Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Депресия,тревожно разстройство,анорексия или


Recommended Posts

Здравейте, ще се опитам да бъда кратка и ясна . Момиче на 21 години съм, всичко започна в 12 клас, когато моите родители се разделиха и аз бях с едно момче, което действително не беше за мен, таа...Веднъж преди срещата ми с него повърнах явно от притеснение, реших, че.може би имам анорексия,  и забравих за случая, една седмица след това  на бала ми не можех да отида  треперех цялата, имах позиви за повръщане и повръщат понякога,вземах мента глог и валериан,.валидол,преди това ходих до бърза помощ казаха ми,че нямам никакъв проблем,общо взето се лигави и така след тежката ми абитуриентски легнах на легло и се отказах от живота, не знам как,но след месец майка ми ми вдъхна някак кураж и реших да продължа, не след дълго станах 1 курс и леко по-леко започнах  от всичко да изпадам в паника пред изпит,на дискотека,дори на море. Плаша се,че полудявам,че не съм като другите,че.не мога да се контролирам,не мога точно да опиша симптомите ми,но изпитвам тревожност,нервност,позив за повръщане понякога след много напъни и повръщам, след като отмине това се депресирам адски  нямам желание за нищо, нямам апетит, нямам сила до0ри и да стана... Не съм пила антидепресанти.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Ивет!

От това, което пишеш звучи като силна тревожност, вероятно преминала в паническо разстройство. 

Анорексията е хранително разстройство, при което не се храниш почти изобщо, от страх, че ще напълнееш и имаш силна неприязън към собственото си тяло, защото го намираш за отблъскващо и твърде пълно, независимо от това как изглежда в действителност. Не виждам да се касае до това. 

 

Току-що, Ивет966 каза:

Плаша се,че полудявам,че не съм като другите,че.не мога да се контролирам,

Не си луда, това е сигурно. Страхлива и тревожна си, вследствие на преживени стресови ситуации, а желанието за контрол е точно обратното на това, което имаш да учиш от състоянието си. Това желание за КОНТРОЛ и БОРБА УСИЛВА паниката и тревожността!Имаш да се учиш на Доверие - само от него произлиза същинската спокойна сигурност. 

Към антидепресанти не те съветвам да посягаш. Помисли варианта за психотерапия - бързо ще ти помогне да трансформираш състоянието си. Без нея ще отнеме значително повече време и лутане. А и психотерапията е изключително интересен и смислен път към себе си, когато е водена от добър професионалист, за когото справянето ти е наистина важно! 

На първо време те съветвам да започнеш да си осигуряваш ежедневна физическа активност - ходене поне 10-тина километра с твое темпо или бягане 20-30 минути, танци, каране на колело - каквото ти харесва, но така че да те ИЗМОРЯВА физически. ИЗКЛЮЧИТЕЛНО важно е, за да можеш да гориш адреналина, с който разполагаш! Този неизгорен адреналин ти изиграва лоша шега също, защото го "впрягаш" в борба, което пък води до отделяне на кортизол, който е лош стресов хормон. При физическа активност се отделят ендорфини - вещества на щастието. 

Имаш нужда от човек, който да те поведе през трансформацията ти, голям късмет са тревожните състояния - сега не ти се вярва, но ще се убедиш! 

Това е моят опит с тревожността. 

А това опит на едно момиче с паник атаките. 

Не си луда, тревожна си. Последвай съветите ми за физическата активност и за психотерапията и след броени месеци ще си благодарна за това, което в момента за теб е ужас. Ще го обичаш и ще е страхотно ценен урок, който ще те изстреля към истинското Обичане и ценене на собствените ти огромни и все още непознати за теб потенциали!

Успех! :feelhappy:

Линк към коментар
Share on other sites

Много благодаря за бързия отговор, но се страхувам много да не полудея, чета постоянно за биполярно разстройство, шизофрения, автоимунно заболяване... Страхувам се да не отключа  някоя сериозна болест..... Примерно, ако знам, че утре съм канена на рожден ден или на дискотека предпочитам  да не ходя, защото знам, че ще изпадна в паника ще ми прилошее, ще ми се доповръща и това ме парализира, после се депресирам  от факта, че само на мен ми става лошо,че проваля веселбата,че съм  невротичка и депресарка и се скапва, не искам да излизам с дни изобщо отказвам се.... По повода на психотерапията, ходих веднъж и тя ме посъветва, ако не издържам  на физическите симптоми да се обърна към психиятър за антидепресанти, тъй като аз си преписвам всякакви лекарства за депресия,тревожност и меланхолични състояния,само че на билкова основа, антидепресанти не искам,тъй като се страхувам от тях..

 

Линк към коментар
Share on other sites

Няма да отключиш болест - спри да четеш - това ти вреди!

Сама си вредиш!

 

Типично за натрапливостите е точно това, което описваш - настойчиви мисли, на които се връзваш, те пак идват и ти пак се връзваш - и така има да си караш бая време. 

Всички имаме натрапливи мисли, уверявам те. Просто някои от нас не им отговарят, тоест оставяме си ги да отминат. НЕ ги контролираме - ако мисля, че ще полудея, няма да започна да си казвам обратното - НАПРОТИВ, мога дори да си кажа "окей, ще полудея.. Супер, сигурно ще е много забавно!" - примерно. Това гони страха, дори сега да ти се струва странно. Защото не му "играеш по свирката", безразличен ти е, приемаш го, че си е там и толкова, голяма работа! 

Така можем да пишем още 100 години и ти пак ще повтаряш едно и също, както вече си направила. Дадох ти изключително ценни насоки. Във форума има отлични психотерапевти, избери си някой и му пиши с молба да проведете лична терапия или си стой в това състояние - изборът е твой, само и единствено!

Препрочети коментарите ми, остави си време внимателно да вникнеш в тях.

*НЕ чети за симптоми и заболявания повече - ТОВА е проблемът ти, имагинерен, измислен от самата теб (защото си с високи нива на стрес, НЕ си луда - ако беше, нямаше да го съзнаваш!) 

*ИЗМОРЯВАЙ се физически

*Започни терапия при терапевт, който знае какво прави

НЕ всеки терапевт се справя с тревожни състояния - може и да си попаднала на такъв. Но има такива, които ще ти помогнат и пишат тук, в този форум. Виж рубриката "Психотерапия онлайн". 

Успех! 

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

Здравей Ивет,

Отскоро съм във форума и твоето писмо ме заинтригува. Казваш, че проблемите ти са започнали от една среща с момче, за която вероятно си била притеснена. Казваш също, че той не е бил подходящ за теб. От какъв характер е било притеснението ти? Възможно ли е момчето да е било твърде настоятелно за нещо, за което не си била готова? Нещо, което не си можела да откажеш? В такъв случай повръщането ти сякаш е било естествена защитна реакция - както на малкото дете, което го карат насила да си изяде яденето и то после го повръща.

Една добра идея е да мислиш за този физиологичен рефлекс като спасителна реакция на тялото ти, която малко се е “бъгнала” - излязла е от контрол. Напълно възможно е да си възвърнеш този контрол, без да се ужасяваш, че с теб се случва нещо фатално и без да взимаш тежки лекарства. Аз също мисля, че решението е психотерапия. Казваш, че си ходила веднъж, но това не е достатъчно. Добре е да имаш нагласа за по-продължителна работа - поне шест месеца.

Линк към коментар
Share on other sites

Любовта, засилената енергетика подбужда задремалите зверове в нас, респективно маниите ни, изблиците ни, страховете ни.

Ето защо, за да може тялото по най-добър начин да поеме новите енергии, свързани с развитието на света, то трябва да се пречиства и заздравява.

Много често се случва енергията да отвори* центровете, без тялото и психиката да са готови за това, за тази промяна, от към запознатост, от към нагласа и от към пречистеност.
Енергията идва и пробужда, но и подбужда и човек започва да изживява явлението наречено в Християнството с името "Страшен Съд".
Пак повтарям - преживяват се мании, изблици, например в гняв, агресия, ревност, разни мании и неудържими копнежи, разни страхове...

Най-големите страхове се крият в недрата на психосоматиката, т.е. на дъното на нашето същество.
Коремната кухина е това дъно и по-точно таза.
Съветвам човек да се запознае с енергийната система, с ендокринните органи и с начини за пречистване. Днес има толкова много инфо и толкова много системи, религиозни и не чак толкова.

Например таза, сърдечната област и т.н. корона в човека са неразривно свързани и ако дойде любовта в сърцето, при относително отваряне на короната*, то тази светлина ще огрее мазето ни (коремната кухина и тазовото дъно), а там... може да има змии и гущери и всякакви гадинки. :-)

Ето защо се казва, че многото Светлина буди много Тъмнина (ако тя не е пречистена), а многото Тъмнина буди много Светлина (води до еволюция/пробуждане).

При силни чувства и при силна любов, в човек се явяват и страхове, ако психиката му не е пречистена, ако ума му не е пречистен, ако са налични кармични семена.
Ето защо учителят Беинса Дуно е препоръчвал партньорите да държат лека дистанция помежду си, да не се приближават прекомерно, защото... ще се отблъснат (поради появата на мании, изблици и страхове).
Човек бива да е буден за всичко това, да има осъзнаване, да има разбиране.

Пречистване на тялото, на сърцето и на ума.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...