Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Доходите в България


Recommended Posts

Мислите ли, че доходите в България са неоснователно ниски? Не веднъж през годините съм чел и чувал, че с производителността на труда която има в България, заплатите биха могли да са двойно по - големи.

Смятате ли, че доходите на българите умишлено се държат на ниски нива? Че нарочно се бави растежа им?

Ако да - с каква цел мислите, че се върши това? Само с цел по - голяма печалба за бизнеса? Или има и друго?

Линк към коментар
Share on other sites

Из jobs.bg:

25.06.18
Социален работник
Пловдив; Заплата от 550 до 570 BGN (Бруто)
-------------------------------------------------------------
25.06.18
Адвокатски сътрудник
Пловдив; Заплата 400 BGN (Нето)

Линк към коментар
Share on other sites

Има една приказка: "С трици маймуни искат да ловят."

Според друга приказка: "С пръдня боя искат да правят."

:D

Лек нощ.

П.П.: И като си помисли човек, че българите сме сред 15-те % от по - богатото население на света, в който живеят над 7 милиарда души...

Приятни и усмихнати сънища желая. :)

Редактирано от Кон Сивобелев
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

"От КНСБ изчислиха, че за да живее нормално едно четиричленно семейство в последните месеци на 2018 г., ще са му необходими поне 2400 лева месечно." (https://btvnovinite.bg/pari/zhivotat-poskapva-udarno-predi-zimata.html).

Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

преди 1 час, АлександърТ.А. каза:

666666

:D

 

....... нищо не казвам . Нито че от до година се увеличават доходите на държавните служители . Нито че ще трябва да стачкувам , защото от 8 г като работник в частен бизнес няма увеличение . Нито че ще въвеждат втора здравна осигуровка .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

преди 2 часа, АлександърТ.А. каза:

888888

Тъпото е, че дори да се увеличават заплатите, ако увеличенията са символични, инфлацията ще ги изяжда в голяма степен или напълно. И положението ще е горе-долу едно и също. Лошото е, че има много фирми, които с години не вдигат заплатите (както при вас). А цените не стоят мирни. Най - гадното е, че каквото и да напишем, едва ли ще променим нещо. :D:(

Редактирано от Кон Сивобелев
Линк към коментар
Share on other sites

 

Предложения на две от големите работодателски организации в България.

"Да се намали възрастовата граница за наемане от 16 на 15 години и за наемането на работа на ученици, обхванати от дуална форма на обучение, да не се изисква разрешение от Инспекцията по труда за всеки отделен случай.

Експертите на БТПП и БСК препоръчват и намаляване на изискването за долна граница на заплащането на работещите ученици, която от 90% от минималната работна заплата да стане 50% ...

С цел насърчаване на работодателите за по-активно включване в системата на дуалното обучение, бизнес организациите препоръчват осигурителните вноски за наетите ученици да се поемат от държавния бюджет."

Източник: https://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=217873.

Редактирано от Кон Сивобелев
Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

Поколения са се борили за забрана на детския труд, нашите робовладелци обаче мечтаят да се върнат в 18 век и да експлоатират деца, най-добре безплатно.

Dа видим ще им дадат ли :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

"Дискаунтърът „Лидъл" има филиал в Гоце Делчев. Там килограм банани струва 1,22 евро, а пакетче масло 2,80 евро - повече, отколкото в Германия. (…) Шивашкото производство в България е Made in Europe, но изобщо не е по-хуманно, отколкото в Далечния изток. Когато човек пообиколи няколко текстилни фабрики в България, бързо разбира защо това е така."

По-нататък авторката разказва за фабриката „Куш Мода" в село Трънак, близо до Черноморското крайбрежие, където работят 340 души - предимно жени, предимно от турското малцинство. „Сутрин започваш работа в 8, но не знаеш кога ще си тръгнеш", казва пред „Ди Цайт" една от работничките, която не иска да се споменава името ѝ, понеже се бои за работното си място. По-нататък в статията става дума за онова, което са научили представителите на ССС от работнички във фабриката:

„Според техните проучвания, в „Куш Мода" масово се полага извънреден труд: вместо законоустановените осем часа, работниците често се трудели по 12 часа, и то седем дни седмично. Автобусите докарвали работниците в 8 часа сутринта и ги откарвали в 20 часа. Според ССС, някои от работничките във фабриката изкарвали до 459 евро, но с много извънреден труд. А онези, които не упражнявали извънреден труд, понякога не стигали дори до минималната работна заплата. Камо ли пък да изкарат онези 1 200 евро, които според синдиката КНСБ биха задоволили месечните им нужди."

"В България: работят до припадък, а едва преживяват":  https://www.dw.com/bg/в-българия-работят-до-припадък-а-едва-преживяват/a-46386684.

 

Линк към коментар
Share on other sites

"Да шиеш за H&M: в България е най-тежко

Работа до припадък и мизерни заплати: така се шият дрехите за шведския моден концерн H&M в България, Турция, Индия и Камбоджа. Изненадващо е, че най-тежко е положението в България. Ето какво разказват шивачки: Мизерно заплащане и експлоатация - такива са условията на работа във фирмите-подизпълнителки на шведския моден концерн H&M в България, Турция, Индия и Камбоджа. До този извод стига изследване, проведено от инициативата "Кампания за чисто облекло" (Clean Clothes Campaign - CCC), информират редица немскоезични издания.
Твърди се, че заплатите на шивачките във въпросните фирми често са под минималното възнаграждение в съответната страна. Същевременно са установени "тежки нарушения на трудовото законодателство и на човешките права", се казва още в изследването, цитирано от изданията... По време на изследването станало ясно, че най-тежко е положението не в Далечния Изток, а в България, която е членка на ЕС, подчертава "Зюдвестпресе". Български шивачки са разказали, че работят средно по 12 часа на ден, 7 дни в седмицата... Дори и с извънредните часове труд и добавките анкетираните не са успявали да преминат прага на бедността, който в България е 269 евро. Да не говорим за изисквания от синдикатите минимален месечен доход от 1110 евро, гарантиращ нормално съществуване и покриващ разходите за наем, здравно осигуряване, храна, образование и др., посочва изданието.

"Резултатите са шокиращи", казва Бетина Музиолек от германската секция на CCC и координаторка на изследването. "И в четирите страни работниците ни разказаха, че в техните фирми е съвсем нормално да се работи и в неделя", разказва тя. В някои фабрики редовно имало случаи на припаднали работници - всяка трета шивачка в Индия и две трети от анкетираните работнички в Камбоджа са припадали поне веднъж на работното си място, посочва "Билд Цайтунг". На това място изданието припомня, че шведският моден концерн H&M има годишна печалба от 2,6 милиарда евро.

Както в България, така и в Турция, Индия и Камбоджа интервюираните шивачки са признали, че се опасяват от "сериозни негативни последици" за тях, ако решат да се организират синдикално. "Особено в Източна Европа беше изключително трудно да открием хора, готови да говорят с нас", казва Музиолек и добавя, че много работници и служители се страхуват да не бъдат уволнени."

(https://www.dw.com/bg/да-шиеш-за-hm-в-българия-е-най-тежко/a-45643907).

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 months later...

"В студиото на „Денят започва“ икономистът от КНСБ Любослав Костов коментира изнесените наскоро данни, че за нормален живот на човек от четиричленно домакинство са необходими 581,31 лв. Той заяви, че 71% от българите получават под жизнения минимум, ако се гледат реалните статистики.

Изследването за издръжката на живота е регулярно и е притеснително изменението на цените спрямо основните хранителни стоки или харчовете за транспорт, заяви Любослав Костов от КНСБ. Нетното изражение на средната работна заплата в страната е около 880 лв., допълни той.

За една година животът е поскъпнал между 5 и 7%, а средната работна заплата – с 12%. Цените на стоките обаче са нараснали повече и това засилва неравенство между отделните социални групи.

„Според нашите изследвания 27% от работещите домакинствата получават доходи, по-ниски от линията на бедността, която в момента е 314 лв, а останалите 45% получават доходи между линията на бедността и минималната издръжка. Като ги съберем, 71% от населението получава под жизнения минимум, за което ние алармираме всяко тримесечие“, посочи икономистът.

Той отбеляза, че макар че има икономически подем, мнозинството от българите не могат да го усетят, защото икономическото неравенство продължава да се увеличава.

„За едно четиричленно семейство в София са нужни малко над три хиляди лева. В момента средната заплата в София е около 1100 лв. след данъците“, заяви Костов.

Той заяви, че медианната работна заплата, която най-често се повтаря от един човек, „най-масовата“, е с около 20% под средната работна заплата. Костов допълни, че средната работна заплата изкуствено се завишава от отраслите в големите градове, където се получават много високи работни заплати, като IT сектора.Малко са семействата, особено в провинцията, които успяват да достигнат от нужния доход от 2325 лв., който според КНСБ е нужен за издръжката на четири…

64% от всички депозити в банките са до 1000 лв. и те намаляват със 7%, заяви Костов. В същото време депозитите над сто хиляди лева нарастват, а 70% от българите нямат каквито и да е депозити в банки.

Той допълни, че трудът в България не се оценява от работодателите, тъй като на един изработен лев, работниците получават около 25 стотинки, докато в Западна Европа на едно изработено евро, работникът получава около 50 евро цента."

(https://bultimes.bg/dohodite-na-71-ot-naselenieto-na-bulgariya-sa-pod-jizneniya-minimum-bednotiyata-tsenite-i-neravenstvoto-rastat/.)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Явор Алексиев (Института за пазарна икономика): „ЕС не е съюз от богати държави, а от много богати държави. Фактът, че ние сме последни в него все пак ни нарежда сред горната третина в света като благосъстояние“: https://www.pariteni.bg/?tid=40&oid=225723.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...