Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Лилия Славкова


Recommended Posts

Здравейте,

Пиша в този форум с цел да получа информация за добър психотерапевт в София, тъй като не съм особено добре запозната и мисля, че вашето мнение би ми помогнало. На 16 години съм и имам сериозен проблем с пълнотата, който не мога да разреша от много отдавна (от към 9-10 години). Ходила съм при различни доктори и са ми се правили изследвания, но досега не са остановени никакви хормонални нарушения и наследствени болести (слава богу). Преди две години, точно след като се преместих в ново училище успях да си поставя за цел да отслабна и успях да сваля 20 килограма за няколко месеца, което за мен и роднините ми беше голям успех. Успях да ги задържа няколко месеца, но поради някаква причина се отпуснах и постепенно започнах отново да качвам и така се възвърнах до началното си тегло. В момента съм значително над началното си тегло и продължавам да качвам. Постоянно давам обещания на себе си и на роднините си, че ще се хвана в отново ръце, но просто не мога да се контролирам и се мразя за това. Страхувам се, че ако нещата продължават така ще настъпи нежелан край. Дори и да зная, че трябва да спортувам, да се движа и да се храня правилно, когато дойде момента да действам не го правя. С всеки изминал ден, като се погледна в огледалото мразя това, което виждам и усещам как се прокрадва чувство на безнадежност. Скоро ще идват наши роднини от чужбина и съм доста протеснена за това как те ще реагират като ме видят, тъй като не сме се събирали от доста дълго време. Това притеснение се проявява най-вече нощем преди лягане и последните няколко дни все ми се доревава преди да заспя. Зная, че проблемът е в мен самата, и че само аз мога да се справя, но имам чувството, че психотерапията би ми била от полза. В интернет има много обяви за психотерапевти, но не ми се иска неинформирано да ходя при някой, а да се окаже, че е било напразно. Попаднах на темата на д-р Тодор Първанов за това как да изберем правилен психотерапевт и затова се старая да съм внимателна. Надявах се да можете да ми препоръчате някой, занимавал се с подобни проблеми, който да работи в София.

Линк към коментар
Share on other sites

Пиша ти ма л.с. няколко колежки в София, а ти си избери измежду тях. 

Да, спирането на захарта и тестото, спортът и т,н, работят, когато поработиш с психиката си, със страховете, вината и тъгата си. Те се произвеждат от преплетени в характерова амалгама вярвания, които се виждат и упорито се работи по разтварянето им и залагането на здрави, самоуверени, невинни, смели и вдъхновени вярвания за себе си и света. Според мен имаш нужда както от лични сесии, така и от групова психотерапия - процес е. Минавайки през него, променяш всичко - себеотношението си, себеоценката си, научаваш се да обичаш, да се заявяваш, да си по-твърда навън с другите и по-блага към себе си, разширяваш хоризонта си за живота като цяло до по-цялостен, едновременно духовен и приземено материален. 

На 16 си - ще се наложи родителите ти да те подкрепят в тази пътека към себе си. Пращам на л.с. имена на колежки, които преценявам, че биха били добри в случая ти и поддържат и групи.

Вярвам в потенциала ти и знам, че ще се справиш! 

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей,

Подкрепяйки Орлин с две ръце ще се повторя вероятно, но - за начало се изисква работа със самооценката ти, а след това намаляването на теглото ще дойде като допълнителен , желан и лесен процес, а не като централен фокус. Освен групова психотерапия, аз бих ти препоръчала и групови занимания - например рисуване. В момента има една такава галерия DaliVino - живея наблизо и виждам, как хората се забавляват. Това пък ще ти помогне да се фокусираш върху настоящето, общуването и приемането на теб такава каквото си.

Убедена съм в твоя успех,

Василена

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, Лилия, от чисто спортна гледна точка искам да знаеш, че всяко начало е трудно, независимо от сферата на дейност. Доколкото разбирам имаш желание да започнеш да спортуваш, но нещо те спира. Може би защото ако започнеш ще искаш бързи резултати. Искам да знаеш, че поставиш ли си за цел нещо, дори и да е много трудно понякога, с усилия и желание нещата ще се получат. Трябва да имаш обаче и търпение. Спорта и желанието да свалим килограми е бавен процес, който изисква нужното търпение , отдаденост и постоянство. Искам обаче да те попитам как се храниш като цяло, защото храната е много важна в този момент, особено щом искаш да сваляш килограми. И още нещо -прочетох внимателно това, което си написала, че ще имате гости от чужбина и нямаш желание да те видят така. Бих те посъветвал да спортуваш, но не заради мнението на хората, а заради теб самата. Щом ти не се чувстваш комфортно имаш възможност да промениш тялото и формата си. Това е твой личен избор. Ти решаваш как да постъпиш.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...