Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хазартна зависимост


Recommended Posts

Здравейте, съпруга ми е хазартно зависим, искам да му помогна, не знам дали това е правилната тема, но съм нова тук. Той също осъзнава зависимостта си и иска да се лекува. Както разбирате нямам средства за психолог, за това моля ако може някой да ми помогне ще съм благодарна.

Линк към коментар
Share on other sites

преди 20 часа, Албена Никова каза:

осъзнава зависимостта си и иска да се лекува. Както разбирате нямам средства за психолог

Това, че осъзнава, е много важно начало, но само начало. Потърсете групи на 12 стъпковата програма. Освен за алкохол и дрога, имат и за хазарт. Доколкото знам, това са им трите насоки. Безплатни са. Успехи!

Редактирано от Орлин Баев
Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! Орлин ви е насочил много правилно. Това са опции, от които можете да се възползвате. Но това, че осъзнава, че е зависим не означава, че ще спре да играе. Това са две различни неща. Защото да спре да играе се изискват много усилия и най-важното е, че трябва да признае, че е загубил. Че е победен от казиното, машинката, рулетката, а това не е хич лесно. Ако се предаде и приеме хазартната си зависимост, тогава може да започне процес на лечение, който трае дълго време и най-важното е,че той сам трябва да разбере, че в този живот той не може да играе контролирано. Подчертавам думата контролирано, защото всяка игра обикновено започва с мисълта "Ще пусна само 10 лева" или " Ако не ми върви, ще спра". Когато се появяват такива мисли хубаво е да звъни на някой доверен човек, с който може да говори за това. Колкото повече говори за зависимостта си, толкова повече нарастват шансовете му за възстановяване. Не е срамно да говорим, за това, което изпитвам, усещаме, преживяваме.

Та като стъпка едно е хубаво да разбере, че е зависим и не може бъда играе контролирано.

Стъпка две е да ходи в себе си с малко пари поне 6-12 месеца.

Стъпка три намирането на общност с възстановили се хора, от които да черпи опит от тях.

Стъпка четири да започне да чете тази книга. https://slot.bg/temp/anonimni_komardjii.pdf

И най-важното, което да разбере, че тази дупка, която се отваря в него и го тегли към саморазрушение може да бъде запълнена единствено с любов, усилие и Бог. Третото е особено важно във възстановяването, намирането на Висша сила, чрез молитви и медитация, може да усмири разрушителните импулси.

Хубаво и да се насочи към спортове или неща, които носят адреналин или, от които изпитва удоволствие. Време е самият той да поеме отговорност за живота си, защото той не е виновен за  разрушенията, които е направил, виновна е неговата болест, но той е отговорен за нещо много по-важно собственото си възстановяване.

Това, което е нужно е зависимият да започне да работи по 24 часова програма. Тоест да си наложи да не играе само за днес. Поставянето на краткосрочни цели, смяната на компанията, на маршрутите, по които се движи, запълването на ежедневието с по смислени неща са само част от нещата, които можете да практикувате. В момента той има нужда от подкрепа, дайте му я. Повярвайте в него, колкото и да е трудно, но му обяснете, че той вече е отговорен за постъпките си. Най-важното е да спре да лъже и да се научи да казва истината колкото и болезнена да е. Проблемът за хазартно зависимия не са парите, а влечението и допанинът, който се отделя по време на игра. Това нещо може да се компенсира със спорт, секс, хоби, молитва. Зависимостта е търсене на Господ, но не по правилния начин. Да, на моменти е скучно и тясно в нашето тяло, сиво е, монотонно, но точно там се ражда просветлението!

Редактирано от Орлин Баев
Обединяване отговори
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...