Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Проблем във връзката


Recommended Posts

Здравейте,

Имам нужда от Вашите съвети и коментари и предварително благодаря на тези, които ще ми отговорят какви са причините за това, което ме притеснява и как да се успокоя.

От известно време се срещам с един мъж, разбираме се, имаме много общи интереси. Представи ме на родителите си, знам, че има сериозни намерения към мен. Всичко беше много хубаво до деня, в който в потока на речта ми спомена за бившата си приятелка и по-точно за подробности от интимния им живот. Сподели, че тя пожелала анален секс и той опитал, но не се получило. Почувствах се много засегната и оттогава не се чувствам комфортно да спя на чаршафите, с които се е завивала онази жена, да спя на същото легло, да седя на мястото в колата, на което е била и тя. Той се опита да ме успокои, каза, че не е преценил, че това ще има такъв ефект върху мен и че съжалява, че го е споделил.

Изпитвам по-скоро чувството, че съм омърсена. Пояснявам, че той не я е обичал, виждали са се отвреме навреме и не е имал сериозни намерения към нея. 

Моля за Вашето компетентно мнение по въпроса, какви са причините, за да се чувствам по този начин, това нормално ли е, как да се успокоя.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

Има едни весели момчета и теории - аналитици и анализа. В наши дни са много. Преди само около стотина години веселбата тръгва от чичо Зигмунд, който между шмъркането на дози кокаин, способни да убият малко магаренце с големи ушички, си нямал друга работа, освен да прича по университетите, ами взел че свързал секса и психиката. Докато си замазвал абстиненцията от бялото с тютюн и опъвал лулата, орално замествайки липсващото му майчино цицково зърно с мундщука ѝ,  му светнала крушката, че психиката и сексът дори не са само свързани, ами са единни. Оттам създал кратерен смут в тогавашните пуритани, като взривил субатомната бомба, заредена с ядрените етапи на психосексуалното развитие. Свързал развитието на психиката със сексуалния нагон и нарекъл етапите орален, анален, фаличен, генитален и прочее XXX психо-анално-лизирания. За аналната фаза проповядвал в университетското светилище, че била свързана с преживяването на удоволствието през ануса и дефекирането и че било важно мама да не е много строгичка, докато детенце ѝ подарява топлите, ароматно-кафяви подаръци, които колкото и да меси, не от всяко даже и полицай се получава... Нали бил чифут - обичал да си гледа кефа, та проектирал надлагащо тази си пси установка в лекционното си налагане над подложените му слушатели, на които от над сто години им се налага да се идентифицират с диарийната му презумпция, че основен мотив в живота е удоволствието.  Е, появили се и други, причащи, че е смисълът, ама Зигмундчо като в стереотипийно аутистичен транс се поклащал и твърдял своето си точно като онова магаренце, само че голямо, с малки ушички и още по-голяма доза кокаин, осигуряващ панацея за недодефекирано-колитните му теории. 

По-късните последователи на Зиги свързали аналния етап с актуализирането на аза и го нарекли фаза на аза - между 1-3 годинки, в които се залага или здрава самоувереност, себезаявяване, самоприемане и затова и другоприемане при познаване на многообразното единство в различието. Или себеотносни вярвания, свързани със себепотискащ мазохизъм, унижение, излагане, срам и вина, усещане за "мръсен и лош съм" пред значимите други и затова "трябва да се напъна, да си стегна сфинктера защитно и еди как си трябва да бъдат нещата..."... 

............

Извън психо-анал-итичните партита, вечеринки и екстазно-кокаинови словореди на дългобрадите споделящи ги, замислено чешещи се по его структурите си, когато като коза барабонки отделят терминологчните си съдържания, става дума за това, че задействането по отношение на аналността води към психичните корелати на програмки за мръсно, унижено, лошо, неправилно, виновно, срамно, кодирани от възпитателните ни програмисти в най-ранна възраст - програмки активно невидимо присъстващи в характера ни и по-често или още по-често активиращи се от външни житейски стимулчета. 

Та, съвсем отвъд купона, но с очакване за партито на разширяващото се съзнание, назрял е моментът с колега психотерапевт да трасираш  пречещите програмки, да изчистиш бъговете в кода и препрограмираш дълбоки филтриращи живота, себе си и на другите отношения и възприятия. Работа, която за цял живот ще ти дава дивидентите на релаксираното, смислено щастие през виждане на света отвъд чисто-мръсно, добро-лошо, но в целостта на любовта! 

 

Линк към коментар
Share on other sites

 Признавам, че  не всичко от написаното ми стана ясно, явно имам нужда от субтитри.

Става въпрос за това, че изпитах погнуса и в същото време се разочаровах. До този момент идеализирах човека, смятах го за чист и неопетнен и в този момент се разбиха на пух и прах моите представи за него. В същото време започнах да си мисля, че чаршафите, кърпите и всичко, което е било в съприкосновение с онази жена, е омърсено и съответно ще омърси и мен.

Подчертавам, че той не е искал нещо подобно от мен, дори го смята за противоестествено, но въпреки това не мога да спра да мисля за това. Съзнавам, че не е преценил, че ще ме нарани и не би трябвало да се тормозя за неща от миналото, но това е по-силно от мен.

Бих искала да ме насочите как да се справя, да ми изясните причините, за да се чувствам по този начин и какво да предприема, за да престана да се измъчвам.

Ако имате нужда от допълнителна информация, съм на разположение.

Благодаря предварително!

Линк към коментар
Share on other sites

преди 2 часа, Izida8 каза:

 не всичко от написаното ми стана ясно

То е комбинация от умишлена иронизация на сложния и отдалечен от реалността език на анализата и вмъкнати заедно с това добри насоки.

преди 2 часа, Izida8 каза:

да ми изясните причините

Прочети внимателно текста ми  между иронията на психоанализата, има качествени податки, изясняващи ти насоки към причините ти. Миналото не е някъде там си - не, сега и тук, в теб е. Носиш си определени програми, з акоито споменавам.

 

преди 2 часа, Izida8 каза:

какво да предприема, за да престана да се измъчвам.

Имаш да променяш себеотносни вярвания, програмки за вина и срам, унижение и т.н., които си носиш в себе си заложени чрез възпитанието си. Имаш да дезавтоматизираш мислене, да осъзнаваш базисни вярвания и ги променяш когнитивно, визуално, трансово, поведенччески и медитативно. Сама знаеш, че въобще не става дума за реалната история на приятеля ти - той звучи като доста точно момче. А за твои собствени програмки. Сега, ако някой колега се наема тук с писма да те води, ок. Аз предпочитам да ти кажа, че рубриката е за общи насоки, не и за цялостна психотерапия - работата с психотерапевт на живо е силна и незаменима. 

Линк към коментар
Share on other sites

преди 21 часа, Izida8 каза:

Пояснявам, че той не я е обичал, виждали са се отвреме навреме и не е имал сериозни намерения към нея. 

Не знам на колко години си, но ако си на поне 20-25 - съзнаваш, че е нормално, преди връзката си с теб, един мъж, вече в (предполагам в случая) зряла възраст, да е правил секс с други жени, да е бил влюбен, да е обичал, нали? Всъщност как те кара да се чувстваш това? 

преди 21 часа, Izida8 каза:

Изпитвам по-скоро чувството, че съм омърсена.

преди 2 часа, Izida8 каза:

Става въпрос за това, че изпитах погнуса и в същото време се разочаровах. До този момент идеализирах човека, смятах го за чист и неопетнен

Имал е връзка с жена, с която са имали интимни отношения по взаимно съгласие, това как го прави опетнен? Конкретно споделянето за аналния секс ли ти се струва неприемливо? 

Орлин е отговорил на въпросите ти доста ясно в последния си коментар. Става дума за ТВОИТЕ лични убеждения, за твоя начин на мислене и приемане на случващото се отвън. Хубаво е, че си започнала да съзнаваш това и търсиш отговори. 

Препоръчвам ти и аз среща с психотерапевт, всеки в някакъв момент има нужда от такава, според мен, за да си помогне в себеопознаването. Ще ти помогне да видиш цялата картинка.  

Успех! 

Редактирано от Ines Raycheva
Линк към коментар
Share on other sites

 
Цитат

 

  В 10.08.2018 г. at 21:29, Izida8 каза:

да ми изясните причините

 

За подобни , на мен :) Обичащи праволинейното говорене , без художествени заобикалки подчертаващи емоцията или щадящи егото ....Тази толкова обикновена случка те е довела до някакви вътрешни граници , които явно трябва да преразгледаш . Кое е гнусно , кое приятно , кое нормално или само е допустимо ? Вътрешните граници са следствие съзнателното или несъзнателно действие/мисли , изграждащо представите за света . Определящи ни , какъв човек сме или какъв човек можем да бъдем .Време е да разрешиш противоречието между личните представи и тези на  други хора . Като новата представа ще е тази , позволяваща  да живееш с вътрешно равновесие .

:) представите ми , неотменимо изграждат сексапилен женски образ , само като зърна епилирани крака или буйни къдрици .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...