Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Осъзнат сън е сън при който сънуващият е наясно, че сънува докато сънят се случва. Когато сънуващите осъзнават, те могат да участват активно във въображаемите преживявания на съня, а често и да ги манипулират. Осъзнатите сънища могат да бъдат изключително живи и реални в зависимост от степента на самоосъзнатост на сънуващия по време на съня.Осъзнатият сън може да започне по два начина. Осъзнат сън започнат по време на сън започва като нормален сън, и сънуващият евентуално установява, че сънуваОсъзнат сън започнат от будно състояние се появява когато сънуващият премине от будно състояние директно в съня без забележима липса на осъзнатост. Осъзнатото сънуване е изследвано научно и съществуването му е доказано виж практики за осъзнат сън...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В медитация може да се научим да наблюдаваме нашите мисли такива , каквито се представят . След някакъв период на упражняване , започваме да познаваме това състояние на , наблюдение . Трудноста е в това че съвременния живот ни предизвиква , заради забързаноста си , да използваме повече режима на рефлексите .Нали :) , за да сме в крак със света се стремим към пройзводителност/количество ... Упражняване на вниманието със своите конкретни задачи води до по доброто познаване на света . А при по дългото му практикуване неусетно ни прави по внимателни/будни през време на деня .А по време на сън имаме повече осъзнаване . Това го казвам за да покажа че процеса е разширение на осъзнаването с посока --просветление . :). Все повече отдалечаване от състоянието ,,животно" . Т. е.  все повече реакцията да е на основа конкретно разбиране и изключване на действието по навик .

 

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

А осъзнато сънуване ли е, когато навлезеш в 'базата данни от сънища' и например си кажеш - тази вечер искам да сънувам нещо подобно и посочиш например някой вече сънуван сън и съответно сънуваш негова модификация или нещо подобно? Аз често си избирах пътуване до разни острови.

Аз нямам проблеми с контролирането на сънищата си.

По-интересен ми беше момента, когато се навлиза в 'базата данни от сънища', а още по-интересно е, когато не се насочиш към базата данни от сънища, а се опитваш да се 'огледаш' наоколо. То е като коридор с различните нива на съзнателно навлизане в подсъзнанието и все едно избираш през коя врата да влезеш - една от вратите е 'базата данни от сънища'.

Някой с подобни изживявания?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

 

Цитат

 

По-интересен ми беше момента, когато се навлиза в 'базата данни от сънища', а още по-интересно е, когато не се насочиш към базата данни от сънища, а се опитваш да се 'огледаш' наоколо. То е като коридор с различните нива на съзнателно навлизане в подсъзнанието и все едно избираш през коя врата да влезеш - една от вратите е 'базата данни от сънища'.

 

Да разбирам ли че прехода към сънуване е плавен и контролируем ?

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
преди 4 часа, АлександърТ.А. каза:

 

Да разбирам ли че прехода към сънуване е плавен и контролируем ?

 

Малко ми е трудно да отговоря на въпроса. Ако това, че първо мога да стигна до базата данни със сънища и ако желая да си избера определен сън - Да, може да се счита за плавен и контролируем, защото преминава през определени нива.

Но принципно, ако не си избирам какво да сънувам, си заспивам нормално, а не плавно и контролируемо и пак мога да си контролирам сънищата.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Сънища при коѝто е запазена способноста за свободната воля .Това би се получило при осъзнаване ..... Не е , ли това отговора ? :)

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не, аз още не виждам отговора. На мен ми е все още чудно защо трябва контролирането на сънищата да се поставя като цел.

Според моя опит има следните категории сънища:
- безсмислени (разпилени) - това са простовати сънища от по няколко предмета и/или хора, които са чисто визуални и разхвърляни, няма смисъл, няма логика, няма емоция и преживявания в тях. Предметите/хората са от съответния ден. Чрез този вид сънища подсъзнанието (или мозъка) според мен чисти някаква информация тип боклук. Нещо е достигнало до подсъзнанието, подсъзнанието си го изчиства, но преди това трябва да го обработи и част от този процес е проявлението на такива сънища. Няма смисъл да се контролират такива сънища. Дори си мисля, че би било противопоказно. По-добре е да се остави подсъзнанието само да си свърши работата. Единствения полезен ход според мен е бърз анализ сутринта, защо еди-кое си е успяло да стигне чак до подсъзнанието?

- компенсаторни - чрез тях се компенсират емоции и изживявания от деня (седмицата). Например, един мой близък човек пострада, беше много изплашен и тъжен, притесних се за него, а вечерта сънувах дълъг и подробен сън в някаква ситуация, в която той е много щастлив, все едно се е сбъднала негова мечта. Това беше непредизвикан сън. Може и да е предизвикан, например, изморен си, ходи ти се на почивка, избираш си да сънуваш, че отиваш на почивка на остров.

- сънища тип приключения и пътуване. Тук е много забавно и аз по-скоро гледам да не контролирам нищо в самия сън, защото ми е по-интересно да съм пасивен участник и да изживявам ситуациите.

- сънища за решаване за казуси - логиката тогава работи и може човек да анализира важни ситуации. Тук контролира логиката, но човек може да се възползва от нелинейното мислене. Да, тук има смисъл от контрола. Но не препоръчвам честото използване на съня за решаване на казуси, защото една част от логическите функции на мозъка остават активни, т.е. експлоатират се и заради това самият сън е нездрав, т.е. не изпълнява основната си функция на почивка на съзнанието и мозъка.

- сънища тип пророчески - при мен са ситуация + метафора, чиито смисъл няма как да объркам. Тук отново ми е чудно какво толкова има да контролирам, при положение, че е добре да съм наблюдател.

 

Относно кошмарите - нямам опит. Почти не съм сънувала такива, вероятно ги предотвратявам - не зная. Спомням си за един случай, в който някакъв мъж говореше грубо и сякаш искаше да ме нарани. Аз го превърнах в много малко човече, по-малко от 10 см, взех го в дланта си, скарах му се, че такова поведение е лошо и т.н. Той беше много изплашен. И явно вторият случай за желан контрол е ако трябва да се отстранят/предотвратят кошмари.

Редактирано от User123

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Н

Цитат

е, аз още не виждам отговора. На мен ми е все още чудно защо трябва контролирането на сънищата да се поставя като цел.

 

Абсолютно съгласен , трябва да има  смисъл . До сега не съм се сещал да го виждам като цел .

 

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Малко прескачах от видеото. На мен ми беше интересно дали някой е експериментирал със самото заспиване. По-интересни са ми чисто физиологичните процеси, които протичат в мозъка. Например дали някой друг е стигал до 'базата данни' от сънищата си и е 'прелиствал' различни свои стари сънища на чисто асоциативен принцип като фрагменти (снимки) от съня.

Защото когато се 'потренираш', то и мозъкът свиква да остава стабилен на определени мозъчни честоти или дори да ги нарека получестоти, които принципно се 'прескачат'. И от там вече нещата стават по-интересни, поне на мен ми стават по-интересни.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Цитат

 

Здравейте,

Много отдавна съм екпериментирала с моите сънища по следният начин:
- бавно, контролирано заспиване;

- стигах до базата данни със сънища и си избирах сън. То е на принципа на асоциативното мислене. Появяват се откъси (картини), спомняш си сънища, които в будно състояние си забравил, прелистваш и посочваш - искам да сънувам нещо подобно на 'ето това'.

Отдавна не го правя вече. Сънищата ми са все така живи и интересни, като истинско приключение. Почти не ги контролирам. Забавлявам се.

Въпросите ми към психолозите са:

- добре ли е човек да експериментира така със себе си и подсъзнанието (сънищата)?

- добре ли е човек да си контролира сънищата?

Любопитна ми е гледната точка на професионалистите.

Предварително благодаря!

 

,,Сънищата ми са все така живи и интересни, като истинско приключение."-------------- Просто игра :)  ....Какво значи ,,чисто физиологични процеси" .Съня е перживяване в астралната област , На границата м/у ежедневния , физически ум и духовното виждане . За всеки е различно . Ума си играе с паметта .  Можеш ли да бъдеш себе си в сънищата , без отказно .

Ползата която можеш да имаш , е да научиш символния похват на подсъзнанието си . Тогава то постепенно ще те въведе в духовния свят .Щайнер , пише че той въобще не прилича на материалния . Видях , някъде пишеш за мехурчета .

,,добре ли е човек да експериментира така със себе си и подсъзнанието (сънищата)?"---------Всяка пресиленост не е полезна . :)  Сама определяш . Напр. може да си живееш във фантазийте , или да са ти полезни .

,,- добре ли е човек да си контролира сънищата?"   Ако си обективна , предполагам :)  ще признаеш , че това е само добро пожелание . Контрола е частичен .

Смисъла на живота е с този ум , който имаш . Да разбереш как функционира света , за да го живееш по най добрия начин .

http://www.otizvora.com/wp-content/Rudolf Steiner/BG PDF/GA-010.pdf

виж промени в сънищата на окултния ученик

 

 

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз в един момент (преди много години) се бях увлякла страшно много да контролирам сънищата си и да си избирам сънища, в които все пътувам до разни острови. После в един момент се замислих дали пък така не нарушавам нормалният ритъм и само-очистването на подсъзнанието. И поради тази причина сега гледам да не контролирам и не си избирам сънищата - където ме отведе фантазията - там. Дори е по-интересно така.

Относно 'символният похват' - при мен всичко се дава 1 към 1, т.е. без необходимост да го тълкувам. За т.нар. астрал - не зная. Не мога все още да си избистря напълно концепцията за 'астрала'.

А това за мехурчетата беше много абстрактно - на границата между сън и събуждане. Много интересно, игра на въображението предполагам.

Благодаря за линка. Ще прегледам / прочета книгата и ще напиша моето усещане.

Редактирано от User123

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Смисълът според мен... който поне сега влагам, е че излизаш поне малко от това земно ниво на съзнание което те затваря като в кутия. Аз не обръщах особено внимание на сънищата, докато не загубих способността за осъзнато сънуване. И проблемът не е просто в това каква файда от тях, а че се "заземяваш" като цяло в тази физическа реалност. Връзката ти с друга форма на съзнание, става все по-слаба и по-трудна. За някои това не е проблем, но аз го намирам за такъв и то доста сериозен. Даже по едно време бях взел да пия, просто защото освобождава от тази "кутия" на съществуване, и поне на мен ми позволява да мисля по-различно. Естествено, това може да доведе то зависимости, което е доста интересно само по себе си. Може би за мое добро алкохолът ми се отразява доста зле физически, така че го отказах. Но според мен проблемът си остава, особено в днешния начин на живот който е като вирус който иска да те окупира изцяло.

Предимството на осъзнатите сънища е, че не са необходими външни вещества за изместване на съзнанието които могат да доведат до зависимости. Добре известно е, че такива вещества са били често ползвани, дори в духовни практики (пример - шаманизма). Защо човек търси подобни опитности според мен е очевидно - съзнанието ни е затворено във физическа реалност и тялото носи със себе си определена "тежест". Когато се освободим от тази тежест, чувството може да е "оргазмично", на тотална свобода, и човек не иска да се върне в "реалността". Един от осъзнатите ми сънища беше че умирам, и сякаш бивам изтеглен от тила някакси. Бях свободен и щастлив, сякаш се реех в някаква друга реалност с огромни възможности. Според мен сънища като този си струват 99% останали които наистина са като цяло глупости. В осъзнати сънища често има и музика, която дори ти можеш да композираш, и впечатленията ми са били, че тя е била много по-"пълноценна" от тази която можем да чуем с ушите си. Има изживявания, които просто в нормалният живот са невъзможни поради силната връзка с материалното тяло. Според мен такъв род изживявания също доказват, че не сме тялото си, и е едно от малкото неща които могат да бъдат изследвани научно (което е правено и най-вероятно продължава да се прави, но по-задкулисно). 

Моите осъзнати сънища никога не са били самоцелни, а са били спонтанни. Според мен се получават напълно естествено при по-висока степен на осъзнатост (каквато очевидно вече нямам, и според мен повечето възрастни нямат, независимо на колко духовни се изживяват). Вероятно понякога това става и да ти бъде предадено нещо, макар че не е задължително. Според мен не е толкова до контролът, а до изживяване на "нещо друго". Това са две различни неща. Не виждам много смисъл да попаднеш на друго ниво на съзнание, само за да пренесеш там своето собствено... Целта е да има някакъв обмен. Земни въпроси на сън не се решават... Земните проблеми си имат земни решения. Въпросът е в постигане на принципно по високо ниво на съзнателност, което неизбежно ще ти помогне в разрешаването на земни проблеми. Когато се затвориш на ниско и ограничено ниво на съзнание, умът принципно спира да работи добре. То си личи и по хората повечето от които са като зомбита. Първи и втори канал, и се изчерпват...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

,,Земни въпроси на сън не се решават "--------------съгласен съм с  iti   , само с това изключение , защото могат да се решават . Има и едно  от съществена важност обяснение .Човекът е съзнание/ум  , на всички нива . От самия човек зависи къде ще постави (асамблиращата точка)---позицията на внимание . Обикновено се казва , това му е(на човека) развитието. Това може , така възприема .А на практика , човек е свикнал да възприема с определена област на ума . Наркотиците за това ни привличат . Те , без вътрешно усилие раздвижват точката на възприемане . То е лесния и за това опасен начин .Важото е , на човека да му се покаже необятноста на света , за да почне сам , със собствени усилия да търси живота  в космоса . Да не се плаши и се затваря тука в минералите . Сънищата са отърсване от минералното . В сънищата умът мисли по друг начин , Това може да  се използва .

А за сънищата ? Не се чувствам сънувач . Това което знам е , че принципно и живеенето в съня и писането тук е еднакво реално . Разликата е в начина по който го възприема ума .Това се забелязва  в някои сънища . Когато някаква част от ума усеща къде се намира , сънят е по пластичен , по фантастичен . А понякога  си като в обикновенна ежедневна реалност и всичко става/случва се, като в нея , ограничено . Според мен за сънищата е важно да си спомним напътствието за фантазията .Тя е хубава и полезна , ако не прекаляваме . Нали се сещате за хора бягащи от грубата действителност чрез пребиваване във фантазийте .

 

 

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Аз в един момент се изморих от постоянното сънуване и спомняне на сънищата, защото винаги се изкушавам да ги анализирам. Анализирайки ги, пък губя ценно време в будно състояние. Както стана ясно при мен, аз съзнателно не контролирам съня, въпреки че мога.

Например, само един фрагмент: една жена влиза през тайна врата, която врата е организирана по странен начин (за първи път виждам такова нещо) така че да заблуди, че врата е на едно място, после второ, а всъщност е на трето място (ще ми е трудно да опиша в подробности механизма, доста сложен беше). И на мен ми става смешно и си мисля: 'какво се криеш, като аз зная всичко как е организирано'. Обаче тя ме вика да отида с нея. Поглеждам през истинската тайна врата - тъмно, нямам контрол там, не мога да видя какво има там и с вътрешното си зрение. И отговарям: 'Не, благодаря.'

И такива щуротии. И после в будно състояние започва чуденето: ама какъв интересен беше този механизъм от врати, базиран само на механични неща, пък детайлите от самата стара и реставрирана къща и хоп, изгубила съм примерно 30 минути от будното ми състояние.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
В 28.04.2018 г. at 18:08, User123 каза:

Аз в един момент се изморих от постоянното сънуване и спомняне на сънищата, защото винаги се изкушавам да ги анализирам. Анализирайки ги, пък губя ценно време в будно състояние. Както стана ясно при мен, аз съзнателно не контролирам съня, въпреки че мога.

Например, само един фрагмент: една жена влиза през тайна врата, която врата е организирана по странен начин (за първи път виждам такова нещо) така че да заблуди, че врата е на едно място, после второ, а всъщност е на трето място (ще ми е трудно да опиша в подробности механизма, доста сложен беше). И на мен ми става смешно и си мисля: 'какво се криеш, като аз зная всичко как е организирано'. Обаче тя ме вика да отида с нея. Поглеждам през истинската тайна врата - тъмно, нямам контрол там, не мога да видя какво има там и с вътрешното си зрение. И отговарям: 'Не, благодаря.'

И такива щуротии. И после в будно състояние започва чуденето: ама какъв интересен беше този механизъм от врати, базиран само на механични неща, пък детайлите от самата стара и реставрирана къща и хоп, изгубила съм примерно 30 минути от будното ми състояние.

За да те успокоя ще кажа, че аз съм губил повече време във връзка със сънищата ми. :D

Редактирано от Кон Круз

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×