Jump to content
Порталът към съзнателен живот

598. Изтълкувай ни тази притча - 1935 - 29 септември 1935 г.


Recommended Posts

Отче наш.

„В начало бе Словото“.

15 стих от 15 глава от Матея: „Петър му отговори и рече: Изтълкувай ни тази притча.“

Неделна беседа: Изтълкувай ни тази притча - 1935 - 29 септември 1935 г.

Тайна молитва.

Цитат

Всичките тия противоречия, които съществуват, според думите на Писанието, си имат смисъл. „Всичко онова, което се случва на онези, които обичат Господа, ще се превърне за добро“. В това има един вътрешен смисъл. Ако така мислим, може да проверим. Аз не казвам да вярвате, но всичко туй трябва да се провери в живота. Постоянно трябва да мислим по този начин. Сега аз отхвърлям злото, но по някои други причини, не че злото е лошо. Ако ти в ума си държиш всички ония лоши форми, защото светът не е създаден само от лоши форми. Казвате: Целият свят е лош. То е полюс само. Като казвате, че целият свят е лош, в какво седи лошавината? Тази дума „лош“ е много неопределена. Светът е лош. Но думата лош е форма в ума, понеже тя ще те лиши от възможността да намериш благоприятните условия за твоя живот.

Изтълкувай ни тази притча

Линк към коментар
Share on other sites

"Житото в хамбара трябва да запази своята чистота. Не трябва да искаш, докато житото е в хамбара да се размножи. В хамбаря то никога не може да се размножи. Защото ако в хамбара дойде влага, то ще поникне, но като израсте, не може да даде плод. Ако туй житно зърно иска да спечели нещо, трябва да го посеят на нивата. Но там ще дойдат други страдания. Следователно, всеки един в света, който не иска да страда, той трябва да пази своята чистота. Който иска да придобие знание, той е на нивата, без тия страдания не може. "http://www.beinsadouno.com/wiki/index.php/Изтълкувай_ни_тази_притча_-_1935

Еййй, най-накрая разбрах защо трудно се получава комуникация тук!

Щото повечето са хванали "цаката" как да се чувстват добре и да не страдат в консенсусната реалност, отказвайки се повече "да копаят на нивата", пресявайки инфо.  Не, че и аз не съм се "уморявал" и не съм "отслабвал", ама пуста любознателност. 

А иначе винаги съм се чудил каква е мотивацията на хората, които се "носят като родопска песен с ухилени до ушите лица", а за 5 ст. обща работа не вършат, но пък не спират да ми проповядват за Бог. Ами то било просто - страхът да не страдат!

Редактирано от kipenzov
Линк към коментар
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Цитат

А иначе винаги съм се чудил каква е мотивацията на хората, които се "носят като родопска песен с ухилени до ушите лица", а за 5 ст. обща работа не вършат, но пък не спират да ми проповядват за Бог. Ами то било просто - страхът да не страдат!

Хем да , хем не :) . Да , страхът е най голямия мотиватор . И не , не е смисъла простото повтаряне на някаква мантра , колкото и да е положителна .  В цитата на Донка има и друго , Търсене на истината . Светът не е нито лош нито добър и ние опитвайки лавираме между лошо и добро , А повтарянето на определени мантри е метод с който да станем по стабилни . Да можем , да влияем на страданията и еуфорията .

Цитат

В света, в който живеем, нещата са затворени, много малко знаем. Онова малкото дете, което се ражда, нищо не знае, тепърва има да учи. Някой път ние, които мислим, че много знаем, щом попаднем в трудно положение, виждаме, че много малко знаем. Когато някой човек се разболее, той може да е свършил няколко факултета, при това много малко знае как да си помогне на болестта. Може да не е много учен, ако падне в един кладенец, ще чака помощ отвънка. Наистина ние сме в света на загадките, дето от най-ранна възраст, докато замине човек от земята (в)се трябва да се учи човек. Никога не може да кажем, че знаем. Може да кажем, че знаем някои работи, но понеже не седим на едно место, знанието, което сега придобиваме, може би за бъдеще да ни ползува

Изтълкувай ни тази притча

 

Линк към коментар
Share on other sites

Току-що, АлександърТ.А. каза:

Да , страхът е най голямия мотиватор

Ами, според мен страхът и любовта са най-дълбоките състояния на несъзнаваното ни състояние. Двата потока, които могат да бъдат усетени като "свиване" и "разширяване".

Мотивацията на вече съзнавано ниво, така както съм си я изследвал у мен и наблюдавал у други хора, вече е пречупения поток на съзнание през тези две призми - на страха и любовта. И най-общо може да се даде като линия на движение - бягство от болка - стремеж за удоволствие.

Това обаче е просто структурата, предварителните условия на средата в която живеем. Но съзнателното ни "движение" в часта с осъзнаването е производна, т.е. произтича от това "движение" в света.

Малко по-така описано е, че в неспирно мотивираните ни действия за бягане от болката всъщност проявяваме стремежът към удоволствие (иначе съзнателно съм свидетел на секви варианти на лицемерно интерпретиране на този естествен животински(от живот) процес. Това си е супер устойчива програма за поведение - основа за всякаква проява на поведение.

А в този процес, в това "движение" се проявява и съзнанието ни (според мен се проявява, а не се формира - формира се единствено съзнателното ни възприятие и себепредстава, както и самооценката и себеуважението)

Кратко аргументиране:

Това като процес е точно както при квадратната функция се извежда първа производна. А пък условията на външната среда са изразени от параметрите на функцията и дефинират Дискриминантната, която в случай че е =0 тогава x= -b| 2a. Това се вижда по ясно от графиката на функцията - параболата. Параболата всъщност е графично описаната "траектория на Махалото", която определя двете "полярности" на дадено вътрешно състояние (душевно+духовно, мисъл+чувство), към които би ни "повлекло Махалото", ако не се "отлепяме навреме" от хода му. Множеството от всички "полярности" са всички потенциално възможни преживявания в "земната платформа".

Въпросът е, че всеки човек "се движи" във всеки настоящ момент във всички възможни "параболи от състояния", но капацитетът ни за съзнателна обработка е силно редуциран и ние имаме осъзнато преживяване за една малка част от това множество. Е в този диапазон възприемаме и Себе си, като  "земен човек".

Сигурен съм, че всички малко по-осъзнати хора имат интуитивното усещане за това, но не са го срещали така описвано.(за това интуицията е отделена от мисълта като психична функция- за да може да се запазва здравият разум на мисълта паралелно с интуицията, която е особена форма на многоизмерната, нелинейна мисъл. При шизофрениците двете просто са се смесили и линейната, конвеционално използваната ни мисъл е вече само като интуиция и е останала базовата инстинктивна основа на действие, без разумният контрол на действия като културно наследство в обществата, в които живее индивида)

Линк към коментар
Share on other sites

В 12.04.2020 г. at 17:49, Донка каза:

„Всичко онова, което се случва на онези, които обичат Господа, ще се превърне за добро“. В това има един вътрешен смисъл. Ако така мислим, може да проверим. Аз не казвам да вярвате, но всичко туй трябва да се провери в живота. Постоянно трябва да мислим по този начин.

Да, няма същество в света да ни обича, както Бог ни обича. Той има  всичкото желание да ни извади от тази каша, в която сега се намираме. Няма да е лесна тази работа, затова Христос казва: „Аз дойдох да туря огън.“ Само огънят може да ни пречисти.  Светът гори.  Сега този огън нищо вече не може да го изгаси.

Редактирано от royalrife
Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...