Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ролята на жертва


Recommended Posts

Здравейте на всички,

Живея нещастно без причина - буквално. Често съм в лошо настроение, криво ми е и мога да се разкрещя и да обидя. Никой не харесва такива хора. Искам да съм усмихната и да се смея повече, да не се ядосвам на хората.

Основният ми проблем е ролята на жертва, която съм избрала от най-ранно детство. Не съм от хората, които се оплакват от живота, колко е несправедлив, как са виновни политици и т.н. Проблемът е - например мъжът ми ми се развика за нещо. Става ми много зле, ако мога, се отделям в друга стая, мисля си - защо ми говори така, много ми е мъчно, или почвам да го нападам, той отвръща, скарваме се и аз съм жертвата. Какво си мисля аз вътрешно - "ох, той пак така направи, писна ми вече, защо така ми говори, много съм му ядосана, тъжно ми е, страдам и т.н.". А всъщност аз съм допуснала така да ми говори. Или всички роднини са ми криви - кой какво направил, ядосана съм му и т.н. Жертва бях и на поведението на баща ми ("о,горката аз, толкова ми е трудно") и се сърдя на майка ми, че не ме защитаваше. Искам да си променя изначално начина на мислене. А не да се самосъжалявам, защо така са постъпили хората с мен  и сякаш са ми длъжни.

Как? Какво да правя? Да си напомням всеки възможен момент? Преди съм се усещала как сама се стремя към драматизация, за да изпъкна аз. Сама я създавам.

И подсъзнателно съм искала мъжа ми да ме удари - за да кажа, ето колко ми е зле. Това точно беше преди, мисля, че го промених.

Провалям живота си, страда цялото ми семейство.

Ще  се радвам за съвети, благодаря ви :) 

П.П. Редактирам поста си, защото се сещам нови и нови неща. Мисля си, откъде идва всичко това. Имам комплекс за малоценност. Много ме болеше като дете редовното сравняване с другите, продължава и сега, и аз отново реагирам по-същия начин - става ми зле. Постоянно се обяснявам, защо правя това, защо така съм решила и страдам, ако хората не са съгласни. И ги мисля, и искам да им се харесам, и искам одобрение. Най-близките ми хора ми казват, че съм с поведение на жертва, че съм зле, сравняват с другите. Получавам критики, а много бих искала някой да общува с мен с емпатия (казвам това във връзка с четенето на книгата "Общуване чрез емпатия"). Т.е. да видя, че съм разбрана, да ми кажат, че не съм права, но да съм разбрана.

Редактирано от Onefl91
Линк към коментар
Share on other sites

Дезавтоматизирай процеса. Донякъде вече се наблюдаваш и съзнаваш - това е добър старт. Забележи автоматичните мисли и вярвания, които ти идват, когато се приемаш за жертва или когато така се държиш автоматично, че да станеш и бъдеш жертва. Мисли като "Смачква ме несправедливо!", "Обижда ме, ранява ме!", "Не ме разбира, унижава ме!", "Пренебрегва ме, държи се с мен като с парцал!", "Унижават ме и ме отхвърлят"... Когато така прихванеш мисълта и вярването си за ситуацията, виж че в огромна степен то не съответства на реалността, а ти я драматизираш, катастрофизираш, нагаждаш я по предубежденията си, някак си искаш да се върти драмата.Тогава се отпусни, подишай малко, промени мисленето си, постави друга мисъл: "Ако някой мачка, това съм аз самата себе си - сега избирам да видя, че мога да променя предубежденията си в обичам се, уважавам се, вярвам си. Тогава знам, че никой не може да ме обиди, ако аз вътрешно си вярвам и се обичам." ... "Никой не ме унижава, освен аз самата себе си, като слушам жертва модела си - така сама си искам да станат по-груби или пренебрегващи към мен, защото чак тогава ниската ми самооценка си позволява да се заяви и заяви позиция - така обаче цял живот сама бих се слагала в позицията на жертва и бих си я причинявала - писна ми от това. Сега съзнавам, че когато видя, че никой не може да ме унижи, когато се обичам, избирам да се уважавам - тогава давам послания за зрял човек и наистина много повече ме уважават. Заявявам се на мига и на място!"... 

Малко по малко, когато поработиш по горния начин, когато в ситуация изникне автоматичната мисъл и вярване за унижена, малоценна жертва, проследи в себе си през спомените си все по-назад. Ще видиш ясна повторяемост на възприятието ти в много и много ситуации. Върни се в колкото се може най-ранни спомени, там където вярванията са заложени. Някоя особено ярка ситуация ще изпъкне сама - поработи по нея. Представи се на малката себе си: "Аз съм ти от бъдещето, за да променим нещата!" - бавничко и спечели доверието, прегърни я. Тогава донякъде промени самата ситуация, но по-скоро отношението си вътре в нея. От жертва, към спокойна самоувереност, себезаявяване, игрива радост, самочувствие и уверенст в себе си. Ако тогава си се свивала, виж се като пакостничка, като буйна палавница, която и да я накажат, и е все тая, бяга и се смее и налага себе си с огромна енергия. Можеш в ситуацията да си викнеш сигурни за теб хора, които да застанат на твоя страна и да се почувстваш сигурна и заслужаваща достойнство и автентичност. помни, че това са твоите спомени, в които време не съществува, а са тук и сега и можеш да ги модифицираш творчески както искаш. Не променяш реално станалото, нито реално спомените си за миналото, а отношението, емоционалната си настройка. 

Когато така преработиш много и ключови спомени, работата с автоматичните мисли и вярвания става все по-силна и ефективна. Все повече в настоящите ситуации реагираш асертивно, спокойно, самоуверено, със самоуважение и харизма! 

Разбира се, с психотерапевт такава работа се върши по-ефективно и цялостно. Успехи!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Много благодаря за прекрасното мнение! Ще си го препрочитам и надявам се пълноценно да работя над тези мисли :)))

Може ли препоръки за психотерапевт за Варна? Мислите ли, че хипноза би ми помогнала? Досега съм ходила няколко пъти при терапевт, работещ сТЕС и Пренареждане на матрицата ( но при други причини, не за жертва), като в нас също мога да ги правя.

Редактирано от Onefl91
Линк към коментар
Share on other sites

Интегрално работещ терапевт би помогнал - когнитивна, психотелесна, поведенческа, нлп, матрица, хипнотерапия........ Във Варна - Диляна Колева.

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

промяната на възприятието за самата Вас е това, което ще промени живота Ви. 

Замислете се - ако някой е навъсен и начумерен и ви мрънка и се сърди, какво ще направите? Ще го избягвате. По същия начин, мислейки за себе си с тези характеристики, вие ставате тяхно огледало. Ние излъчваме това, което имам отвътре. 

Психотерапията е методът, който ще Ви помогне, четене на подходяща литература, спорт, нови навици. Изгледайте филма на Луиз Хей, има го в интернет, има и субтитри ако не говорите английски. Препоръчвам и всички нейни книги.

"Обичам те, Василена, наистина те обичам". - Всеки ден си го казвам, опитай и ти.

Успех !

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...