Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Золофт проблем!


Recommended Posts

Здравейте, въпроса ми е Найстина глупав, но покрай проблема, който имам предпочитам да питам за всичко.Та така имам ПР и пия антидепресанти (Золофт) престраших се пак да тръгна на фитнес, когато няма хора.Въпроса ми е золофта взаимодейства ли с аминокиселини и протеин на прах 
Благодаря за отговорите предварително!
Поздрави :)

Линк към коментар
Share on other sites

преди 8 часа, Stanislav1846 каза:

Въпроса ми е золофта взаимодейства ли с аминокиселини и протеин на прах 

Здравей - на точен въпрос - точен и категоричен отговор - НЕ! Приемай спокойно според препоръките на производителя и интензивността на тренировъчния процес, съобразено с възрастта ти, телесната маса, дневния калориен прием и приема на вода.

Друго ме удиви мен:

преди 8 часа, Stanislav1846 каза:

имам ПР и пия антидепресанти (Золофт)

Каква е тази болест ПР и какво ще излекува антидепресанта? За да питаш тук, трябва да си чел, но все пак - разкажи ни.

преди 8 часа, Stanislav1846 каза:

престраших се пак да тръгна на фитнес

Това ще те спаси! Ще се чувстваш все по-добре и все по-добре, а Золофта няма да има нищо общо с подобряването ти... само от спорта ще е!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, имам паническо разтройство от 7 месеца.Като разбира се, както трябва минах през всичко етапи (рак,инфаркт,инсулт,проблеми с кръвно и т.н) и през всички лекари по няколко пъти (кардиолози,невролози, та дори и ЯМР) и накрая се обърнах при психолог, който взе, че ме обърка още повече като ми каза, че при паник атаките кръвното налягане се покачва(при мен пада) и от там всичко от начало вече бях сигурен, че ми има нещо наистина страшно.От страх спрях цигари,кафета,коли за да не ми падне кръвното(Това може би е плюс, защото не мисля да почвам пак)и след 5 месеца лутана и с много силна агорафобия “ми светна лапчиката”, че не получавам проблем когато съм вкъщи.И се обърнах към психиатър, койото ми предписа “ессобел” с обещанията, че “просто няма как да не ми помогне” е добре де ама не пиех ги тия хапчета 2 месеца и нищо ама нищо имам прдевдит, Найстина нищо нито странични ефекти нито подобрение просто пиех едни бели хапчета.Та отидох при друг психиатър и той ми предписа “золофт” пия го вече месец и нещо и пак нищо.живото си тече около мен а аз го гледах отсрани.Дразнех се на себе си, че не знам какво става с мен с тялото ми, че нямам контрол над себе си не е ли това най страшното да загубиш контрол над себе си.И дойде слъчевия ден в, койото си казах “майната му” защото четох за много хора който живеят с това нещо повече от 10 ГОДИНИ ако мога да нарека това живот.Пуснете адреналина почувствайте го по вените си наблюдавайте ума си по време на паник атака.Насладете се на болката и страха.Ако ще се мре от това щеше да се мре още при първата ПА, защото “Този,който се бори,може да загуби.Този,който не се бори,вече е загубил).И това е справям се лека по-лека с това нещо и скоро мисля да спирам с лекарствата,но в моменто още ги пия и притеснението ми беше,че на листовката пише,че не трябва да се приема триптофан по време на лечението с золофт а в протеина има.

Поздрави и късмет на всички :)

Линк към коментар
Share on other sites

Психологът не те е уплашил, а ти е обяснил естествената реакция на тялото при повишаване на тревожността или т.нар. адреналинов излив. Най- често кръвното се покачва за кратък период от време докато тялото работи на "високи обороти" характерни за тревожните кризи или т.нар. панически атаки /модерното им наименование/ Това е част от справянето, а не опасност. Но ти си чул само "високо кръвно" и от там нататък смисъла се губи. При някои хора пада, кръвното, да. Кафета, коли и т.н. нямат никакво отношение към това състояние, пиеш или ни това е, или си тревожен или не. Хапчетата временно поддържат илюзията за справяне. Ти си убеден в това, че ти помагат, тоест, ние тук няма какво повече да ти кажем, тъй като сме психолози. Подкрепям Георги, че справянето ти няма да е от хапчетата, а от спорта, лошото е, че ще остави в теб илюзията, че хапчетата са ти помогнали. 

Линк към коментар
Share on other sites

Привет,

безпощадни са психиатрите :) но... това е положението. От теб сега зависи да се запознаеш добре с наша помощ, че това, което ти се случва и да си дадеш сметка, че единственият начин за справяне е психотерапията. Защото както вече споменах, психотерапията променя начина на мислене, а начина на мислене отразява работата на ума. Паническото разстройство не е болест, а състояние на ума. Така че - хапчета за промяна на мисли или за ума е хубава идея, но невъзможна.

В поста ти прочитам много смелост, която още не си проявил. Дръзни и прави точно каквото си описал - ето тук ще прочетеш, за да се доубедиш:

http://www.georgibaldjiev.com/как-да-спрем-паническите-атаки/

В края на всяка статия има линк към следващата част.

Относно антидепресанта и аминокиселината триптофан - ако не прекаляваш и се "помпиш" сутрин, обед и вечер с двойни дози от протеина - няма никакъв проблем. Но ще ти обясня защо е това предупреждение:

Аминокиселината триптофан, след серия метаболитни преобразувания става предшественик на серотонина - онова съединение в мозъка (но не само там), което всъщност се предполага, че при някои форми на депресия е много ниско, заради което се назначава антидепресант, който го повишава. Серотонинът е невротрансмитер, т.е. молекула посредник в комуникацията между нервните клетки и неговия недостиг, както и неговия излишък могат да бъдат неблагоприятни за работата на мозъка. Но забележи - говорим за някои форми на депресия, а не за паническо разстройство.

Количеството триптофан в протениа на прах не може да повлияе на количеството на серотонина ако се приема както е обичайно. Първо, защото триптофана минава толкова сложни преобразувания, че накрая много малка част от него става серотонин и второ - в обикновена порция кисело мляко или сирене има точно толкова триптофан, колкото в една доза от протеина на прах.

И накрая - ако триптофана в протеина правеше достатъчно серотонин, то защо не изписват протеин на прах, ами химия в продукт, който струва не малко като финанси и бъдещи здравни последици? Отговора оставям на теб след като изгледаш това:

http://www.georgibaldjiev.com/продажба-на-лудост-филм/

Поздрави! :)

Редактирано от Кермит
Линк към коментар
Share on other sites

Георги, не съм съгласен с мнението ти за фитнеса. Ще ти кажа защо. Преди година и половина започнах да ходя на фитнес 3 пъти седмично. През този период изпълнявах тежки силови упражнения - военни преси, клекове, мъртва тяга, лежанка. Ефектът откъм сила и мускулна маса беше много добър, но с всеки изминал месец адреналинът ми се покачваше все повече и повече, тъй като характерно за тези упражнения е, че покачват адреналина, кортизола и норадреналина директно. Така например, при тежки клекове тялото си мисли, че ще бъде смазано, заклещено и съответно, че ще умре. Това няма как да не го стресира. От друга страна, тези упражнения "удрят" цялото тяло, т.е ангажират участието на почти всички мускули едновременно, което предизвиква отделянето на тестостерон, хормон на растежа, кортизол, адреналин и норадреналин.

Т.е тежките и силови тренировки дори напомпват адреналина, а не го изразходват. Там наторването е кратко, рязко и интензивно /докато продължава серията и повторенията/. Серията и повторението траят 20-30 секунди, през които ти си максимално напрегнат, защото не знаеш дали въобще ще можеш да се изправиш със 100 кг. на гърба си. Този неблагоприятен ефект усетих и по себе си - последните месеци започнах да изпитвам замайване, световъртеж, сърцебиене, задушаване, понякога главоболие и други тревожни/адреналинови симптоми.

Фитнесът помага, но при условие, че се съчетават кардио упражнения със силови, или при положение че се правят много серии и повторения с по-леки тежести.

За мен това, което реално гори адреналина, е тичането, плуването, карането на колело, бързото и продължително ходене пеш. Те карат тялото да е под постоянно и непрекъснато натоварване, държат сърдечния ритъм учестен и те изморяват приятно. Докато щангите ме "изцъкляха" и дори вечер трудно заспивах. Стрясках се по време на сън и бях постоянно "зареден".

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Човек-88!

Напълно съм съгласен, че с оглед изразходването на адреналина, кардиотренировките са единственият начин и че силовата тренировка прави адреналин. По-горе аз визирах спорта въобще, а в лично съобщение към Станислав го посъветвах да работи със специалист. Няма нищо притеснително.

В допълнение само ще кажа, че от силова тренировка, до силова тренировка има огроооооомна разлика. Ако си от София - ела в Славия Спортес да ти покажа аз какво правя с тежестите - по-скоро рехабилитационна програма, отколкото това, което описваш ти с преси, 100 кила и прочее. Има разлика.

И още - в крайна сметка ние демонизираме адреналина в контекста на невротичните разстройства. Но друг начин, по който да се синтезират нови количества АТФ (енергийната валута на клетките) в мускулите почти няма, освен този, опосредстван от адреналина. С други думи - адреналина ни прави силни през едни сложни биохимични каскадни реакции, които хич не искам да си спомням от курса по биохимия и физиология :)

А както знаем - здравия дух е възможен в здравото тяло.

Така че - когато невротичните характерови особености бъдат преодолени, адреналинът престава да е "враг" и ние вече не просто не целим неговото намаляване, а напротив - провокираме отделянето му, за да тренираме издържливост, особено при мъжете. При жените е различно.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Точно така - донякъде го намаляваме, но в по-голяма степен го ползваме. 

Линк към коментар
Share on other sites

 

да си припомним и тази лекция всъщност адреналина не е вреден, гледната ни точка по отношение на него ни разболява или обратното. Според мен спри да мислиш как да го намаляваш, а, го впрегни в полезна за теб съзидателна работа.Така, хем ще постигаш целите си и ще си доволен от това, хем ще си по-здрав. 

Призив - не превръщайте борбата със стреса си / намаляването на адреналина / в основна жизнена цел, така ще се поболеете.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравей, човек _88, напълно подкрепям Георги Балджиев по отношение на това, че от силова до силова тренировка има разлика. Една силова тренировка не е задължително да бъде с огромна тежест и големи килограми. Доста сериозно количество адреналин се отделя и при т.нар.високоинтензивни тренировки, които изискват съвсем минимална почивка между отделните серии. Това няма нищо общо с тежките тежести.По тази причина е препоръчително да се тренира с умерени килограми.В този случай количеството адреналин е доста по малко и както е писал Георги може да се използва рехабилитационно.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...