Jump to content
Порталът към съзнателен живот
bojitchko

Венцеслав Евтимов

Recommended Posts

Току-що, bojitchko каза:

Някой .............. ли йогата, учител и популяризатор, Венцеслав Евтимов и знае ли как да се свържа с него? Телефон или адрес?

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не мога да съм ти полезен :( . Реакцията ми бе неандарталска , ще кажа защо . Ходех при Венцислав Евтимов когато бе в техникума на трамвайното колело , на кв. Овча купел . Евтимов е емблема за йога в България и кой може да си позволи да не го познава .  Първо от него разбрах за режима ---100 г. жито на ден .

пп  Ники е активно занимаващ се . Пита ли го .

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
В ‎24‎.‎4‎.‎2018‎ г. at 10:35, АлександърТ.А. каза:

 

пп  Ники е активно занимаващ се . Пита ли го .

Надявам се да е прочел темата.

Последен адрес - в Младост. Никой не знае нищо за него. Старият му тел. номер вече не е активен. Нищо чудно да е отишъл при дъщеря си в Алжир, но за там нямам данни.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Интересно! Не е възможно човек да се изпари. Все някой знае нещо. Да се надяваме, че не е прочел темата.

Благодаря на Ники, че се обади!

Редактирано от bojitchko

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И още нещо: Как виждате Йога със здравословни проблеми? Знаем много хора с проблеми и много скоро след началото на йогиийски занимания не остава и помен от тях. Евтимов е доказателство за това. Не би трябвало, след половин век активни занимания с йога да има здравнии проблеми.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
преди 5 часа, Bugi каза:

Винаги е имал здравни проблеми и то с главата.Така е и с повечето "йоги" в България.

това не е от йога .Основен принцип е ненасилие .Означава също да се следиш и потдържаш . ,,Проблемите"  , са от индивидуалното развитие , личния път .Духовното напътствие което изповядваш може само да ускори или забави . Влияе главно на интензивноста .

пп   това е по принцип , не за Ефтимов .

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Добре! Как е при Евтимов? Сам гой описва болежките си и как се е излекувал. Човек, занимаващ се интензивно с йога. И така, повече от половин век. Как е възможно да боледува?!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
В 5/20/2018 at 22:41, bojitchko каза:

Ами, моето мнение го казах, но да повторя:

Йога и болест са несъвместими. Ако при някои се случва, значи имат грешки по пътя.

И аз , ще повторя . Евтимов познавам от далече , от творчеството му .

А за йога , не съм съгласен че са несъвместими . Йога е начин за духовно израстване . А физическото здраве е страничен резултат , Във йога има себепознание което включва болест и здраве .Например само ако съм преживявал достатъчно пъти хремата . Съм имал възможноста да усетя и запомня процесите , като усещания . Само тогава , лесно лесно мога да запомня  поглажданията и натисканията по лицето , предотвратяващи хремата . Йога е стимулиране вътрешните сили за преодоляване .

Разбира се йога не е път на болести . То е защото болестите са отделен духовен път . Път на крайната нужда . :)  . Йога е  съзнателен път . Развиване са съзнателноста . Болестите идват от несъзнаваното .

пп  Да , имат грешки или по точно имат голяма нужда да разберат/преживеят нещо .Но тези грешки може да са относно всичко , не само за йога . Те са направени от начина на живот  от отделния характер

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
преди 23 часа, АлександърТ.А. каза:

 Те са направени от начина на живот  от отделния характер

И да и не. Отнася се до начинаещи йогини. Човек, утвърдил се като Йога и с половинвековен стаж, трябва да стои над здраве и болест. Патанджали споменава за такива сидхи в някои от сутрите.

Впрочем, познавам такъв човек! За него няма топлина или студ, редовно хранене или месеци без залък в устата. Може да съществува много дни без капка вода и без вредни последствия. И този човек е българин.

Нямам представа какво се е случило с Евтимов и затова упорито търся начин да се свържа с него. Може би ще разберем още нещо за Пътя.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

:)  нещо за пътя :)  ....Кое на пътя ? Ясно е че те привлича темата ,,йога" . Но виж това :  

Цитат

Често хората се запитват, защо са дошли на земята. – Много просто – да страдат. Това не трябва да ги плаши. Страданието има своята добра страна. Причината за някои страдания е доброто. Ще кажете, че злото произвежда страдания. Злото причинява мъчение, а доброто – страдание. Следователно, на първо място, човек е пратен на земята да страда; на второ място – да се учи и на трето място – да помага. Който не разбира своето предназначение, често се натъква на противоречия. Като не разбира своето предназначение, той иска да стане божество, да постигне всичко, каквото желае. Обаче, трябва да знаете, че великите неща мъчно се постигат. Лесно можеш да пренесеш прашецът от едно място на друго, но мъчно се пренася голям товар, мъчно се пренася една планина.   http://petardanov.com/index.php/topic/4528-1943-09-12-извор-на-любовта/#gsc.tab=0

Следователно ,,Пътя" е живота който ти се предлага .

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не съм съгласен с Дънов по много въпроси! За съжаление една писмена дискусия по въпроса е трудна и неприемлива.

Колкото до "човек е пратен на земята да страда", в никакъв случай не мога да се съглася.

Смятате ли, че някой особено се е загрижил за нас? И загрижеността се изразява в пращане на страдания?!

Редактирано от bojitchko

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Егати и перфекционистичният ти идеализъм, преувеличаващ яко... Наблюдавам йоги следващи индийска, будистка, даоска и т.н. йога от много време. Това със здравето е пожелателен мит. Ако някой от тях е по-здрав от обикновените хора, най-често се дължи на гена му и едва на не повече от няколко процента на диетата, дишането, физическата активност, енергийните практики. Обаче тези изключения на по-здрави йоги се рекламират силно, особено на запад, където за йога се приема нещо доста механично, все въртящо се около асани и дишкане, малко от всичк друго като релакс и толкова... Цялата профанизирана популяризация на йога на запад за западняците е в такъв псевдо вид и рекламното свързване на йога и здраве е част от тази пропаганда. Не съм забелязал обаче да е нещо повече от марйетингово нагаждане на нещата за по-добри продажбени популяризации - за да се връзват наивните през перфекционизма си, наситен между другото със сериозна доза неразбиращо съдене... 

Та, личните ми наблюдения върху йогите наоколо ми не показват кой знае каква връзка между практикуването ѝ и по-качественото здраве, освен в пожелателното им мислене. Масата йога гурувци трупясват на възраст или средностатистическа, или дори по-рано. В кнгите на Агни йога се казва, перифразирам: "Ако искаш здраве, яж си пържолата, пий си червеното винце и си живей живота. Йога те прави свръхчувствителен за фините енергии, много сърцат и обичащ, но и много раним!" . 

Между другото, хатха никога не е била уважавана йога, освен в западната популяризация, хващаща се за пипнимо веществеността й. Реалната бхакти, джнана/ раджа йога, включващи в себе си тантра кундалини криите, започва от оттеглянето на сетивата, продължава през съсредоточаването, преминаващо в медитация и самадхи, себереализация. В сутрите на Патанджали като се говори за асана, се казва просто удобна и стабилна позиция, която може да се поддържа продължително време, за да се практикува самаяма самадхи (обединителен на горните стъпки термин). 

В момента съм в едно родопско село, за последен ден, за съжаление... Масово тук живеят по над сто години. Продавачката в магазина на центъра ми разправя как дядо ѝ, починал на 112, като бил на 110, искал да се жени отново, пълен с енергия. Вчера, имаше събор на селото - поговорих си пак с баба Тяна - на 92, активна и пъргава повече от студентка от студентски град и положително поне триста пъти по-работлива. Всяка сутрин става рано, грижи се за животни, градинка, чете, учи се. Умът и бистър, свеж, чува и вижда добре. Викам ѝ, какъв ген имаш, бабо, какво нещо.... Отговаря, да сигурно има ген, ама и планината... На 62 започнала да се грижи за църквата и вече 30 години така - отваря я, затваря я, продава свещи, чисти, прави всичко. Викам си: ние си мислим, че на 60 вече сме за оня свят... А виж човека, на 62 започва нещо, поставя начало и го продължава 30 години. Седне ли обаче пред телевизорав бездействие, пиши го мъртъв...  Идва брат ѝ Георги, малкото и братче, само на 86 години. Миналата година ми прави дръжка на косата, като за целта се отдели от активната си работа като дюлгерин. Има вид на 59, а е близо 30 нагоре... Снощи ни дойде на гости бай Тошо - бил агроном на три села дълги десетилетия - стар семеен приятел. Питам го, бай Тошко, на колко години си бе, човек? Очаквам да ми каже 60-на, на толкова дава вид. Жизнен, повратлив, очите му светят и заглежда младите момичета, дошли на събора с онзи заряд, който не лъже... Казва, 80, подкарах 81-вата - и отпива от третата стограмка ракия, докато хапва от вратната пържола с кашкавал върху нея, приготвена от жената. Питам го, пазил ли си диети нещо, смее се. Какви диети бе момче - от работа кога да се занимавам с глупости? Дълъг, отруден, много стресов при това живот, но приеман нормално. Та, ген, идващ от планината - дава много. И не само въздухът и чистата вода, а самата енергия на планината - излъчва стабилност, сила, дълговечност, усеща се. А в града не е така... 

Опитът ми говори, че йога и здраве, това свързване е силно митологизирано и преувеличено. Не е това целта ѝ, а когато се практикува на по-високите ѝ, определящи я като ЙОГА етажи, прави човека много оворен, вибрантен, което при живот в града, в съвременното безнравствено, свръхиндивидуалистично служене на мамона и примитивността, мори силно като житейски контекст... Никога здравето не е било целта на йога - евентуално страничен ефект може да бъде, но зависещ от много фактори, извън връзването на рекламите на псевдойогата, представяна за йога на запад. Целта е сливане с любовта, мъдростта, свободата на реалността. 

Ама сигурно случайно говоря за тези неща, сигурно нищо общо с присъствието на такива разбирания, привнесени в теб и вероятно просто дрънкам глупости. 

Редактирано от Орлин Баев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Току-що, Орлин Баев каза:

Обаче тези изключения на по-здрави йоги се рекламират силно, особено на запад, където за йога се приема нещо доста механично, все въртящо се около асани и дишкане, малко от всичк друго като релакс и толкова...

Като човек, занимаващ се с йога (наистина условно ползвана тук дума), съм абсолютно Съгласна. Да, тренировка си е и туй то. 

НО в огъвкавяването на тялото, редовното разтягане, висене с надолу главата (говоря за въздушна йога) , при което се тренира вестибуларният апарат и се раздвижва лимфата, осъзнаването на тялото спрямо люлката - това е допринесло МНОГО за моето физическо и емоционално благополучие. Но няма йога философия там, има механика, но и повече - има радост и забавление, има усилие. 

За живота в планината - нямам съмнения, че е точно така. Тези хора смилат трудностите в житейския си път по Здрав начин, както смилат и храната, която не ги разболява, а ги подкрепя в Здравето - храната, от която тук, ние, лигавите, изнежени гражданчета страдаме, така, както и от болните си модели.

Движението е живот! В реката тече свежа вода, вечно движеща се, а в блатото - все една и съща, застояла. 

Йога не е хапче и няма механика, която да ни изстреля към себепознанието директно.

Себепознанието аз не виждам като липса на болест, обаче. Можеш да се познаваш - пак до някаква степен, но да не си в мир и любов с природата - външната и своята. А хората, за които говори Орлин, ми се струва, че са точно в това - в реката на живота, не в блатото... 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Изобщо не говорим за псевдо Йога. Едва ли някой смята Евтимов за такъв. Човекът е излекувал себе си точно с хата йога и съответната философия. И когато се намира в перфектна форма, макар и на 85 години, рязко се влошава здравословното му състояние. Търся причината, защото не съм чувал за болен "истински" йога. Какво е пропуснал Евтимов?

Някой обърна ли внимание когато писах, познавам "обикновен" български йога, който няма такива проблеми. С какво е повече? И не ми говорете за гени, защото знам откъде е тръгнал.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Наистина егати "дискусията"... Аргумент, контрааргумент, вникване в другата гледна точка, взаимно учене - "чудесен" разговор... 

 

Редактирано от Орлин Баев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×