Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Recommended Posts

Здравейте.Аз съм мъж на 33г и страдам от ОКР вече 19 години. Трудно ми е и незная как да формулирам всичко (а и за първи път споделям проблема си публично)

Зная откъе се е получило и отключило самото заболяване,наясно съм,че това са гадни мисли които не са реални.

Ритуалите са ми с миене на ръце,къпане,почистване на предмети и тн.

Всичко е започнало в детството ми.(мога да обясня с подробности ако не необходимо ) Случки които не би трябвало да вижда малко дете. Пораснах и на 14г реших да отбягвам един човек.Не исках да имам нищо общо с него. С течение на времето започнах да отбягвам майка му,баща му,сестра му и цялото му семейство. Моето семейство и тяхното не подържаха връзка и всичко беше перфектно... Започнаха и разклоненията да отбягвам всичко от селото  в което бяха. И с това се справях но с минаване на годините разклоненията ставаха все повече и повече. Ще дам няколко примера:

Даден човек от тяхното семейство работи например в Метро и аз спирам да ходя повече там... И не само спирам започвам да отбягвам хора който пазаруват там,мой познати,приятели и близки.

Пак даден човек от същото семейство има 5-6 приятели с който е постоянно.И тях започвам да отбягвам от там тези 5-6 човека имам и те приятели който познават и мен общи приятели да ги наречем.С единия имам 20 с другия 160 и тн започвам и тях да отбягвам да нямам контакт с тях здрависване,комуникация и тн.

Разклоненията стават все повече и повече. Пак въпросен човек (аз ги наричам мръсни защото след това аз се чувствам така) има гадже и гаджето му е мръсно и сестрата на гаджето и тя и майка и и баща и и те са мръсни защото са имали допирни точки до първия човек от там бащата е полицай в 7 РПУ и всичките му колеги ги считам за мръсни а майката е медицинска сестра в дадена болница и аз и най близките ми за нищо на света не ходи е в тая болница.

 

Та мисля,че ме разбрахте горе доло за какво става въпрос.

След среща не само с това семейство а и с разклоненията им започват ритуалите: минаване ръцете със спирт,всичките дрехи трябва да се изперат( по някога и по няколко пъти)

Къпане около 1 час с един душ гел сапунисване на тялото поне 20 пъти.

Всичко което съм докосвал преди да се изкъпя се дезинфекцира защото го считам за мръсно( така унищожих доста телефони, лаптопи и тн)

И след всичко това съм спокоен до следващото излизане да хвърля боклука или до магазина :)

 

гледам се от страни и ми става смешно усещам,че всичко е един голям хаус и,че не е редно но го правя.

 

Справях се с повечето неща повлякох и жена ми в мойте глупости имам дете на 4г не искам един ден да си каже баща ми е луд.Да не е лудост заболяване е но като ме види да си мия ръцете 20 пъти да не пипам 60% от предметите в къщата и си отварям вратите с крака как да му обясня на малкия :(

жена ми ме подкрепяше къпеше се с мен въвлякох ги и тях но чашата се пълни пълни и прелива в даден момент. И я разбирам ...неможем да излезем да пазаруваме спокойно,не може да се разходим и тн винаги намирам допирна точка и скапвах всичко.Доста говорихме и бях на косъм да ги загубя да си остана сам с ОКР то и да му робувам цял живот. Искаше да си тръгне с малкия...да живее нормален живот а не да се побърка и той. И аз не исках сина ми да ме вижда така... Баща му два метра 120 кг а вътре слаб като 5годишно дете.

Реших да сложа край!

спрях с многото къпане къпя се нормално,спирката съм го ограничил до минимум както и миенето на ръцете.

 

Мисля да се пусна по течението и да изцапам както аз казвам всичко,всичко да е мръсно ще ми е тежко,ще се срина но в много филми казват: ТРЯБВА ПОЧТИ ДА УМРЕШ  ЗА ДА СЕ ПРЕРОДИШ ОТНОВО. Tа какъв съвет бихте ми дали Вие как да се справя с моето ОКР ???

Благодаря Ви предварително.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Здравей! Явно това е твоето отмъщение към дадения обект. И виж лека по лека как то се е стекло. Мислите са едно на ръка. Въпросът е твоето светоусещане.. Кой всъщност си ти? На този въпрос можеш да отговориш само, като потънеш дълбоко в "червата" си и отговорът дойде отвътре... Светът има различни страни и ние като живи същества виждаме определени краски, които отговарят на баши вътрешни, обикновено несъзнавани потребности, динамики...Интересното е какво ли е значел за теб този човек и какво е било въплътено в неговия образ?? Помисли над това... След това ти си започнал да правиш определени крачки, които години след това те държат вързан за него.. все едно е като залък, който не можеш да преглътнеш...Разбира се всичко това е мое субективно виждане, защото да говорим за тврапия само чрез писане не е сериозно...Ако всичко е мръсно и ти се нацапаш какво се случва, какъв образ изплува в теб? Какво усещане? Изследвай го. Но потърси терапевтична помощ...Книгата на Толе " °Нова Земя" би ти помогнала, но понякой път всички ние живите хора се нуждаем от подкрепа. И може би точно търсенето на такава,е завръщане в света обратно.Поздрави!

Редактирано от Stefan Grekov

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

,,Мисля да се пусна по течението и да изцапам както аз казвам всичко,всичко да е мръсно ще ми е тежко,,,

Какъв друг съвет да ти се даде, това е, което трябва да направиш, нищо повече.И, не само няма да се сринеш / то с това те плаши ОКР-то/, но ще свободен и наистина, нов човек.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
В 12.01.2020 г. at 17:24, Stefan Grekov каза:

След това ти си започнал да правиш определени крачки, които години след това те държат вързан за него.. все едно е като залък, който не можеш да преглътнеш...Разбира се всичко това е мое субективно виждане, защото да говорим за тврапия само чрез писане не е сериозно...Ако всичко е мръсно и ти се нацапаш какво се случва, какъв образ изплува в теб? Какво усещане? 

Да той беше като идол за мен,по големия батко на когото да подражавам... Но след случките на който бях свидетел се отвратих от него и започнах да го отбягвам.

А след нацепването усещането е точно като опетнен, осквернен,мръсен гнусен... И това ме кара да си направя ритуалите... Не искам да замърся близките ми предметите ми и тн. Защото след като се изкъпя почти всичко изчезва,а ако съм пипнал дистанционното,винаги след това като го пипам ще се чувствам така и пак трябва да се къпя или поливам със спирт.

Разбирам,че в повечето случаи душата ми е мръсна а мия тялото си но го правя въпреки това

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
преди 13 часа, д-р Тодор Първанов каза:

,,Мисля да се пусна по течението и да изцапам както аз казвам всичко,всичко да е мръсно ще ми е тежко,,,

Какъв друг съвет да ти се даде, това е, което трябва да направиш, нищо повече.И, не само няма да се сринеш / то с това те плаши ОКР-то/, но ще свободен и наистина, нов човек.

Зная,че ще е много трудно но това исках да ми се покаже пътя....

Ако човек е пушил 20 г цигари и си казва край. Та без никакви цигари или от време на време по една?

Та и моя проблем слагам точка или малко по малко....в момента постигнах доста неща но не е сложена точката..... С  едни се боря с други е по лесно да си направя ритуала.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Препоръчва се ритуалите да се спрат изведнъж.Това ще създаде изключително силно напрежение в тялото ти, но ако то се изтърпи, идва свободата.За да може да се изтърпи това напрежение, се изисква много силен мотив / причина/ .Хубаво е, да си напишеш  точно и ясно, какво губиш, оставайки в ОКР-то и какво ще спечелиш побеждавайки го. Това трябва да се направи много подробно и точно формулирано, като след това, листа с написаното  го четеш по няколко пъти на ден.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
преди 10 часа, д-р Тодор Първанов каза:

Препоръчва се ритуалите да се спрат изведнъж.Това ще създаде изключително силно напрежение в тялото ти, но ако то се изтърпи, идва свободата.За да може да се изтърпи това напрежение, се изисква много силен мотив / причина/ .Хубаво е, да си напишеш  точно и ясно, какво губиш, оставайки в ОКР-то и какво ще спечелиш побеждавайки го. Това трябва да се направи много подробно и точно формулирано, като след това, листа с написаното  го четеш по няколко пъти на ден

Загубих доста приятели,аз реших така...сега е на път да си загубя и семейството.Те ме подкрепят но искат да живеем нормален живот без да мислят кое може и кое не да се пипне.

Та това ми е стимулацията.За мен по-важно от семейството няма.

Искам да ги предпазя все едно ги закрилям от лошото и когато аз съм мръсен идва дилемата да оцапам ли най-близките си като седна на дивана или да се изкъпя и всичко да е ок...

Д-р Тодор Първанов не ми спестява нищо и ми казва всичко директно в очите за което бих казал адмирации и респект на такива хора като него.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В комбинация с това, прочети и книгата Ти не си твоят мозък и съчетавайки с написаното от Д-р Първанов, живей по течението :) Чакаме да ни споделиш, какво научи от книгата :)

Редактирано от Василена Христова

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Направете си регистрация или влезте в акаунта си, за да коментирате

Трябва да сте регистриран участник, за да можете да оставяте коментари

Направете регистрация

Регистрирайте се в Портала. Лесно е!

Нова Регистрация

Влизане

Вече имате регистрация? Влезте тук.

Влизане Сега

×