Jump to content
Порталът към съзнателен живот

Силна напрегнатост/ПА след употреба на серотонинова хранителна добавка


Recommended Posts

Здравейте д-р Първанов,

Писал съм и преди по повод тревожност, като имам такава, но никога не съм изпитвал подобна симптоматика и то за такъв период.

Изключително съм притеснен след употреба на две хранителни добавки, от които едната Triptozin ми беше предписана от лекар.
Във вторник на 21.07.2020 приех въпросната хранителна добавка Triptozin съдържаща L-Tryptophan (175 мг), 5-HTP (50 mg), Магнезий (46.65 mg) и Витамин B6 (0.91 mg).
Няколко часа след това усетих много силна напрегнатост и ПА (треперене, пресъхване на устни, кръвно, висок пулс и т.н.) като дори не можех да заспя (приемал съм 25-50 мг 5-HTP за кратко от друга марка и съм имал подобен ефект, но не продължителен).
Около 6 часа по-късно приех друга (която също употребявам за първи път), защото не можех да се успокоя и да заспя, която съдържа 70 mg Маточина и 140 mg Калифорнийски мак.
След което успях да заспя, но на другата сутрин отново изпитвах брутална напрегнатост, висок пулс, кръвно, треперене и т.н.
Тук вече не знам дали това се дължи на комбинацията от двете.

Отидох при психиатър, който ми каза, че не е възможно да съм направил Серотонинов Синдром (дозите в добавките били малки) и че напрегнатостта си е само от мен.
Въпреки това, преди тези хранителни добавки съм имал доста сериозни кризи и нито една от тях не е била с такава продължителност и тежест.

Психиатарът ми каза да пия атаракс, но ако не ми помага да взема клонарекс.
Клонарекс също съм приемал за определен период, но повече не желая, освен за няколко дни, тъй като едва успях да го спра (тогава не познавах действието му, както и не ми беше казано от лекаря).
Приемам атаракс 2 дни в съвсем леки дози, тъй като ме успива (2 пъти по 1/4), като симптоматиката леко се потуши след приема, но все пак се усеща и съм доста изплашен.

Бих искал да подчертая, че съм изпитвал силни кризи, знам как съм се чувствал и може би изглежда като поредната такава, но тук не са намесени конкретни притеснения от моя страна, а само и единствено силно изразена симптоматика.

Очакват ли се сериозни последствия след приема на тези добавки, т.е. Серотонинов Синдром, животозастрашащо състояние ли е, продължителна симптоматика (естествено, след този път няма да ги приема повече)?
Да продължа ли с приема на атаракс за кратък период, докато отшуми (съответно влияе ли на серотонин, тъй като не съм запознат)?
Съответно, бихте ли препоръчали нещо, което може да се приема или какво мога да направя (докато/ако отшуми, което не влияе на серотонина), защото в случая имам чувството, че колкото и да съм спокоен, абсолютно нищо не помага като техники и т.н.?

Благодаря предварително.
 

Линк към коментар
Share on other sites

Виж, нито знам защо си взел тези добавки, нито мога да ти отговоря как действат.Във всеки случай, нищо лошо и опасно не може да се очаква от употребата им.Това което знам  е, че нашите мисли определят как се чувстваме.Работи с мислите, не се забивай в лекарствата и добавките, нищо добро не те очаква в тази посока.

Линк към коментар
Share on other sites

преди 22 минути, д-р Тодор Първанов каза:

Виж, нито знам защо си взел тези добавки, нито мога да ти отговоря как действат.Във всеки случай, нищо лошо и опасно не може да се очаква от употребата им.Това което знам  е, че нашите мисли определят как се чувстваме.Работи с мислите, не се забивай в лекарствата и добавките, нищо добро не те очаква в тази посока.

Здравейте,

Добавката ми беше препоръчана от лекар за краткотрайна употреба за тревожност. Работя с психотерапевт за тревожността, която имам. Просто се уплаших от симптоматиката, която се появи след употребата им, тъй като не е нещо, което съм имал толкова изразено и постоянно. На практика исках да знам дали се очаква нещо сериозно след комбинацията, въпреки еднократният им прием.

Линк към коментар
Share on other sites

Трябва да станеш много по-смел.Малко хора ще си помислят,че след еднократен прием на хранителна добавка ще им останат някакви трайни увреждания, още повече след като психиатър вече им е обяснил,че дозата е пренебрежително малка.

Линк към коментар
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Гост
Отговори в тази тема...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Добави...