Jump to content
Порталът към съзнателен живот
kipenzov

Стабилната база. Има ли алтернативни начини за формиране.

Recommended Posts

Отварям нова тема като разклонение на темата "Реална и добавена стойност", поради съображението, че паралелното развитие на идеята за истинската ни стойност като човешки същества, подхваната от различни етапи на развитието на самата идея като форма, би могло да даде повече информация за начините, по които това се манифестира.

 

Редактирано от kipenzov

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites
преди 22 часа, Орлин Баев каза:

За мен също е полезно проследяването връзките между личностово и социално. Фокусът на темата на Инес обаче, е върху собствената автентична, естествена стойност. Говорейки за измиването на диаманта ѝ от налепите на добавените компенсации, поддържащи всъщност липса на реална дълбинна самостойност, мисълта се притегля от пътя към тази естественост. 

По-горе много полезно се споменаха два пътя. Емоционалният и менталният. Индусите ги наричат бхакти и джнана пътеки, бхакти марга и джнана марга. А прогресивните съвременни водачи в тези пътеки забелязват същото, което и ние помагачите на души регистрираме. Пътят към въпросната автентичност на по-високо ниво, е молитвно-медитативен, но е нужно да стъпи на здрава основа. Тази основа се предоставя от психотерапията, водеща човешкия процес в посока себепознание, себеобикване и саморегулация. Когато "психичните възли" на маладаптивните вярвания, травми и душевни болезнени механизми бъдат хармонизирани, пътят към автентичната, смислено-естествена стойност става реален. Без споменатата стабилна база, емоционалният и ментален пътища се првръщат във фанатизъм и фантазъм, в изтласкващата пси сизифова обреченост на едно постоянно буксуване, водещо до още буксуване.

 

Току-що, kipenzov каза:

Орлине, (чак сега като ти написах името се замислих, че идва от орел :hmmmmm:) нека да добавим, че е добре да има "стабилна база", ала фанатизмът идва и от несъзнаваният стремеж за постоянно "пребиваване" в този образ. 

На времето всеки "Москвич" буксуваше, ма като "зацепи" и качваше бая баири, "сизифово изнасяйки" полезен товар, до къщата в балкана на собственика му, за да може последния да си пали огънче през зимните месеци на осмисляне и вчувстване в изминалата година.

Все пак "всяка душа" си има собствен "предначертан план" иначе щяхме да сме еднакви.

 

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Орлине, цитирах двете ни мнения, защото споменаваш

Току-що, kipenzov каза:

Пътят към въпросната автентичност на по-високо ниво, е молитвно-медитативен, но е нужно да стъпи на здрава основа.

А на това ниво, на което аз поне не смятам че съм, независимо, че понякога фантазийно си го въобразявам, би следвало конвенционалното (ежедневното ни) възприятие и интерпретации да се смесват и с мистичното. Поне така си мисля!

Би ли дал малко съвети. Също така бих приветствал темата да прерасне в продуктивна дискусия с повече участници, за повече гледни точки.

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

В статиите от линковете казвам немалко. А форумът е позамрял...

Сподели това мнение


Link to post
Share on other sites

Моля регистрирайте се, за да коментирате

Вие можете да публикувате коментар след като влезете в акаунта сиВлизане Сега

×