Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Постояннен страх и тревожност!?


Recommended Posts

Здравейте, първо искам да се извиня за отварянето на нова тема, но другите теми, които прочетох не ми дадоха отговори, четох много за неврозите като цяло и не знам дали съм потенциален човек, който може би страда от това, но постоянно изпитвам страх дори от най-малката уплаха се стряскам и буквално подскачам, страх ме е когато пресичам, ако случайно някой върви зад мен и да кажем му звънне телефона изпитвам силно напрежение и корема ми се свива, когато звънне моя телефон чакам само лоши новини, което не е присъщо за мен. Буквално неща, от които преди нямаше и най-малка вероятност да ме стреснат сега ме плашат и то много. Не мога да спя, а пък понякога има дни, в които не мога да се събудя защото много ми се спи и чувствам умора. Трябва ли да потърся помощ или е просто моментен епизод на някакъв стрес или тревожност, просто съм много притеснена да не се задълбочи. 

Линк към коментар
Share on other sites

Първо, иди си провери щитовидната жлеза, другите хормони, кръвната картина. Ако всичко е наред, а вероятно ще е, насочи се към психотерапия при опитен психотерапевт! Това е!

Линк към коментар
Share on other sites

преди 9 часа, Никол Петрова каза:

Трябва ли да потърся помощ или е просто моментен епизод

Всъщност от това, което си написала, няма как да ти отговорим - крайно недостатъчна информация даваш. Страхът е причинен от нещо, следствие е - точно по това има да се работи и открива. Усещаш, че имаш нужда да се погрижиш за себе си, което е добре - направи го, можеш. 

Орлин ти е дал добра насока - независимо от това дали има или няма физиологичен проблем, потърси терапевт, който ще ти помогне в изясняването на този страх, в изкарването му на светло. 

Успех! 

Линк към коментар
Share on other sites

Правих си всички тестове защото на майка ми преди време и откриха гуша и се наложи операция, но всички изследвания са ми нормални. Най-вероятно трябва да потърся психотерапевт, защото това се случва от повече от 5 месеца... Благодаря Ви! 

Линк към коментар
Share on other sites

Като междувременно ще е полезно да повишиш двигателната си активност - планински преходи, уличен фитнес, плуване. Забелязваш, че те насочвам съм спортове, практикувани навън - умишлено е.

Като имаш изследванията пиши.

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Ви много, чувствам се доста добре че има хора, които не ти казват “абе карай няма ти нищо”... Всички изследвания са перфектни казаха ми, че съм напълно здрав 21-ен човек с изключително здраво сърце и дори доктора каза, че рядко вижда човек без дори един проблем, което ме успокой доста! Относно двигателната ми активност единственото което практикувам като вид спорт е сутрешна йога най-често 5 тибет. упражнения и стрелба не знам дали е точно спорт сега докато пиша осъзнавам, че не е особена двигателна активност. Относно отговора на Инес това е проблема, че не осъзнавам разбирам и т.н. откъде идва този страх затова мисля че е най-добре да се консултирам с психотерапевт. Тази година се случиха доста стресиращи неща, но и преди са се случвали и съм превъзмогвала всичко или поне съм си мислела, че съм. 

Линк към коментар
Share on other sites

Логиката в психоемоционалния свят е малко по-различна от логиката в механичния свят. Въпреки това ще се опитам да дам пример с механичния свят. Това, че си се справяла със стресове преди не те прави непременно устойчива на стрес.

Тук ще направя една аналогия с язовирите, за да ме разбереш. Една язовирна стена е построена, за да задържа определено количество вода от течаща река, за различни нужди - питейни, напояване и прочее. Язовирните стени са проектирани да издържат напрежението от втичащата се река като е предвиден и начин за преминаване на определено количество вода след стената, така че реката да си продължи. Знаеш, че с времето една язовирна стена може да поддаде - я от придошли малко повече води, я от амортизация на бетона, разместване на земни пластове и кой знае още колко други фактори. Когато се случи да има пропукване, никой уважаващ себе си хидроинженер няма да седне да се вайка и си каже "ама как така, нали преди тази стена издържаше...". Първото, което ще се предпиреме е изпускане на големи количества от водния обем на язовира, така че да се намали натиска. След това следват ремонтни дейности, в резултат на които язовира отново може да понесе по-голямо напрежение.

Та, когато си стигнала в това си състояние, модела на работа е горе долу същия - ограничаване на някакви текущи стресови фактори, ремонта е промяна на мисленето, убежденията, базисните вярвания за устройството на света, след което ще си способна да "поемеш нови натоварвания", с други думи ще станеш по-стресоустойчива.

Основното е наистина да повишиш физическата си активност. Тотален грях ще е спрямо доброто здраве и възрастта ти ако не го правиш. Другото е психотерапия - как, кога и с помощта на кого ще я направиш е твой избор.

Успехи! :)

 

Редактирано от Кермит
Линк към коментар
Share on other sites

Разбирам напълно, аз бях човек, който никога нищо не споделяше. Имам предвид неща които трябва да бъдат споделяни винаги мълчах и събирах всичко в мен, само защото не исках да натоварвам другите с моите чувства, болежки и проблеми. Предполагам че всичкото това мълчане и нещата, които се случиха са “преляли чашата”. Със сигурност ще увелича физическата си активност, като избера подходящ спорт за мен. Ще дам всичко от себе си да съм в най-добра форма ( физическа, психическа и духовна), ще потърся добър психотерапевт. Смятате ли медитацията за допълнителна дейност, която подобрява психическото състояние ? Благодаря Ви отново! 

Редактирано от Никол Петрова
Линк към коментар
Share on other sites

преди 7 часа, Никол Петрова каза:

Смятате ли медитацията за допълнителна дейност, която подобрява психическото състояние ? 

Цивилният отговор е "да", иначе... медитацията ако ще се прави, то трябва да е основна дейност, начин на живот. Прочети в сайта на Орлин - има тонове изписано от него по темата.

Разбираш ли, невротичната част у теб, и по-скоро умът ти, иска да въвлече медитацията като инструментче за подобряване на психическото състояние, считай като инструмент на ума да продължава да "разболява" душата.

Върховен метод е медитацията, но нашия механичен използвачески ум може тотално да я опорочи... Като част от промяната ти ще е чудесен подход, но не ползвай медитацията, за да "махаш" напрежението. Днеска света е полудял по тази формула - напрежение, напрежение, напрежение, газ до дупка и после оооооох, медитация, нирвана, самадхи, докосваме Брахмана и отново напрежение, напрежение, напрежение.... и после пак...френетичен ритъм за съвременници. 

Не е ли по-добре да не се докарваме дотам, че да трябва да търсим инструменти за спасяване на психиката си?

Линк към коментар
Share on other sites

Да споделяш, да си казваш, да се заявяваш каквато си, обичайки се, е това изпускане на налягането от психичния язовир. Заедно със спорта, психотерапията, медитацията доживот (доживот не психотерапията - медитацията)! :)

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря Ви изключително много за съветите и помоща. Днес се записах на волейбол и ми беше първа тренировка признавам с ръка на сърцето след нея се почувствах толкова добре все едно “камък ми падна от гърдите”. Реших, че трябва да променя много неща, споделих с майка ми всичко и получих нейната пълна подкрепа, което доста ме мотивира да дам всичко от себе си, все още съм в търсене на психотерапевт защото не живея в България и затова много Ви благодаря за съветите от голяма полза са за мен! :)

Редактирано от Никол Петрова
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...