Jump to content
Порталът към съзнателен живот
nasko966

Вътрешен страх

Recommended Posts

Здравейте на всички. Пиша ви защото смятам, че е време да променя нещо в мисленето си. Така да започнем отначало. На 22 години съм (момче) и вече близо 5 месеца изпитвам постояне страх и тревожност. Всичко започна когато бях на практика в един рудник и се наложи да влезна под земята. Несъм предполагал, че като влезна ще ми стане лошо(иначе нямаше да влезна). Просто като слезнахме долу под земята и имах чувството че се задушавам. Стана ми много гадно и се наложи да излезнем набързо(несъм припадал). Мислих си, че като излезна всичко ще отмине, само че не стана така. В последствие започнах да изпитвам постоянен вътрешен страх от това, че съм далеч от дома или пък се чувствам като в капан и имам чувството, че немога да се измъкна. При което пулса ми се ускорява, започвам да се притеснявам да се потя, отвратително е. Изпитвам страх от неща които преди съм правил без да се замисля. Например като пътувам на някъде и през цялото време съм притеснен и имам чувството че ще стане нещо с мен. А всъщност няма нищо притеснително .... Моля дайте съвет защото вече не се издържа ... Искам да спра да се притеснявам и просто да св успокоя ... Само да добавя, че имах сериозна приятелка и се разделихме долу горе тогава и заради нев също ми беше много тъпо ... 

Редактирано от nasko966

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей Наско,

Виждам едно противоречие в поста ти: Казваш, че искаш да промениш нещо в мисленето си (което по подразбиране е бавен процес), пък молиш за спешен съвет, който изведнъж да те отърве от страданието ти. Мислиш ли, че може да намериш такова решение? 

Понякога, когато си в "капан" от доста дълго време, умът влиза в особен режим, и е трудно да си представи друг изход, освен "чудотворен". Но с подкрепата на някой, който е обучен да държи връзка с реалността на сложните психични процеси, можеш да откриеш и по-вероятен изход от проблема си (макар и не толкова лесен).

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Привет, преди всичко е хубаво да намериш психотерапевт поведенческа е работата, да направите двамата една десенсибилизация /противопоставяне/ Това действа много добре и бързо. След това няколко срещи да проследите психологичните механизми, които отключват при теб този тип реакция.

Редактирано от Диляна Колева

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей! Явно влизането под земята е силен отключващ фактор при теб. Да всички ние може да тълкуваме , отключването на това състояние по много начини. Но, това надали ще ти е от полза. Ако човек тръгне да се рови в психиката си ще забележи, че незабележимо нещата са започнали много преди това. И това разбира се не трябва да ни плаши, а да ни дава сила, че можем да преудолеем случващото се. Насъбрало ти се е доста. В момента изпитваш страх, тревожен си, но замисли се как това е един невероятен шанс след време да извоюваш още повече познание и свобода за себе си. Ти си на 22 и две, представи си след година, две или колкото ти е нужно, как благодарение на тази случка си сменил посоката на този живот и си отприщил вродената си смелост. Да, трудно е, изисква се усилия, но това остава за цял живот. Работа с терапевт и в последствие дори можеш да се записеш на пещерен туризъм и да преживееш слизането под земята отново, но вече с доза любопитство, кураж и обич.

Поздрави!

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×