Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Borderline Personality Disorder/Dialectic Behavioral Therapy


pureshh

Recommended Posts

Здравейте, 

Бих искала да ви помоля за съвет относно добър психотерапевт в София . Ще се опитам да съм максимално описателна, тъй като заглавието предполага че вече съм се занимавала с професионалисти, но истината е че за пръв път се опитвам да намеря професионална помощ. На 23 съм, от около 15 години се боря с натрапчиви мисли за самоубийство, малоценност и т.н. Първият ми опит беше смешен, опитвах се да се самозадуша, след това като хормоните ме удариха почнах да пия алкохол с голямо количество хапчета, и така до много скоро. Проблемите са много , но главно се коренят в детството и в липсата на внимание или адекватно отношение от страна на родителите ми. Баща ми е сложен човек, и както вече се досещате ме биеше.Не като в повечето семейства, където бащата бие и майката и детето, при мен тормоза беше екслузивно насочен към мен. Спомням си че на 4 годишна възраст се оплаквах на баба ми че баща ми ме бие "сякаш се бие с друг мъж". Не намирах подкрепа от майка ми, тя винаги обръщаше глава когато драмата беше фатална. Загубих двама много важни човека за мен в рамките на 6 месеца - баба ми и дядо ми ( хората, които ме отгледаха ) и в един момент се оказах сама, без приятели, без подкрепа в семейството. Това беше преди 12 години. После последваха множество връзки в които аз си мислех че съм открила любовта, но се оказваше че аз просто търся внимание, одобрение, любов и в повечето случаи партньорите ми не бяха съгласни да ми бъдат и психотерапевт. Fast forward до 2014 , когато започнах да излизам с човек, който ме разбираше напълно ( той страда от Manic depression ) ,с него връзката беше провал, но и издигане, защото най-накрая бях намерила човек на който да се доверя напълно . Разделихме се и моето саморазрушително поведение ме превзе и започнах да допускам множество фатални грешки само за да се накажа и да се чувствам зле. От близо три години вече съм с човек на моята възраст , който ме подкрепя и се опитва да ме сглоби, но явно има нещо в мен което трябва да бъде пренаредено от професионалист. Не контролирам емоциите си добре, за мен няма средно положение - или е ужасно зле и искам да умра и се самоунищожавам, или съм много щастлива и това е най-хубавият момент в живота ми . Не се доверявам на никого и реагирам остро на най-малките забележки. Общо взето - на емоционално ниво съм на същото място като повечете 3 - годишни. Напоследък усещам, че губя посока. Въртят ми се мисли в главата , че за нищо не ставам и че трябва да зарежа всичко и всички и да вляза в лудница. И всичко това на фона на добрият живот който водя - постоянна работа, добро заплащане , приятел, къща над главата. Хващам се, че лъжа прекалено много ( главно за това как се чувстам ) и вече го правя умело, т.е. създавам впечетление за човек, който просто не съм. 

 

Доста четох и в крайна сметка мисля, че страдам от гореописаното заболяване. Бихте ли ми препоръчали добър психотерапевт, който би могъл да помогне с подобен тип поведенческа терапия? 

 

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Потърсете д-р Владимир Сотиров. Поздравете го от мен!

Линк към коментар
Share on other sites

След разговор с психотерапевт, ще имаш по-голяма яснота какво точно се случва. Не ти препоръчвам да бързаш с етикетите, които си лепиш. :)

Това, че наблюдаваш и осъзнаваш поведението си, е ценно. Благодарение на тази ти способност, съм убедена, че ще се справиш качествено с подкрепата на терапевт. 

В този форум пишат хора, които могат да откликнат на питането ти, сигурна съм, че ще се отзоват. 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте,

От поста ви личи, че имате много задълбочени познания за състоянието си. Казвате, че сте имали опит с професионалисти, от което допускам, че диагнозата Borderline Personality Disorder може би е обсъждана при ваша хоспитализация. Смятам, че и препоръката за допълнителна по-дългосрочна психотерапия е много адекватна. 

Споменавате един конкретен терапевтичен метод, което говори, че сериозно сте проучвали какво би работило при вашето специфично разстройство, и че не бихте се доверили на терапевт, който не е запознат в детайли с този сложен синдром. Тук има, както обикновено, добра и лоша новина. Лошата е, че измежду толкова много видове терапия, които до голяма степен се припокриват и теоретично, и практически, у нас може и да няма обучени специалисти точно в този конкретен подход. Добрата новина е, че това, което помага на хора с гранична проблематика (както е при вас) се споделя от множество други терапевтични модели: например акцента върху изграждане на вътрешна стабилна структура на личността чрез по-продължително общуване в спокойна, балансирана и предвидима терапевтична среда. Това означава, че можете да придобиете този личен и социален опит, който е всъщност естеството на лечебния процес, в доста различни терапевтични модалности.

Аз лично се сещам се за три добри служби в София, където се предлага висококвалифицирана психотерапевтична помощ, от която можете да се възползвате (имат сайтове с координати):

- Център Аналитика 

- Център Адаптация 

- Център Динамика 

Там работят екипи и, ако нямат възможност да ви поемат лично, ще ви пренасочат към друг член от екипа, който е подходящ за вашия случай. 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...