Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Напреднало !!! ОКР !!!


Recommended Posts

Здравейте.Аз съм мъж на 33г и страдам от ОКР вече 19 години. Трудно ми е и незная как да формулирам всичко (а и за първи път споделям проблема си публично)

Зная откъе се е получило и отключило самото заболяване,наясно съм,че това са гадни мисли които не са реални.

Ритуалите са ми с миене на ръце,къпане,почистване на предмети и тн.

Всичко е започнало в детството ми.(мога да обясня с подробности ако не необходимо ) Случки които не би трябвало да вижда малко дете. Пораснах и на 14г реших да отбягвам един човек.Не исках да имам нищо общо с него. С течение на времето започнах да отбягвам майка му,баща му,сестра му и цялото му семейство. Моето семейство и тяхното не подържаха връзка и всичко беше перфектно... Започнаха и разклоненията да отбягвам всичко от селото  в което бяха. И с това се справях но с минаване на годините разклоненията ставаха все повече и повече. Ще дам няколко примера:

Даден човек от тяхното семейство работи например в Метро и аз спирам да ходя повече там... И не само спирам започвам да отбягвам хора който пазаруват там,мой познати,приятели и близки.

Пак даден човек от същото семейство има 5-6 приятели с който е постоянно.И тях започвам да отбягвам от там тези 5-6 човека имам и те приятели който познават и мен общи приятели да ги наречем.С единия имам 20 с другия 160 и тн започвам и тях да отбягвам да нямам контакт с тях здрависване,комуникация и тн.

Разклоненията стават все повече и повече. Пак въпросен човек (аз ги наричам мръсни защото след това аз се чувствам така) има гадже и гаджето му е мръсно и сестрата на гаджето и тя и майка и и баща и и те са мръсни защото са имали допирни точки до първия човек от там бащата е полицай в 7 РПУ и всичките му колеги ги считам за мръсни а майката е медицинска сестра в дадена болница и аз и най близките ми за нищо на света не ходи е в тая болница.

 

Та мисля,че ме разбрахте горе доло за какво става въпрос.

След среща не само с това семейство а и с разклоненията им започват ритуалите: минаване ръцете със спирт,всичките дрехи трябва да се изперат( по някога и по няколко пъти)

Къпане около 1 час с един душ гел сапунисване на тялото поне 20 пъти.

Всичко което съм докосвал преди да се изкъпя се дезинфекцира защото го считам за мръсно( така унищожих доста телефони, лаптопи и тн)

И след всичко това съм спокоен до следващото излизане да хвърля боклука или до магазина :)

 

гледам се от страни и ми става смешно усещам,че всичко е един голям хаус и,че не е редно но го правя.

 

Справях се с повечето неща повлякох и жена ми в мойте глупости имам дете на 4г не искам един ден да си каже баща ми е луд.Да не е лудост заболяване е но като ме види да си мия ръцете 20 пъти да не пипам 60% от предметите в къщата и си отварям вратите с крака как да му обясня на малкия :(

жена ми ме подкрепяше къпеше се с мен въвлякох ги и тях но чашата се пълни пълни и прелива в даден момент. И я разбирам ...неможем да излезем да пазаруваме спокойно,не може да се разходим и тн винаги намирам допирна точка и скапвах всичко.Доста говорихме и бях на косъм да ги загубя да си остана сам с ОКР то и да му робувам цял живот. Искаше да си тръгне с малкия...да живее нормален живот а не да се побърка и той. И аз не исках сина ми да ме вижда така... Баща му два метра 120 кг а вътре слаб като 5годишно дете.

Реших да сложа край!

спрях с многото къпане къпя се нормално,спирката съм го ограничил до минимум както и миенето на ръцете.

 

Мисля да се пусна по течението и да изцапам както аз казвам всичко,всичко да е мръсно ще ми е тежко,ще се срина но в много филми казват: ТРЯБВА ПОЧТИ ДА УМРЕШ  ЗА ДА СЕ ПРЕРОДИШ ОТНОВО. Tа какъв съвет бихте ми дали Вие как да се справя с моето ОКР ???

Благодаря Ви предварително.

Линк към коментар
Share on other sites

Здравей! Явно това е твоето отмъщение към дадения обект. И виж лека по лека как то се е стекло. Мислите са едно на ръка. Въпросът е твоето светоусещане.. Кой всъщност си ти? На този въпрос можеш да отговориш само, като потънеш дълбоко в "червата" си и отговорът дойде отвътре... Светът има различни страни и ние като живи същества виждаме определени краски, които отговарят на баши вътрешни, обикновено несъзнавани потребности, динамики...Интересното е какво ли е значел за теб този човек и какво е било въплътено в неговия образ?? Помисли над това... След това ти си започнал да правиш определени крачки, които години след това те държат вързан за него.. все едно е като залък, който не можеш да преглътнеш...Разбира се всичко това е мое субективно виждане, защото да говорим за тврапия само чрез писане не е сериозно...Ако всичко е мръсно и ти се нацапаш какво се случва, какъв образ изплува в теб? Какво усещане? Изследвай го. Но потърси терапевтична помощ...Книгата на Толе " °Нова Земя" би ти помогнала, но понякой път всички ние живите хора се нуждаем от подкрепа. И може би точно търсенето на такава,е завръщане в света обратно.Поздрави!

Редактирано от Stefan Grekov
Линк към коментар
Share on other sites

,,Мисля да се пусна по течението и да изцапам както аз казвам всичко,всичко да е мръсно ще ми е тежко,,,

Какъв друг съвет да ти се даде, това е, което трябва да направиш, нищо повече.И, не само няма да се сринеш / то с това те плаши ОКР-то/, но ще свободен и наистина, нов човек.

Линк към коментар
Share on other sites

В 12.01.2020 г. at 17:24, Stefan Grekov каза:

След това ти си започнал да правиш определени крачки, които години след това те държат вързан за него.. все едно е като залък, който не можеш да преглътнеш...Разбира се всичко това е мое субективно виждане, защото да говорим за тврапия само чрез писане не е сериозно...Ако всичко е мръсно и ти се нацапаш какво се случва, какъв образ изплува в теб? Какво усещане? 

Да той беше като идол за мен,по големия батко на когото да подражавам... Но след случките на който бях свидетел се отвратих от него и започнах да го отбягвам.

А след нацепването усещането е точно като опетнен, осквернен,мръсен гнусен... И това ме кара да си направя ритуалите... Не искам да замърся близките ми предметите ми и тн. Защото след като се изкъпя почти всичко изчезва,а ако съм пипнал дистанционното,винаги след това като го пипам ще се чувствам така и пак трябва да се къпя или поливам със спирт.

Разбирам,че в повечето случаи душата ми е мръсна а мия тялото си но го правя въпреки това

Линк към коментар
Share on other sites

преди 13 часа, д-р Тодор Първанов каза:

,,Мисля да се пусна по течението и да изцапам както аз казвам всичко,всичко да е мръсно ще ми е тежко,,,

Какъв друг съвет да ти се даде, това е, което трябва да направиш, нищо повече.И, не само няма да се сринеш / то с това те плаши ОКР-то/, но ще свободен и наистина, нов човек.

Зная,че ще е много трудно но това исках да ми се покаже пътя....

Ако човек е пушил 20 г цигари и си казва край. Та без никакви цигари или от време на време по една?

Та и моя проблем слагам точка или малко по малко....в момента постигнах доста неща но не е сложена точката..... С  едни се боря с други е по лесно да си направя ритуала.

Линк към коментар
Share on other sites

Препоръчва се ритуалите да се спрат изведнъж.Това ще създаде изключително силно напрежение в тялото ти, но ако то се изтърпи, идва свободата.За да може да се изтърпи това напрежение, се изисква много силен мотив / причина/ .Хубаво е, да си напишеш  точно и ясно, какво губиш, оставайки в ОКР-то и какво ще спечелиш побеждавайки го. Това трябва да се направи много подробно и точно формулирано, като след това, листа с написаното  го четеш по няколко пъти на ден.

Линк към коментар
Share on other sites

преди 10 часа, д-р Тодор Първанов каза:

Препоръчва се ритуалите да се спрат изведнъж.Това ще създаде изключително силно напрежение в тялото ти, но ако то се изтърпи, идва свободата.За да може да се изтърпи това напрежение, се изисква много силен мотив / причина/ .Хубаво е, да си напишеш  точно и ясно, какво губиш, оставайки в ОКР-то и какво ще спечелиш побеждавайки го. Това трябва да се направи много подробно и точно формулирано, като след това, листа с написаното  го четеш по няколко пъти на ден

Загубих доста приятели,аз реших така...сега е на път да си загубя и семейството.Те ме подкрепят но искат да живеем нормален живот без да мислят кое може и кое не да се пипне.

Та това ми е стимулацията.За мен по-важно от семейството няма.

Искам да ги предпазя все едно ги закрилям от лошото и когато аз съм мръсен идва дилемата да оцапам ли най-близките си като седна на дивана или да се изкъпя и всичко да е ок...

Д-р Тодор Първанов не ми спестява нищо и ми казва всичко директно в очите за което бих казал адмирации и респект на такива хора като него.

Линк към коментар
Share on other sites

В комбинация с това, прочети и книгата Ти не си твоят мозък и съчетавайки с написаното от Д-р Първанов, живей по течението :) Чакаме да ни споделиш, какво научи от книгата :)

Редактирано от Василена Христова
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...