой набляга и кой не:)))

Учителя е давал методи за концентрация и медитация(и то МНОГО СЕРИОЗНИ), това че някои не са запознати с тях е друг въпрос.

На дишането е обръщал също внимание, но дихателни упражнения подходящи за съвременния европеец. Това е същественото.

Въпросът е, че ако можеше човек да си повдигне съзнанието с дишане или ред други техники, всички ще започнем да дишаме дълбоко или там по някаква методика и хоп - ето хапчето панацея да си оправим живота. Върху съзнанието се работи отвътре

ДА, може, но не започват всички. това не е панацея а духовно-научни методи за развитие на съзнанието. На мен са ми били странни концепции от вида че не трябвало практики. Според мен има сериозна причина Учителите да дават такива( и то разнообразни и то немалко)!

И точно това е работа отвътре. какво иначе?

Друг е въпроса че това трябва да е съчетано с правилен начин на живот, щото примерно окултни практики съвместно с употреба на месо и алкохол могат да са още по вредни, отколкото само месо и алкохол. Не е въпроса нещо да отричаме, просто има сериозни причини тези неща да не са подходящи за съвместяване.

Редактирано от Aurel
Линк към коментар
Share on other sites

Мнението на Силвия не е неоснователно. Например Учителите, дали Агни Йога, препоръчват именно и единствено работа отвътре - естествено. Без медитация, дишане и изкуствени специални сесии. Повдигане на съзнанието в ежедневието през самия живот, в делника. След време, когато планетата се поочисти и хората се доближим до естествеността на космичния живот, това ще стане осъществимо. Според мен, дотогава, и двете мнения имат мястото си - основно, естествена вътрешна работа в ежедневието, но и формални сесии, сутрин, вечер - молитва, медитация, дишане, физ. упражнения. Без крайности - по вътрешен повик!

За кислорода убиец - сигурно е така. Но - никой не прави холотропно дишане по 8 часа на ден. Ако го правиш по 5-10 минути сутрин, съчетано с дълбоко бавно дишане, едното допълва другото. И се правят със спинално дишане, с формули, с искрено сърце и обич. Едва ли петте освежаващи минути бхастрика (духало), ще окислят системите толкова... :feel happy::thumbsup2::feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Ами то и официално противопоказанията на методите на Гроф (имам предвид "яките", продължаващите с часове) са много, а дали се спазват всичките е друг въпрос. Епилепсия и други гърчове, психиатрични заболявания и съответни медикаменти, остри инфекции, особено на дихателните органи, астма, сърдечна недостатъчност, бременност и т.н. При останалите непосредствените медицински рискове изглежда не са толкова високи, докато на енергийно и кармично равнище - не знам... А да ги спрем тези, които от нищо друго не са получили подобрение едва ли ще можем, ако не им предложим нещо по-безопасно и поне толкова резултатно... :hmmmmm: Точно това е сериозен проблем и с дългите срокове гладуване, и с разните ходения по екстрасенси и врачки. Тези крайни методи биват търсени не само от доверчиви, но главно от изстрадали хора, които вече са готови на всичко и особено пък като има случаи на подобрение... Много е сложен въпросът, кой знае какво би направил иначе един такъв изтормозен човек... Един мой приятел имаше доста мисли за самоубийство и след 10-ина сеанса се стабилизира до завидно равнище, ще видим колко ще го държи... :hmmmmm:

Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Какво мислите за холотропното дишане ? Не е ли това една твърде агресивна намеса в дълбините на подсъзнанието ? Пренасищането с кислород на организма не е ли вид опиат, който те кара да изпаднеш в транс и може би да изчистиш някои блокажи, но при работа в група не поемаш ли и "духовния боклук" на другите участници ?

Здравейте,

Нов участник съм в този форум, случайно попаднах на него тъсейки в Google материали на тема Трансперсонална Психология и Холотропно дишане. Дискусията ме заинтересува и реших да се включа в нея, тъй като съм изкушен от темата и професионално и лично и смея да твърдя, че имам доста голям личен опит с холотропното дишане.

Относно това дали метода е агресивен мога да кажа, че е доста мощен метод, но пък аз бях опитал доста от "меките" методи и никой от тях не доведе до търсения резултат от мен. Аз бях доста мотивиран, защото се борех доста дълго с проблем, който ми пречеше да живея пълноценно, така че съм страшно благодарен, за това че попаднах на този терапевтичен метод, с помоща но който приключих в доста кратки срокове с проблема.

Относно пренасищането с кислород има доста материали по темата, в този формат не мога да я развия подробно, но ако някой наистина се интересува има статии на руски, които третират тази тема. На кратко без да изпадам в подробности в биохимичните механизми, които водят до този резултат, но парадоксално при холотропно дишане нивата на кислород в кръвта спадат. Знам, че на пръв прочит звучи абсурдно, но си има своите научни обяснения.

Относно "транса" може би има някакво объркване с терминологията - Трансперсонална няма нищо общо с Транс и трансови състояния Трансперсонално буквално означава през или отвъд индивидуалната човешка психика и се отнася за области на съзнанието, които са трансбиографични и такива надхвърлящи обичайните его граници. В холотропно състояние на съзнанието холонавта напълно осъзнава кой е, къде се намира, какво прави и кой век е в момента :) . Доста е сложно да се обясни на някой, който няма личен опит, но дори човек да се върне в минал живот пак не губи връзка с "тук и сега".

Относно работата в група уверявам Ви, че не само не поемаш духовния боклук на другите, но точно обратното груповия процес по някакъв необясним за мен засега начин ускорява очистителните процеси. Пак говоря от личен опит дишал съм и в индивидуални сесии и в групи.

Опитвал съм по едно време доста пъти регресия по Ст. Гроф и подобни. С мен имаше и други хора, някои от нас получихме явления сякаш от минали или бъдещи животи, но кой ще го докаже, че е толно това... Нямаше както при ясновидците точно датиране, нито директна връзка с настоящите явления... повечето хора, дори и нищо особено не усетилите се подобриха емоционално и здравословно, но имаше едно особено сензитивно момиче, което се влоши. кризите при него вместо да преминат и да остане подобрението, както беше при много други, се задълбочиха. Явно не беше готово да преосмисли новите-стари неща, които й нахлуха в съзнанието. А кой предварително ще знае кой как ще реагира? Психолозите -водещи, разбира се, не бяха Учители...

За мен не е толкова важно дали по време на сесия човек ще има трансперсонални преживявания или не, по важното е след всяка сесия човек да се чувства все по-добре. Убедих се, че е много важно човек да е предварително подготвен теоритично преди да прави холотропна сесия или каквото и да е друго, за да знае какво може да очаква. Аз лично бях задълбал доста по темата преди да отида на първата си сесия и бях наясно не само какво може да се случи, но това ми помогна и да сравня информацията за тази система със другите си познания и да преценя дали това е нещо добро или не за мен.

Относно неприятните преживявания, да при повечето хора първите сесии са свързани с неприятни, предимно кинестетични усещания, но това е защото всички ние имаме купища блокажи застинали в така наречените кинестетични или мускулни брони. Има разбира се и изключения и някои започват направо с приятната част.

Относно това момиче, за което говорите да възможен е и такъв вариант и при мен се случи същото след първите 2-3 сесии, но при всички природни терапии съществува така наречената "оздравителна криза", при която има влошаване преди да дойде подобрението. Това, което е трябвало да направи е просто да продължи със холотропното дишане и това е щяло да отмина, както отмина при мен.

Внимавайте с тези техники, наречени холотропно дишане, ребърдинг и вайвейшън! Не всичко, което хвърка е от ония хвъркатички.

Мекота, имаш много силна интуиция, която ти дава отговорите, не е необходимо да ги търсиш отвън.

Орли, Юнг наистина се е проявил като малко по - далекоглед и е хвърлил моста.

И аз смятам, че човек трябва да е внимателен. Отдавам и страхотно значение на интуицията, тя ни е от голяма полза когато се движим в непозната за нас област, за да ни подсказва пътя, но когато имаме на разположение и възможноста да си запалим факла трупайки и достатъчно количество знание, за да си осветим по-добре пътя, особено когато то е все пак достъпно, си мисля че съчетанието на двете е една добра стратегия. Но така мисля аз може и да не съм прав знам ли. :)

Линк към коментар
Share on other sites

Наистина отидох на трейнинга, но много неща ме смущаваха априори. Това, че водещият имаше лек тик с окото, значи не е овладял собственото си тяло, а как ще владее тези на другите

Наистина е много важно да попаднеш на кадърен водещ, а освен това е важно този водещ да е изчистил първо себе си преди да помага на другите да го правят. Както е казал великия Ганди "Бъди промяната, която искаш да видиш в света" или казано по друг начин бъди пример за резултатите от метода, който прилагаш. Иначе става малко, като да пуснеш лекар болен от туберкулоза в отделение с болни от СПИН :hmmmmm: . Съжалявам, че не си попаднала на подходящото място и на подходящия човек, аз избягнах тази грешка, защото си набавих предваритерна информация за тези, които практикуват този метод в България, а те не са много.

Естествено че дишането влияе върху съзнанието, това не го е открил Гроф!

Важния въпрос е как трябва да дишаме и с каква цел.

Да се диша бързо е вредно, а за подмладяването именно трябва да се диша по-бавно и по-бавно.

Учителя е давал в смисъл преди сън вечер да прашаме мисъл към подсъзнанието си да дишаме бавно.

Според мен прилагайки правилно дихателни техники от истински Учител, е доста по сигурно и надеждно.

Иначе за така нареченото "холотропно дишане" маи е имало и смъртен случай преди време.

Ако някой се интересува от дихателни упражнения по Учителя, може да ми пише на бележка. :thumbsup1:

Самият Гроф, когото вярвам сте чели сам пише, че не "открива топлата вода", а че връща къв живот практики и техники използвани от хилядолетия.

Относно вредността на бързото дишане искам да Ви уверя, че след повече от 100 холотропни сесии не само, че не съм се състарил и очевидно не съм умрял, но изглеждам и се чувствам в пъти по-добре от преди и функционирам на емоционално, физиологично, а от там и на социално ниво в пъти по-добре. Между другото полезно би било да видите как изглежда създателя на този метод Стан Гроф, който е на около 80 години и уверявам Ви, че освен, че изглежда прекрасно (могат да се намерят негови снимки в нета), продължава да е невероятно активен и да продължава да работи, а със сигурност има повече сесии зад гърба си от моите.

Аз не смея да твърдя, че съм запознат в дълбочина с учението на Беинса Дуно, но първоначалното ми впечатление е, че това не е директивно и догматично учение, между другото това ми е един от критериите за преценка дали нещо е за добро и от добро. Още преди хиляди години във Ведите е написано, че има много пътища към Бога. Буда, и това е една от причините будизма да ми допада като система, когато завършва последната си проповед казва на учениците си (предварително се извинявам, ако не цитирам точно, а по смисъл) ".....и сега ученици мои, като ви дадох това знание не искам да го приемате само защото то е дошло от мен. Моята система не изисква сляпа вяра. Аз ви дадох целта, пътя до нея, както и средствата с които да вървите по този път. Всеки от вас може да провери истинността на моето учение като използва методите, които ви оставих и дали тези методи ще го водят по този път, както и дали ще го доведат до тази цел.....". За мен, както казах е много важен признак, за това дали едно учение е за доброто на хората, това дали то разширява съзнанието и кръгозора или напротив стеснява ги, като слага конски капаци на очите на хората, индокринира ги и ги кара да мислят едноканално, а всичко изброено е вредно за еволюцията на човешкото съзнание. От сегашния ми досег с Учението чиято основна тема е този сайт не съм останал с впечатлението, че то е от втория вреден за човека вид. Иначе би заприличало малко на "Един е Алах и Мохамед е негов пророк", не че имам нещо против исляма имам приятели мюсюлмани и имам силен афинитет към езотеричната му школа Суфи, която е един прекрасен пример за учение и метод разширяващи съзнанито. Между другото и в тази школа, както и в практиките на Различни школи по Йога, в Будистките и Даоистките практики, а така също и в най древната духовна практика на човечеството Шаманизма, откъдето най-много е черпил Гроф, има техники на ускорено и продължително дишане, но може би всичките тези ситеми и учения са грешни незнам :hmmmmm::hmmmmm:

А последното твърдение в стил вестник "24 часа" - "Иначе за така нареченото "холотропно дишане" маи е имало и смъртен случай преди време." смятам, че е абсолютно не коректно и не ми се връзва с духовната насоченост на участниците в този форум. Горещо моля автора на това твърдение да каже къде точно и кога е имало смъртен случай и кой точно е умрял?

Как би ви прозвучало, ако аз например напиша нещо в този стил, да речем следното:

"Практиките извършвани от дъновистите изглеждат доста съмнително и сектантски. По време на такива практики някъде до седемте рилски езера умряхя трима май ?"

За дописка във "24 часа върви ама на този форум нещо не му се връзва. В този свят има достатъчно кръгове със власт и влияние, за които еволюирането на човешкото съзнание не е изгодно, така че ако имаше дори един смъртен случай в световен мащаб при холотропна сесия щяха да са му вдигнали мерника на този метод и да са го отстреляли, защото този метод прави точно това разчиства изкривяваниата, които сме натрупали в досегашнота си еволюция и ни отпушва пътя напред.

Кислородът наистина е убиец в по - големи концентрации в мозъка. Но не е въпросът в това. Въпросът е, че ако можеше човек да си повдигне съзнанието с дишане или ред други техники, всички ще започнем да дишаме дълбоко или там по някаква методика и хоп - ето хапчето панацея да си оправим живота. Върху съзнанието се работи отвътре, не с някакви техники отвън.

По отношение на кислорода вече отговорих. За повдигането на съзнанието, това не е метод за надграждане и за ускорена еволюция на съзнанието, какъвто метод е медитацията например. Този метод просто чисти боклука, който сме натрупали в досегашното си еволюционно развитие и по този начин отблокира енергията задържана в тези блокажи и я освобождава за еволюционния ни напредък. И както казвате вие "Върху съзнанието се работи отвътре", точно това се получава всъщност, ускореното и бързо дишане ни въвежда във състояние, което позволява на този присъщ за всяко живо същество вътрешен самоизцелителен механизъм, но който при нас хората е подтиснат, да си свърши работата.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

Всъщност, една огромна част от темите, обсъждани в този форум, са именно в духа на Трансперсоналната Психология! Така че, всички сме твърде добре запознати с нея!!! :3d_097:

Линк към коментар
Share on other sites

Днес бях на холотропно дишане. За пръв път. Преди два дни ме поканиха и реших да приема. За мен преживяването беше ужасно мъчително. Още не мога да се съвзема. На много процеси съм бил, но нито един не е бил толкова хард като този! Още като започнахме чувствах дискомфорт, на 3-4 минута след началото ми се сковаха и изтръпнаха ръцете заедно с китките. Имаше сериозна болка, имах чувството че пръстите ми ще се изкривят. Не мога да си обясня какво ги накара да се сковат така изведнъж. Не бях дишал толкова много все още. Други неприятни усещания нямах. Всичко продължи 2 часа, чак когато дишането свърши ръцете ми се отпуснаха, все още ми мравучкат. Вие ми се свят, и съм отпаднал. Тепърва в следващите дни предстои да анализирам има ли ползи от цялата работа, засега констатирам негативите. Всичко имаше израз само на физическо ниво. Нищо не чух, нищо не видях, нямахше никакви емоции, нищо не си спомних:) Другите хора, които бяха за пръв път казаха, че по същия начин ръцете им се сковали и ги боляли. Очевидно това са блокажи. Някои плачеха, други викаха. Тези, които бяха за 3-4 път имаха видения. Това не съм го смятал за важно и не съм се стремил към такива неща, но това което чух беше ценно! Участва и една двойка младежи-момче и момиче. Момичето със силна емоция разказа какво е видяло и се оказа че се е видяло заедно със сегашния си приятел и в предишен живот. Имали са връзка отново, но нехармонична. Ето че сега по силата на карма отново са заедно. Беше много драматичен разказът. Дори само за да чуя това си струваше да отида.

Линк към коментар
Share on other sites

Практикувал съм многократно друг вид дихателна техника с по-бърз ритъм от този, и въпреки това с другата техника няма никакви проблеми, винаги имам само положителни резултати, вярно е че при нея се диша само половин час, а при тази два часа. Тази обаче е доста странна и не е за всеки. Все пак не мога да я отричам напълно след като се използва от съременната психология, а и е прилагана на доброволци-студенти. Може би е полезна за хора, които имат много за чистене. Аз едва ли имам много боклук в себе си:) Мога да мина и без нея. :thumbsup2:

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...