Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Местни парични системи


Recommended Posts

Линк към коментар
Share on other sites

"По-скоро това движение е отказ от „глобалния капитализъм" и е идеалистичен стремеж да се запазят регионалните култури. Валутите на региона са лукс, който процъфтява в райони с най-ниско ниво на безработица. Те предлагат повече престиж пред съседните райони и стимулират доброто настроение."

Ех, както винаги всичко от тоя свят е за богатите, дори и и експерименталните опозиции срещу световната парична система! И аз не съм привърженик на точно тази глобализация, която в момента обхваща Европа и света, въпросът е какво да се прави? Това е твърде отговорен въпрос, не е добре да бързаме с отговора. :hmmmmm: Някои ще предпочетат да си останат където са, да ползват позитивите на сегашната версия на глобализацията и да се опитат "отвътре" да намалят негативите. Е, ще им бъде трудно. Дали обаче ще бъде по-лесно на другите, които се отделят? Явно живеем в усилно време и лесно все повече няма да има. Но това е и предизвикателство, за да се развиваме, нали така? :yinyang:

Линк към коментар
Share on other sites

Много, много интересно ... децентрализиране, самодостатъчност, организация на общинско ниво ... не ми изглежда много трудно или невъзможно. В Западна Европа драконът на глобализацията и едрата индустрия поглъща малки и средни предприятийца с огромен апетит всеки ден, да не говорим за местните фермери. Съпротивата не закъснява да се организира.

Впрочем бартера, за който Добромир отвори тема, не е ли същото? Ако не, то е съвсем подобно. Вместо да се използува местна парична единица, влиза в действие размяната на стоки, услуги и информация, организирана на ниво селище или община.

Редактирано от Теодора Андреева
Линк към коментар
Share on other sites

Така е, ако хората го пожелаят е напълно възможно, докато не стане в масов мащаб, ще си бъде на малки групички между приятели... иначе как? Ще се реализира само възможното на всеки етап.

Линк към коментар
Share on other sites

Впрочем сега се сещам, едно време в приятелски кръг точно това се правеше. По Живково време стоките и услугите не бяха на ниво, така че системата "направи си сам" и съответно "помогни на ближния си" беше много популярна. :dancing yes: Всеки помагаше на приятели и близки според уменията си.

Редактирано от Теодора Андреева
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...