Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Кипариси - нужда от съвет


Recommended Posts

Здравейте,

имам нужда от съвет и се надявам, че това е най-правилното място :) 
В градината ми имам 3 идентични, много големи кипариса (в момента гонят височина 30 м) на около над 60 г възраст и по-всичко личи, че ще продължават да растат. Тъй като дърветата са много големи и имат нужда от поддръжка, имам нужда от следните съвети:

1. Как да се подрежат така, че да им се намали височина без да се увредят? Т.е. каква височина от стъблото към върха би могла да се отреже, така че да не се прецака самото дърво? Или само страничните клони могат да се отрязват/подрязват? Очевидно е, че предвид големината на дърета за тази цел ще трябва да се наема вишка и т.н.

2. Единият кипарис е тръгнал да се накланя леко към къщата - има ли опасност да я подпре или падне върху нея или просто гони светлината на южното изложение? И също как да се подреже така че да се намали този факт?

3. Същият този кипарис подпира и накланя напред оградата на двора и има ли как да се ограничи това бутане, т.е. може ли да се изкопае и да се подрежат част от корените без да се увреди дървото или да се сложи нещо, което да отклони посоката на растежа им?

Благодаря предварително!

Поздрави,
Иван

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Някъде в 8-9-клас се сдухах повече от нормалното (ако въобще е нормално едно човешко същество да се сдуха за подобно нещо... :D ), та сдухах се в час по английски. Беше свързано с упражняване на английския, с разговори за цветя, саксии. У нас не гледахме нищо (мисля). И поради тази причина, аз бидейки и без това голям сдуханяк си се сдухах и помня, че отговорих на госпожата сдухано (с някакъв агресивен тон - все едно ме е напсувала). :D 

Иначе единственият ми опит в отглеждането на растения е това дето съм засаждал ябълкови и лещенови зърна и после са се получавали израстъци, от които не е имало особена файда (загивали са, а веднъж майка ми ги беше скъсала понеже си била помислила жената, че са плевели, чиито семена били дошли незнайно от къде...).

Редактирано от Кон Сивобелев
Линк към коментар
Share on other sites

В 20.06.2018 г. at 14:39, Иван Вълев каза:

2. Единият кипарис е тръгнал да се накланя леко към къщата - има ли опасност да я подпре или падне върху нея или просто гони светлината на южното изложение? И също как да се подреже така че да се намали този факт?

Никой не ти е коментирал темата по темата. Ти също не си докладвал какво се е случило по темата. По принцип не се вълнувам от темата "кипариси", но би ми било интересно да разбера какво си предприел по темата (ако въобще си предприел нещо по темата или просто си решил да провериш дали някоя нощ няма да се събудиш с потрошен покрив и после да споделиш за станалото в темата).

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...