Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Sign in to follow this  
Кон Круз

Болгария и България!

Recommended Posts

Има ли някакво особено значение дали страната ни се нарича "Болгария" или "България" (както е понастоящем) и дали ние се зовем "болгари" или "българи"?

Според благоевградския философ Росен Ангелов - названието "България" звучи като ограничаване, като натиканост в ъгъла - заради буквата "ъ". Той го свързва с недостиг, недоимък. Малко думи в българския език започват с въпросната буква. Ангелов смята, че сме заменили "Болгария" (начинът, по който е била наричана страната ни) с "България" под влияние на тъмните сили и това ни е навредило. Буквата "о" прилича на кръг, а кръгът е символ на безкрайност. "Болгария"  намеква за изобилие, отвореност, широта. Заради "о". Старата дума за "българин" пък е "бОлгарин". /"О, неразумни юроде! Поради что се срамиш да се наречиш Болгарин?...Или не са имали Болгаре царство и господарство? Ти, Болгарино, не прелщайся, знай свой род и язик..." - Паисий (1762 г.). „Стига толкоз спавание, що е спала Болгария доволни векове" - Неофит Рилски (1793 г. - 1881 г.)/.

Ако заменим "България" и "българин" с "Болгария" и "болгарин" това би ли ни помогнало в духовно и материално отношение?

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Името на страната и народа е променило СЪДбата ?

А може би СЪДбата е променила името ?

А може би и името, и СЪДбата са се променили поради работи извън човешкото съзнание и разбиране ?

Редактирано от Акация

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Мисля, че информацията, която ще публикува опровергава тезата на г-н Ангелов.

"Старобългарският език е най-ранният писмено засвидетелстван славянски език. В старите паметници този език първоначално бива наричан ѩзꙑкъ словѣньскъ /іензꙑкъ слов[ја]ньскъ/, а впоследствие ѩзꙑкъ блъгарьскъ /іензꙑкъ блъгарьскъ/." (https://bg.wikipedia.org/wiki/Старобългарски_език).

Различни български владетели по времето, когато България е била по - значим политически фактор (тоест, по - трудно би могло да се говори за натиканост в ъгъла) са се титулували "цар блъгаром и гръком" или "самодръжец всем блъгаром и гръком". Тоест, преди "болгари" е било "блъгари".

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега
Sign in to follow this  

×