Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Чувствам се зле.


Recommended Posts

Здравейте, преди всичко искам да Ви благодаря за прекрасното място, което сте създали за всички хора, желаещи да получат помощ и да споделят за проблемите си. Казвам се Александър и съм на 16 години, в 11 клас. :) Имам диагностицирано паническо разстройство - паник атаки, с които вече се боря от две години и до някаква определена степен вече съм ги овладял с цената на много усилия и лични битки. Въпросът е там, че се чувствам зле и разстроен задето не получавам нужната подкрепа и разбиране от страна на моето семейство, което винаги ми е тежало. Откакто се помня никога те не са ме подкрепяли за каквото и да било, а даже напротив - постоянно ме сравняват с по-големия ми братовчед и с това как съм бил по-назад от него във всяко едно отношение. Майка ми е учителка и винаги ме е сравнявала с хорските деца - как постоянно ходели на извънкласни дейности, докато аз съм си търтействал вкъщи. Винаги ми е вменявано, че аз нищо не правя. Въпреки това аз се старая да вярвам в себе си, да съм уверен и да постигам целите си една по една. Ядовете вкъщи обаче не спират. Родителите ми са разведени и вкъщи съм принуден да върша голяма част от домакинската работа, включително чистене и готвене - работа, непонятна за повечето хора на моята възраст. Най-много ми е тежало за това, че не съм получил нужната подкрепа, когато имам нужда. За паническото разстройство, когато ми го диагностицираха, въобще да не говорим - обвиниха ме, че се лигавя и преструвам и че всъщност нищо ми нямало. Постоянно ми се вменява някакво чувство за вина, което непрекъснато ме разстройва. Дори и да искам да се отърся от паник атаките и да успея за момент, в следващия миг вкъщи майка ми, баба ми, леля ми и вуйчо ми ще направят така, че да се разстроя допълнително. Нямам домашния уют и спокойствие вкъщи, за което си мечтая. Да, родителите ми са хора, които никога не са ме лишавали от нищо в материален план, даже доста са ме обгрижвали, но никога не са ми давали духовна подкрепа, от което аз имам най-голяма нужда. В последните месеци въобще не ми се живее, знам, че е грях да мисля такива неща, но наистина не чувствам потребност. Наистина нямам към кого да се обърна и да излея чувствата си, затова реших да се регистрирам тук и да излея душата си някъде, за да се почувствам поне малко облекчен и да ми олекне малко. Всички мои приятели живеят прекрасен живот, като приятели са с техните родители, могат да им споделят всичко, а аз не мога. Това винаги ми е тежало и ми е стояло като буца, заседнала в гърлото. Наближават празници, а аз нямам настроение за каквото и да било. Друг мой проблем, който вероятно също ме депресира, е този, че харесвам както момичета, така и момчета - това не мога да споделя на родителите си, защото тогава вероятно ще се отрекат от мен и ще ме изхвърлят от вкъщи. 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей! Трудно е човек да разбере някой, който преживява тревожно състояние. Хората сме свикнали да виждаме с очите си и от там да съдим. Но аз съм сигурен, че тук ще намериш разбиране за твоето състояние. Ти си в една много крехка възраст, в която хормоните в теб бушуват. И сега опознаваш света, аз смятам, че сексуалната ти ориентация с времето може и да се променя, но и да остане същата не се притеснявай, има милиони хора с бисексуална ориентация.  

Знам, че не получаваш това, което искаш по начина, по който искаш и това носи и недоволство и болка, това те кара да се чувстваш виновен. А замислял ли си се, че начинът на родителите ти да ти създадат комфорт е точно през материалното. Може би така те изразяват най-чистата любов към теб по този начин. Може би това да ти осигурят най-доброто от материално естество е техният начин да ти кажат, че те обичат. Замислял ли си се?  

Представяш ли си, ако те ти даваха само "духовна храна" без материалното, сигурно и тогава ще се чувстваш ощетен. Но пък от друга страна тези родители не са ли най-подходящите за теб. Да, можем да ги мразиш, да ги ненавиждаш, да си им сърдит и това е нормално, но те си оставят твои и ти си голям щастливец, защото имаш родители!

А колко ли им струва на твоите родители да си създадат комфорт, в които живееш? Помисли над това.

А може би и си човекът, които да научи родителите си какво значи думата топлина....А това не е лесна задача, изисква се усилие. Но и в това е магията на живота!

Поздрави!

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей Александър, разбирам начинът по който се чувстваш. Това е състояние, често срещано при тийнове на твоята възраст. Бунт, гняв и чувство за неразбиране. При толкова много жени край теб /майка, баба, вуйна/ е нормално да не намираш разбиране. Момче на твоята възраст има нужда от мъжко присъствие. Чистене, готвене и прочие при наличието на толкова много жени ми се вижда доста изкривено като изискване от теб. 

Промяната е в свързването с мъжката фигура в твоя живот - баща. При тази семейна ситуация, често тийновете развиват объркване в представата си за сексуалната ориентация. Моята препоръка към теб е да не се подвеждаш по "модата" за разкрепостена сексуална ориентация, а да приемеш това свое объркване като част от периода ти на израстване. Намери начин да общуваш с баща си качествено, запиши спорт, в който да имаш мъж треньор, насочи енергията и духовната си работа към развиване на мъжа в теб.

Ние всички се раждаме с хормони характерни и за двата пола, но не случайно се раждаме с точно определен пол, насоката и пътя на развитие, зависи от хората, които ще се погрижат за това. С жени и готвене край теб, вероятността да се случи нещо, което не е отредено е много голяма.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...