Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Как разбираме, кое искане идва от нашето Его и  кое от нашата душа и от християнска точка как разбираме кое е нашата воля и кое  волята на Господ Бог? От нещата, които чета излиза,че ако искаме да следваме душата и това,което Бог иска трябва да избираме неща едва ли не, който не  харесваме и които не ни се нравят.Как избираме примерно професия не от нашето Его?

Редактирано от edelvaisvpirin
Линк към коментар
Share on other sites

Разбираме, доколкото сме в досег с Бога, доколкото сме свързани и отдадени до единение с любовта, мъдростта и свободата да бъдем себе си. А ние сме безпредел. Тоест, доколкото сме себе си, дотолкова знаем. До това познание води преданото следване на духовна пътека - относително чист, нравствен живот, молитва, медитация, преживелищна мъдрост...

Професията - две линии на действие. Първата, гореспоменатата. Когато сме себе си, знаем за какво сме тук и го правим. Втората, докато вървим по първата, проба и грешка. Пробване на една и друга работа, професии, без страх от оцапване на ръчичките - опит, който отсява. Двата подхода се сливат във все по-отчетливо познание какво искам и как да го направя! Това е.

Линк към коментар
Share on other sites

Его на гръцки е εγω - Аз.

Интересна е аналогията при изписването на εγω като ,,сум"(съм)...;)

Еделвайсът не се среща само в Пирин!

Като ,,образ" е в ума ти, а като ,,преживяване" е в душата ти. А духът ти може да даде воля на желанието ти да видиш еделвайса с очите си.

,,Да видиш" е Волята на Бог.

Да се ,,мъчиш да видиш" е Волята на Господ

 

Линк към коментар
Share on other sites

В една стара индуска легенда се разказва, че е било време, когато всички хора били Богове. Но те пренебрегвали своята Божественост. И Брахма, Върховния Бог, решил да им отнеме Божествената сила и да я скрие на такова място, на което да не бъде открита. Само че намирането на такова място било проблем. Тогава Брахма събрал всички Божества, за да разрешат проблема.

Те предложили: ”Да скрием Божествеността под земята!”

Но Брахма отговорил: ”Не, не става! Човек ще започне да копае и отново ще я открие.”

Божествата предложили друг вариант: ”Тогава да я хвърлим в най-дълбокото място на Океана!”

Но Брахма отново отговорил: ”Не! Рано или късно човек ще изследва дълбините на Океана и намирайки я, ще я изнесе на повърхността.”

Божествата се видели в безизходица, защото не знаели къде могат да скрият Божествеността. Оказало се, че няма такова място на Земята или в морето, което да е недостъпно за човека.

Накрая Брахма решил: ” Ето какво ще направим с Божествеността: Ще я скрием дълбоко вътре в самия човек, защото това е единственото място, където той никога не би търсил.”

Оттогава човек обикаля земята, за да я изследва; оттогава търси, лута се неудовлетворен, търсейки навсякъде нещата, които може да намери единствено вътре в себе си!

Линк към коментар
Share on other sites

В ‎31‎.‎5‎.‎2019‎ г. at 22:46, edelvaisvpirin каза:

Как избираме примерно професия не от нашето Его?

Не е сложно :) Когато попиташ някой какво работи, егото отговаря - "АЗ СЪМ лекар, учител, инженер........

А призванието /изборът на душата/ отговаря - "Обичам да лекувам хората, обичам децата, интересна ми е науката....

Линк към коментар
Share on other sites

Докато Аз-ът съществува вкопчен в една или друга идентификация (роля, убеждение за себе си) той се проявява като Его (в ежедневния смисъл на думата) и ограничава и сковава себе си.
Връзката с вътрешният източник (Бога) може да се постигне чрез разпознаване, овладяване и трансформиране на наличните идентичности ("Аз съм учител", "Аз съм майка" и пр.) и интегрирането им в една автентична цялост.
Първоначално подобен процес може да е болезнен - напускането на удобството на всяка "роля" води до дискомфорт и нестабилност (ако личността не е открила своя вътрешен център). Но при една добра вътрешна работа на дълбоко, искрено себепознание и смирение е възможно сравнително лесно личната, нисша воля да се свържи с висшата.

Линк към коментар
Share on other sites

Този въпрос можеш да си го преобразуваш в - "За какво си полезна Ти?"  т.е. той е отправен от егото ти към самото ти его. Явно си започнала да проявяваш интерес да разбереш Себе си. Какво си ТИ! 

Това, като някаква насока за сегашното ти състояние, се описва като напреднала част от процес наречен самосъзнанване.

Егото е полезно, защото Егото - това си Ти. Твоето усещане за Аз, съотнесено към моментното ти ниво на самосъзнание. А когато осъзнаеш в дълбочина, че егото си Ти ще ти "светне лампичката" или така да се каже ще започне друг процес, който странно защо наричат "просветление" :) 

 

Ако пък имаш интерес и към по-сложни обяснения ето цитат от книгата на Амит Госвами - "Самоосъзнаващата се Вселена", 1997 г.

"Кое е първо: осъзнаването или изборът? /бел.- очевидна е препратката към яйцето и кокошката/ Това е оплетена логическа йерархия. Именно тази оплетено-йерархична ситуация поражда себепозоваването /бел.- Аз съм аз, защото се самоосъзнавам като такъв, а се самоосъзнавам, защото съм Аз/, разделението на света на субект и обект. 

 По-нататък процесите на вторично осъзнаване водят да преднамереност - тенденцията да се идентифицираме с даден обект. "Аз" на рефлексивното съзнание също възниква от тези процеси на вторичното осъзнаване. Първичният опит и вторичните процеси обикновено стават в това, което в психологическата литература често се нарича предсъзнателно; това замъгляване на оплетената йерархия на първичния процес е фундаментално простото йерархично идентифициране с нашето "аз".

Его-преживяване

   Полският философ З.Заборовски, който прави обзор на психологическата литература върху самосъзнанието, го дефинира като кодиране, преработка и интегриране на информацията за Аза, Zaborowski (1987). Според мен такова описание съответства на нещо повече от самосъзнанието - то съответства и на наричаното обикновено его-преживяване. Самосъзнанието съпътства его-преживяването, но не го изчерпва.
   Най убедителното преживяване на "аз" е като его - очевидния извършител, кодиращ, преработващ и интегриращ нашите програми (ако използваме компютърната метафора на Заборовски). Егото е образът, който си конструираме за виждащия се и преживяващ нашите всекидневни действия, мисли и чувства.
   Егото е централното действащо лице в много теории за личността. Радикалният бихейвиоризъм и теорията за социално обусловеното учене приемат, че егото е локусът на социално обусловеното поведение - резултата от стимул, реакция и подкрепление Dollard & Miller (1950). В по-новата бихейвиористична литература обаче егото се разглежда като медиатора на външното поведение чрез вътрешните ментални процеси Bandura (1977). Когнитивното определение на Заборовски на самосъзнанието и по-късната бихейвиористична дефиниция на егото са подобни. ...."

 

ПП. За да не "зациклиш" в стремежа си да разбереш какво е "Его", което се съпътства с неточни препратки или "припокриването" на смисъла на "Его" с друго понятие - "Личност", е добре да обърнеш внимание и на следното:

 Егото (Ти) изграждаш във взаимодействието ти с околната среда определена Личност, която има следните атрибути: Воля, Свобода, Разум, Темперамент, Характер, Способности, Мотивация, Самосъзнание. А пък Умът е просто инструмент на Егото(Аз-ът), за да обработва информацията и да си създава творчески представи от самото взаимодействие с околната среда.

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

Малко терминологията... Личността е външната, видима социална маска. Егото - мислите, чувствата, паметта, характерът. Същността, индивидуалността, висшият Аз, Себето - Богочовекът, непреходният, нероденият, бодхисатва. 

Егото е полезно ,когато е овладяно от целостта на Богочовека. Иначе, лишено от любовта, мъдростта и истината, се превръща в психопат, чийто фес се клати единствено от интерес. 

Линк към коментар
Share on other sites

преди 13 часа, Орлин Баев каза:

Малко терминологията...

Орлине, май описваме осъзнавано разпределение на атрибути в различни етапи на индивидуацията?!

Все пак, във въпроса - "А за какво е полезно егото?" - егото е в трето лице!!!

Къде ли е идентификацията на Аз-а? Според мен все още "захранва" персоната, към която в момента, съм сигурен, че е отнесен и Характера. 

Понякога "Яваш,яваш!" е по-далновидно от "От вратата - за краката!", според мен...

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

Не, характерът представлява дълбоко гравирани черти, нещо твърде различно от маската. 

Линк към коментар
Share on other sites

Определено подкрепям твърдението ти!

Констатацията ми беше по-скоро в друга посока. Като си спомня колко трудно ми беше да ,,се отлепя", за да осъзная смисъла на ,,его" и според мен и Еделвайската в момента се опитва да ,,въведе ред в понятията" за себе си. Съответно за това предложих дефиницията за ,,личност" от уикипедията, за да може при следващата ,,вълна" на вътреизследване сама да си осъзнае, че и характера е част от егото, а социалният образ, с който вероятно към момента се идентифицира, е просто ,,маска".

Линк към коментар
Share on other sites

Аз бях  слушала,че егото отговаря за това например да спазваме диета или да постигнем даден резултат, примерно да ставаме всяка сутрин в 6 часа и да бягаме или да довеждаме докрай нещата, също и че ако всеки ден си даваме задачки ,който изпълняваме  така егото придобива малки мускулчета и  малко по малко самочувствието нараства, ако имаме ниско самочувствие. Също и че хората,който имат психоза нямат его. Така че, това да нямам его малко ме плаши. В тази насока попитах!

Линк към коментар
Share on other sites

Его е бил удачен термин - отдавна се е превърнал в поп фолк дъвка за балончета . Дай ми един килограм его, моля! 

 

Линк към коментар
Share on other sites

Продължение на Орлиновото - Ще може ли три степени духовно развитие, ако обичате! - Какво да могат три степени?!?

Ами същото като НЕскафе! Е, като не е с кафе с какво е?!

Ами може и с чай да е! Може и с допиването на водата, поръчана в нощния клуб с цел хидратиране и избягване на махморлука да е!

Но когато неделя, сутрин, рано, преди хората да започнат да ,,цъкат" по улицата, седнеш и се заслушаш в песните на птиците, в шепота на листата на дърветата, в липсата на човешка реч около теб. Тогава можеш ,,да чуеш" тишината в себе си.

Полезно ли е егото?! Без егото няма как да ,,преживееш" този момент! Без ти да си Ти, филмът ще е ням и без актьори, да не говорим за публика!

преди 48 минути, edelvaisvpirin каза:

егото отговаря за това например да спазваме диета или да постигнем даден резултат, примерно да ставаме всяка сутрин в 6 часа и да бягаме или да довеждаме докрай нещата, също и че ако всеки ден си даваме задачки ,който изпълняваме  

Е както някой хора не могат да ,,излезнат" от фейсбука, така други могат да се прибират в 6часа, а други да стават в толкова. Това е Самоконтролът. Той е производен на Волята. А всичко това е функция на Желанието (което произтича от нуждата...)

Нуждата да се ,,свържем" със Света определя силата на желанията. Количеството и качеството на желанията е показател за темперамента ни, а действията, който избираме да направим, и тяхното повторение, формират характера ни.

Е, събери всичко това и си го представи на едно място! Това е Егото ти! Това, за сега, си ти! Но ти си много повече от ,,шаблоните" и ,,стереотипите"!!! Дори и от егото ти, но ,,всичко си има време"!

 

,,Яваш-яваш!"- каза Моканина, спря и се загледа в белите птици, накацали по жицата, която продължаваше далеч зад хоризонта...

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

В 23.06.2019 г. at 0:06, edelvaisvpirin каза:

Как можем да изградим самочувствие без да се възгордяваме?

А какво означава "самочувствие" ?

Линк към коментар
Share on other sites

Самочувствие - сам чувстваш.

Когато го има, чуждите думи нямат значение. Може да ни стане приятно от комплимента или неприятно от критиката, но чуждата оценка в никакъв случай, няма да ни възгордее или срине. 

Линк към коментар
Share on other sites

Брилянтно казано, Диди. Ще те цитирам! :)

Линк към коментар
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Нали това да бъдеш прав също идва от егото, какво упражнение човек може да направи за да не се натоварва от това? Аз вдигам кръвното от това,че разни хора ми лепят етикети и от това,че някой ми налага неща, които не обичам. Започвам да се защитавам и отбранявам по два часа и се натоварвам много. Даже започвам да имам проблеми със здравето от това? Има ли някакви упражниня или тактики?

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...