Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Хубаво е, благодарим!

Аз, бих ти препоръчал Норбеков, ще ти подейства много мобилизиращо.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Ех, че красиво - на свой ред благодаря! 

Насочвам към списък от ценни според мен книги: 

Четенето на подходяща литература има терапевтичен ефект! Когато четем добри книги, собствената ни когниция резонира с тази на автора, което води до естествено реструктуриране на собствените ни убеждения, промяна на несъзнаваната ни "карта" на света, мироглед и разбирания. Вдъхновяващите книги мотивират, зареждат с енергия за промяна и личностово развитие. Мъдрите книги резонират със собствения ни опит. В процеса на четене словото на писалия синхронизира собствените ни когнитивни механизми, създава база за "превключване на друга скорост", поглеждане от различни гледни точки и създаване на по-светли и оптимистични такива! Писаното слово създава чудесен ментален контекст за случването на обективни психоемоционални промени в реалната психотерапия. Затова е препоръчително успоредно с живата психотерапия да се практикува и четенето на амбициращи, осветляващи и променящи мисленето книги! 

Ето списък от някои книги и статии:
 
Книги:

Психология, психотерапия, медитация, философия:
 
- "Изгради живота на мечтите си", Ричард Бандлър - в книгата са дадени конкретни методи за промяна на гледната точка, мисленето и чувствата по отношение на конкретни психосоциални процеси и факти! 
- "Трансформации", Ричард Бандлър - Книга, която съдържа в себе си есенцията от огромния опит на Ричард в хипнозата и психотерапията! Чудесна е за специалисти, но и за всеки човек с будна мисъл!
- Пренареждане на матрицата с ТЕС, Карл Досън - методът на Карл е комбинация от НЛП, хипноза и ТЕС. Елегантен, изчистен и работещ подход. 
- "Да се справим с тревожността и фобиите", Едмънд Борн - в книгата по един най-достъпен и популярен начин са представени основни психотерапевтични методи за терапия и самолечение на тревожността. 
- "Да се чувстваш добре", Дейвид Бърнс - Д-р Бърнс споделя някои основни теоретични положения относно терапията на депресия и тревожност. Предоставя добри практически методи за самостоятелна работа, основно от когнитивно-поведенческата парадигма.
- Когнитивно поведенческа терапия. Основите и отвъд тях, Джудит Бек, дъщеря на създателя на когнитивната терапия, Арън Бек
- "Трансперсонална психология. Свещена сексуалност.", Орлин Баев - авторът представя едно от основните направления в съвременната психология. 
- "Психология на смелостта", Орлин Баев - "гръбнакът" на книгата се състои в есенцията от опита ми в работата с тревожни разстройства. В книгата са включени и статии за самостоятелна работа по преодоляване на заекването (логоневроза), зависимостите, разкази и много др. ... 
- Лествица, Йоан Лествичник - християнско лечение на душата. Много ценна книга!
- Правословная психотерапия, Иерофей Влахос
- Монахът в мен, Хайнц Хусбаумер. Поклонническите пътувания на един католик с протестантски разбирания, който обича православието, в 'Света гора".
- "Неврозите", Зигмунд Фройд - в книгата по един блестящ умозрителен начин са проследени някои базисни психодинамики, познаването на които е наложително в процеса на психотерапевтична и личностова промяна. 
- Анализ на характера , Вилхелм Райх - изключително ценна за търсача на себепознание книга. Стилът на разсъждение на автора води до невероятен ментален подем и вдъхновение.
- "Вяра имам", Мадлен Алгафари - в книгата си Мадлен отговаря на писма, засяга ключови положения при дадени невротични състояния.
- Глад за истински неща, Мадлен Алгафари - отговори от Мадлен на писма.
- "Позитивна психотерапия на ежедневието", Носрат Песешкиян - една от най-ценните книги на Песешкиян. 
- "33 плюс една форми на партньорство", Носрат Песешкиян - интересни наблюдения върху партньорските и семейни психодинамики.
- "Търговецът и папагалът", Носрат Песешкиян- мъдри притчи и приказки за душата :)
- Човекът в търсене на смисъл, Виктор Франкъл
- Йога, свобода и безсмъртие, Мирча Елиаде. Прекрасна книга, написана от много вещ и проникновен мислител.
- Шаманизмът и архаичните техники на екстаза, Мирча Елиаде. Пространно и изчерпателно, дълбинно и цялостно описание на световния шаманизъм.
- "Силата на настоящето", Екхарт Толе - в книгата си Екхарт умело говори за пълносъзнателното пребиваване в настоящия момент, този ключ към шастието, интуитивната сърдечна когниция и блаженството на разширеното съзнание. 
- "Гласът на покоя" Екхарт Толе
- "Концентрация и медитация", Крисмъс Хъмфрис - много полезна систематизация на основните стъпки в пътя към...Себе си! 
- "Отвъд религията. Етика за цялото човечество", Далай Лама - във време, в което пътеводните светлини на фара на ценностната система на човечеството мъждукат, преобърнати са диаболично наопаки или въобще загаснали, ламата ни предава посланието на изначалните принципи на сърдечната мъдрост!
- Увод в дзен будизма - Судзуки Т. Т.
- Дзен - ум на начинаещ - Судзуки Шинриу
- "Медитацията - изкуството на екстаза", Ошо - съзерцанието от тантрическа гледна точка. 
- "Йога нидра", Сатянанда - описание на йога на сънуването според Свами Сатянанда Сарасвати.
- "Интегрална психология", Кен Уилбър - една реална визия за психологията, обхващаща както най-научните и основи, така и безкрая на трансперсоналните направления. 
- Другото лице на паниката - Петя Петрова. В книгата си Петя споделя личния си опит в преодоляването на паническите атаки, генерализираната тревожност и депресивност. Идваща от преживелищна опитност, книгата е наистина ценна!
- Ти си промяната - Росица Вакъвчиева. В книгата си Роси разказва за главните принципи, според които, ако човек живее, потокът на радостта тласка стъпките му в посоката на вдъхновението! Много добра книга!
- Хармония отвъд ума, Елена Шахънска. Елена надхвърля себе си в тази книга. Едно систематично и много богато представяне на дълбоки психологични и философски, но и практически постановки, идеи и методи.
- "К.Г.Юнг.Лексикон", Дарил Шарп - в съвсем сбит вид, книгата представя основните понятия на аналитичната психология и психотерапия, разбираемо и полезно!
- "Езикът на любовта", Петър Дънов - в поредица от кратки лекции, българският мъдрец с с думите си отваря сърцето на четящия за тихия език на Любовта!
- "Любов и сексуалност 1", Омраам Микхаел Айванхов, мой превод
- "Любов и сексуалност 2", Омраам Микхаел Айванхов, мой превод
- "Хармония", Омраам Микхаел Айванхов, мой превод
- Книги от Елеазар Хараш - изключително ценни!
- "Бхагават Гита" - "Божествена песен" - книгата е крайъгълен камък на индуската философия и път към себеразвитие.
- Човешкият цикъл - Оробиндо Гош
- Мисли и афоризми - Оробиндо Гош
- Йогийска садхана - Ауробиндо
- Синтезът ма йога, Ауробиндо
- Интегрална йога, Оробиндо
 
 
Духовност и езотерика:

 

- Всеобщата религия - Ани Безант
- Лекуване с ангелите - Дорийн Върчу
- Диагностика на кармата 1- Сергей Лазарев
- Книгите на Сергей Лазарев в хартиен вариант - Сергей Лазарев спокойно може да бъде наречен пророк. При това не живеещ нейде в пустинята, а наш съвременник, преживяващ всички особености на бурните времена, в които живеем. Човек, смирил егото си и обуздал нагоните си дотам, че воалът на фините процеси в съдбата на човека се разбулва пред взора му! 
- Пътуване извън тялото - Робърт Монро, трилогия
- Живот след смъртта - д-р Реймънд Муди
- Пътят на душите - Майкъл Нютон
- Следите на душите - Майкъл Нютон
- Живот между преражданията - Майкъл Нютон
- Небе и ад - Емануел Сведенборг - потресаващо откровение, извадка от много по-мащабните трудове на великия учен - емпирик Сведенборг.
- Тибетска йога на сънуването - Тензин Уангял Ринпоче
- Холографската вселена - Майкъл Толбот
- Влизане в кръга - Олга Харитиди
- Смехът на Шамана, Владимир Серкин
- Тантра и крия йога техники 1 , Сатянанда Сарасвати и ученици
- Тантра и крия йога техники 2, Сатянанда Сарасвати и ученици
- Тантра и крия йога техники 3, Сятянанда Сарасвати у ученици
- Електронна библиотека на българския светогорски манастир Зограф - долу вдясно има стрелка, отваряща следващите екрани.
 
 
 
Забележка: горният списък възнамерявам постоянно да обогатявам и обновявам. Посочените книги са само капка в океана от брилянтно писано слово, подходящо за създаване на психотерапевтичен контекст!
Редактирано от Орлин Баев

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравейте,

Минавам да се похваля, че от месец и половина не пия ксанакс. БУДНА СЪМ!!! Спирането хич не беше лесно, но кооооолко си струва. Отново имам воъбражението си, силната връзка съзнание-тяло, отминаха безсънието и кошмарите. Най-хубавото е, че се върна любопитството ми към света – ако щете вярвайте, ама в момента чета доклад за ефекта от плоския данък върху българската икономика, и паралелно с него – „Анализ на характера“ от Вилхелм Райх.

Ходя на танци (често), скачам на въже (по-рядко), чета препоръчаните книги.

Преди известно време забелязах, че по време на танците, от многото завъртания започва да ми се вие свят. След първите два пъти се уплаших, че мога да се срутя на пода, отчасти и заради спомена със световъртежа, докато спирах ксанакса. Обаче една вечер, докато танцувах вкъщи започнах сама да упражнявам някакви въртенета и отново получих световъртеж. И понеже вече бях „загряла“ и се чувствах много готино, продължих до момента в който очертанията на стаята се изкривиха. Чувствах се все едно съм влязла във филма „Кабинентът на доктор Калигари“. Оставих се на усещането и беше невероятен кеф! На следващия урок по танци, световъртежът отново се появи, а аз се отнесох към него като към очакван бонус.  

Не на последно място – продължавам да се самоизследвам. В мен тече много хубав процес по осъзнаване, който в момента ми е много ценен. Не е съвсем леко – да откриеш, че при всичките ти намерения да си добър човек, в теб живее едно злобно, дребнаво и отмъстително същество си е тежичко, но с осъзнаването, че това е моето хипертрофирало от его чувство за справедливост, нещата малко по малко си идват на мястото. Още по-тежко ми беше да осъзная, че баща ми, към когото съм много привързана, е пряко отговорен за ниската ми самооценка, но и това ще преживея. Факт е, че засега този анализ не ми е от особена полза, но също така е факт, че благодарение на него се опитвам да преодолея някои от проблемите си и се опитвам постоянно да се самопредизвиквам. Понякога като си дам сметка колко сериозна е социалната ми тревожност, направо изпадам в шок и ми се приисква да захвърля всичко, но си повтарям, че с малки и постепенни стъпки ще успея да се променя. За тази цел се научих да не омаловажавам успехите си, колкото и малки да са те, вместо да се самобичувам, че не съм постигнала много повече. Който може повече – да заповяда! Отказвам да робувам на вездесъщото „ТРЯБВА“ и дори започнах да го трия от речника си.

А сега моля да ми извините, но отивам да си живея живота! :)

Прегръщам ви! :feelhappy:

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Осъзнаването на сенките е ценно, на характеровите движения също. Не анализ до безкрай, но просто свързване на точки и хармонизиране чрез себезаявяване, обичане, връзка с реалността, силен живот! Благодаря за ума и сърцето, които споделяш с нас!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
Току-що, Орлин Баев каза:

Благодаря за ума и сърцето, които споделяш с нас!

А аз използвам случая, за да благодаря за блога и статиите в него! В последната седмица по около 3-4 пъти дадох линкове към статиите за личностните разстройства и духовните байпаси. Вместо да трия клавиатурата и да мисля всеки един коментар поотделно - линк и който прочел - прочел!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

И нали съм си заплес - няма начин да не забравя най-важното, а именно - чувствам се все по-благодарна на съдбата за тревожността, страха и всичко останало. Все повече осъзнавам какъв извор на себепознание, мъдрост и сила на духа е подобно изпитание. Дано заедно с тях дойде и смирението!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×