Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Разликата между Сянката и злото?


Кон Круз

Recommended Posts

В една тема Донка писа, че е похват на силите на мрака да се слага знак за равенство между Сянката и злото.

Посочете разликите между двете неща.

Аз например цял живот съм си кротко момче, интелектуалче (така да се каже), възпитан, придържащ се към правилата и законите... Даже, когато съм ядосан гледам да не давам израз на гнева си, гледам да се контролирам (дори по отношение на словата ми, да не говорим за действията си). По принцип презирам или направо мразя разните бандити. Не винаги, понякога съм неутрален. Но не мога да кажа, че ги обичам. Не харесвам избухливите хора, такива дето говорят вулгарно.

Обаче понякога се кефя на gangsta rap (рап клипове с хулигански текстове и излъчване, с цинични думи, а дори не съм пушил марихуана :D). Частично може да се дължи на това, че съм слушал подобна музика като тийнеджър (тогава беше още по - модерна като че ли). Но навярно става дума най - вече за сянката (и тогава, и сега).

Сянката е и тъмна, и светла (така знам аз). Човек може да е изтласкал от съзнаваното си и някакви положителни качества и да ги проектира върху някой друг (светла сянка). Тоест, тя не винаги е свързана с някакви негативности. Но напълно ли е различна от злото и ако, защо така смятате?

Редактирано от Кон Круз
Линк към коментар
Share on other sites

Първо за сянката :) . Цитат от книжката ,,Колективната сянка " 

Цитат

Главното постижение на Юнг не е обозначаването на сянката като такава , нито теорията му за архетипите. Основния му принос е утвърждаването на идеята че , човешките същества споделят един аз . ,,Кой съм аз " зависи от ,,Кои сме ние"- единствено ние можем да сътворим свой ,,аз" .Фройд предизвиква огромно вълнение , когато заявява че азът има скрито измерение , изпълнено с импулси и желания за които не си даваме сметка. Юнг , наи изтъкнатия му ученик, осъзнава че учителя му малко бърка .Несъзнаваното не се отнася до ,,мен" , а до ,,нас" . Несъзнаваните импулси и желания идват от историята на човечеството . Според Юнг всеки от нас е свързан с ,,колективното несъзнавано". Представата че вие и аз сме създали свои отделно , изолирани азове е илюзия. Всъщност ние черпим от огромния резервоар на човешките желания, стремежи и митове . Именно в това споделено несъзнавано живее сянката .

Д.Чопра

Сянката е част от човека . До като злото , като противоречие в Бога  е много по--голямо .

Редактирано от АлександърТ.А.
Линк към коментар
Share on other sites

Цитат

 

В природата съществуват две състояния: пасивно и активно. Пасивното състояние подразбира състояние на покой, а активното – състояние на движение. Между тези състояния винаги съществува вътрешна борба, в резултат на която се явява известно противодействие. Когато активното и пасивното състояние се борят, образува се търкане, което се изявява като светлина и топлина. Ако на това търкане се яви известно противодействие, никаква топлина и светлина нямаше да съществува. Оттук вадим заключение: за да се образува топлина и светлина в природата, непременно трябва да се срещнат две противодействащи сили. Същото може да се каже и за доброто и злото в света. В този смисъл злото представя пасивна сила в природата, а доброто – активна. Злото представя стремеж на силите да бъдат във вечен покой, а доброто – стремеж към вечно движение. Злото се явява като противодействие на доброто. Като разглеждаме противодействащите сили в природата, ние се натъкваме на закона на съответствието, според който на всяка положителна сила отговаря отрицателна. При това, колкото е голяма положителната сила, толкова голяма е и отрицателната.

Като се натъкват на злото, съвременните хора го разглеждат като постъпка, като действие. Не, злото е сила, принцип в света, а не постъпка. Постъпките могат да се разглеждат като добри и лоши, но нито добрите постъпки можем да наречем добро, нито лошите постъпки – зло. Представете си, че някой отива да убие един добър, благочестив човек, но на пътя го среща друг, който го удря силно в крака и го счупва. Щом кракът му се счупи, той се отказва вече от намерението си да убива. Лоша ли е постъпката на този, който му е счупил крака? За предпочитане е да се счупи крака на един човек, отколкото да се отнеме цял живот. Следователно, в дадения случай постъпката на този, който е счупил крака на престъпника, е добра. В такива случаи българите казват: „Ела зло, че без тебе е по-голямо зло“. Зло е да се счупи един крак, но по-голямо зло е да се убие цял човек.

 

Побеждавайте злото

 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...