Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Помощ за майка ми


Recommended Posts

Здравейте,имам нужда от помощ,защото просто не знам как да помогна на майка си!Малко пред история.Преди 20 години след като почина баща ми и разбрахме,че малкия ми брат страда от прогресираща болест с фатален край,майка ми започна да получава чести нервни кризи.С годините долу-горе ги овладя и се чустваше сравнително добре с малки изключения.Наскоро се оказа,че трябва да и бъде направена операция за отстраняване на миома.Тъй като имаме фамилна обремененост(баба ми почина от рак на матката),решиха,че е по-добре да отстранят всичко.Това се случи миналата седмица.И кризите се върнаха с пълна сила!Вчера на обяд я изписаха и вечерта направи криза,викнахме бърза помощ,кръвното и беше 160/100.Преди операцията си направи всякакви изкледвания доплеп,кардиограма,щитовидна жлеза,всичко в норма!Опитвам се да я успокоявам,да я карам да мисли позитивно,че всичко е в главата и,но първо не знам дали е така,второ не се справям успешно,защото се ядосвам и започвам да и се карам,а знам че тя не е виновна!Пие дианксит за нервите.В момента не е в състояние да излезе дори от вкъщи за да я водя по изследвания.Искам да и помогна поне психически,но не знам как и от къде да започна!

Линк към коментар
Share on other sites

Помогнете ѝ, като и дадете да прочете литература за паническите атаки. Спрете да я съжалявате, няма за какво. Това са едни нищо и никакви паник атаки - колкото повече искате да и помогнете, като вие самата ги вземате насериозно, толкова повече тя получава послание, че са такива, както и печалба от внимание и грижа, които захранват поначало безобидното състояние. Дайте ѝ да прочете - оттам от нея зависи дали иска да ползва вложените в п.а. уроци по смелост, или да се върти в глупави защитни механизми на отричане на уроците, потискане и бягане от страха, рационализациите и печалбите "колко ми е видите ли зле, дайте ми внимание", Отдръпнете се емоционално от нея, живейте живота си - така можете да и помогнете. Иначе засилвате неврозата ѝ, както обясних. От собствената и мотивация зависи справянето, а то никак не е трудно, когато е наистина искано. Ако от вас не приема насоките за прочитане, поговоете с доверени нейни приятелки/ и, които да я насочат към такива добри текстове. Ако избере слабия вариант да бяга от страха и се крие у дома агорафобично, приемайки се за болна, неин избор е. Прояви ли обаче реално разбиране и желание за преодоляване, ако сама и е трудно, в началото някой може да я придружава до психотерапевта, но след няколко сесии - сама! Нужно е да разбира, че не е болна, а има да учи уроци по смелост, сърцатост, да преодолява невротични защитни механизми с любов и доверие в Бога, себе си, съдбата си! Това е!

 

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за коментара ви!Емоционалното отдръпване е нещо,което отдавна опитвам и не успявам,тъй като тя е свикнала да разчита за всичко на мен,но ще опитам отново.И тъй като не съм запозната с такъв род литература за паник атаки,какво бихте ми препоръчали?

Линк към коментар
Share on other sites

26 статии по темата - клика на заглавието и чете. Текстът под заглавията е само податка - основните статии се отварят като цъкнете на заглавията. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...