Jump to content
Порталът към съзнателен живот

допитване


Recommended Posts

Здравейте. Искам да направя допитване тук.Имам проблем семеен. Родителите ми и роднините ми се месят в живота ми тъй като не разполагам с финансови средства. Позволяват си да се разпореждат с лични мои вещи, да взимат решения за живота ми които те си намерят за добре. Преди известно време след постоянни проблеми семейни се свляках на земята от безсилие и една седмица бях на вливания в болницата. Аз все още съм учаща, така се получи,че първо започнах една специалност, после друга и сега ми остава една година да завърша. Пробвала съм различни работи и за известно време имах известна самостоятелност, но дори и тогава те се месиха в живота ми, защото просто за изборите, които се налагаше те притежаваха повече финансови средства и винаги се слушаше тяхната дума. Аз не мога да работя под стрес и се натоварвам така . Мисля постоянно за проблемите. Сега за последната година ми платиха семестъра, който е непосилен за мен. Не съм от хората, които могат да работят и да учат.Не ми се получава. Почвам да влача изпити и нито работата върша,нито изпитите. Аз съм с меланхоличен темперамент и не съм устойчива на стрес, не мога да работя под напрежение.Роднините ми са холерични и истерични и постоянно крещят и аз се стресирам. Преди известно време искаха да ми наложат да се женя за едно момчче, което аз не харесвах, защото имал апартамент и кола и защото Бил наш познат. Постоянно ми говориха за него и аз се натоварих. Реших да посетя психотерапевт. Когато отидох при една жена и и разказах проблемите, тя ме прати на психиатър и той искаше да ми дава някакви лекарства само като чу две изречения от мен. Отидох при друга, тя ме изслушваше обаче след това почна да ме дразни,защото не ме разбираше. Звучеше все едно подкрепяше родителите ми и спрях да ходя при нея. Мислих за вариант да изляза на квартира,но не се чувствам сигурна да живея на място,което не е мое. Това ми създава допълнително напрежение.        Какво да направя и как да подсиля характера си? Нямам никаква устойчивост. Имам чувството,че ходенето ми на терапевт беше просто да се намирам на работа, с нищо не ми помогна,а имаше хубави отзиви за този. В моменти,когато ми пипат вещите и нещата и аз   спирам да мисля и имам чувството,че ще налетя на бой и ще изпочупя всичко. Сега искат да изхвърлят покъщнината ми от стаята, ще правят ремонт. Налагат се и не ги интересува мнението ми. Как да се защитя? Какво да направя? Никой не ме слуша?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

От текста ти усещам, че макар и физически възрастта ти да е на млад човек, душевната ти възраст в този аспект е няколко години назад - в посока към детската. Сама знаеш, че това се е получило заради семейната ти среда, която е завзела Аз-а ти и трайно се е настанила вътре в теб. Но не бързай да ги съдиш. Това е цял трамплин за твоето развитие.
Работата е в това, че е нужно да разшириш себепознанието си, да изчистиш ниската си самооценка, да откриеш себе си - а това е действително работа.
Но първо трябва да пожелаеш дълбоко да се освободиш.
Някои ключови аспекти на вътрешната свобода са:
• Автентично присъствие и способност за искрено изразяване на своите мисли, чувства и убеждения независимо от характера на социалните ситуации.
• Свобода от очакванията и изискванията на обществото (в това число и от членовете на семейството).
• Отсъствие в психиката на разрушителни мисли, емоции, убеждения (или поне преобладаване на градивните такива).
• Положителна самооценка и удовлетворение от своето собствено съществуване.
• Способност за изживяване на радост от малките, прости неща, както и способност за самоирония.
• Наличие (в цялостен или частичен аспект) на реални, активни добродетели и състояния свързани с духовно-нравствената сфера като: скромност, милосърдие, състрадание, смирение и т.н.
• Постигане на примирие с миналото (минали рани, травми, състояния на вина, гняв и пр.).
• Осъзнато изживяване на настоящия момент Тук и Сега.
• Липса на тревоги за бъдещето и страхове от неизвестното.
• Смелост, воля и вътрешна решителност.
• Вяра в живота.
• Любов към другите и чистосърдечност във взаимоотношенията.
• Грижа и обич към себе си (независимо от несъвършенствата)

Можеш ли да откриеш сама кои аспекти са активни при теб?

Имай предвид, че моделът, който работи в теб много ще настоява да те дърпа назад и да те отблъсне от всякакво осъзнаване и израстване т.е. от превръщането в автономен, свободен, независим, сам справящ се с всичко човек.
Работата с психолози и терапевти, индивидуално или в група е добрият път. Не се отказвай - намери специалиста, който ще те разбира и на когото може да се довериш.

П.С. Несигурността и страхът са част от схемата, която те дърпа назад, към регрес и застой. Как планираш да им се противопоставиш?

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей!

Знаеш ли, в писмото  си, ти си описала, само неща които не можеш да правиш и проблеми, които не можеш да решиш.Но, ти си над двадесет годишна, в живота си си имала доста проблеми с които си се справяла и трупала опит.В характера ти има и много черти, които са положителни и може да се гордееш с тях.Опитай се да се фокусираш върху тях и това което можеш, търси и слушай собственият си опит.В България има няколко хиляди психотерапевта, това,че с двама не се е получило, не значи абсолютно нищо, потърси друг колега, ще ти е наистина полезно.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей, 

може би се е случвало да чуеш следното от родители и близки :

Никога не правиш нищо както трябва ; Мързелива си ; Мислиш единствено за себе си ;  От теб няма да излезе нищо ; Мислиш се за много специална ; Сигурно си глупава ; Не чуваш нито дума от това, което ти казваме и  други подобни.

Това автоматично води до твърдения, които ти си запаметила в главата си и се свързваш с тях :

Никога не правя нищо както трябва ; Мързелива съм ; Мисля единствено за себе си ; От мен няма да излезе нищо ;  Мисля се за много специална ; Сигурно съм глупава ; Не чувам, какво ми се говори ; 

Сега седни и превърни всички тези изречения на една тетрадка в :

Правя всичко на ниво ; Работлива и отговорна съм ; Мисля за себе си и близките ми ; Имам страхотно бъдеще, ще се реализирам ; Аз съм специална по свой собствен начин, всички сме ; Умна съм ;  Чувам и съм съпричастна към всеки разговор.

 

Скептицизма не е довел до прогрес при никой, не спирай да търсиш :)

Редактирано от Василена Христова
Линк към коментар
Share on other sites

 *Любов към другите и чистосърдечност във взаимоотношенията.

• Наличие (в цялостен или частичен аспект) на реални, активни добродетели и състояния свързани с духовно-нравствената сфера като: скромност, милосърдие, състрадание, смирение и т.н.

само тези двете присъстват при мен, другите никакви ги няма

П.С. Несигурността и страхът са част от схемата, която те дърпа назад, към регрес и застой. Как планираш да им се противопоставиш?

Не знам краката ми се подкосяват и си чувствам слаба пред страха.Вярвам,че другите са по силини и можещи от мен и ще ме смачкат.

Не знам как да се заявя, да викам ли, какво да правя и да споря с тях?

 

Линк към коментар
Share on other sites

В 9.10.2019 г. at 12:54, jamesjane каза:

Не знам как да се заявя, да викам ли, какво да правя и да споря с тях

Ще се заявиш, когато имаш ясна и стабилна самооценка, тогава нищо от това няма да те плаши. :)

Линк към коментар
Share on other sites

,,Не знам как да се заявя, да викам ли, какво да правя и да споря с тях?,,

Предлагам, да ги приемеш / другите/  такива каквито са. Направиш ли го, ще станеш най-спокойното същество във вселената. 

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...