Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Посоката на въртене на кръга на Паневритмията


v.yatsevich

Recommended Posts

Защо посоката на въртене на къга на Паневритмията е обратно на часовниковата стрелка?

Има ли някой аргументирато обяснетие, представа, идея или предположение?

Кое определя посоката? :hmmmmm:

Редактирано от v.yatsevich
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Виж, за посоката и аз не съм се замисляла. Така е дадена от Учителя и така я играем.Не се сещам да съм срещала някъде обяснение за това. Ако намеря нещо ще ти пиша. Според мен някои неща и без да ги знаем, въздействат върху нас. А ако играеш Паневритмия, ще се убедиш сам в нейното прекрасно въздействие. Успех!

Линк към коментар
Share on other sites

Защо посоката на въртене на къга на Паневритмията е обратно на часовниковата стрелка?
Според мен посоката на въртене на кръга на Паневритмията е съобразена с посоката на движение на Слънцето и другите планети , наблюдавани от Земята, за да сме в сихрон с тяхното движение и да се ползваме по най- благоприятния начин от техните енергии. Само лично мнение. :hypocrite:

А ако играеш Паневритмия, ще се убедиш сам в нейното прекрасно въздействие.

Подкрепям Светлито 100% :sorcerer:

Линк към коментар
Share on other sites

Според мен посоката на въртене на кръга на Паневритмията е съобразена с посоката на движение на Слънцето и другите планети , наблюдавани от Земята, за да сме в сихрон с тяхното движение и да се ползваме по най- благоприятния начин от техните енергии. Само лично мнение.  :hypocrite:

Срещал съм и други хора симпатизиращи та подобно мнение. :thumbsup:

Въртенето на планетите около слънцето може да се погледне от горе и от долу. Получават се две противоположни посоки на въртене. С коя от тях трябва да сме в „синхрон” за да се „ползваме от техните енергии по най- благоприятния начин ”? Например в северното полукълбо в едната, а в южното в другата. Как мислиш тогава как трябва да се играе в Австралия? :hmmmmm:

Играя Паневритмия от 1995г. и се замислям върху това, което правя и защо го правя. Този въпрос ме вълнува още от първия ми курс, който изкарах. Ако знам кое определя кои са хармоничните посоки за момента ще мога да реагирам по-адекватно при промяна в ритъма на природата.

Това за различните посоки в двете полукълба може и да има хляб. За сега нямам сигурен отговор. :unsure: Ето един друг пример. Тайфуните и бурите в двете полукълба са въртят в различни посоки. Това дали определя посоките на природните течения? :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Йогите твърдят че висша космическа енергия за еволюцията идва първо в Северното полукълбо :)

Чух твърдение че енергията на времето на физическото земно ниво върви по посока на часовниковата стрелка, а в по-високото ниво на Етерния свят, в обратната посока

асоциация когато мислех по въпроса:

докато завинтваме тирбушон в тапата на бутилка, въртим по часовника

когато трябва да извадим тирбушона, отвинтваме в обратната посока

съответства на преживяванията ми по време на Паневритмия :D

Редактирано от Валентин Петров
Линк към коментар
Share on other sites

  • 1 month later...

Определено смятам, че посоката на Паневритмията се базира на, така да се каже, някакъв Вселенски принцип. Тогава не е чудно, че на него са подвласни и други движения в природата. Тук визирам например - небесните тела или нашите традиционни народни танци. В теорията на торсионните полета се фиксират леви /с положително влияние/ и десни /с отрицателно влияние/ торсионни полета. :yinyang:

http://yoga.start.bg/?article=804

А защо часовниковата стрелка всъщност върви в "отрицателната" посока? Сигурно в човек е закодирано усещането за правилната посока. Създателя на механичния часовник е "завил" пружината инстинктивно по посоката, която му е дошла "от вътре". И като краен резултат сега всички стрелки на часовници въртят в "отрицателна" посока. Аз предлагам да се коригира тази "грешка". Може би тогава на човечеството ще му потръгне на по-добро?

Трудно ми е да визуализирам на ум, но се мъча да си представя тайфуните в двете полукълба. Може би при някакъв вид проектиране на земната повърхност в някакво друго измерение в крайна сметка ще се получи, че всъщност посоките са еднакви. Само ние - хората - ограничени в своите знания и триизмерност, ги възприемаме като различни.

Но все пак ми се струва, че посоката на Паневритмията винаги би следвало да се определя спрямо собствения център на кръга. И винаги трябва да генерира "ляво", "положително" торсионно/информационно/ поле. :yinyang:

Ето и в този символ посоката на светлата част, погледната от към центъра е обратна на часовниковата стрелка. За свастиката - при Хитлер кръста е пречупен в дясно. А я има и във вариант с пречупване в ляво и тогава имала положително въздействие. И пак отправната точка за определяне на посокота е центъра / на кръга на Паневритмията или на кръста и т.н./ по аналогия с мисълта, че Бог е същество на което центъра е навсякъде, периферията никъде.

То и за човека отправната точка винаги явно трябва де се търси "вътре", в самия му център. А не някъде наоколо.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

Защо посоката на въртене на къга на Паневритмията е обратно на часовниковата стрелка?

Има ли някой аргументирато обяснетие, представа, идея или предположение?

Кое определя посоката? :hmmmmm:

Земята се върти от запад на изток, тоест обратно на часовниковата страна..затова Слънцето изгрява от изток.Може и това да е причината за посоката на въртене в Паневритмията :rolleyes:

Линк към коментар
Share on other sites

Не съм специалист, но възможно ли е да има нещо общо с чакрите? Те се въртят преимуществено в едната посока, когато приемат енергия , и преимуществено в другата - когато отдават. Възможно ли е кръговете да действат като една голяма чакра по отношение на земното кълбо и космоса?

Линк към коментар
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Посоката на въртене на кръга на паневритмията е обратна на чосовниковата стрелка, защото това е пътя на завръщането на човека към Бога - от периферията към центъра. Това е движението на духовната еволюция на човека - от материята към единението в Духа.

Да довърша мисълта: а правилното движение от периферията към центъра е от дясно на ляво, когато центъра - Бога е нашия стремеж и съвсем буквално и символично сме обърнати с лице към центъра на кръга, т.е. и към Бога. А е от дясно на ляво, защото човек тръгва по този Път заедно с творческите сили, които първо действат в природата и затова, и всяко упражнение на паневритмията започва с десния крак. За повече информация - в теорията на паневритмията в книжката от 1938г. :)

Едно уточнение: тук израза "духовна еволюция" не се използва произволно, а е етапа в който сме - това е втората еволюция в периода на органичната еволюция на човека от материята към духа. По-сложно от това не можах да го напиша ;) , но този въпрос /за двете еволюции/ е много добре изяснен в книгата от Учителя "Науката и възпитанието.... Бих препоръчала да се чете оригинала - едноименната книжка, издадена от ИК "Жануа-98", защото е възможно в тази, която я има за теглене в Интернет по-скоро да се прочете нечие обяснение.

Линк към коментар
Share on other sites

Мисля,че посоката на движение на кръга е продиктувана от Еволюционния период на развитието на човешкия ни род.Учителя често споменава,че има два потока-от центъра на слънцето/т.е. и от центровете на всички слънца/ към центъра на земята и обратно.Първият,това е Инволюционния път,извървян досега ,към материята.Той тече главно по остта на торса,но и по предния главен меридиан на Микрокосмическата орбита на енергийното ни тяло.Вторият,както знаем,е Еволюционния,който тече главно пак по остта на торса,но и по задния/гръбначния/мередиан.От танца между тези два потока се получават всички всевъзможни торсионни биофотонни вихри в човешкото създание.И сега! Има правило за определяне на посоката на потока от движението на заредени частици/в случая танцьорите/.То е просто-който е пътувал на "стоп",знае как се вдига дъсната ръка,с палеца нагоре.Пръстите сочат движението на зарядите/посоката на движение при танца/,а палеца посоката на магнитния поток,който е нагоре-Еволюция.Не зависи в коя точка на земята се намираш.Посоката на въртене на водата в мивките,и торнадотата в северното и южното полушарие е свързана с гравитацията и центробежните сили от въртенето на земята.Те не са свързани с биоенергийния модел на човека.

Понататък.Когато има дясно въртене на кръга и се тръгва с десния крак на всяко упражнение,потока към центъра на Слънцето/задния мередиан/ е по-силен.Това вече определя посоката на хоризонталните потоци между задните и предните чакри,а тя ще бъде -напред т.е. ДАВАНЕ.С движението на ръцете навън се засилва вихъра на торсионните полета между чакрите.Този вихър се предава на предната двойка с определена дължина на вълната,зависеща от цялостния синхрон на танцуващия.Ако всички играят синхронно,вълната като се върне зад теб трябва да бъде във фаза/синхрон/ със следващата,която изпращаш в кръга.Така се получава наслагване на една мощна кръгова стояща вълна,чийто поток от центъра изригва и "изхвърля" музикантите в небитието.Подобно е движението на енергиите и към центъра на кръга и обратно.

Затова е важно да се тръгва с десния крак,защото ти задаваш посоката на пътя си към Бога,нагоре,обратно откъдето сме дошли.

До такъв извод съм стигнал,може и да греша,но има нещо вярно.

Дамян.

Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Защо посоката на въртене на къга на Паневритмията е обратно на часовниковата стрелка?

Има ли някой аргументирато обяснетие, представа, идея или предположение?

Кое определя посоката? :hmmmmm:

Въртенето на паневритмията е обратно на часовниковата стрелка защото е в хармония с въртенето на космическите тела в сл. система. Също така по този начин се въртят и дервишите от Анадола. Така те стават /канал/проводници на космическата енергия, която лекува Земята.

Линк към коментар
Share on other sites

Guest irenastoyanova

Защо посоката на въртене на къга на Паневритмията е обратно на часовниковата стрелка?

Има ли някой аргументирато обяснетие, представа, идея или предположение?

Кое определя посоката? :hmmmmm:

Въртенето на паневритмията е обратно на часовниковата стрелка защото е в хармония с въртенето на космическите тела в сл. система. Също така по този начин се въртят и дервишите от Анадола. Така те стават /канал/проводници на космическата енергия, която лекува Земята.

"Истината е кръг, казва проф. Бородин, а знанието - многоъгълник, вписан в този кръг.", с.24, "Науката и възпитанието", Учителя Беинса Дуно.

Цитирам го тук, защото намирам, че това,което казва "semiramida" и това, за което споменавам /един пост по-нагоре :) , не видях кой номер е/ ми изглежда като да са две от страните на този многоъгълник. Ако се намерят и другите страни - ще имаме едно научно обяснение, а не теория и според мен, тогава ще можем да говорим без догадки, защо посоката на въртене на кръга на паневритмията е обратна на часовниковата стрелка.

Редактирано от Донка
Линк към коментар
Share on other sites

  • 11 months later...

За Дамян.

Това за два потока-от центъра на слънцето и обратно не пояснява посоката на въртене.

Дали ще го наречеш еволюция или инволюция също не пояснява никаква на въртене.

Във физиката е "прието" посоката на ток по проводник да е от (+) към (-), посокана на магнитните силови линии да е положителна по правилото на дясната ръка, което е чиста условност. Правилото гласи, че ако палеца сочи писоката на тока по проводник то свитите пръсти на дясната ръка сочат положителната посоката на магнитното поле образувано около проводника.

Избора на определена посока за положителна е чисто условно, но необходимо за да се поясни за какво става дума.

От това, което си написал не е ясно посоката на паневритмията с какво е свързана. Със същите думи можи да се твърди и обратното. Дай пример кое се върти като паневритмията и е в еволюционен или инволюционен стадий за да потвърдиш мнението си.

Дали и как се променя посокана на потоците след упражнение тъкане, когато патньорита са си разменили местата?

Редактирано от v.yatsevich
Линк към коментар
Share on other sites

Играещите паневритмия са пасивни, възприемащи по отношение на Божествения свят, те са възприемащи по отношение на духовното, получават духовните енергии. Ако въртенето е отляво-надясно (по часовниковата стрелка) това показва активна позиция, да ръководиш. Така не можеш да се свържеш с Божествения свят. Човек не бива да поставя материалното над Божественото. Движението обратно на часовниковата стрелка символизира подчинението на материалното, земното пред небесното, Божественото. В центъра е Бог, който е положителен, той поддържа всичко съществуващо и е извор на всички енергии оживотворяващи вселената. Цялото творение обикаля около него и е отрицателно, животът течащ в него произлиза от Бог, а не от самото творение. Затова движението при паневритмията е такова, също на небесните тела. Това е изразено например в символизма на свастиката и на още много други места.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Whirpool_galaxy.jpg

Движението на енергията става в две посоки - центробежно и центростремително.

Ако човекът и енергията му са вкопчени в земното и мимолетното, то ще е необходимо пренасочване на тази си по вид центрираност.

Изхождайки от Земята, като център и първа чакра, като корен и вместилище на Кундалини, специалните движения и босите крака, то е ясен замисъла за съсредоточаване на Земната енергията от Земята и в частнот на Кундалини и нейното отправяне/трансформиране/насочване в посока Небето и в частност главата на човека, където са и висшите му Духовни центрове.

Това донася скъсване с материализма и порочността. Става Духовно израстване.

Ефектът на Паневритмията е безспорен.

Босоногите крака и движението с тях, предпазват от "отлитане" в Духовното, т.е. прекаленото изкачване в главата. Така се запазва умереността мужду Небе и Земя, като център на човека става сърцето и Любовта.

:)

В източните религии и учения е същото.

Ако Тантра учи да бъдеш по средата, как може да разбереш къде е тя, съпоставяйки задоволяването и подтискането или Самсара и Нирвана?
Ошо (или наш Гошо :D )

Средата е винаги в сърцето.

Ако Самсара има своя израз в първи енергиен център, то Нирвана може да бъде открита в седмия енергиен център.

Къде е средата?

Средата е в приемането и на двете. Средата е когато липсва отхвърляне, игнориране.

Не може да постигнеш каквото и да е, ако ненавидиш Земното, а обикнеш Небесното, защото Земното е Негова проекция/проява.

Не може да постигнеш каквото и да е, ако обикнеш Земното, а отхвърлиш Небесното. Земята винаги има нужда от небесни дъждове и Слънце, за да бъде плодородна.

Средата се намира в приемането, в съгласието, в балансирането. А този баланс може да бъде открит точно по средата на тези две чакри - четвъртата чакра - от двете и страни има по три чакри. Тук, в тази среда се намира сърцето, което чрез Любовта върши всичко това.

:)

Редактирано от Ники_
Линк към коментар
Share on other sites

И аз от известно време разсъждавам върху темата и наблюдавам аналогия в различни явления, при които има въртене. Затова като начало ще цитирам всички мисли от горните мнения, с които съм съгласна не само на теория, а и от опит.

Посоката на въртене на кръга на паневритмията е обратна на чосовниковата стрелка, защото това е пътя на завръщането на човека към Бога - от периферията към центъра."

Да, завръщане/ предаване/ отдаване / изчистване/ изхвърляне на енергия от кръга играещи към Космоса.

Което се твърди и в следващия цитат:

Когато има дясно въртене на кръга и се тръгва с десния крак на всяко упражнение,потока към центъра на Слънцето/задния мередиан/ е по-силен.Това вече определя посоката на хоризонталните потоци между задните и предните чакри,а тя ще бъде -напред т.е. ДАВАНЕ.С движението на ръцете навън се засилва вихъра на торсионните полета между чакрите.Този вихър се предава на предната двойка с определена дължина на вълната,зависеща от цялостния синхрон на танцуващия.Ако всички играят синхронно,вълната като се върне зад теб трябва да бъде във фаза/синхрон/ със следващата,която изпращаш в кръга.Така се получава наслагване на една мощна кръгова стояща вълна,чийто поток от центъра изригва и "изхвърля" музикантите в небитието."

Не знам точно какво е взаимодействието между играещите вътре в кръга , но ако вземем самия кръг като единен обект, движейки се в тази посока, той завихря и изхвърля енергия нагоре............. ако беше в обратната, щеше да всмуква.

Изхождайки от Земята, като център и първа чакра, като корен и вместилище на Кундалини, специалните движения и босите крака, то е ясен замисъла за съсредоточаване на Земната енергията от Земята и в частнот на Кундалини и нейното отправяне/трансформиране/насочване в посока Небето и в частност главата на човека, където са и висшите му Духовни центрове."

Аналогично - отправяне на енергията на целия кръг в посока Небето.

Посоката на въртене на водата в мивките,и торнадотата в северното и южното полушарие е свързана с гравитацията и центробежните сили от въртенето на земята.Те не са свързани с биоенергийния модел на човека."

Абсолютно вярно, те са подчинени на същия закон. Свързани са с биоенергийния модел на Земята ( земното кълбо). Което потвърждава, че става въпрос за закон, който действа на всички тела. Нарочно писах "био-", защото така или иначе въпросът "живо - неживо" още се дискутира в научните среди.

И мисли, с които не съм съвсем съгласна:

Въртенето на паневритмията е обратно на часовниковата стрелка защото е в хармония с въртенето на космическите тела в сл. система. Също така по този начин се въртят и дервишите от Анадола. Така те стават /канал/проводници на космическата енергия, която лекува Земята.

За хармонията с космическите тела съм съгласна. Една малка поправка - дервишите лекуват не като приемат енергия ( тя наистина се и приема при това въртене, но в неизразимо по-малки количества), а като Отдават! Това може на пръв поглед да изглежда странно, но помислете - всяко лекуване най-напред е свързано с Изчистване от неподходящите съставки. Случи ли се изчистването, тялото после само си набавя нужното и се хармонизира. В основата на всяко лечение е изчистването - от открити рани през инфекции, тумори, счупвания ( преодоляване-изчистване на ненужното пространство между частите)... каквото още се сетите.

Играещите паневритмия са пасивни, възприемащи по отношение на Божествения свят, те са възприемащи по отношение на духовното, получават духовните енергии. Ако въртенето е отляво-надясно (по часовниковата стрелка) това показва активна позиция, да ръководиш. Така не можеш да се свържеш с Божествения свят. Човек не бива да поставя материалното над Божественото. Движението обратно на часовниковата стрелка символизира подчинението на материалното, земното пред небесното, Божественото.

Не съм съгласна с разделянето и конфронтирането на земно и Божествено. Чистите и хармонични земни явления са си Божествени.

Играещите паневритмия изхвърлят чрез въртеливото движение застояли, нехармонични, болни енергии към Слънцето, което ги разгражда и пречиства. По този начин се отваря място и (тъй като природата не търпи празни пространства) веднага отстрани/ може би отдолу се засмуква енергия. Именно за да бъде тя чиста и полезна, е много важно, къде се играе - сред природата, която е част от Божественото , но по-близка по вибрация и по-лесна за приемане от човека.

Твърденията ми почиват на практика на енергийно лечение, при което при въртене в едната посока се изтегля , а в другата се отдава енергия.

И накрая - един въпрос лъм по-запознатите с текстовете на Учителя - от ляво на дясно по посока на часовниковата стрелка ли значи в този текст?

Затова съм аз в България – да завъртя крана на колелото на живота и след 2,000 години ще ме търсите, ще искате да знаете кой е сторил това нещо. Господ ме е изпратил в България да завъртя колелото на живота в обратна посока, и аз ще го завъртя по всички правила на Божествения закон, за да опитате всички блага на живота. Когато завъртя колелото в обратна посока, българите ще разберат, че може да изпълнят и този малък закон, и ще станат един велик народ, който ще принесе своята лепта. Няма да се гордеете. Колелото още не е завъртяно, нужни са много усилия, за да се завърти. Всички вие ще вземете участие във въртенето на голямото колело, ще хванете по едно от малките колелца и ще въртите не както сега, от дясно към ляво, а от ляво към дясно. Това е Христовото учение: да завъртите колелото на малкия закон. Ще ме запитате какъв спомен ще ви оставя. – Ще ви завъртя колелото от ляво към дясно; тогава всички ангели, всички добри хора ще заработят и вие ще се повдигнете."

източник: http://www.beinsadouno.com/board/index.php...amp;#entry81542

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 months later...

за Станимир

Със същите аргументи може да се твърди и обратното. Мнението ти не дава еднозначен пример. Това за Божественото и материалното може да показва посока на движение към и обратно на центъра но не и посока на въртене. Небесните тела се вътят в една посока, но тя изглежда по или обратно на часовника според това от къде гледаш от северната или южната страна.

Линк към коментар
Share on other sites

за Станимир

Със същите аргументи може да се твърди и обратното. Мнението ти не дава еднозначен пример. Това за Божественото и материалното може да показва посока на движение към и обратно на центъра но не и посока на въртене. Небесните тела се вътят в една посока, но тя изглежда по или обратно на часовника според това от къде гледаш от северната или южната страна.

Да, зависи откъде ги гледаш. Аз приемам за начало северния магнитен полюс и го приемам за „горе“. Северния полюс е активен, водещ и правя аналогия с човешката глава на чисто физически план и на духовната воля (атма) по отношение на цялостния човек.

Редактирано от Станимир
Линк към коментар
Share on other sites

Да, зависи откъде ги гледаш. Аз приемам за начало северния магнитен полюс и го приемам за „горе“. Северния полюс е активен, водещ и правя аналогия с човешката глава на чисто физически план и на духовната воля (атма) по отношение на цялостния човек.

За Станимир

Тогава според тебе на къде трябва да се върти кръга на паневритмията в южното полукълбо? Ами по екватора? Къде ще бъде границата между двете екватора или проекцията на еклиптиката, която се мести с въртенето на земята около оста си?

Линк към коментар
Share on other sites

Посока - от земното ядро навън. Така няма значение в кое полукълбо сме.

Обединете физиката с биологията.

Редактирано от късметче
Линк към коментар
Share on other sites

Когато чакрите се въртят по посока на часовниковата стрелка засмукват енергия от седма космическа област /седма сфера/, а завъртят ли се обратно на часовниковата стрелка - от шеста. Дали има общо с посоките на въртене при паневритмията - не знам ;)

Линк към коментар
Share on other sites

Ще споделя усещанията си по време на Паневритмия...

Когато кръгът се върти обратно на часовниковата стрелка, навътре е винаги лявата ми страна, сърцето ми - т.е. женското ми начало, което възприема Любовта от Центъра - Божественото начало. Докато танцувам го усещам като че ли свързано с невидима енергийна нишка с него.

В същото време дясната страна е винаги отвън - мъжкият принцип, възприемане на Мъдростта се свързава със света отвън кръга....

Ако посоката беше обратна, сърцето щеше да се окаже от външната страна - т.е. свързано с външния свят, активно в него, а дясната страна, мъжкият принцип и Мъдростта щеше да се окаже пасивен, изолиран от света... Подобно разпределение на ролите им като правило предизвиква дисхармония...

Не знам дали е така, но това са ми усещанията...

Линк към коментар
Share on other sites

:) В суфизма въртенето е обратно на часовниковата стрелка, при което енергията на индивида се свързва с Космоса. Затова с течение на времето времетраенето може да се удолжи значително. Обратното, при въртене по часовниковата стрелка човек привлича енергия към тялото и обособената си личност, което (при краткосрочно дозиране) е полезно предимно за здравето - така е например в тибетските упражнения, но само в тези, предназначени за укрепване на организма, известни у нас и като 5-мата тибетци... Редактирано от Добромир
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...