Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Хлябът


Recommended Posts

Хапвате ли хляб и какъв. Аз много обичам питки. Не купувам хляб от магазина. Меся си содена питка с типово пшенично или пълнозърнесто брашно и царевично, с малко вода и олио и после я пека. Меси се за 10-15 минути, ако сме много гладни, ако не - за колкото ни се иска и се пече за 40-50 - според дебелината. Любимата ми форма на хляба е кръглата, но понякога правя и големи правоъгълни пити. Става много вкусна - хрупкава и кръгличка. Много ми се иска обаче, брашното от което я правя, да го смилам непосредствено преди месенето, но не мога да измисля как да стане това. Мога да си купувам жито, но как да го смилам? Из главата ми се върти да си купя машинка за кафе, въпреки че не пия кафе, и да пробвам с нея, но не съм сигурна, че ще се получи. Има ли някой идеи за това или за нещо друго свързано с хляба? Правите ли си квасен хляб, или содена питка, или хляб с нахутена мая, или използвате маята от магазина, или правите тънки питки без набухвател - като арабските. Въобще, идеи за насъщния.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз също меся такъв тип питка, но купувам и хляб. Бял хляб не помня откога не съм яла. Иначе много ми се иска да си взема комбайн за хляб за да мога да си го приготвям в домашни условия. Последният път когато правих содена питка беше от брашно за селски хляб в което сложих още пшеничени трици, пшеничен зародиш, ленено семе, белен суров слънчоглед, маково и сусамово семе и ръжени ядки. Стана много вкусна. А ако имах комбайн нямаше да ми се налага и да меся. Предпочитам едросмляно брашно но се намира по трудно.

Линк към коментар
Share on other sites

Нямам време да си правя сам хляб. Харесва ми на вкус, особено сега покрай разните разнообразни т.нар. диетични хлябове си е цяло изкушение човек да не си похапне даже доста... И все пак съм забелязал, че в дните, когато съм замествал който и да е от тези хлябове с варени или печени зърнени продукти, съм се чувствал по-добре... още не знам дали е главно поради маята, солта или многото други възможни и не винаги обявявани съставки... но е факт. :hmmmmm:

Линк към коментар
Share on other sites

Не знам но на мен нито един вид хляб, от тези които се продават в магазините, не ми харесва. :( Най-често е или тестян, или сплъстен, и по правило безвкусен. Затова се замислям дали да не си купя някакъв уред, подобен на тостер, в който да си пека собственоръчно замесени питки.

Само в Билла правят хубав качествен хляб, но ми е далеч и нямам възможност всеки ден да си вземам.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз по тази причина избягвам маята - мисля, че не е много здравословна.

Не знам но на мен нито един вид хляб, от тези които се продават в магазините, не ми харесва. :( Най-често е или тестян, или сплъстен, и по правило безвкусен. Затова се замислям дали да не си купя някакъв уред, подобен на тостер, в който да си пека собственоръчно замесени питки.

Само в Билла правят хубав качествен хляб, но ми е далеч и нямам възможност всеки ден да си вземам.

Точно това са така наречените комбайни за хляб /или машина за хляб/. Слагаш си вътре всички продукти и хляба се омесва и опича от машината за съвсем кратко време. Чудесна машинка, но се опасявам, че ако си я взема ще започна да се пристрастявам към хляба.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз също си меся често питки. Но за сега само от бяло брашно, /да викажа не винаги е бяло, но :feel happy:/ . Иска ми се да опитам с друго, да речем царевично...

Моля, дайте рецепти за пити с друго брашно. :)

Редактирано от xameleona
Линк към коментар
Share on other sites

Рецепта за царевична питка с кисело мляко:

Продукти: 1 кофичка кис.мляко, царевично и пшенично типово брашно 1:1, 1 ч.л. хлебна сода, щипка сол.

Приготвяне: в кофичката кисело мляко се слага чаената лъжичка хлебна сода. То кипва. Ако искаме питката да е тъничка и хрупкава - слага се равна лъжичка, ако обичаме по пухкава питка - лъжичка с връхче. Приготвяме в голям съд за месене брашната, правим кладенче в средата и изсипваме шупналото кисело мляко. Замесваме меко тесто, брашно колкото поеме, но е много важно да е меко и хууубавичко да се омеси. Това ми е особено любима част. Месенето! После топката меко тесто се разстила в предварително намазана с олио и набрашнена тавичка. Разстила се с ръка, ако лепне много, ръката се набрашнява с царевично, а тавичката е с пшенично. Накрая с мокра ръка, може и с малко олио, но аз го правя само с вода, питката се заглажда отгоре и по края и се правят дупки с пръстчета. Може леко да се поръси с едро смляно царевично брашно отгоре - по избор. Пече се в предварително нагорещена фурна. Изважда се златиста, и ако човек иска да е по-хрупкава и твърдичка, както я обичам аз, я оставя да изпръхне и после я завива с кърпа, ако я иска мека веднага след изваждането я пръска с вода, завива я. Препоръчвам първия начин, но това е въпрос на вкус. И в двата случая и трябват само 10 минутки да отиде на нивата. Топла е осоообено вкусна.

Рецепта за просеник:

Продукти: царевично и пшенично типово брашно 3:1, вода, хлебна сода, олио.

Приготвяне: изсипват се в съд брашната, хлебната сода, олиото и вода. Сода се слага на 1 кг брашно - 1-2 лъжички. Но и това е въпрос на вкус - дали да е повече или по-малко бухнал. Аз го обичам да не е много бухнал. Олио слагам на вкус, около половин ч.ч., Но много не го меря, изсипвала съм и повече и по малко - винаги става. Вода - сместа трябва да стане с гъстота, подобна на кексово тесто, но по гъсто. Тук може да не се меси, а да се бърка. Разбърква се хубаво, изсипва се в намазана с олио и набрашнена тавичка, заглажда се с мокра ръка и се пече в предварително нагорещена фурна. На мен тази рецепта ми е много любима и я правя поне 2-3 пъти седмично, но много хора не харесват просеника на вкус. Много обаче го харесват. Получава се груб, напукан като суха земя, но на мен много ми допада. Научих го от един йогин, с който почти единственото за което бяхме на едно мнение беше, че рецептата е много хубава. Много съм му благодарна.

От моя опит - горната рецепта - питката с кисело мляко, се харесва на повече хора. И двете питки, могат отгоре да се поръсят по желание със сусам, овесени ядки, белен слънчоглед и каквото си се сетите, аз най ги обичам поръсени само с едро смляно царевично брашно.

Да ви е сладко!

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря за рецептите и въобще за хубавата тема.Правенето на домашен хляб живо ме интересува.Не съм много опитна, защото правя само един вид питка, но пък става много вкусна. Само бяло брашно , сода и доста пшеничени трици. Отгоре намазвам с олио за да хрупа. Колкото по-тънка се разстеле - толкова по-вкусна става. Мога да ям всеки ден домашен хляб, склонна съм да пробвам различни бращна, но се опасявам, че вкъщи ще настане голямо плюскане и после ще трябва пък да правим диети. Домашния хляб става толкова вкусен, че човек не може да си наложи да изяде 1 или 2 филиики. Като замирише на питка у нас е празник и всички чупим от нея докато я изядем - за другия ден не оставяме. :D

Линк към коментар
Share on other sites

Мога да си купувам жито, но как да го смилам? Из главата ми се върти да си купя машинка за кафе, въпреки че не пия кафе, и да пробвам с нея, но не съм сигурна, че ще се получи. Има ли някой идеи за това или за нещо друго свързано с хляба?

:D Индианците са чукали зърното в едни каменни кутели, с ударение на у-то. А у нас уредът за мелене на жито в домашни условия в миналото се е наричал хромел. Представлява два неголеми плоски и кръгли камъка един върху друг с дупка в средата за зърното и едни улейчета, от където да изтича вече смляното брашно. Камъните се въртят в различни посоки и така се мели житото. Но не зная от къде можеш да си намериш, не съм виждала да се продават. Като теб много обичам сама да си приготвям хляба, но за съжаление нямам много време за това и си купувам ръжен. Но като се омеси и изпече домашно, е много по - сладък и дъхав. Правя и питки без мая, само че тях си ги ям сама, защото в къщи харесват повече бухнал хляб, а аз обратно. Като малка се въртях около баба и тя ме научи да приготвям едни други питки, които се пекат на сач - по нашия край им казваме гюзлюми, ако някой иска рецептата - на лични, да не стане като книга за готвене темата. Обаче е голяма игра.

А иначе, хляб лош няма! Хлябът, дори и с мухъл е полезен. По време на балканската война българският военен лекар Тошко Петров е забелязал, че нашите войници не се разболяват от холера, въпреки че е върлувала тогава на фронта и е установил, че това се дължи на вещество в такъв хляб, с който са се хранели. Така той много преди Флеминг открива антибиотика. Но прясно изпеченият хляб е за предпочитане, разбира се. И само хляб ако има на трапезата - достатъчно е. Много е хубава тази тема. :thumbsup:

Линк към коментар
Share on other sites

А иначе, хляб лош няма! Хлябът, дори и с мухъл е полезен. По време на балканската война българският военен лекар Тошко Петров е забелязал, че нашите войници не се разболяват от холера, въпреки че е върлувала тогава на фронта и е установил, че това се дължи на вещество в такъв хляб, с който са се хранели. Така той много преди Флеминг открива антибиотика.

Да се храним с антибиотици?! :thumb down:

Те може понякога да са по-малкото зло, колкото и странични ефекти да имат, но просто така да си се хапват, определено не е полезно. Плесените са различни видове, някои не е установено да са опасни, докато други са като антибиотиците, трети си са направо канцерогенни. Между 5 и 10% от развиващите се в ядки и зърнени храни са точно такива. Най-опасна е жълтеникавата плесен, предизвикваща рак на черния дроб и други вътрешни органи.

В Африка това заболяване почти не е било известно, но след нахлуването на цивилицацията употребата на зърнени храни рязко се е повишила. при тамошните условия на висока температура и влажност плесените се развиват много бързо. Освен това бедните слоеве нямат и хладилник и като резултат до 40% в някои райони умират точно от това!

И още едно съображение, влиянието на застоялата храна върху състоянието на ума и способността към духовно осъзнаване е негативно (на изток тя се нарича "тамас"). :ph34r:

Линк към коментар
Share on other sites

Благодаря на всички за интересните мнения. Случаят с мухлясалият хляб, който разказа Силвия СД, и коментарите на Добромир след това, пак ми напомниха за това, че една храна може да е лекарство за един, а отрова за друг. Това зависи и от конкретния момент и от хиляди други неща. Явно има варианти и ситуации много, но всички сме на едно мнение за това, че прeсният и добре изпечен хляб е много хубаво нещо. И аз гледам да ям сатвична храна, но си хапвам и раджастична (много обичам лютичко), и понякога и нещо тамастично - всички храни в опаковка и полуфабрикати са такива. Според мен хлябът, който се продава по магазините, често е тамастичен. За да не е, трябва да се мели зърното преди да се омеси, само за отделната питка, и след изпичането да се изяде в същия ден. Но, това е в идеалния случай. А още по-важно е, кой е гледал житото, мелил, месил и т.н. Чувството и мисълта, които са вложени в това велико изкуство - хляба. Пък после и как ще го хапнем :1eye:

Линк към коментар
Share on other sites

А у нас уредът за мелене на жито в домашни условия в миналото се е наричал хромел.
Прочетох в нета, че има останали такива уреди при антиквари. Ще потърся да видя за какво иде реч точно и ако нещо успея да направя - ще пиша. Дано не е много бавно и да изисква много сила. Благодаря за идеята. :)
Линк към коментар
Share on other sites

Една добра кафемелачка ще свърши работа. Аз имам кухненски робот, който е идеален за целта - една от приставките е като по-голяма разглобяема кафемелачка /по тази причина хвърчи брашно и встрани, но нищо/. В нея може да се смели не само жито, но и ориз, овес и каквото още се сетите. Обаче с боб по-добре да не се опитва - прекалено твърд е и може да остърже някои по-нежни пласмасови части на уреда. Аз съм мно-о-ого далеч от идеята да меля брашно ръчно - в днешно време кой има толкова време?! Що ли си мисля, че с брашното от подобен уред ще получим и малки каменни частици...:)

Линк към коментар
Share on other sites

Е, това може да си е и професионална деформация - видях, че някои биха изтълкували поста ти като препоръка за ядене на мухлясъл хляб, с което наистина не мога да се съглася :)

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! Мъжа ми има една позната, която от време на време помага на роднините си във фурна за хляб. Тя му е споделила, че на черните хлябове, за да станат такива им слагат бои. Така, че нищо чудно да си купуваме оцветен бял хляб. Дано не всички правят така.

Наистина си мисля, че е добре хлябът да се приготвя в домашни условия.

А що се отнася да си произвеждаме всичко сами. Има вариант. Къщичка на село с ниви, овощни,зеленчукови градини и животни. По цял ден с мотиката, скубиш трева, копаеш. В 5 часа ставаш да храниш животните.Мелиш брашно, печеш хляб. И ще се наслаждаваш на чист въздух през целият ден и докато свършиш всичко, той денят си отишъл и в 20 часа вече си заспал.

Много обичам селата. Ние нямаме такова, но съм ходила на гости и съм помагала(бране на царевица, на грозде, на ябълки и пр.) и се възхищавам колко трудолюбиви и добри са нашите баби и дядовци по селата. Само, че това не е за всеки.

Сега като се сетя за хубавата къща, където съм гостувала...

На село всичко е хубаво. А като вземете една шепа пръст в ръката си и я помиришете...

...помирисвате живота

Редактирано от wonderful
Линк към коментар
Share on other sites

Аз също съм чувала за това че черният хляб не е нищо друго освен боядисан бял. Ето едно линкче към хубави пълнозърнести хлябове. В България често пъти по качествените и по здравословни храни са и по скъпи.

http://www.unipek.com/pylnozyrnesti.html

МИСЛИ НА УЧИТЕЛЯ ЗА ХЛЯБА

1. Меленето на житото е човешко изобретение. В бъдещата култура воденици няма да има. Най-добре е житото да се яде сурово, но понеже съвременните хора нямат здрави зъби, житото трябва да се вари и в този вид, докато е топло още, да се яде. Ако остане житото от днес за утре, то не трябва да се яде. Всеки ден трябва да се вари прясно жито.

2. Не е нужно житото да се мели. Достатъчно е житото да се счука и така да се яде.

3. Хлябът съдържа в себе си всички хранителни материали. Човек може прекрасно да живее само с хляб, плодове и вода. Важното е да се дъвче много добре и да се яде с любов, благодарност и разположение.

4. От всички храни най-хубавото е житото и хлябът. Всички други храни идват да допълнят хляба.

5. Чистият пшеничен хляб има повече хранителни вещества отколкото другите храни.

6. Когато ядеш сухият хляб ти ставаш нервен, а като ядеш влажния ставаш по разположен...Ако хлябът е сух попари го с вряла вода.

7. При месене на хляб с квас живите ферменти се размножават и живеят като отделят непотребни вещества. Затова Мойсей е забранявал на евреите да месят квасен хляб.

8. Хранителността на житото се намира в люспите му, точно това, което хората изхвърлят.

9. За да бъде вкусен, хлябът трябва да съдържа мая, квас. Следователно, когато говорите за вкисването , спрете вниманието си върху добрата и върху лошата му страна.

Линк към коментар
Share on other sites

Аз също съм чувала за това че черният хляб не е нищо друго освен боядисан бял. 

Изглежда наистина е така, личи си и по вкуса. Ето тук една добра рецепта за пълнозърнести хлебчета. Аз правя от тестото един хляб - някак повече ме привлича идеята семейството да се храни от общ хляб :) Ех, ако можеше и да го пека в пещ с дърва...

Линк към коментар
Share on other sites

Tamin, тази вечер си направихме просеник. :thumbsup: Сложих и една доза ръжено брашно. На всички вкъщи им хареса. Всеки път може да е с различен вкус като се прави с два или три вида брашно и се променя съотношението.

Линк към коментар
Share on other sites

Има си и специално пълнозърнесто брашно - в Била съм го купувала, но пак е доста на ситно смляно, а аз търся нещо, което да е едро смляно и затова слагам по малко брашно и повече пшеничен зародиш и трици. Последно купих едни трици на Софимел, но никак не съм доволна - миришеха на плесен, а както знаем от беседите на Учителя е много важно да се ядат пресни храни, а не престояли.

Линк към коментар
Share on other sites

Wonderful, радвам се, че ви е харесал просеника. Наистина, рецептите са само за ориентир. От там нататък оставаме ние и нашето творчество и тъй като влагаме себе си в това, което правим, хлябът винаги става различен при всеки човек. Става различен и при самия човек според моментната му нагласа и хиляди други неща. Интересно ми е, че като опитам хляб приготвен от някой, който ми е особено близък, ми дава някакво чувство на пълнота и радост. Веднъж, като бях на гости на майка и татко (те също си правят домашен хляб), хлябът не се изпече точно според очакванията - печката се беше развалила и стана малко по-ступан, не бухна достатъчно, не беше толкова хрупкав. Майка не остана доволна от резултата и го наряза на филийки, които препече на сухарчета. Докато ги печеше, аз седях край нея и си хапвах от сухарчетата. Докато се усетя, изядох огромно количество - толкова вкусно ми се стори, по-вкусно и от най-вкусните и добре препечени питки, които някога съм яла.

Буболече, благодаря за мислите от Учителя, и на всички за идеите за хляба. :feel happy: Лелеее, гладна съм много, сигурно за това толкова бърборя! :1eye:

Линк към коментар
Share on other sites

Днес пък го направих с царевично брашно и брашно"Грахам". Само че с по-малко брашно, за да стане по тънка питата(2:1). Стана много хрупкаво. Това, което беше останало от снощи също го бях нарязала на филийки и го препекох за закуска.

Очевидно е, че няма нищо общо с повечето от хлябовете, които сме яли от "небяло" брашно.

:feel happy:

Линк към коментар
Share on other sites

Здравейте! Мъжа ми има една позната, която от време на време помага на роднините си във фурна за хляб. Тя му е споделила, че на черните хлябове, за да станат такива им слагат бои. Така, че нищо чудно да си купуваме оцветен бял хляб. Дано не всички правят така.

А аз съм чувал, че му слагат утайка от кафе, за да стане черен :( Което е точно толкова лошо за хора като мен, които не пият кафе.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Добави...