Jump to content
Порталът към съзнателен живот
Кон Круз

Не съществува дълг? Какво се има предвид?

Recommended Posts

Хората дето имат дългове към банки, съдебни изпълнители, кредитни къщи и т.н.: да четат много внимателно!!! За тяхно добро е. :):D 

Съгласни ли сте с цитираните думи на американската метафизичка Флорънс Сковъл Шин:

В божественото съзнание не съществува дълг, следователно аз не дължа никому нищо, всички сметки са уредени.
Отричам дълга. В божественото съзнание не съществува дълг, следователно аз никому нищо не дължа. Сега всички задължения се изчистват с Божията помощ по един чудотворен начин.

Ако човек е задлъжнял или хората му дължат пари, това показва, че той подсъзнателно вярва в дълга. Тази вяра трябва да се неутрализира, за да се промени и ситуацията.

Ако сте съгласни, как ги тълкувате? Твърдял ли е например Учителя Дънов нещо подобно?

Това ми прилича малко на: "Затвори си очите и задаващия се насреща камион ще изчезне и ти няма да пострадаш." Всъщност целта на формулите е да докараш нещата дотам, че така да се развие ситуацията, че бързо и лесно да се освободиш от дълга. Например да получиш голямо наследство от някой чичо в Америка. Като цяло ми се струва наивно. Макар че не би следвало да навреди.

 

Редактирано от Кон Круз

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Не съществува дълг , но на какво ниво . На земята всичко е свързано  едно с друго , като това  продължава и във времето .Причина и следствие .

Редактирано от АлександърТ.А.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

На южния индийски остров Рамешварам има извор, наречен Вимосана Тиртха. Намира се в един от дворовете на храма "Раманатхасвами". Прочут е със свойството си да освобождава къпещите се от техните дългове... :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Учителя съветва да се плащат дълговете - дори тези на приятелите. Само тогава дългът престава да съществува и в материалния, и в духовния свят. Ощетяването на друг човек, та било и с негово съгласие, си е трупане на карма. Рано или късно се отива на касата... 

Метафизичката говори за друг вид дългове - длъжен съм да успея, длъжен съм да бъда добър към...., длъжен съм да издържа.... и т.н. Тези дългове наистина не съществуват реално - те са плод на индивидуална и колективна измислица. Ако човек дава от себе си нещо, защото е длъжен, то по-добре да не го дава, защото той ще усеща и другите длъжни да отвръщат или да се чувстват длъжни. В божественото съзнание единственият мотив е любовта. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Удивителна е неизчерпаемата способност на американците да свеждат всичко до пари и дългове - в личен, обществен и пан-световен аспект.

В този смисъл не ме изненадва, че в цитата илюстрация за дълг е имат ли да ти връщат. Както и непоколебимата увереност, че никой нищо не дължи, защото някой си надникнал в Божиите записки и по явно несъмнен начин установил, че у Бог дълг няма. И въобще - що за профанско-метафизичен прочит на понятието ДЪЛГ?

Ако Господ ни е оставил 10 заповеди и още доста други, само че тях е написал на скришно място в сърцето на човека, за да не се загубят никога и всеки да може във всяка секунда да свери часовника на поведението, мислите, чувствата и постъпките си с Божията воля, та ако Той ни е оставил заповеди, а ние не ги спазваме - в дълг ли сме пред Бога или не? А пред себе си? Пред ближните си?

Дълг няма само за вътрешно свободния човек. Защото това, което за другите е дълг, за него е право, носещо радост и освобождение. 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
преди 21 часа, Далечна каза:

Удивителна е неизчерпаемата способност на американците да свеждат всичко до пари и дългове - в личен, обществен и пан-световен аспект.

:D

Цитат

Когато изнасях първите си лекции пред публика, тъй като имах много малко пари, отсядах в хотели трета категория. Това ме караше да се срамувам и се стараех никой да не ме вижда, когато влизам или излизам. Следобед често ходех във фоайето на един голям първокласен хотел, за да попия атмосферата и енергията на това място. Много скоро вече печелех достатъчно пари, за да отсядам в първокласни хотели и хвалех Вселената за нейното изобилие.

Веднъж докато вървях по коридора на хотела, в който бях, погледнах към една стая, която в момента почистваха и бях поразен, когато видях огромна стая, в която нямаше нито едно легло. Убедих камериерката да ме пусне да разгледам и с учудване забелязах, че има две стаи — голяма всекидневна и отделна спалня. Тогава за първи път видях апартамент. От този момент започнах да визуализирам как отсядам в такива апартаменти и един ден си наех такъв. Едва си го позволих, но ми се искаше да почувствам вибрацията на благосъстояние, пък макар и за една вечер. Разходих се из апартамента, вкусвайки изобилието. Седнах на разкошния диван и сложих краката си на масата. Това не беше сън, бях наел такъв чудесен апартамент, макар и за една нощ. Възхвалих Вселената за щедростта й. Постепенно започнах да отсядам в апартаменти все по-често и по-често. Отначало не печелех много пари, но после станаха все повече и повече, докато накрая потекоха като река към мен.

...

Случи се по време на парти, което бях организирал по случай петата годишнина на моя курс „Движещата сила на мисълта“. Бях в Сидни, Австралия, на световно турне и бях отседнал в президентския апартамент на хотел „Шератон“. Апартаментът беше много пищен, всекидневната — голяма почти колкото лобито на хотела. Огромна стъклена стена се издигаше от пода до тавана на целия апартамент и разкриваше удивителна гледка — Сидни лежеше в краката ми — операта, пристанището, блестящите светлини на града. Беше наистина величествено.

"Подсъзнанието може всичко" (гл.17), Джон Кехоу.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
преди 17 часа, Кон Круз каза:

:D

"Подсъзнанието може всичко" (гл.17), Джон Кехоу.

Когато знаееш това и избираш цел . Не се обезсърчавай . Важен е пътя .  :)

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×