Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Силвия


Recommended Posts

Здравейте, 

Преди по-малко от половин година почина скъп човек от нашето семейство - вторият мъж на мама. Той е и баща на моята по-малка сестра - 11 годишна. 

Той беше болен от рак, много се бори и се надявахме на друг изход, но за близо една година след диагнозата той си отиде.

Питането ми е за сестра ми. Тя освен на погребението,  на което много плака, не плаче и не изразява чувствата си. Не говори за него, освен на рожденния си ден, когато предположи какво би казал той, ако беше тук. Наскоро я питах как се чувства, мъчно ли и е, а тя ми отговори, че вече е свикнала.  Така приключи разговора. Реално тя не го е виждала в най най-лошото му състояние, защото умишлено беше на гости при баба в друг град.

От друга страна мама много плаче и повечето пъти се опитва да се крие от нея, но понякога не успява.

Притеснявам се, че сестра ми не дава израз на чувствата си,  а ги таи и не знам какво и можем ли нещо да направим? 

П.С. Опитах се да съм кратка, но и да дам достатъчно информация.  Моля за съвет...

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

истината е, че не може да контролираш или овладееш процеса. Тези емоции са нещо, което човек изразява, когато е готов за това нещо. Казвам го от личен опит също. Въпросът в случая е  концетрация към настощия момент от една страна и подходяща литература, и подкрепа и емпатия от друга (към майка ти). Бъди търпелива, не притискай и бъди опора, покажи баланс и спокойствие. Бъди светлина. Всичко друго ще се случи, когато е необходимо, а ти ще си там.

 

Линк към коментар
Share on other sites

Подкрепата която можеш да окажеш е като имаш разбирането за неизбежноста на тези случки  . Щом сме се родили един ден ще си отидем от тук . Сега , колкото и да ни боли и ни е мъка , ще отмине и  даже ще забравим това силно чувство .Тези неща не можем да контролираме . Можем да проявим душевна сила , като гледаме по обективно--разумно и не се оставяме на прекалено силните чувства да ни завличат .

Ако си достатъчно голяма ... Трябва много търпение и обич ... Можете заедно да помогнете на майка си да преодолее загубата . Да може да подреди нов живот .

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...