Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Ясновидките - полезни или вредни?


holyvalentine

Recommended Posts

Здравейте, 

 

Иска ми се да поразсъждавам върху темата с яновидството. Ходих при една жена вече втори път и просто тази жена все едно вижда вътре в мен, вижда моите мисли, моята енергия, улавя ме. Нейната енергия е много силна. Казва ми неща, от близкото бъдеще и минало, но само верни неща, без да съм обелила и дума за тях. Та сега ще се опитам да формулирам няколко въпроса. Жената ме попита дали чета книги за духовно израстване и аз отговорих да. Точно това свързване с вътрешното си Аз  - с Божественото с интуицията, не е ли същото? Т.е. ние с кое Божествено се свързваме? Със самия Него или разни ангели, архангели и цели кавалкади от езотерични същества, които съществуват и всъщност до колко ние можем да управляваме собствената си енергия и собственото си поле и да не позволяваме на чужди такива да ни влияят? А тези същества какви са? Как се свързват с тези хора и защо искат да предават тази информация? Някой друг ли им позволява, те сами ли го решават? 

 

Акок съдим от гледна точка на религията - ясновидките са отхвърляни, бих си представила, че във вселенския закон тези неща са забранени, но някои езотерични същества са намерили вратичка в закона и търгуват с информация, както това да звучи в техния свят :)  така че са лоши. Ако го погледнем от чисто човешка точка - хора отиват за помощ и биват посъветвани, и им се помага. Ванга и жени като тази обикновено имат някакви учители, които им казват всичко това, и тогава те би трявало да са добри. НО понеже няма анатомия на езотеричния свят и всичко е само гадаене, нещо аз не мога да взема решение на кое да вярвам. Ако вярвам на сетивата си, тази жена ме описва отвътре и аз трябва да съм ѝ благодарна. Тя работи с много любов и винаги си тръгвам от там с много позитивна енергия. НО главният в ъпрос е , ако има някой посоянно да ти казва това и онова, къде отива твоята свободна воля, твоят избор, твоите решения? Или това също е въпрос на личен избор?

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

ако има някой посоянно да ти казва това и онова, къде отива твоята свободна воля, твоят избор, твоите решения?

Точно това е главния въпрос . До колко това ти помага и до колко ти пречи ? За всеки е различно и всеки случай също е за отделно решаване .Резултата трябва да бъде успешно повторяемо преодоляване на затрудненията .Значи е добре , да си прибавила в личния си опит нещо ново .

Цитат

Т.е. ние с кое Божествено се свързваме? Със самия Него или разни ангели, архангели и цели кавалкади от езотерични същества, които съществуват и всъщност до колко ние можем да управляваме собствената си енергия и собственото си поле и да не позволяваме на чужди такива да ни влияят? А тези същества какви са?

Моето предположение , като оставим на страни великите учители от ранга на ботхисатвите и се спрем на по често срещаните ясновидци . Е , че с човека се свързват преводачи на Неговата истина . И вече от самия контактуващ зависи по точно ранга , на съществата които чува .Независимо от тяхния ранг , те винаги са по на ясно в много отношения за духовния свят , от слушащия ги човек . И тука  е важния момент . Личната преценка трябва да се провери ,  по всички възможни начини . Не само със сърцето или само с ума . Важен елемент е да чуеш инфо. за нещо , което никъде не си казвала . Погледни най успешните фокусници . Зрителите почти са убедени , че показваното е най малко , на ръба , на магията . Но до сега не съм чул друго обяснение освен , че всичко е въпрос на голяма сръчност и заблуждаващи вниманието похвати .

Има много хора които могат да видят доста неща  . Важно е да може да се е види и  тяхния начин/език на интерпретация .

Цитат

Точно това свързване с вътрешното си Аз  - с Божественото с интуицията, не е ли същото? Т.е. ние с кое Божествено се свързваме?

Тука ще кажа  истина на вид противоречаща , по горе писаното . :)  . На всеки човек е дадено свободно  да се свързва с Бога , проявяващ се , в него самия . От самия човек зависи това , колко го може .Това не зависи толкова от ума или любвеобилноста . Най зависи от чистотата в живота му .

И това не са противящи се твърдения . Това е моят начин на филтриране външната информация.

 

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Има ясновидци. Всеки човек с малко повечко труд, сублимиране на енергиите си и доколкото му е дадено и нужно, може да разтвори до някаква поне степен ясновидство. Защото е просто по-плътна връзка с душата, със Себе си и виждане от тази по-същностна перспектива. Поне качественото ясновидство. Макс Хайндл (ако не се лъжа за името, цитирам го по памет), говорейки за розенкройцерството, разделя ясновидството от медиумството (спиритизма, т.н. в съвремието ченелинг). Блаватска също ги разделя, като поставя здрави граници в разбиранията си и препоръчва същото и на читателите си, по отношение на медиумството. Та, според теософията и розенкройцерството (споделящи много подобна теория и космогония), при ясновидството енергийните центрове се завихрят по различен начин, изисква дисциплиниран, чист, отдаден на Бога живот, следване на духовна пътека смирено-безкористно, известна целомъдреност и влагане на либидото в любовта, дълбоко самообладание... Медиумството (спиритизмът, ченелингът) от друга страна, е най-често в далеч по-голяма степен даденост, при това нито изискваща кой знае каква чистота, нито дисциплина. Споменатите автори постоянно предупреждават относно медиумизма - наричат го продаване на трошички полузнание. Казват, че при него центровете и аурата не се развиват чрез конвергиране около Аза, а се пропукани патологично, което позволява проникването най-често на низши астрални същности - ларви, елементали и елементарии. Ако елементалите са природни духове, то елементариите са астрални трупове на починали, вече преминали в по-горни планове. Трупове, които поради естеството на по-тънката астрална материя, запазват известен облик на бившия си съдържател и в разложението си, когато медиумът се свърже с тях, черпят сили от него и потърсилите го. Затова често около ченелинг средите направо си намирисва емоционално, ако човек има усет за това. С медиума може да се свържат и други същности, отново не особено лицеприятни, но най-често представящи се за учители, гурувци, ангели. докато са по-скоро обратното... Ани Безант и Чарлз Ледбитър например, посочват автоматичното писмо като явна медиумистична проява и ясно го разграничават от съзнателното ясновидство, изискващо много труд и качества. Ясновидството като сиддха (способност) обаче и да се получи, се приема за страничен ефект, нежели като самоцел. В йога индийска, будистка и даоска, се предупреждава, че е закономерен страничен резултат от медитативния път, но ползването му за задоволяване на хорските битовизми, продаването му, намесването на гордостта и усещането за специалност, силно се препоръчва да се избягват. 

Огромна част от "ясновидците" всъщност са медиуми. Разликата споменах. Както пише и Александър по-горе, важно е да разграничим ясно мотивите си защо търсим подобни услуги. То е като при ползването на астрологията или хюмън дизайна. Дават прекрасни ориентири, могат да спомогнат на себепознанието, когато човек живее активно от позицията на свободната си воля и вяра в Себе си, в Бога. Може да се видят главни ориентири, помагащи за себепознанието на същностната природа (слънцето, бащиния образ и архетип), емоциите (луната, майчиния архетип и психичен образ), заложбите от минали животи (опашката на дракона), посоката на основната мисия в този живот (главата на дракона), характеровите особености (домовете, планетите, тригоните, секстилите, квадратите, опозициите...) и т.н. Оттук насетне обаче е активното живеене, не и проверяването на транзитите и хорарите всеки ден, което изнася локализацията на мотивацията и контрола на живота навън. А той е в самия Човек. Същото е с търсенето на ясновидец. Първо, едва ли ще е ясновидец, а по-скоро и далеч по-вероятно, медиум. Второ, о'к може да се чуят добри неща даже от такъв, но според мен не бива да се разчита прекалено на това. Просто насока, сверяване на "часовника", не и твърде силно разчитане от его позиция. Основният акцент е дълбоката вяра в Себе си, в Бога, а не патерицата на външния човек. Един добър ясновидец на това и би учил, а не би задоволявал его питанки. 

Линк към коментар
Share on other sites

Кое в живота е само полезно или само вредно? Аз лично не съм имал сблъсък с ясновидка която "да ме прочете". Те са хора като всички останали, които виждат това което могат да видят, и го предават спрямо собственото си ниво на разбиране. Разликата при тях е по-скоро количествена отколкото качествена, както повечето се опитват да я изкарат. Според мен, абсолютно всички в някаква степен са всъщност "медиуми", т.е. работят чрез свързване с 3-то лице (каквото и да е то). Може би някой в Тибет който е живял 100% чист живот е истински "ясновидец", но такъв лично не съм виждал. Живеем в помия, и положението поне по нашите ширини е, че разни способности биват отключвани... не особено естествено, и тези хора стават канали за нещо друго. Такава е Ванга, Кочовства и т.н. При други ми се струва че се пренася родово, т.е. пак е не е наистина "естествен" процес, а има някаква Кармична връзка.

Иначе няма такова нещо като "свободен избор", поне както си го представяме. Човек е непрекъснато манипулиран. Едни същества ни манипулират на тази Земя, други идват от други места. Съществата идващи от земята, не е особена тайна, че са негативни. Тези които идват отвън, и да имат положителни намерения, аз лично не бих стигнал до там да описвам нещо като "ангел". В някаква степен те обричат хората които използват на тежък живот, защото ги карат да се занимават с чуждата мръсотия... Такъв човек не е свободен, защото "служи" на нещо друго, не на себе си. От там и си мисля, че точно при тях има нещо Кармично заложено. Истински ясновидци, и да има, не им е работата да се занимават с нас... От там е объркването ти, че "ясновидец" може да се намеси и направи вместо теб избор, наготово. Тези "ясновидци", които упражняват "професията", са нормални хора, които ни влияят на нивото на което ни влияе всеки друг човек, или книга. Т.е. за теб остава накрая да решиш в какво да вярваш и съответно да си го изживееш...

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря. Аз просто имам един такъв страх, че субстанции, могат да завладяват хората, да променят тяхното съзнание и да ги нараняват по някакъв начин, ама освен умствено и чисто физически. Според мен нищо от това не е вярно или повечето е художествена измислица, а по-скоро страхът ни от тях, недоверието в себе си. Но тогава какво да кажем за хората, които изцеляват с енергия? А защо хората ходят при пастори и представители на главните религии за духовно и физическо изцеление?Не е ли същото, те не ползват ли някакви източници, или ползват само и единствено вярата и любовта?Дори Христос е казвал на хората, които е лекувал - "Вярата ти те изцели!", а не самият той. 

Линк към коментар
Share on other sites

Вярата е вратата ! Тя е личната сила . Предпоставя случването на това , което човек иска , Незвисимо дали го разбира . За това религиите призовават за чист живот , за вяра в единия Бог . За да има в човека единност , обединение . Тъй като обикновеното човешко поведение е разединение , вечно съмнение и търсене на недостатъците , кусурите , провалите . Такъв --обикновен човек наистина е завладян от субстанциите . Виж какво значи модата , виж как влияат рекламите или мнението на ,,авторитета" . Единствено стремежа за разбиране и прилагане на Любовта е начина осигуряващ чист живот . Стремежът за локализиране на негативите е благороден в своята информативна част . Да се задържа човек в тези преживявания е излишно опасно поради прилепчивоста им .То може да е като очилата за нощно виждане , Виждаш опасноста и толкова , Знаеш къде да  ходиш без страх .

Още веднъж :)  Личната вяра , която всеки има и , използва . Без значение какво говори по въпроса . Определя до колко може , от вън да му се влияе . А личната вяра е мнението му за себе си , за външния свят и тяхното отношение . Това се отнася дори и за начина по който диша общия ни въздух . Какво според вас е алергията . За мен това е криза във правилното положение на вярата , материализирана в тялото . Тъй като човека е създадено същество . Всяко противене на съдателя му , се отразява неблагоприятно , рано или по-късно . Не е важно да го дъвчем дали някоя атрално същност ни влияе .

Защо  обикновения човек не вижда тъй богатия на живот духовен такъв . Или защо го вижда фрагментарно и му изглежда илюзорен . То е просто защото му е достатъчно да работи с това което вижда и съзнава . Тази негова ,,слепота " го концентрира върху настоящите му задачи и същевременно го защитава от влиянието на множеството астрални същности .Това което ,,вижда" определя перспективната му зона на действие , в която ще е най ефективен .Заради останалата част от всемира , е достатъчно да знае и прилага достъпния му най висш морал . Да се свързва и слуша  най висшата същност у себе си . 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Проблемите, които аз имам с ясновидките (или медиумите, много хубаво разяснение от Орлин), е следния:

- не знаеш с какво същество те комуникират. Аз също мисля, че често тези същества се представят за добри, а всъщност не знаеш дали наистина са такива.

- има го момента със 'самосбъдващото се пророчество', т.е. ясновидката ако ти каже, например: 'ще се омъжиш за чужденец', това автоматично те сугистира (и препрограмира твоите нагласи) и току-виж наистина си се омъжила за чужденец, т.е. ясновидката е 'познала'.

Принципно може да се надникне директно в акашовите записи. Не зная защо медиумите имат нужда от посредник. Дори наличието на посредник за достигането до тази информация за мен е като червена лампа.

Леенето на куршум - лично аз го одобрявам. Мисля, че помага.

Не смятам, че способността да надникнеш в бъдещето е кой знае какво нещо и изисква много специални практики или някакъв строг режим.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...
В 2/21/2018 at 18:17, User123 каза:

Принципно може да се надникне директно в акашовите записи. Не зная защо медиумите имат нужда от посредник.

Не е ли ясно? Защото сме на изключително примитивно ниво на съществуване, което всъщност върви прогресивно надолу, а не нагоре... Не знам дали изобщо са останали подобни хора днес, та дори и в Тибет като ги гледам. В момента сме стигнали до там, че застрашаваме собственото си съществуване на тази планета, какво остава за нещо друго...

 

В 2/21/2018 at 18:17, User123 каза:

Леенето на куршум - лично аз го одобрявам. Мисля, че помага.

На мен също са ми го правили като малък и ми е помогнало. Но това беше много отдавна. Тогава имаше повече свестни и одухотворени хора. Не беше превърнато в бизнес. И втори път са ми правили, но кой знае какъв ефект... Сега правенето  и развалянето на магии е цял бизнес отрасъл. Така че не знам с какъв акъл хората ползват неща като Фейсбук... От т.н. ясновидка съм слушал колко лесно се ползва в "бранша" за правене на мръсотии... Дори и във форум като този, никога не бих разкривал нищо за собствената си идентичност. За мен това е по-важният аспект. Не вярвам, че някой друг може да ми помогне, поне гледам да не ми навреди...

Линк към коментар
Share on other sites

В 2/21/2018 at 15:30, holyvalentine каза:

А защо хората ходят при пастори и представители на главните религии за духовно и физическо изцеление?

Те са били достатъчно чисти хора и дори и с малки способности, пак са помагали. Затова и е трябвало ти да повярваш, ти да извършиш някакъв процес на прочистване, не наготово, дай 20 лева да ти "баем", "сурвакаме" или каквото там. Но такива истински монаси, вярващи няма вече. Не може целият народ да се изврати до крайност, и да очаква нещо свястно да излезе от него... Така е с истинските неща - не става наготово. Ние ще си правим каквото искаме, пък после попа, врачката, науката... ще ни спасяват. Дали ще срещнеш... какво беше "висок, тъмноок" дали е по-важно, от това какъв начин на мислене и живот ще си изградиш? Естествено, че не и затова истинските монаси, независимо западни или източни, стоят на много по-високо ниво на разбиране на живота. Пък дори и да нямат достъп до Акаша...

Линк към коментар
Share on other sites

Разсъждавала съм върху това какво се случва при леенето на куршум. Нали една жена минава с оловото от горе-надолу сравнително близко до тялото ти. Тогава според мен оловото 'улавя' съответни вибрации и част от някакви енергии и страхове. После когато пусне оловото във водата, то придобива особена форма (различна за различния човек), защото водата някак резонира с уловената вибрация/ енергия/ страхове. Възможно е и чрез водата да се 'разтоварва' тази енергия/ страхове.

При леенето на куршум е много важен и другия елемент - ти сам да повярваш, че това ти помага да се отървеш от страховете ти. И после ти става някак леко и спокойно.

iti, Иначе относно форума, фактът че пишеш тук, вече оставя една следа, която може да се 'хване' и ако някой иска може да се свърже с теб. Така го усещам. А ти може да си пишеш разни други работи, но все пак оставяш една нишка...

Линк към коментар
Share on other sites

преди 18 часа, iti каза:

Дори и във форум като този, никога не бих разкривал нищо за собствената си идентичност. За мен това е по-важният аспект.

В контекста на това изречение исках да обясня на iti, че дори и да не разкрива нищо за собствената си идентичност, той пишейки в този форум остава следа. И ако някой по някакви причини иска да провери нещо за него или да се свърже с него - iti вече му е оставил вратичка. Така поне ги усещам нещата, че принципно е възможно.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...
В 3/3/2018 at 20:48, iti каза:

. Сега правенето  и развалянето на магии е цял бизнес отрасъл. Така че не знам с какъв акъл хората ползват неща като Фейсбук... От т.н. ясновидка съм слушал колко лесно се ползва в "бранша" за правене на мръсотии... Дори и във форум като този, никога не бих разкривал нищо за собствената си идентичност. За мен това е по-важният аспект. Не вярвам, че някой друг може да ми помогне, поне гледам да не ми навреди...

Най важна е чистотата в мисли и действия .Освен защита тя , те издига към съвършенство .

Линк към коментар
Share on other sites

Откакто се занимавам с астрология сериозно, започнах да осъзнавам какво означава бъдеще и доколко то е определено. Как се съотнася с настоящето и миналото. Ако изобщо се ползват услуги на ясновиждащи (истински и почтени - има ли ги и колко са?), то е оправдано доколкото засяга настоящето и най-вече елементи от него, които са необходими за вземане на решение или за някаква реакция на събитие... Възможно е и да помогне, ако се разкрият факти от миналото, които са били важни за преценката или за решения, които трябва да се вземат. Най-вече за да се осъзнае по-пълно картинката. Все пак задължително се проверява и не се допуска да повляят емоционално. За бъдещето - според мен е вредно. 

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

Сещам се нещо от Учителя. - Някои предсказания се правят, за да бъдат избегнати. Може би за предупреждение. Здравия разум, любовта, чистата мисъл и чувства, чрез предизвикателствата в живота израстваме... Мисля, че това е най-красивата магия, защита и прекрасност...

Линк към коментар
Share on other sites

Мисъл за деня-28.4.2018г

Какво нещо е магията? Магията е знание, разбиране на елементите в техния първичен вид, а не в сегашното им състояние, както съвременните химици ги познават. В света, в целия космос съществува един единствен елемент – Любовта. Любовта е първичният елемент, от който са произлезли всички останали... В живота на съвременните хора взимат участие само ония елементи, които отговарят на тяхното развитие. Колкото повече се развиват хората, толкова по-голям брой и по-разнообразни елементи ще влязат в живота им.

Магията-знание-за-великите-закони-на-природата

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Аз имам убеждението, че всяка информация, която стига до нас е подходяща за нас, така да се каже, вибрираме на една честота. Апропо, каквото и да ти каже т.нар ясновидец, има какво да си вземеш. Винаги имаме най-добрия опит за еволюирането на собственото ни съзнание - оттам и на колективното. 

Както е писал Орлин, да се уповаваш само на това, едва ли е добра идея - точно защото се сугестираш, както споменава и User123

Като една възможна отправна точка, замисляне - супер. Но човек трябва да умее здравословно да мели получаването на информация от подобни източници, предварително вече приел за авторитети и поканил в такъв важен и личен разговор. 

Всъщност разговорите с абсолютно всеки дават ценни парченца от пъзела. Точно заради това, което написах в първото изречение.. :)

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...